Categoriearchief: Trouwtips

Trouwkaarten trends 2018

Trouwkaarten trends 2018

Trouwkaarten trends 2018. We hebben de leukste voor je onder elkaar gezet! Gouden trouwkaarten blijven populair dit jaar. Daarnaast zijn de trouwkaarten met foto nog steeds favoriet bij veel aanstaande bruidsparen. Bloemen, hout, mooie typografie en kraftlook. Deze trouwkaarten (en meer) zijn onze trends voor 2018.

Trouwkaarten trends 2018: Goud!

Trouwkaarten met goud, gouden letters of een gouden achtergrond. Ze zijn romantisch en geven een bijzondere uitstraling aan iedere trouwkaart. Overigens ook leuk om te combineren met zwart en wit.
trouwkaarten trends 2018 goudgoud trouwkaart trends 2018

 

 

 

 

 

 

‘Gouden’ trouwkaarten vind je hier

Typografie: mooie letters

Typografie of mooie letters! Een trouwkaart die verschillende lettertypen combineert. Of je nu kiest voor mooie sierletters of meer strakke letters. Als voorbeeld een twaatal trouwkaarten die lettertypen combineren.
trend trouwkaarten 2018 typografietrouwkaart trend in 2018 typografie

 

 

 

 

 

 

Trouwkaarten met mooie lettertypen vind je hier

Trouwkaarten trends 2018: trouwkaart met foto

Zoek een mooie en romantische foto van jullie samen en laat die op een kaart drukken. Eventueel kun je een foto laten maken door een professionele (trouw)fotograaf.
trouwkaart met fototrouwkaart met foto 2018

 

 

 

 

 

 

Trouwkaarten met foto maak je eenvoudig hier

Trouwkaarten met kraftlook

Kaarten met een kraftlook een mooi woord voor kaarten die van karton lijken. Een combinatie van een beetje vintage en modern. Juist deze van een rustieke achtergrond met een mooie foto maakt deze trouwkaarten zo speciaal.
kraftlook trouwkaarten trend van 2018trouwkaarten trend 2018 kraftlook

 

 

 

 

 

 

Hier vind je kaarten met kraftlook

Langwerpige trouwkaarten in 2018

Langwerpige trouwkaarten zijn de trend van 2018. Ze zijn er met een mooie klassieke indeling, met kraftlook, als fotokaart en met mooie letters.
trouwkaarten trend 2018 langwerpige trouwkaartenlangwerpige trouwkaarten 2018langwerpige trouwkaart hip in 2018mooie langwerpige trouwkaart

 

 

 

 

 

 

Heel veel langwerpige trouwkaarten op deze site

Trouwkaarten trends 2018: waterverf

Trouwkaarten met waterverf, ze waren al razend populair in 2017 en zijn dat nog steeds in 2018. Romantiek ten top! Door de waterverfdruk krijg je mooie transparante kleuren die zo goed passen bij de romantiek van jullie belangrijke dag.
trouwkaart trend 2018 waterverftrouwkaart romantisch waterverf

 

 

 

 

 

 

Kijk voor trouwkaarten met waterverf-look hier

Trouwkaarten met hout

Hout als achtergrond is niet meer weg te denken voor trouwkaarten. Ze zijn tijdloos en dat draagt zeker bij aan hun populariteit. Het is een combinatie van vintage en retro die je heel makkelijk een moderne uitstraling kunt geven.
trouwkaarten trend 2018 houttrouwkaart 2018 hout

 

 

 

 

 

 

Heel veel trouwkaarten met een houten achtergrond

De trend voor trouwkaarten in 2018: onze dag!

Trouwkaarten met de dagindeling van jullie trouwdag. Een klein voorproefje voor de gasten. Daarnaast ook een beetje voorpret. Voordeel is natuurlijk dat je deze dagindeling niet meer in de kaart hoeft te zetten.
trouwkaart trend 2018 tijdlijntrouwkaart trend 2018 dagindeling

 

 

 

 

 

Voor al je trouwkaarten met dagindeling

Trouwkaarten trends van 2018: Floral / bloemen

De opmars van trouwkaarten met bloemen begon al twee jaar geleden en inmiddels zijn ze niet meer weg te denken. Niet alleen de traditionele rozen overigens, alle soorten bloemen (of kruiden) zijn mogelijk op de kaart. Romantisch, lief en kleurrijk.
trouwkaart trend 2018 floraltrouwkaarten trends van 2018 bloemen

 

 

 

 

 

 

 TIP: Heel veel leuke, romantische en speciale trouwkaarten!

Meer voor trouwkaarten op EenSpeciaalMoment

Tekst voor een trouwkaart
Save the Date kaartjes versturen
Een leuke trouwdatum kiezen

Wedding nanny voor je bruiloft

Een wedding nanny voor je bruiloft, lijkt het je niet een geweldig idee? De kinderen vermaken zich prima onder professionele begeleiding.  De ouders vermaken zich omdat ze weten dat de kinderen in veilige handen zijn.

Een wedding nanny wat is dat?

Een wedding nanny is een professionele kinderopvang tijdens je bruiloft. Ze zorgt ervoor dat de kinderen zich niet vervelen op jullie grote dag. Daarnaast kan ze ook helpen met originele ideeën voor de kinderen.

Waarom een wedding nanny?

wedding nannyKinderen vinden het geweldig om een huwelijk mee te maken. Maar….. (je hebt vast als kind wel huwelijken meegemaakt) het is een hele lange dag. Dat kinderen zich gaan vervelen of moe worden is heel normaal.

Een wedding nanny zorgt voor een leuk programma voor de kinderen. Dat kunnen heel veel activiteiten zijn: schminken, knutselen, spelletjes, tekenen, voorlezen, een springkussen en veel meer.

Ik heb andere oppas

Dat is voor je budget waarschijnlijk beter want aan een professionele kinderopvang hangt een prijskaartje. Hoeveel het kost hangt volledig af van het aantal uren dat je opvang wilt en hoeveel kinderen op je huwelijk zijn.

wedding nannyMaar denk ook aan het volgende, een wedding nanny is een professional. Ze weet precies hoe ze kinderen bezig moet houden op een drukke dag. De meesten hebben een pedagogische achtergrond en Kinder EHBO. Dat moet een geruststellende gedachte zijn.

Of je een professionele wedding nanny voor je huwelijk in wilt schakelen hangt dus vooral af van je budget en het aantal kinderen dat je hebt uitgenodigd.

Hoe vind ik een goede wedding nanny?

Er zijn veel bedrijven die een wedding nanny aanbieden en er komen steeds meer bij. Soms heeft een weddingplanner ook contacten met een bedrijf dat nanny’s aanbiedt. Ken je iemand die een nanny heeft ingehuurd voor een huwelijk vraag dan eens naar ervaringen.

Meer trouwtips op EenSpeciaalMoment

Hoe vind je een goede trouwfotograaf
Tips voor je verloving
Hoe vind je de perfecte trouwjurk
Tips voor de bruidskinderen
Ceremoniemeester, tips en taken
Een vrijgezellenfeest organiseren
Bruidsmeisjes wat zijn hun taken

Trouwfotograaf, hoe vind je een goede trouwfotograaf

Een trouwfotograaf is onmisbaar voor het maken van goede en professionele foto’s van je trouwdag. En je zult zien, trouwfotografen zijn niet moeilijk te vinden.  Maar hoe vind je de fotograaf die bij jullie huwelijk past? We geven je enkele tips voor het vinden van een trouwfotograaf die perfect is voor jullie huwelijk.

Een trouwfotograaf vinden

Vind je stijl

Je zoektocht kan beginnen! Iedere trouwfotograaf heeft voorbeelden van trouwreportages op zijn of haar site staan en dat is een geweldige manier om verschillende stijlen fotografie te ontdekken. Wat vinden jullie mooi? Houden jullie van traditionele trouwfoto’s? Misschien meer creatieve trouwfoto’s met verschillende effecten? Maak een soort collage/verzameling van bruidsfoto’s die jullie aanspreken.

Wat is je budget

bruidsfotograaf kiezenJe hebt waarschijnlijk al wat tarieven van fotografen gezien of gehoord en inderdaad, een goede trouwfotograaf is niet goedkoop. Maar vergeet één ding niet, een trouwreportage is een blijvende herinnering aan jullie trouwdag.

Bedenk wat jullie belangrijk vinden, staat een goede reportage hoog op jullie huwelijksverlanglijstje maak daar dan ruimte voor in jullie budget. Voor een gemiddelde bruidsreportage ben je ongeveer tussen de € 1000 – € 1300 kwijt (voor een basispakket) maar er zijn ook fotografen die je al kunt boeken voor € 500. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van de foto’s, wel over de hoeveelheid foto’s, de tijd die een fotograaf op je huwelijk aanwezig is, enz..

Maak een afspraak

Maak vooraf altijd een afspraak met de fotograaf om elkaar persoonlijk te ontmoeten.  Dit is iemand die een groot deel van jullie huwelijk aanwezig zal zijn dus jullie moeten elkaar wel liggen. Je wilt iemand die aardig en vriendelijk is maar tegelijkertijd ook genoeg pit heeft om je hele familie bij elkaar te krijgen voor een groepsfoto.

Overdonderd door alle pakketten

trouwfotograaf kiezenIn het kort, weet wat je krijgt. Dus stel veel vragen. De meeste fotografen boek je niet per uur maar hebben verschillende pakketten. Het is belangrijk dat je weet wat in zo’n pakket zit.

Hoelang is de fotograaf aanwezig? Krijg je de foto’s op DVD of stick? Hoeveel foto’s krijg je? Is een trouwalbum inclusief? Wat is de prijs van nabestellingen? Is de prijs inclusief reiskosten? Worden (alle) foto’s bewerkt?

Boek een trouwfotograaf niet te laat

Heb je eenmaal een geweldige trouwfotograaf gevonden, onmiddellijk boeken. Sommige populaire trouwfotografen zijn snel volgeboekt. Zeker wanneer je trouwt in het ’trouwseizoen’ (de zomermaanden) is het slim om zo snel mogelijk een datum af te spreken.

Maak goede afspraken

Zorg dat jullie een lijst hebben van alle gemaakte afspraken. Een professionele trouwfotograaf zal dat overigens altijd doen. (Nee, in dit geval is een mondelinge afspraak geen afspraak)

De allerbelangrijkste tip

Wij zijn absoluut voorstander van een professionele fotograaf voor je huwelijk! Hoewel de gemiddelde amateurfotograaf ook best aardige foto’s kan maken, dat wil je niet, je wilt geweldige trouwfoto’s. Wanneer je wilt besparen op de foto’s denk dan eerder aan het boeken van een beperkt pakket foto’s of bespaar op de tijd waarin je een fotograaf boekt.

Pre-wedding shoot of Loveshootloveshoot

Dit is de ideale manier om kennis te maken met jullie fotograaf! Laat een loveshoot of pre-weddingshoot maken.

De foto’s in zo’n shoot kun je eventueel ook gebruiken voor een trouwkaart met foto, een save the date kaart of een verlovingskaart.

Meer op EenSpeciaalMoment

Save the Date kaarten versturen
Verloving: tips
Hoe vind je de perfecte trouwjurk?
Weddingplanner voor een huwelijk, ja of nee?
Wedding nanny voor je bruiloft
Vrijgezellenfeest organiseren

Hoe vind je de perfecte trouwjurk, 11 tips

De perfecte trouwjurk vinden, het lukt je echt! Het is misschien wel de belangrijkste jurk die je koopt maar hoe vind je nou jouw droomjurk? Onze tips and tricks voor het vinden van de trouwjurk waar je altijd al van droomde.

Doe onderzoek naar jouw perfecte jurk

trouwjurk vindenWanneer je in een bruidsmode winkel staat met allemaal perfecte witte trouwjurken om je heen dan kan de keuze best wel een beetje overweldigend zijn. Kijk daarom eerst in tijdschriften over bruidsmode of op websites. Zo weet je een beetje wat er te koop is en wat je mooi vindt.

Is er een bruidsmodeshow in de buurt? Ga er met een paar vriendinnen heen, het is echt een geweldige manier om de trouwjurkenmarkt te verkennen.

Budget

Om te beginnen, bedenk een realistisch budget en probeer je daaraan te houden! Wees daar ook eerlijk over wanneer je naar een bruidsmode winkel gaat. Ga geen jurken passen die ver boven je budget liggen want stel je voor dat je verliefd wordt op een trouwjurk die je niet kunt betalen.

Begin op tijd

Wat is op tijd? Ongeveer 10 maanden voor jullie trouwdag en dat kun je echt een beetje rekken tot 8 maanden maar niet veel later. Trouwjurken moeten nog besteld worden, moeten soms nog vermaakt worden, enz.. Laat het allemaal niet op het laatste moment aankomen want dan schiet je echt in de stress.

Kies je gezelschap

Het lijkt super om met een groepje vriendinnen, je moeder, aanstaande schoonmoeder, je lievelings-tante en je zus een trouwjurk uit te kiezen. Maar hoe meer mensen je meeneemt, hoe meer verschillende meningen je te horen krijgt en dan slaat de twijfel toe. Neem mensen mee die je vertrouwt en waarvan je echt een mening wilt.

Probeer te experimenteren

Je hebt vast een goed beeld van jouw perfecte trouwjurk maar sta ook open voor andere modellen of stoffen. Je bent niet de eerste die een totaal andere trouwjurk besteld dan waar je altijd van droomde.

Wees voorbereid op de afspraak

trouwjurk vindenDan bedoelen we de praktische voorbereiding. Trek wit ondergoed aan dat makkelijk zit. Een strapless bh is vaak ook handiger dan eentje met bandjes. Kijk ook uit met je make-up want je wilt geen rode lippenstift vegen maken op een witte jurk.

Heb je al schoenen gekocht neem die dan ook mee. Soms kun je iets lenen in de winkel maar zorg in ieder geval voor pumps o.i.d. met hakken. Waarschijnlijk loop je op je trouwdag ook op hakken.

Praat met de verkoopster

Vertel een verkoopster wat je mooi vindt aan de jurk en wat je niet mooi vindt. Houd je mening niet voor je om beleefd te blijven. De verkoopster moet weten hoe jij over een trouwjurk denkt en kan zo beter de perfecte trouwjurk voor jou vinden.

En de kleur is

Wit, ivoor, champagne, blush? Het kan allemaal en er zijn zelfs veel meer kleuren mogelijk. Wit (of ivoor) is voor veel bruiden dé kleur voor een trouwjurk maar wanneer je dit niet zeker weet pas dan ook eens een andere kleur.

Comfortabel?

Kijk hoe comfortabel een trouwjurk zit. Kun je er goed in bewegen? Kun je er mee zitten of dansen? Wanneer je op je trouwdag de hele dag aan je jurk zit te trekken omdat je denkt dat hij niet goed blijft zitten, dan is dit niet de jurk voor jou.

Zit de jurk zo strak dat je amper kunt ademhalen, niet doen. Je wilt op je trouwdag geen stress over je jurk en of hij wel goed blijft zitten.

Bestel de goede maat

Bestel de juiste maat. Ga geen maatje kleiner bestellen omdat je vast nog wel een kilootje eraf krijgt voor je trouwdag. Een jurk innemen kan altijd nog.

 Het is JOUW trouwjurk

Tenslotte komt het hier op neer, het is jouw trouwjurk. Jij moet je er goed in voelen, jij moet je er prachtig in voelen en wanneer je dat voelt dan is het goed. Luister naar de mening van anderen maar luister vooral naar jezelf. Voelt het goed? Dan is het goed. Mocht je nog twijfelen? Wanneer je jezelf in deze jurk kunt voorstellen in het stadhuis of in de kerk dan is het de jurk voor jou.

Meer trouwtips op EenSpeciaalMoment

trouwjurkTaken van bruidsmeisjes
Bruidskinderen
Vrijgezellenfeest, onze tips!
Save the Date kaarten versturen
Trouwen met een thema
Eco-chic trouwen
Tekst voor een trouwkaart
Trouwringen kopen

Tip: Decoraties en feestversiering voor je trouwdag

Bruidskinderen, tips voor bloemenmeisjes en bruidsjonkers

Bruidskinderen, kleine bloemenmeisjes en stoere bruidsjonkertjes geven je huwelijk net een beetje meer romantiek. Ze zijn lief, schattig en kunnen soms voor enkele leuke hilarische momenten zorgen. Enkele tips voor een onvergetelijke dag met bruidskinderen.

Bruidskinderen

Hoe kies je bruidskinderen?

bruidskinderenDit is misschien wel het lastigste, wie kies je? Wanneer je kinderen hebt dan is het vaak leuk om eigen kinderen te vragen. Verder kun je altijd kiezen voor neefjes/nichtjes, kinderen van goede vrienden, een buurmeisje/buurjongen.

Zorg er in ieder geval voor dat de kinderen niet te jong zijn. Sommige kinderen van 4 jaar kunnen al enkele taakjes aan, terwijl andere 4-jarigen dit niet kunnen. Overleg dit altijd eerst met de ouders.

Taken van bruidskinderen

Bruidskinderen hebben meestal een paar ‘vaste’ taken, zorg er alleen voor dat die taken bij hun leeftijd passen.

 • Bloemen, rozenblaadjes/confetti strooien.
 • Rijst strooien of bellen blazen bij het verlaten van de kerk/stadhuis.
 • Deuren voor gasten ophouden.
 • Trouwringen aangeven.
 • Het trouwboeket vasthouden tijdens de ceremonie.
 • Zorgen dat gasten het gastenboek tekenen.
 • Dragen van de sleep.

Kleding voor bruidskinderen

bruidskinderenVroeger hadden vooral de bruidsmeisjes een miniversie van de bruidsjurk aan. Dat is al lang niet meer zo. Belangrijk is vooral dat de kleding van de bruidskinderen past bij de kleding van het bruidspaar. Wanneer je kleding gaat shoppen voor de kinderen neem dan een stukje stof van de bruidsjurk mee of een foto van het pak van de bruidegom.

Er zijn winkels speciaal gericht op kinderbruidskleding en sommige bruidsmodezaken hebben een kinderafdeling. Let er vooral op dat de kinderen het lekker vinden zitten, dus geen kriebelende kleding, strakke strikjes, knellende boordjes en lastige capejes (hoe lief het ook staat).

Tip: Koop de kleding voor de bruidskinderen niet te vroeg, kinderen kunnen op deze leeftijd een groeispurt maken.

Wie betaalt de kleding voor de bruidskinderen

Overleg dit met de ouders van de kinderen. Er is geen regel dat het bruidspaar dit betaalt. Vraag dit wel eerst aan de ouders, zeker wanneer jullie speciale wensen hebben die buiten het budget van de ouders vallen. Je kunt ook de kledingkosten onderling verdelen. De bloemenmandjes, corsages, boeketjes, e.d. worden natuurlijk wel betaald door het bruidspaar.

Accessoires voor bruidskinderen

Zorg ervoor dat alle accessoires zoals bloemenmandjes, boeketjes, tiara’s, capejes, ringkussens, kidsproof zijn. Net als bij de kleding moeten de accessoires voor kinderen goed te dragen zijn. Bruidsmeisjes vinden het vaak superleuk om een klein bruidsboeketje te dragen maar een mooie bloemenarmband is meestal veel handiger. Een tiara is helemaal een meisjesdroom en staat ook lief, alleen zorg er wel voor dat hij goed op het hoofdje blijft zitten.

Tips voor bruidskinderen

 • bruidskinderenGeef ieder kind een eigen taak. Of ze rozenblaadjes strooien, de ringen aangeven of de sleep dragen, zorg dat ieder kind zijn of haar eigen ‘speciale’ taak heeft.
 • Zorg voor voldoende oppas en entertainment. Het is vaak een lange dag voor jonge kinderen. Geef ze voldoende ruimte om even te dollen of rustig te spelen. Geef ze een eigen hoekje in een feestruimte.
 • Voor de kinderen is het fijn wanneer hun ouders ook de hele dag aanwezig zijn.
 • Is je diner geschikt voor kinderen? Zo niet, bestel dan ook enkele kindermenu’s.
 • Bedenk een klein bedankje voor de bruidskinderen, dat vinden ze vaak heel speciaal en is ook een leuke herinnering aan deze dag.
 • Relax, kinderen zorgen voor onverwachte (en vaak hilarische) momenten. Kinderen kunnen zenuwachtig zijn, vergeten wat ze moeten doen, moeten ineens naar het toilet, vallen in slaap, laten het ringkussen vallen (zorg dus altijd dat de ringen aan het kussen zijn geknoopt), enz..
  Maar kinderen zorgen ook voor die lieve, schattige en romantische momenten die een trouwdag zo speciaal maken.

Het verschil tussen bruidsmeisjes, bruidskinderen, bloemenmeisjes en bruidsjonkers

Wanneer je vroeger dacht aan bruidsmeisjes dan zag je schattige kleine meisjes die de sleep droegen van de bruid. Dat is vaak niet meer zo. Steeds vaker worden zussen, goede vriendinnen, enz. gevraagd als volwassen bruidsmeisjes. Ze helpen de bruid bij het uitkiezen van de jurk, organiseren een vrijgezellenfeest en helpen bij het aankleden. De jonge bruidsmeisjes zijn nu vaak bloemenmeisjes en krijgen enkele andere kleine taakjes. De kleine bruidsjonkertjes zijn meestal de ringdragers en begeleiden de jonge bloemenmeisjes.

Meer trouwtips op EenSpeciaalMomentbruidskinderen

Ceremoniemeester, tips en taken
Bruidsmeisjes wat zijn hun taken?
Vrijgezellenfeest organiseren
Save the Date kaarten versturen
Wedding nanny voor je bruiloft
en dit vinden we ook leuk
1001 feestartikelen voor een huwelijk
Ringkussentjes
Bellen blazen
Rozenblaadjes

Ceremoniemeester, tips en taken!

Ceremoniemeester, tips en taken. Gevraagd om ceremoniemeester te worden? Wat zijn de taken van een ceremoniemeester, onze tips voor een perfect geregelde trouwdag. Je bent gevraagd als ceremoniemeester? Dat vind je vast een hele eer (en dat is het ook) maar wat doet een ceremoniemeester eigenlijk? Je zou een ceremoniemeester kunnen zien als hèt organisatorisch talent achter de trouwdag. Het is niet alleen een eer maar ook een hele verantwoordelijke en drukke taak. Jij zorgt ervoor dat het bruidspaar een onbezorgde en relaxte trouwdag heeft. Hoe doe je dat?

Ceremoniemeester, tips en taken

Een ceremoniemeester, taken voor het huwelijk

ceremoniemeester tips en takenHet bruidspaar heeft jou gevraagd als ceremoniemeester maar je taken beginnen meestal al ver voor de trouwdag. Dit verschilt per bruidspaar maar onze tip voor een aanstaande bruid en bruidegom, betrek je ceremoniemeester zo vroeg mogelijk bij alle voorbereidingen.

Dit betekent niet dat hij/zij bepaalt welke trouwkaarten jullie uitkiezen, welke gasten jullie uitnodigen….. Het betekent wel dat de ceremoniemeester moet weten welke tekst op jullie kaart staat en wie jullie uitnodigen. Wat kan er verwacht worden van een ceremoniemeester?

 • Meestal organiseert de ceremoniemeester het vrijgezellenfeest.
 • Je helpt bij het maken van het draaiboek van de trouwdag.
 • Je naam staat vermeld op de uitnodiging (kan ook met een los inlegvel).
 • Houdt bij wie wel komt en wie niet. (RSVP)
 • Gasten kunnen met vragen over cadeaus bij jou terecht. Je houdt ook een cadeaulijst bij, zo voorkom je dubbele cadeaus.
 • Maak een lijst van leveranciers: cateraar, bloemist, de band of dj, fotograaf, trouwvervoer, enz.. Zorg dat je weet wie je moet bellen wanneer iets fout dreigt te lopen.
 • Speeches, stukjes, liedjes, jij regelt de volgorde.

Taken tijdens de trouwdag

ceremoniemeester takenTijdens de trouwdag zorg jij ervoor dat alles op rolletjes loopt. Jij bent deze dag het aanspreekpunt voor iedereen: voor de gasten, voor leveranciers en voor het bruidspaar.

Je zorgt ervoor dat alles volgens het draaiboek verloopt. Het wordt dus voor jou een drukke dag. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

 • Je zorgt ervoor dat alles is waar het moet zijn. Het bruidsboeket, de ringen, corsages, de bruidstaart….
 • Je ontvangt de gasten, je zorgt dat ze op hun goede plek zitten en regelt het opspelden van de corsages.
 • Regelt dat iemand zorgt voor het gastenboek (maak daar een rooster voor).
 • Volg het draaiboek voor speeches en het opvoeren van stukjes.
 • Zorg voor een cadeautafel maar vooral, zorg ervoor dat er een veilige plek is om de cadeaus te bewaren tijdens het feest.

Onze tips voor een onbezorgde ceremoniemeester

ceremoniemeesterCeremoniemeester zijn is een verantwoordelijke ‘baan’. Er gaat over het algemeen veel tijd in zitten maar het is tegelijkertijd ook een eer. Het bruidspaar vertrouwt je genoeg om deze dag samen met hun te organiseren. Nog enkele tips:

 • Vraag hulp: sommige bruidsparen vragen twee ceremoniemeesters en bij een groot huwelijk is dit echt een aanrader. Maar doe je dit alleen, vraag dan hulp aan bijvoorbeeld de bruidsmeisjes of getuigen. (gasten naar hun plek begeleiden, letten op de cadeautafel, bij het gastenboek zitten, enz..)
 • Bespreek het draaiboek goed met het bruidspaar maar relax wanneer sommige dingen anders lopen dan je dacht. Het is geen militaire precisie maar een feestdag!
 • Zorg dat je goed zichtbaar bent voor iedereen, dat de gasten weten dat jij het aanspreekpunt bent maar ook bijvoorbeeld de fotograaf, de cateraar, de dj, enz..  (geef deze laatsten altijd je telefoonnummer)
 • Maak een noodtas, klinkt een beetje raar misschien maar we wisten niet zo snel een andere naam :-). Een tas met pleisters, paracetamol, spelden, zakdoekjes, naald en draad, enz.. Het is voor al die ‘kleine rampen’ die tijdens een trouwdag kunnen gebeuren.

Meer op EenSpeciaalMoment

Weddingplanner voor een huwelijk, ja of nee.ceremoniemeester
Bruidsmeisjes wat zijn hun taken?
Een vrijgezellenfeest organiseren
Trouwen met thema
Bruidskinderen, tips voor bloemenmeisjes en bruidsjonkers

Meer aanraders!
Cadeau voor Huwelijk – TOP 10
Versieringen en feestartikelen voor een trouwdag
Alles voor een vrijgezellenfeest

Vrijgezellenfeest organiseren – onze tips!

Een vrijgezellenfeest organiseren, het lijkt zo simpel toch? Maar dan begin je aan de echte organisatie en tja er komt heel wat bij kijken. Je moet denken aan een datum, aan een locatie en uitnodigingen versturen. Daarnaast is er nog het budget, moet je misschien activiteiten boeken en een cadeau regelen. We geven je een aantal tips voor een zorgeloze organisatie van een vrijgezellenfeest.

Wie organiseert een vrijgezellenfeest?

vrijgezellenfeestVaak een getuige van de bruid of bruidegom maar een goede vriend(in) kan ook prima beginnen met de organisatie.

Het is wel slim om de organisatie met z’n tweeën te doen want of je het nu groots aanpakt of heel klein, de organisatie kost tijd.

Vraag de bruid / bruidegom

Het feest is voor de aanstaande bruid of bruidegom dus vraag in het begin wat ze ongeveer verwachten. Daarnaast is een vrienden/vriendinnenlijst wel zo handig. Je kent vast veel mensen die ze uit willen nodigen maar heb je ook alle adressen? (Dit is dus tegelijkertijd het enige moment in de organisatie waarbij de aanstaande bruid en bruidegom betrokken zijn.)

Het budget voor een vrijgezellenfeest

vrijgezellenfeest organiserenWat ben je kwijt aan een gemiddeld vrijgezellenfeest? Dat ligt er maar aan wat je wilt organiseren. Een weekendje weg, een avondje uit, diner samen, een workshop, enz.. Wanneer jullie bijvoorbeeld een workshop gaan volgen met daarna een diner en daarna nog een bar bezoeken kom je al snel op een bedrag tussen de 75 en 100 euro p.p. (op z’n minst). Als je het thuis organiseert en zelf hapjes en drankjes maakt/koopt, ben je goedkoper uit.

Houd rekening met het budget van iedereen. Wat voor de één makkelijk te betalen is, is voor de ander een rib uit zijn/haar lijf. Bespreek dit met de gasten voordat je ook maar begint met iets te organiseren. De aanstaande bruid en bruidegom betalen overigens niet dus je deelt het totale budget door het aantal gasten.

De datum voor een vrijgezellenfeest

Meestal een maand tot twee weken voor de trouwdatum en niet op de avond ervoor. Je wilt niet dat de bruid en bruidegom met een kater of donkere kringen onder de ogen bij het altaar staan. (Staat ook heel slecht op de trouwfoto’s)

Nodig mensen ruim op tijd uit voor het feest en houd rekening met overvolle agenda’s. Geef iedereen in ieder geval niet een al te ruime keuze. Kies bijvoorbeeld drie datums en laat de gasten kiezen welke hun het best past. Meeste stemmen gelden in dit geval :-).

Nu kunnen jullie gaan organiseren

Dit noemen we vooral het leuke gedeelte. Je weet het budget, je weet wie komt en nu hoef je alleen nog maar te zorgen voor een onvergetelijk feest. Wanneer je workshops, locaties, restaurants, reis, e.d. moet boeken dan is dit het moment. Wil je een thema (gaan we nog over schrijven) bedenk dan wat je hiervoor nodig hebt. Je koopt nu eventueel feestversiering en decoraties voor het feest.

Overleg, overleg maar overdrijf niet

vrijgezellenfeestGeef de andere gasten steeds een update van alle afspraken en boekingen die je maakt. Wanneer je iets moet veranderen in het programma geef dit dan op tijd door. Maar bedenk ook dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.

Overleg is prima maar je kunt hier niet eindeloos mee doorgaan. Dus wanneer het een heen-en-weer mailen wordt over bijvoorbeeld welk restaurant geboekt gaat worden dan moet je ergens een knoop doorhakken. (en wacht daar niet te lang mee)

Regel je financiën

Zorg dat je voor het vrijgezellenfeest alle betalingen op je rekening hebt. Misschien vind je het vervelend om gasten steeds te vragen op tijd te betalen. Bedenk maar dat het nog vervelender is om na een half jaar nog steeds geld van mensen tegoed te hebben. Soms is het niet te voorkomen om iets voor te schieten maar doe dit zo weinig mogelijk.

Meer feesten op EenSpeciaalMoment

vrijgezellenfeest
Trouwen met thema
Amerikaans feest
Een tuinfeest organiserenMexicaans feest
High Tea en Low Tea
Ceremoniemeester, tips en taken

misschien vind je dit ook leuk

Feestartikelen voor een vrijgezellenfeest
Uitnodigingen voor ieder feest

Save the Date kaartjes versturen

Save the Date kaartjes, het is sinds een paar jaar een echte trend. De trend kwam overwaaien uit Amerika maar zijn deze kaartjes nu echt nodig? Het is een goed idee om ze te sturen. Zo weet je zeker dat de mensen die belangrijk voor jullie zijn die dag vrij houden in hun agenda. We geven je enkele tips voor jullie Save the Date kaartjes.

Save the Date kaartjes, wat zijn dat?

Save the Date kaartjes zijn een soort voor-uitnodiging. Je stuurt ze naar gasten die je zeker op je trouwdag wilt uitnodigen. Eigenlijk vraag je iedereen die een kaartje ontvangt om die dag vrij te houden (of om een vrije dag op te nemen op die datum). Het is geen overbodige luxe wanneer je bijvoorbeeld trouwt in de zomer, het trouwseizoen en vakantieseizoen.

Wanneer je veel familie en vrienden in het buitenland hebt wonen is het fijn wanneer ze ruimschoots op tijd een datum weten. Zo geef je ze genoeg tijd om een reis, logeerruimte en vrije dagen te regelen.

Leuk: Save the Date kaartjes met een romantische foto van jullie samen

Wanneer verstuur je Save the Date kaartjes

Daarover zijn verschillende meningen maar we adviseren om dit in ieder geval 6 maanden voor de trouwdag te doen. Eerder mag ook, bij voorbeeld precies een jaar voor het huwelijk. Probeer echt op tijd hiermee te zijn, zeker wanneer je in een populaire trouwperiode trouwt of in een vakantietijd.

Wat moet je weten wanneer je Save the Date kaartjes verstuurd?

Je kunt pas kaartjes versturen wanneer je een ding zeker weet: de trouwdatum. Het is dus wel belangrijk om te weten of die dag een ambtenaar van de burgerlijke stand jullie kan trouwen. Wanneer je in de kerk trouwt moet je zeker weten dat dit op die dag kan.

Wat staat op Save the Date kaarten

Op de Save the Date kaarten staat echt nog weinig informatie, eigenlijk maar een paar dingen:

 • jullie namen
 • de trouwdatum
 • jullie adres (voor mensen die een felicitatiekaartje willen sturen)

Tip: Voorkom verwarring en vermeld dat de officiële trouwkaart later komt.
De locatie, het programma van die dag, enz. zet je niet op deze kaart.

save the date kaartjessave the date

Trouwkaartje & Save the Date kaartje in hetzelfde ontwerp, mooi, maar het hoeft natuurlijk niet.

Wie stuur je Save the Date kaarten?

Je hebt verschillende ‘soorten’ gasten tijdens jullie trouwdag. In de eerste plaats zijn er de daggasten, gasten die bij het officiële gedeelte zijn in het stadhuis (en de kerk). Daarna gaan ze mee voor een receptie/diner/feest. Andere gasten nodig je alleen uit voor een receptie of alleen voor het feest ’s avonds.

Daggasten krijgen altijd een Save the Date kaart. Alle andere gasten kun je ook een Save the Date sturen maar zet duidelijk op de kaart voor welk gedeelte van de dag ze uitgenodigd gaan worden.

Moeten Save the Date kaartjes en trouwkaarten op elkaar lijken?

Nee, dat hoeft niet maar het is wel leuk. De Save the Date kaart is een deel van de voorpret en je ligt een heel klein tipje op van de sfeer of stijl van jullie dag.

Misschien vind je dit ook leuk

Trouwkaarten trends 2018
De Save the Date kaartjes en trouwkaarten komen van deze site
Tekst voor een trouwkaart
Trouwen in de buitenlucht
Trouwen met thema
Eco-chic trouwen

en superhandig voor je trouwdag:

Decoraties en feestartikelen voor je trouwdag

Cupcakes of bruidstaart? Wat kies jij?

Cupcakes of bruidstaart? Wat kies jij voor je grote dag? Bruidstaarten zijn al heel lang populair. De gelaagde en schitterende taart hoort gewoon bij een huwelijk. De bruidstaart is het stralende middelpunt van iedere trouwreceptie. Het aansnijden van de taart, het perfecte fotomoment. Toch kiezen steeds meer bruidsparen voor cupcakes in plaats van een bruidstaart. Wat kiezen jullie?

We zetten de voor- en nadelen van beide keuzes op een rijtje.

Cupcakes of bruidstaart?

Cupcakes of bruidstaart?bruidstaart

Voor een traditionele bruidstaart:

 • Een bruidstaart is traditie bij een huwelijk. Het aansnijden van de taart hoort voor veel bruidsparen bij een trouwdag. Wanneer jullie van deze traditie houden dan is een taart een goede keuze voor jullie.
 • Een bruidstaart heeft de wow-factor. Je gasten kunnen zich vergapen aan een prachtige taart.
 • De bovenste laag van de taart heeft meer dan genoeg ruimte voor een taarttopper, bloemen of andere versieringen.

Nadelen van een traditionele bruidstaart

 • Een bruidstaart is duurder dan cupcakejes. Hoewel er ook prijzige cupcakejes zijn zal een bruidstaart een grotere hap uit je trouwbudget nemen.
 • Wat betreft smaak kun je minder variëren. Iedere laag kan een andere smaak krijgen maar die blijven dus beperkt tot het aantal lagen waarvoor je kiest. Bijvoorbeeld een taart met drie lagen kan drie verschillende smaken krijgen.
 • Een bruidstaart kan al voor het aansnijden beschadigen. Het vervoer van een taart is lastiger dan een lading cupcakejes vervoeren. Maar dat is best te overzien. Alleen wanneer gasten de taart bewonderen kan hij ook beschadigen. Een gast die even met een vinger kijkt of de roosjes echt of nep zijn en daarbij een duim in het schitterende witte glazuur zet. Bij een taart zijn dergelijke beschadigingen moeilijk weg te werken. Wanneer een cupcake beschadigt dan haal je hem gewoon weg.

cupcakes huwelijkcupcake huwelijkcupcake huwelijk

Voordelen van cupcakes bij een huwelijk

 • Ze zijn goedkoper dan een traditionele bruidstaart. Het ligt echt een beetje aan je wensen maar over het algemeen ben je goedkoper uit met cupcakes.
 • Je hebt een grote keuze aan smaken en iedere gast kan zijn of haar favoriete smaak kiezen.
 • Cupcakes DIY! Maar alleen wanneer je echt een kei hierin bent. Je kunt je eigen cupcakes gaan bakken en versieren.
 • Gasten kunnen een cupcake pakken wanneer ze dat willen en je hebt geen zorgen over het snijden en uitdelen van de taart. Cupcakes passen dus goed bij een relaxte en meer informele trouwdag.
 • Cupcakes zijn vaak speelser dan een bruidstaart, je kunt eindeloos variëren met smaken, decoraties en icings.

Nadelen van cupcakes bij een huwelijk

 • De traditie van het aansnijden van de taart gaat een beetje verloren. Je kunt altijd een kleinere taart om aan te snijden bestellen maar dit haalt het niet echt bij het aansnijden van een grote bruidstaart.
 • Een bruidstaart heeft een groot wow-effect, cupcakes hebben dit absoluut minder. Wanneer je voor cupcakes kiest zorg dan wel voor een hele goede opstelling. Sommige gasten zullen dit de goedkope optie vinden terwijl anderen dolenthousiast zijn.
 • Wanneer je ze zelf gaat maken bedenk dan dat dit tijd kost en de organisatie van een trouwdag kost al heel veel tijd.

Cupcakes of bruidstaart wat kies jij?

De keuze is aan jullie! Wij hebben alleen de voor- en nadelen op een rijtje gezet :-). Heb je een beperkt trouwbudget dan zijn cupcakes een goedkopere keuze. Wil je de wow-factor dan kun je beter gaan voor een bruidstaart. Wil je zelf gaan bakken dan lijken cupcakes iets eenvoudiger dan een echte bruidstaart. Bij een meer formeel huwelijk past een bruidstaart misschien beter dan cupcakes.

Het belangrijkste is dat je kiest wat bij jullie en jullie huwelijk past. Droom je al jaren van de perfecte bruidstaart? Maak er ruimte voor in je budget. Je trouwdag is het moment om je dromen uit te laten komen.

Meer voor je trouwdag op EenSpeciaalMoment

Een traditionele bruidstaart
Checklist voor je bruidstaart
Trouwen met thema

Dit vinden we ook leuk

De leukste decoraties/feestversiering voor je trouwdag
Decoraties voor je bruidstaart

Trouwbelofte hernieuwen

Je trouwbelofte hernieuwen, je huwelijksdag nog een keer overdoen, leuker wordt het niet! Wanneer je geweldige herinneringen hebt aan je trouwdag, waarom hem nog niet eens een keertje overdoen? Sommige echtparen kiezen voor het hernieuwen van hun trouwbeloften omdat ze een huwelijksjubileum vieren. Anderen omdat ze een moeilijke periode hebben gehad en daar samen glorieus uit zijn gekomen. Welke reden je ook hebt, het is de dag om de liefde te vieren en de liefde kan niet genoeg gevierd worden!

Trouwbelofte hernieuwen

huwelijksbelofte hernieuwenOfficieel kan je in Nederland maar één keer trouwen. Het hernieuwen van huwelijksbeloften is dus geen tweede huwelijk. Het is vooral een viering van de liefde die jullie voor elkaar voelen en die jullie aan elkaar bindt. Het is fijn om dit te vieren met iedereen die belangrijk is in jullie leven.

Misschien hebben jullie kinderen samen en is dit het moment om ze een geweldige ervaring te geven. Welke reden je ook hebt, hoe vier je het hernieuwen van je trouwbelofte?

Wie organiseert het hernieuwen van de trouwbelofte

Meestal doet het echtpaar dit zelf en soms doen de kinderen dit. De organisatie is over het algemeen iets eenvoudiger dan het regelen van een ‘gewone’ trouwdag omdat het officiele gedeelte ontbreekt. Je kunt ook de ceremoniemeester of de getuigen van je huwelijk vragen om nogmaals mee te helpen.

Uitnodigingen

Wie nodig je uit? Iedereen die belangrijk voor jullie is. Je kunt gewoon trouwkaarten bestellen en die aanpassen voor deze speciale dag. Soms is het wel handig om op de kaarten te schrijven wat je verwacht ten aanzien van kleding e.d..

Wat trek ik aan?

trouwbelofte hernieuwenWat je maar wilt. Een trouwjurk, nieuw of de jurk die je droeg tijdens je officiële trouwdag. Misschien was je droomjurk toen te duur voor jullie, kun je hem nu wel betalen? Dit is dan het moment om eindelijk die geweldige jurk aan te schaffen.

Past je originele trouwjurk niet meer maar draag je hem toch graag? Je kunt hem altijd laten vermaken of helemaal aan laten passen naar je smaak van nu. Maar echte kledingvoorschriften voor de bruid zijn er niet. Hetzelfde geldt voor de bruidegom, het originele trouwpak is prima maar iets totaal nieuws aanschaffen is ook prima.

De ceremonie voor het vernieuwen van een trouwbelofte

trouwbelofte hernieuwenWe schreven het al, er is geen officieel gedeelte. Dat heeft voordelen. Je kunt je trouwbeloften hernieuwen waar je maar wilt, de locatie is niet gebonden aan allerlei officiële regels. Het mag in je achtertuin, in een park, in een feestlocatie, enz..

Je kunt wel een soort kopie maken van de eerdere ceremonie (compleet met ja-woord) maar je kunt ook zelf iets schrijven en dit voorlezen. Bijvoorbeeld: Wat maakt jullie liefde zo speciaal, belangrijke mensen in jullie leven (kinderen!) noemen, speciale gebeurtenissen in jullie huwelijk, waarom zijn jullie zo gelukkig samen. Zo maak je een ceremonie heel bijzonder en persoonlijk.

Als jullie kinderen hebben is het leuk om ze een rol te geven tijdens dit gedeelte. Meisjes kunnen bloemenmeisjes zijn of ‘bruidsmeisjes’ en jullie zoon(tjes) zijn vast geweldige bruidsjonkers.

Trouwringen

Zijn jullie trouwringen aan vervanging toe of kiezen jullie voor nieuwe ringen? Sommige paren laten een inscriptie zetten in ‘oude’ ringen, anderen kiezen voor nieuwe trouwringen. Zijn jullie trouwringen na jaren dragen redelijk versleten en aan vervanging toe dan is dit het moment natuurlijk!

Een echt trouwfeest geven?

Waarom niet? Het is tenslotte een feestdag. Je kunt een groot feest geven inclusief het aansnijden van een bruidstaart. Konden jullie je geen groot feest veroorloven de eerste keer dan is dit het moment om een knalfeest te geven. Een feest met alle mensen die jullie dierbaar zijn en belangrijk voor jullie zijn.

Meer Trouwen op EenSpeciaalMoment

Trouwen met een thema
Trouwen buiten – tips
Trouwringen kopen
Welk huwelijksjubileum vier je?

Wat we ook leuk vinden

Leuke decoraties en feestversiering voor een huwelijk
Leuke uitnodigingen voor het hernieuwen van een trouwbelofte

Trouwen buiten – de leukste tips

Buiten trouwen? Super romantisch trouwen op het strand, in de tuin of in een park? Perfecte locaties voor een huwelijk in de zomer of lente. De locatie is geweldig maar de organisatie zal iets meer tijd kosten. Waar moet je aan denken wanneer je wilt trouwen in de buitenlucht?

Mag je overal buiten trouwen?

Nee, dat mag niet. Officieel moet je tussen vier muren trouwen en met een dak boven je hoofd. Nu verschillen de regels hierover per gemeente. Sommige gemeenten vinden een ‘dak’ in de vorm van een baldakijn al voldoende. Andere gemeenten willen dat je beslist tussen vier muren trouwt. Weer andere gemeenten hebben hierover weinig regels. Vraag dit op tijd na!

Trouwen buiten: denk aan het weer, plan B

trouwen buitenRegen?
Daar denk je vast wel aan wanneer je een perfecte buitenlocatie hebt gevonden. Je hebt hiervoor echt een plan B nodig. Een grote tent of partytenten zijn geen overbodige luxe in ons land.

Of juist bloedheet 
Maar aan de andere kant kan het ook bloedheet worden. Dan wil je ook dat je gasten het zo comfortabel mogelijk hebben. Wanneer de weersvoorspellingen een bloedhete dag aangeven laat dan enkele parasols neerzetten. Eventueel kun je waaiers en flesjes water neerzetten voor je oververhitte gasten.

Buiten trouwen: decoratie

buiten trouwenDe natuur is natuurlijk de beste decoratie voor een romantisch huwelijk. Of je nu voor het strand kiest, een park of een tuin, de locatie zelf zorgt al voor een bijzondere sfeer. Je decoraties moeten passen in zo’n natuurlijk decor.

Kies voor bloemen van het seizoen maar die ook tegen een stootje kunnen. Bloemen die na een tijdje in de zon ook nog mooi zijn. Kaarsen, lampionnen, tuinfakkels en kandelaars zijn prachtig voor een huwelijk buiten.
(Tip: wanneer het erg waait kies je beter voor LED kaarsen.)

Denk aan het geluid

Niet geheel onbelangrijk, maar het wordt wel vaak vergeten. Kan iedereen het Ja-woord horen? Buiten heb je nu eenmaal veel meer ‘bijgeluiden’ dan tussen vier muren. Zorg dus voor een degelijke geluidsinstallatie.

Bruidsjurk en kleding die past bij de locatie

trouwen buitenKies voor lichte en soepele stoffen voor zowel de bruidsjurk, de jurken voor de bruidsmeisjes en de bruidegom. Het staat mooier in de buitenlucht en daarnaast krijgt iedereen het niet te warm.

Hoewel je misschien de perfecte schoenen met hak hebt gevonden, hoe perfect zijn die hakken wanneer je op een strand of grasveld loopt? Test het in ieder geval uit voor je grote dag. Je wilt geen bruid zijn die strompelend en half wegzakkend in het zand het altaar bereikt.

Diner of buffet buiten?

buiten trouwenDit is één van die dingen die je heel goed moet plannen. Bespreek dit ook met je cateraar wanneer je die hebt. Het eten moet passen bij het seizoen, dit is niet het moment voor zware maaltijden. Daarnaast wil je ook niet dat het eten te lang in de hitte staat. Een goede tijdsplanning is alles!

Ook heb je buiten meer last van ongedierte. Zet bijvoorbeeld citronella-kaarsen neer om wespen e.d. van het eten te houden. Een strategisch geplaatste ventilator helpt overigens ook en koelt de gasten ook af :-).

Meer trouwtips op EenSpeciaalMoment

Trouwen met thema
Eco-chic trouwen
Een weddingplanner, ja of nee?
Trouwringen kopen
Tekst voor een trouwkaart
Een vrijgezellenfeest organiseren

Something old, something new voor je trouwdag
Decoraties en feestversiering voor je trouwdag
Lampionnen voor je trouwdag

Weddingplanner voor je huwelijk, ja of nee?

Een weddingplanner echt nodig?

weddingplanner inhurenEen weddingplanner inhuren voor je huwelijk, is dat echt nodig? Het kwam overwaaien vanuit Amerika maar was al snel in Nederland populair, een weddingplanner inhuren. Het lijkt ideaal, een echte professional die je trouwdag tot in de puntjes verzorgd.

Geen trouwstress, geen zorgen over de juiste catering, of de dj wel op tijd is, enz.. Al die kleine (en grote zorgen) kun je overlaten aan een weddingplanner. Maar is het voor jou ook ideaal? We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Een weddingplanner bespaart tijd

weddingplannerEen huwelijk (of je nu kiest voor groot of klein) plannen kost tijd. Werken jullie alle twee fulltime dan kun je echt in tijdnood komen.

Hierdoor neem je misschien beslissingen waar je later spijt van hebt. Bijvoorbeeld: je kiest een redelijk leuke trouwlocatie omdat je geen tijd meer hebt om naar andere locaties te kijken.

Daar gaat het om, jullie verdienen een geweldige trouwlocatie, geen locatie die er wel mee door kan. Daar staat tegenover dat aanstaande bruidsparen met voldoende tijd (of die op tijd beginnen) zelf ook veel kunnen regelen.

Een weddingplanner is goed in organiseren

Weddingplanners zijn goed in het organiseren van een huwelijk en wanneer jullie geen organisatietalenten zijn dan is een weddingplanner handig. Denk daar maar eens aan, alles wordt naar jullie wensen en in de goede volgorde geregeld.

Maar ik heb voldoende hulp

weddingplanner inhurenJa hoor, er zijn vast wel vriendinnen/vrienden, ouders en andere familieleden die jullie willen helpen. Alleen je moet het wel steeds vragen en je moet er zeker van zijn dat ze ook voldoende tijd hebben.

Een vriendin of een moeder wil je best wel helpen met het uitkiezen van je trouwjurk maar gaan ze ook onmiddellijk met de bloemist bellen wanneer de corsages te laat of verkeerd worden geleverd?

Een weddingplanner is te duur voor ons

Het kost geld om een weddingplanner in te huren. Tja, daar kunnen we niet omheen, hulp van een weddingplanner zal een hap nemen uit jullie trouwbudget. Maar……niemand heeft betere contacten dan een weddingplanner en ze kan jullie in die zin ook geld besparen. Haal je daarmee de kosten van een weddingplanner er helemaal uit? Nee, maar hoewel ze zelf een onderdeel is van jullie trouwbudget, ze bewaakt ook dit budget. In alle hectiek is het trouwbudget misschien iets wat jullie uit het oog verliezen.

We hebben al een ceremoniemeester

Een ceremoniemeester zal tijdens je trouwdag een grote hulp zijn. We zijn absoluut voor een dijk van een ceremoniemeester die alles voor jullie regelt tijdens jullie grote dag.

Alleen vooraf moet ook heel veel gedaan worden en dat is lang niet altijd een taak voor de ceremoniemeester.

Overigens sommige weddingplanners kun je ook inhuren als ceremoniemeester maar dat hoeft natuurlijk niet.

Een weddingplanner inhuren, ja of nee?

Wanneer jullie voldoende tijd hebben, niet te snel in de stress schieten, goed jullie budget in de gaten kunnen houden, een geweldige ceremoniemeester hebben, veel hulp kunnen krijgen, dan kun je prima je eigen huwelijk organiseren. Er is tegelijkertijd ook veel te zeggen voor een weddingplanner. Ze weet meestal de leukste locaties, de origineelste bloemisten en de beste manieren om binnen jullie budget te blijven, om maar een paar voordelen te noemen.

Meer voor je trouwdag op EenSpeciaalMoment

Wedding nanny voor je bruiloft
Trouwen met thema
Eco-chic trouwen
Houd je trouwdag betaalbaar
Taken van bruidsmeisjes
Ceremoniemeester, tips en taken
Trouwtradities in andere landen

Bruidsmeisjes wat zijn hun taken

Bruidsmeisjes

Bruidsmeisjes wat zijn hun taken? Steeds vaker worden volwassen vriendinnen gevraagd als bruidsmeisjes. Het is reuze gezellig, een aantal vriendinnen die je helpen met de voorbereiding van je trouwdag. Daarnaast vergeet niet de praktische kant! Een paar extra handen die je helpen om je trouwdag in goede banen te leiden. Als bruid kun je zo onbezorgd genieten van je grote dag.

bruidsmeisjes taken

Bruidsmeisjes taken:

Bedenk (of overleg) wie wat doet! Zorg dat ieder bruidsmeisje haar taak weet, zo voorkom je scheve gezichten tijdens het feest.

 • Helpen bij het uitzoeken van de trouwjurk
 • Regelen het vrijgezellenfeest
 • Helpen de bruid bij het aankleden
 • Trouwringen aangeven bij de ceremonie
 • Bruidsboeket vasthouden tijdens de ceremonie
 • Strooien bloemblaadjes
 • Beheren het receptieboek
 • Helpen de ceremoniemeester
 • Nemen soms cadeaus aan
 • Get the party started!

Kleding voor bruidsmeisjes

bruidsmeisjesVroeger hadden bruidsmeisjes vrijwel dezelfde kleding als de bruid. Men dacht dat allerlei boze geesten de bruid kwaad wilden doen . Om deze in verwarring te brengen waren de bruidsmeisjes ook in het wit. Nu kun je kiezen voor allerlei verschillende kleuren en modellen, maar wat kies je? Het is niet altijd eenvoudig om je vriendinnen dezelfde jurk te laten dragen. Soms staat het model van de jurk gewoon niet iedereen en soms is de kleur niet voor iedereen.

De meeste bruidsmeisjes komen hier overigens wel uit. Je kunt de jurken van dezelfde stof laten maken maar met verschillende pasvormen. (of andersom) Zorg wel voor eenheid, een mix van allerlei felgekleurde jurken is vaak geen succes.

Wie betaalt de jurken voor de bruidsmeisjes

Dat ligt er een beetje aan. Het is een jurk die je meestal maar één keer draagt. Daarom betaalt het bruidspaar vaak deze jurken of in ieder geval een gedeelte. Vergis je niet in de kosten hiervan want met alleen de jurk ben je er niet! Moeten ze ook dezelfde armbanden, oorringen, schoenen, haaraccessoires? Maak hier goede afspraken over. Je kunt bijvoorbeeld een gedeelte van de jurk betalen, of de hele jurk exclusief de accessoires.

Bruidskinderen

bloemenmeisjeNaast de bruidsmeisjes kun je ook kinderen vragen als bruidskinderen. Bijvoorbeeld als bloemenmeisjes en bruidsjonkertjes. Ook de kleding van de bruidskinderen wordt vaak (deels) betaald door het bruidspaar, in overleg met de ouders. Het is ook handig om een bruidsmeisje te vragen een beetje op de bruidskinderen te letten.

De rol van de kinderen is natuurlijk niet zo groot maar een klein bloemenmeisje dat voor de bruid loopt met een mandje met bloemblaadjes maakt wel een heel romantisch plaatje.

Verder lezen op EenSpeciaalMoment

Trouwringen alternatieven
Trouwen met thema
Trouwtradities in andere landen
Goedkoop trouwen
Een leuke trouwdatum kiezen

Trouwkaarten trends 2017

Trouwkaarten trends 2017

Wat zijn de trends voor trouwkaarten in 2017? Ga je trouwen in 2017, dan heb je ook de leukste en mooiste trouwkaarten nodig natuurlijk. Een trouwkaart die bij jullie huwelijk past en die precies naar jullie smaak is. Ben je benieuwd wat de leukste trouwkaarten trends zijn? We hebben de allerleukste trends voor 2017 voor je gevonden.

Aquarel / Waterverf

De trouwkaarten zijn super romantisch en goed te combineren met de andere grote trends van 2017, goud en speciale lettertypes! Aquarel of waterverf trouwkaarten hebben een beetje een vintage-sfeer en dat is nog steeds een populair thema voor een huwelijk.

trouwkaart trend 2017 aquarel trouwkaart trend 2017 aquarel

 

 

 

 

 

 

 

Goud

Goud is één van de belangrijkste trends voor 2017. Zoals je ziet combineert goud prima met pasteltinten en met een combinatie wit/zwart. Goud is al langer populair voor trouwkaarten maar juist deze nieuwe combinaties maken deze gouden trouwkaarten heel speciaal.
goud trouwkaarten trend 2017goud trouwkaart trend 2017

Natuur: bloemen & planten

Het wordt ook wel de bohemian stijl genoemd en bij deze stijl passen deze kaarten ook prima. Het hoofdthema is de natuur en dan vooral bloemen en planten. Het zijn vrolijke kaarten met niet alleen getekende en/of geschilderde bloemen maar ook natuurgetrouw (als een foto).
trend trouwkaarten 2017 natuurtrouwkaarten trend 2017 natuur

Blush

Blush is een roze kleur maar niet fel, denk aan een combinatie van roze met perzik. Razend populair voor trouwkaarten in 2017. De kleur combineert mooi met de andere populaire kleuren zwart, wit en goud. Wanneer je eigenlijk het liefst voor roze zou gaan maar je kunt je aanstaande man niet overtuigen, dan is blush echt iets voor jullie. Lief, romantisch en een beetje stoer, dat vinden we leuk!
trouwkaart-trend-2017-blush blush trouwkaarten 2017

 

 

 

 

 

 

Eenvoud

Misschien zag je het al bij de bovenstaande kaarten maar less is more! Dit geldt ook voor de trouwkaarten van 2017. De kleuren zijn belangrijk maar ook het lettertype dat je gebruikt. Liever gezegd een mengeling van verschillende lettertypen.

trouwkaarten trend 2017 eenvoud

trouwkaarten trend 2017 eenvoud

 

 

trouwkaart maken

Meer lezen?

Tekst voor een trouwkaart

Bruidsboeket, de trends voor 2017!

Een goed gekozen bruidsboeket is belangrijk voor je hele trouwoutfit. We geven je de trends voor je bruidsboeket in 2017. Moet je met die trends meegaan? Nee, natuurlijk niet, je eigen stijl, je eigen inbreng is net zo belangrijk als een trend volgen. Maar er zijn wel een aantal leuke trends die 2017 gaan bepalen en die een goede inspiratie zijn voor je boeket, we geven je enkele tips voor een trendy boeket.

bruidsboeket 2017 De bruidsboeket trends van 2017: GROEN! (en een beetje wit)

Groen: Dit is misschien wel de belangrijkste trend in 2017, een groen bruidsboeket of een boeket met veel groen. Het pas helemaal in de allerleukste trouwtrend namelijk eco-chic trouwen. Misschien gaat een volledig groen boeket je wel te ver maar veel groen met enkele mooie bloemen maakt het perfecte trendy boeket voor 2017. Maar het gaat niet alleen om groen, bruidsboeketten met kruiden zijn ook weer helemaal terug. Denk bijvoorbeeld aan eucalyptus met zijn mooie groene bladeren.

Overigens, daarom hebben we ook voor dit boeket gekozen, de combinatie wit-groen en een groot bruidsboeket blijven beide ook belangrijk in 2017. Het gezegde less is more, geldt nog niet voor je bruidsboeket, of toch wel?

Een klein rond bruidsboeket met roze

bruidsboeket rond
Naast uitbundige bruidsboeketten blijven de ronde, gestileerde bruidsboeketten populair. In dit geval is wit gecombineerd met vrij fel roze wat een mooi en romantisch bruidsboeket oplevert.

Het is de eenvoud die past bij 2017 en door het gebruik van weinig verschillende kleuren heeft het ronde boeket een chique, bijna tijdloze uitstraling. Romantisch roze is trouwens ook één van de topkleuren dit jaar!

Bruidsboeket, eco-boeket

bruidsboeket veldbloemenWe kennen de bruidsboeketten al uit 2016 en zelfs uit 2015 en ze houden zich gelukkig staande! Zijn we erg blij mee! Prachtige bruidsboeketten met veldbloemen of boeketten waarvan het lijkt alsof de bruidegom ’s ochtends een boeket heeft geplukt uit zijn eigen tuin. Het zijn vaak kleurrijke boeketten en natuurlijk superromantisch.

Wanneer je een krap of klein budget hebt voor je boeket dan kun je zo’n veldboeket natuurlijk ook prima zelf samenstellen. Bind de bloemen samen met een touw en wikkel er een mooi lint omheen, je steelt absoluut de show.

Een vintage boeket

vintage bruidsboeketHelemaal in de trouwtrend van dit jaar, een mooi vintage boeket. Een boeket zoals op een oud schilderij. Romantisch en hoewel de kleuren niet uitgesproken fel zijn, het is een opvallend boeket.

Rozen passen hier goed in maar vrijwel alle bloemen doen het goed in een dergelijk boeket zolang je maar kiest voor wat ‘bescheiden’ kleuren.

Hier vonden we de afwerking met knopen ook origineel!

Omarm de kleuren!

kleurrijk bruidsboeketKleurrijk, vrolijk, veel verschillende soorten bloemen, een spetterend boeket voor een opvallende bruid.
De zachte pasteltinten waar veel bruiden voor kiezen zijn in dit boeket volledig verdwenen. Geel, groen, rood, oranje zijn bloemkleuren die allemaal in een dergelijk boeket passen. Toegegeven je moet er een beetje lef voor hebben en zo’n boeket trekt de aandacht naar zich toe maar mooi is het wel.

Meer voor je bruidsboeket op EenSpeciaalMoment

Trouwtraditie: een bruidsboeket

Tips voor een origineel huwelijkscadeau

eco-chic trouwenTips voor een huwelijkscadeau, hoe kies je leuk en origineel huwelijkscadeau? We hebben alle tips voor een origineel huwelijkscadeau voor je bij elkaar gezet. Het is echt niet zo moeilijk om een cadeau voor een huwelijk te bedenken dat iets verder gaat dan een peper&zout stel of een overbodig broodrooster. Antwoord op de vragen: moet je uit een cadeaulijst kiezen, liever geld dan een cadeau, wat is nu een origineel cadeau?

Bloemen bezorgen

Hoe kies je een origineel huwelijkscadeau?

Is er een verlanglijst? Sommige bruidsparen maken een website voor de huwelijksdag of eco chic trouwengeven een link naar een cadeaulijst. Moet je daar beslist een cadeau uit kiezen? Laten we daar kort over zijn, nee. Zit er geen cadeau bij dat binnen je budget past of (wanneer je niet de snelste bent) zijn alle betaalbare cadeaus al ‘ingenomen’ dan bedenk je zelf een leuk cadeau. Overigens, kun je er ook voor kiezen om een gezamenlijk cadeau te geven.
Geld als huwelijkscadeau?: Ja, geld geven is prima wanneer het bruidspaar daar om vraagt. Hoeveel geld geef je, dat is pas de tricky-vraag. We maakten een rondje langs verschillende sites over dit onderwerp en dan komt het ongeveer hier op neer: 25 euro voor vrienden, bekenden en collega’s, 50 euro voor familie (neven, nichten enz.) en voor hele naaste familie (je broer, zus enz..) 100 euro. Zie het als een indicatie en niet meer. We zijn ons er terdege van bewust dat niet iedereen dit geld als cadeau heeft liggen. Geef waar je je goed bij voelt en laat het daar bij.

Unieke huwelijkscadeaus

huwelijkscadeauPersoonlijke cadeaus: Cadeaus krijgen is leuk maar het is net zo leuk om zelf een huwelijkscadeau te bedenken! Maak een cadeau persoonlijk door er een foto op te zetten of er een eigen tekstje aan toe te voegen. Je laat zien dat je een beetje moeite wilde doen voor het cadeau. Champagne is bijvoorbeeld een prima huwelijkscadeau maar ontwerp voor de fles een eigen en persoonlijk etiket. Om het helemaal af te maken kun je nog glazen laten graveren met de namen van het bruidspaar. Geef koffers met een leuke foto van het bruidspaar, geweldig om mee te nemen op huwelijksreis. Al deze fotocadeaus voor een huwelijk kun je hier (klik) maken.
cadeau huwelijkBelevenissen: We blijven het leuk vinden als cadeau, een unieke belevenis voor het bruidspaar! Geef een onvergetelijke overnachting, een heerlijk etentje voor twee, een romantische boottocht, een privé workshop massage of een gezellige High Tea cadeau. Je geeft een Belevenis als een cadeaubon, je hoeft verder zelf niets te organiseren en het bruidspaar kan de cadeaubon zelf ‘verzilveren’.   Cadeau voor Huwelijk – TOP 10

origineel huwelijkscadeau

Vintage trouwen jaren ’50

vintage trouwen jaren 50
image-2970
Vintage is een geweldig thema voor je huwelijk en vooral de jaren ’50 zijn populair. Geen wonder, de kleding en accessoires uit die tijd zijn nog goed te vinden in vintagewinkels. Daarnaast geven de kleuren en vrolijkheid je trouwdag een geweldige boost en vergeet niet het is de tijd van rock-’n-roll, roze Cadillac’s, Elvis Presley, Marilyn Monroe, James Dean, kant, parels en heel veel brillantine. Prachtige thema’s als een echt glamorous Hollywood huwelijk of een heerlijk bijzonder rock-’n-roll thema maken je dag speciaal.

Trouwen als in de jaren ’50

vintage trouwen jaren 50
image-2971
De bruid in de jaren ’50: De A-lijn jurken zijn terug, klassieke baljurken (geïnspireerd door Hollywoodsterren) en trouwjurken tot net op, of iets onder, de knie. Gebruik veel kant om de vintagesfeer te benadrukken. Wit is nog de voornaamste kleur om in te trouwen maar ecru wordt ook populairder en kies je voor een rock-’n-rollthema dan staan bijna alle kleuren open. Pumps met open tenen en halfhoge hakken en korte handschoenen horen hierbij. Sluiers worden weer veel gedragen en wil je de vintagelook doorvoeren dan is het mooi om de sluier met kleine pareltjes af te laten zetten. De bruidegommen dragen een zwarte smoking maar je kunt ook inspiratie halen uit de kleding van sterren als Elvis, James Dean of Buddy Holly.
Het bruidsboeket in de jaren ‘50: Rozen in oud roze bij elkaar gebonden met een lint. De grote boeketten uit de jaren ’20 zijn verdwenen, de boeketten zijn klein, rond en daardoor heel draagbaar. Houd je niet van rozen dan kun je ook kiezen voor anjers of lelies. Het belangrijkste zijn de kleuren: wit, crème of oudroze eventueel aangevuld met groen maar beslist noodzakelijk is dit laatste niet.

vintage trouwen jaren 50
image-2972
De vintage bruidstaart: De bruidstaart was en is wit, ook in de jaren ’50. Nieuw zijn de taarttoppers, het bruidspaartje bovenop de taart. Kies voor klassieke vormen en patronen, voor bloemen, kant en eventueel kleine pareltjes.
Muziek uit de jaren ’50: Rock-’n-roll, natuurlijk wanneer je voor een uitbundige sfeer wilt zorgen. Misschien kun je zelfs nog ergens een Elvis imitator vinden. Ga verder met Bill Hayley’s ‘Rock Around The Clock’ of ‘Johnny B. Goode’ van Chuck Berry, er is zeker een coverband te vinden met deze klassiekers op het repertoire. Maar het was niet alleen Rock-’n-roll, orkestjes en bigbands waren nog steeds razend populair. Een bigband op een podium met daarvoor een dansvloer is óók de jaren ’50. Kies de muziek die bij je past en waar je jaren later nog met plezier aan terugdenkt.
Decoraties uit de ‘50er jaren: Zoek naar filmposters uit deze tijd, eventueel kun je enkele items huren bv. een grote jukebox, hier of hier. Vergeet niet de Cola-posters, het favoriete drankje van de rock-’n-rolljeugd. Aan de andere kant… Voor de echte vintagesfeer gebruik je vooral kleine tafeltjes, veel kant en rustige kleuren, ga voor wit, ecru en eventueel zwart. Kies voor kleine vaasjes met rozen of pioenrozen in pastelkleuren op de tafels.

Meer trouwen in vintage stijl :

leuke trouwkaarten

Vintage trouwen jaren ’20

vintage trouwen jaren 20
image-2934
Helemaal in de vintage sfeer past het trouwen in jaren ’20 stijl! Trouwen zoals onze verre opa’s en oma’s deden. Het was nog de tijd van de stomme film, van jazz en de romantische held was Humphrey Bogart (en de heldin natuurlijk Greta Garbo). Het waren de roaring twenties! Het was glamour met een hoofdletter, boa’s, charlestonjurken en lange kettingen met parels.

Vintage: bruidskleding in jaren ’20 stijl

vintage trouwen jaren 20
image-2935
De bruiden dragen charlestonjurken met een veren boa of jurken met een lage taille en een sjerp. Het is de tijd van lange parelkettingen, grote sjaals, dophoedjes en lage pumps met een riempje.
Nieuw of oud? Tweedehands zijn er misschien wel trouwjurken te vinden maar we hebben het hier wel over bijna een eeuw terug! Jurken uit deze tijd horen in een museum en zijn vrijwel zeker niet draagbaar meer. Herstellen van gaten, scheuren e.d. is niet eenvoudig omdat het alleen al lastig is de goede stof bij de jurk te vinden. In een vintagewinkel zijn wel jurken te vinden die de sfeer benaderen. Het belangrijkste is de lage taille, parels en pump met een kleine hak. Korsetten zijn gelukkig uit de mode in de jaren ’20!
De bruidegom draagt een kostuum! Wie echt modieus voor de dag wilde komen ging voor broeken met wijde pijpen en een krijtstreepje. Denk aan de oude gangsterfilms. De haarmode voor de heren was strak en had meestal een scheiding in het midden. Wie helemaal goed voor de dag wilde komen combineerde dit alles met een vilten gleufhoed.

Trouwboeket, entertainment en decoraties

vintage trouwen jaren 20
image-2936
Bruidsboeket: De bruiden uit de jaren ’20 dragen grote boeketten. Gardenia’s zijn populair. Het zijn niet de goedkoopste bloemen voor je boeket maar ze zijn wel erg mooi. Daarnaast worden er veel lelies gebruikt, minder kwetsbaar en ze staan prima in een bruidsboeket. Het zijn geen uitbundige kleurrijke boeketten wit en roze zijn de hoofdkleuren aangevuld met groen.
Entertainment!: Het zijn de jaren van de jazz en ragtime! Ella Fitzgerald, Cole Porter en Duke Ellington zijn razend populair. Een jazzbandje maakt hier het thema.  De casino’s draaien overuren in Amerika en een tafel voor een partijtje poker of blackjack geeft de ruimte nog een extra jaren ’20 sfeer.
Decoraties: Oude posters van films, het liefst in zwart/wit of sepia geven een ruimte al snel een jaren ’20 sfeer. Laat je inspireren door enkele oude films van Humphrey Bogart of Greta Garbo. De tafels zijn eenvoudig met bijvoorbeeld een lelie in een klein vaasje of enkele (nep)flesjes met drankjes in het midden van de tafel. (De jaren ’20 worden niet voor niets in Amerika ‘roaring’ genoemd, het zijn de jaren van de drooglegging en officieel was er geen drank.) De tafeltjes waren klein met vier tot zes gasten aan een tafel. Een kristallen schaal gevuld met water en enkele drijfkaarsen staan ook mooi op zo’n kleine tafel. De schaal kun je verder vullen met pareltjes. De deuren kun je in jaren ’20 stijl brengen met kralengordijnen.

Meer op EenSpeciaalMoment

leuke trouwkaarten

Eco-chic trouwen trouwjurk

Eco-chic trouwen blijft de trend van de komende jaren, hoe vind je een trouwjurk die geweldig is maar ook deze stijl uitstraalt? We geven je enkele tips voor een trouwjurk die helemaal past bij je eco-chic huwelijk!

Eco-chic, je trouwjurk

eco-chic-trouwen3
image-2917
In de eerste plaats kun je een plaatselijke kleermaker vragen een jurk te maken van biologische stoffen. Waar moet je dan aan denken? Stoffen zoals bijvoorbeeld hennep, biokatoen, zijde of bamboe.

Gebruik maken van gerecyclede materialen is een ander alternatief. Een eco-wedding gaat heel goed samen met de vintagetrend. Er zijn enkele online vintagewinkels die ook trouwjurken aanbieden. Je kunt daarnaast een jurk huren of een tweedehands jurk kopen. Er zijn enkele bruidskledingwinkels die gedragen jurken aanbieden en het scheelt enorm in de prijs.

Enkele tips voor het kopen van een vintage-jurk of gedragen jurk:

 • eco-chic trouwen
  image-2918
  Er is een verschil tussen vintage en een gedragen jurk. Een vintagejurk is in ieder geval in de vorige eeuw gebruikt, ergens tussen de jaren ‘30 en ‘80. Een gedragen jurk is kort geleden gedragen. Het gaat hier om gerecyclede materialen,milieubewust zijn beide opties.
 • Vraag voldoende duidelijke foto’s en let vooral op vlekken en naden. Veel vlekken zijn uit kleding te verwijderen maar rode wijnvlekken van enkele tientallen jaren geleden zijn blijvend.
 • Wanneer een jurk nog versteld moet worden of uitgelegd moet je zeker weten dat je de materialen nog kunt kopen.
 • Let op de maat! De maten van enkele tientallen jaren geleden zijn niet helemaal die van deze tijd. Het handigst is om een jurk te passen voor een betaling.
 • Is een jurk compleet? Moet er misschien nog een hoepel of korset bij, in het geval van een vintagejurk, is dit nog mogelijk?
 • Er is een belangrijk verschil tussen een vintagejurk en een jurk in vintagestijl. Een jurk in vintagestijl is nieuw en wanneer deze niet gemaakt is van ecologisch verantwoorde stoffen, geen milieubewuste keuze.

Meer eco-chic vind je hier

Eco-chic trouwen

eco-chic-trouwen3
image-2898
Het is in, eco-chic, ecologisch en milieubewust trouwen. De naam zegt het al eco-chic, milieubewust maar zonder in te leveren op stijl en klasse. Bij een eco-huwelijk probeer je gebruik te maken van ‘groene’, milieuvriendelijke producten en zo min mogelijk het milieu te belasten met je huwelijk. Het vergt enig voorbereiding maar de aandacht voor het milieu geeft deze geweldige dag een extra dimensie.

eco chic trouwen
image-2899
Uitnodigingen: Natuurlijk op gerecycled papier en zo weinig mogelijk. Daarmee bedoelen we niet het aantal, maar geen aparte kaart met richtingaanwijzingen, geen retourenvelop, enz.. Voor een echt eco-uitnodiging beperk je het gebruik van papier en maak je (of laat je maken) een website. Op de kaart kun je kort een uitnodiging formuleren en je gasten verwijzen naar de site. Tip: Laat uitnodigingen maken van handgeschept papier met bloemzaadjes, je gasten kunnen het papier met zaadjes in de tuin planten.
Trouwjurk: alle tips vind je hier
Trouwringen: Ringen gemaakt van ecologisch goud, goud waarvoor de lokale arbeiders een eerlijk loon krijgen, goud dat gedolven wordt op een manier die het milieu zo min mogelijk belast. Vraag erna bij de juwelier.
Bruidsboeket: Maak gebruik van biologisch geteelde bloemen wat ook vaak betekent dat je kiest voor de bloemen van het seizoen want de meeste komen uit Nederland. Ecologisch verantwoord is om te kiezen voor een lokale bloemist. Wanneer je veel kilometers moet maken (of laat maken) voor een bruidsboeket is dit schadelijk voor het milieu.
Locatie en vervoer: Je beperkt het gebruik van auto’s natuurlijk zoveel mogelijk en het handigste is om een locatie in de omgeving te zoeken. Stimuleer carpoolen, het openbaar vervoer of de fiets .

eco-chic trouwen
image-2900
Eten en drinken: Producten van de streek en het seizoen, van plaatselijke bedrijven. Door producten van het seizoen te nemen bespaar je al enorm en door plaatselijke leveranciers te kiezen bespaar je op vervoerskosten.  Reken de hoeveelheden goed na, het is niet de bedoeling dat aan het eind van de avond de helft van het eten in de vuilnisbak gaat.
Decoraties: Decoraties zijn eenvoudig, kaarsen en kleine bloemdecoraties op de tafels. Natuurlijk haal je de bloemen bij een plaatselijke leverancier. Maak het niet te ingewikkeld, wanneer het donker wordt en de kaarsen gaan branden heb je al een schitterende romantische omgeving.
Muziek: Voor de muziek vraag je lokale muzikanten, live/unplugged past wel het beste bij je eco-huwelijk. Het hangt van je eigen smaak af (en die van je gasten) voor welke muziek je kiest.
Verantwoorde bedankjes. Dit onderwerp blijft onze favoriet!: kleine plantjes van je lokale leverancier, ecologische kaarsen met geschept bloemenpapier, zakjes met bloemzaadjes, struin de lokale markten af naar homemade jams, mosterd, sauzen, enz.., biologische zeepjes, natuurlijk verpakt in handgeschept papier, fair trade/biologische chocolaatjes, katoenen zakjes met lavendel. 

Goedkoop trouwen

Tips voor een goedkoop huwelijk

goedkoop trouwen
image-2827
Trouwen is niet goedkoop en met een beperkt budget lijkt het een onmogelijke opgave. Valt best wel mee! Wanneer je besluit dat je huwelijk prachtig, romantisch en geweldig moet worden, maar geen dag rood staan waard is, dan is het naast slim ook te realiseren. We geven je enkele tips om je trouwdag onvergetelijk te maken maar ook goedkoop en budgettair verantwoord.

Goedkoop trouwen, zo doe je het

Bepaal je budget: De inkopper, bepaal wat je aan je trouwdag uit wilt geven en hou je daaraan. Niets is verleidelijker dan je financiële grenzen een beetje op te rekken wanneer je in de bruidswinkel staat in de perfecte trouwjurk maar boven je budget. Wanneer je dit toch moeilijk gaat vinden deel je budget dan in delen op, zoveel voor de trouwjurk, dit bedrag voor de catering, muziek, decoraties, uitnodigingen, enz..Open een bankrekening voor de trouwdag en …. op is op :-).
De gastenlijst: Klein en intiem trouwen is in en een trendy korte gastenlijst is perfect voor je budget. Nodig naaste familie uit, je allerbeste vrienden en misschien een paar collega’s.
Gratis trouwen?: Op zaterdag en vrijdag trouwen is duur. Niet alleen ben je meer geld kwijt aan het gemeentehuis maar ook aan zaalhuur. Iedere gemeente heeft dagdelen waarop je gratis kunt trouwen, kijk op de site van de gemeente waarin je wilt trouwen. Overigens trouwen buiten het ‘trouwhoogseizoen’ (dat is in de zomermaanden) drukt de kosten vaak ook flink.
Uitnodigingen: Eventueel kun je er voor kiezen om de uitnodigingen per mail te versturen. Toch liever papier? In de trend van DIY kun je veel besparen, maak dus je uitnodigingen zelf.
Vervoer: Vervoer hoeft niet duur te zijn. Was je auto op de avond ervoor en je hebt je eigen vervoer geregeld. Laat je je toch liever rijden, vraag dan een vriend(in) om je die dag te vervoeren.

De trouwjurk binnen je budget houden: Je rond de 800 euro kwijt voor een trouwjurk. Dat is een gemiddelde, voor je het weet ga je met allerlei accessoires over de 1000 euro heen. We zullen de laatste zijn om te zeggen dat je niet in de trouwjurk moet trouwen waar je al sinds de lagere school van droomt maar kun je je die veroorloven? Wil je beslist een nieuwe jurk kijk dan in de outlet van bruidsmodezaken, is een gedragen jurk ook een optie zoek dan eens op marktplaats of ebay.
Make-up en kapper: De make-up kun je zelf doen! Je kapsel is waarschijnlijk een ander verhaal maar vraag een handige vriendin of je moeder om je te helpen.
De fotograaf: We zijn absoluut voor een paar geweldige foto’s als aandenken aan deze dag. Heb je in je vriendenkring iemand die goede foto’s kan maken, vragen staat vrij. Wil je liever een professionele fotograaf dan kun je deze vragen om alleen de foto’s te maken, afdrukken en een fotoboek samenstellen kun je ook zelf doen.
Het feest, diner: Begin met het wegstrepen van een vijfgangendiner. Denk aan een bbq (absolute favoriet hier) of een lopende buffet. Wat wil je schenken? Wijn/bier en fris is een goedkoop alternatief. De bruidstaart tenslotte. Misschien ken je iemand die een taart voor je kan maken maar net zo leuk is het om te kiezen voor cupcakes. Wanneer je een baktalent kent of zelf graag in de keuken staat dan kun je ze ook zelf maken.

Betaalbare en leuke huwelijksbedankjes, klik gewoon even door

Leuke huwelijksbedankjes

Huwelijksbedankjes voor ieder budget

De prijs van je huwelijk gaat ver over je budget heen en je bent op zoek naar ideeën om te besparen? Huwelijksbedankjes geef je gasten mee aan het eind van het feest. Je bedankt de gasten voor hun aanwezigheid en zeg nou zelf…vrienden, familie en collega’s maken je feestdag compleet. Bedankjes zijn er in veel prijsklassen, in allerlei uitvoeringen en het is niet altijd eenvoudig een keuze te maken. Hieronder geven we je enkele ideeën die bijna voor ieder budget mogelijk zijn.

leuke huwelijksbedankjes
image-2804
Snoepjes, chocolade en koekjes: Snoepjes en chocolaatjes en kleine koekjes kun je mooi verpakken in een klein stukje tule, een lint erom met een klein kaartje en je bedankje is af. Ook M&Ms, Jelly Beans en ander snoep zijn in verschillende kleuren te bestellen. Ben je een keukenprinses dan kun je zelf de koekjes bakken maar misschien wil een moeder of oma wel meehelpen. Wil je het iets informeler doen maak dan een snoepbuffet waarbij gasten zelf een zakje snoep mogen scheppen. Vergeet niet om een bedankkaartje erbij te doen. Leuke bedankkaartjes vonden we hier.
Ga voor groen!: Kleine plantjes, potjes kruiden of zaden zijn een fantastisch bedankje.
Rozemarijn, dille en lavendel zijn kruiden die bij de liefde horen. Strik een lint met een kaartje om het potje en je bedankje is klaar. Ook van de zaden kun je een mooi pakje maken, strik met kaart en vergeet niet de plantinstructies. Kies voor je lievelingsbloemen maar zaad van wilde bloemen is ook heel geschikt. Kleine plantjes zoals potroosjes, kaaps viooltje of slaapkamergeluk (al was het maar om de naam) geef je net als de kruiden in een klein potje met een lint.

leuke huwelijksbedankjes
image-2805
Zeep: Kleine zeepjes in een mooi papier wikkelen , lint erom en kaartje met een korte tekst. Het mooiste zijn handgemaakte zeepjes en Savon de Marseille, er zijn voldoende webwinkels te vinden die het aanbieden. Kijk naar zeepjes in de vorm van een (bruids)taartpunt, roosjes en hartjes, het ligt maar net aan je budget waar je voor wilt kiezen. De geur van de zeep is hier vaak al voldoende en een simpele verpakking met een wit kaartje en een lint van raffia zegt al genoeg.
Voor een themabruiloft: Is je dag geïnspireerd door de Victoriaans tijd? Heb je gekozen om te trouwen in de kersttijd of rond Pasen? Toch liever losjes op het strand of keurig in een kasteel? Pas je huwelijksbedankjes aan bij je thema. Kleine netjes met paaseieren, een bosje vrolijke kerstballen, een kleine kerstster, zeepjes of kaarsen in de vorm van schelpen en een kanten zakje met geurige lavendel voor de Victoriaanse bruid.

 

huwelijksbedankjes

Tekst voor een trouwkaart

tekst trouwkaart
image-2816
Een leuke trouwkaart vinden is echt niet zo moeilijk maar welke tekst moet precies in de kaart staan? Welke tekst je ook gebruikt, zorg dat de tekst persoonlijk is en dat de gasten na het lezen van de kaart precies weten waar ze aan toe zijn. We geven je enkele tips voor het schrijven van een leuke trouwkaart of huwelijksuitnodiging.

Tekst trouwkaart: Wie, wat, wanneer en waar

Een kort lijstje om mee te beginnen, op je trouwkaart staat:

 • Jullie namen (heel officieel bruid eerst en dan de naam van de bruidegom)
 • Trouwdatum
 • De trouwlocaties, op welke locatie(s) jullie het feest vieren, natuurlijk alle tijden van de verschillende onderdelen en routebeschrijving naar de verschillende locaties (al vinden we dat laatste optioneel)
 • Cadeautip
 • R.S.V.P. (‘répondez s’il vous plaît’), je vraagt je gasten om te laten weten of ze wel of niet komen (met een datum waarvoor je graag antwoord wilt!)
 • Heeft je huwelijk een dresscode of een speciaal thema
 • Jullie eigen adres
 • evt. de naam/telefoonnummer van de ceremoniemeester

Zorg dat de gasten geen enkele vraag meer hebben na het lezen van de kaart!

Trouwkaarten bestellen, begin op tijd

tekst trouwkaart
image-2817
Trouwkaarten verstuur je 6 tot 8 weken voor je huwelijk. Het is daarom slim om in ieder geval 3 maanden van tevoren te beginnen met het uitzoeken van de trouwkaarten. Je kunt naar een drukker in de buurt maar op het internet zijn ook voldoende aanbieders te vinden. Laat in ieder geval een proefdruk maken en kijk gelijk rond naar bedankjes, menukaarten e.d. want het is wel zo leuk om al het drukwerk in dezelfde stijl te houden. Wil je zeker weten dat iedereen op tijd je trouwdag in de agenda heeft kun je ook een half jaar voor de trouwdatum ‘Save the date‘ kaarten versturen. Hier vonden wij leuke trouwkaarten

Verschillende trouwkaarten voor de gasten

Niet alle gasten zullen de hele dag aanwezig zijn. Je kunt verschillende teksten op de kaart laten drukken. Zo krijg je verschillende kaarten voor de daggasten, voor gasten op de trouwreceptie en gasten voor het trouwfeest. Doe je dit liever niet dan kun je ook kiezen voor een apart inlegvel voor de verschillende gasten.

leuke trouwkaarten

Meer trouwkaarten op EenSpeciaalMoment

Trouwkaarten trends 2018

Dresscode voor je huwelijk

Dresscode voor je huwelijk? Voor een huwelijk is het aangeven van een dresscode vrij gewoon. Met een dresscode geef je de gasten een richtlijn voor gepaste kleding. Moet je je als gast aan een dresscode houden? Ja, een bruidspaar geeft een dresscode niet voor niets! Verder is het best wel handig, je weet naar welke feestkleding je moet gaan shoppen. We geven je hieronder de bekendste dresscodes.

Dresscode huwelijk

dresscode huwelijk
image-2793
Black Tie (cravate noire, smoking, ‘zwarte strik’, tuxedo): Voor de heren een smoking. Bij de smoking hoort een wit overhemd, zwarte vlinderdas, broek met zwarte bies langs de zijkant, zwarte lakschoenen en zwarte sokken. Manchetknopen natuurlijk en een witte pochet. Wanneer er ‘Black Tie optional’ staat dan is een smoking niet verplicht. Dames dragen een lange of halflange avondjurk, eventueel een cocktailjurk. De jurk heeft een beschaafd klein decolleté en dragen handschoenen (halflange).
White tie (cravate blanche, toilette de grand soir, ‘witte strik’, frack, gala, tenue de soirée): Formeler kan het niet en voor een huwelijk vrij ongewoon maar voor de volledigheid toch een vermelding. De heren dragen een rokkostuum met een hoge hoed hoewel die laatste optioneel is. Dames dragen een lange avondjurk met lange handschoenen, een diep decolleté (maar wel stijlvol!) en schoenen met een klein hakje. Sieraden natuurlijk, maar overdrijf niet.

dresscode huwelijk
image-2794
Tenue de Ville: In de vertaling uit het Frans, stadskleding. Voor de heren een driedelig pak in het zwart, donkergrijs of blauw. Een wit overhemd met een niet te opvallende stropdas. Voor de dames een geklede jurk, een mantelpak of net broekpak. Kousen zijn verplicht, niet verplicht (maar doe toch maar) een hoed. Overigens ‘Tenue de Ville’ is kleding voor de dag, voor de avond kun je je omkleden in een cocktailjurk.
Cocktail of Cocktail Attire: De mannen in kostuum (stropdas optioneel) en de dames in cocktailjurk. Het sleutelwoord is ‘Feestkleding’, kleurrijk en trendy. Bij de jurk horen schoenen met een leuke hak. Het verschil tussen ‘cocktail’ en ‘cocktail attire’ is eigenlijk dat je in de laatste net meer uit kunt pakken.
Casual of Smart Casual: Vrijetijdskleding of vrijetijdskleding met een beetje meer, zo ongeveer het verschil tussen deze twee. Bij ‘casual’ heb je meer vrijheid, zelfs een nette spijkerbroek is gepast voor de heren. Voor de dames is de keuze vrij, hip en vooral feestelijk. Bij ‘smart casual’ dragen de heren niet altijd een kostuum maar een keurige pantalon is wel op z’n plaats. Dames dragen een jurk of mantelpak.

Meer Trouwen op EenSpeciaalMoment

Thema voor je trouwdag
Ceremoniemeester, tips en taken
Checklist voor je bruidstaart
Bruidsmeisjes wat zijn hun taken?
Weddingplanner voor een huwelijk, ja of nee.

nog meer tips

1001 leuke feestartikelen voor een huwelijk
De mooiste trouwkaarten

Something old, something new

Something old, something new. Je hebt het vast wel eens gelezen: Something old, Something new, Something borrowed, something blue, (And a silver sixpence in her shoe.) Iets ouds, iets nieuws, iets geleend, iets van blauw (en dan die lastige sixpence nog). Wat betekent het en hoe zou je het kunnen gebruiken in je trouwdag? We geven je enkele tips.

something old, something new

Something old: Something old, something newHet oude staat symbool voor de band met de familie en het verleden. Meestal worden sieraden van de moeder of oma van de bruid hiervoor gebruikt, maar gebruik je creativiteit! Een trouwjurk of een sluier van moeder, trouwen in een oud kasteel, vintage handschoenen, oude linten verwerken in het boeket, enz..

Something new: Staat voor geluk, succes en een geslaagd huwelijk. Meestal wordt de jurk voor het ‘nieuwe’ genomen maar je bent natuurlijk helemaal vrij om flink aan het shoppen te gaan. Wat is nieuw? Sieraden,lingerie, schoenen (de perfecte), een tiara, een sluier, enz..

Something borrowed: Leen alleen iets van iemand met een gelukkig huwelijk, anders brengt het ongeluk. Daarnaast moet het geleende de volgende dag weer worden teruggegeven, leen dus niet iets van een vriendin die vroeg vertrekt en 200 kilometer verder woont. Het toont je band met je familie en vrienden die altijd voor je klaar hebben gestaan en je ook zullen helpen in de toekomst. Enkele ideeën: sieraden van een gelukkig getrouwde vriendin, de sluier van je tante, favoriete poëziebundel van je zus om uit voor te lezen tijdens de ceremonie, enz..

something old something new
image-2778
Something blue: de kleur voor liefde, trouw, loyaliteit en zuiverheid. Er zijn veel verschillende kleuren blauw en niet iedere zal perfect bij je outfit passen, maar net zoals bij de andere symbolen, je hoeft het niet te zien. Een klein blauw zakdoekje verstopt in een tasje is ook prima. Andere voorbeelden: een blauwe kousenband, een blauwe bloem in je boeket, blauwe loper, blauwe ballonnen in de zaal, enz..

And a silver sixpence in her shoe dit brengt geluk maar een sixpence in Nederland krijgen is niet zo eenvoudig, er overigens zijn wel enkele online winkels die ze aanbieden. Je moet het een beetje ruim zien in dit geval, een ‘gewoon’ zilveren muntje. Dan het ‘in her shoe’ (in de linker), niet doen! In zilveren muntje in bijvoorbeeld de zoom van je jurk brengt ook geluk (en het loopt een stuk makkelijker!)

Meer trouwtips op EenSpeciaalMoment

Trouwen met thema
Ceremoniemeester, tips en taken
Bruidsmeisjes wat zijn hun taken
Cupcakes of bruidstaart?
Trouwen buiten – de leukste tips
Weddingplanner voor je huwelijk, ja of nee?
Checklist voor je bruidstaart
Een vrijgezellenfeest organiseren

en dit vinden we ook leuk

Mooie trouwkaarten
1001 leuke feestversieringen en decoraties voor je trouwdag

Trouwtraditie: bruidsboeket

De traditie van een bruidsboeket is waarschijnlijk zo oud als de ceremonie zelf. Maar van een enkele bloem werd het boeket in de loop van de eeuwen een gigantische ruiker. De Romeinse bruiden droegen geen bloemen maar granen. De granen zouden voorspoed en rijkdom brengen aan hun echtgenoot. De oude Grieken gebruikten graag hedera, de altijd groen blijvende plant stond symbool voor de eeuwige liefde.

Traditionele bloemen voor een bruidsboeket

trouwtraditie bruidsboeket
image-2700
De Engelse bruiden aan het eind van de middeleeuwen droegen goudsbloemen gedoopt in rozenwater. De bloemen werden aan het eind van de dag gegeten omdat ze bekend stonden als een sterk afrodisiacum. De Victoriaanse tijd in Engeland bracht de roos populariteit, hét symbool voor de liefde. De Grieks-orthodoxe traditie schrijft oranjebloesem voor. In de 18e eeuw waren bloemen populair maar ook kruiden, vooral dille werd veel gebruikt. De dille werd aan het eind van de dag opgegeten, dit zou lustopwekkend zijn.

De bruidegom koopt het bruidsboeket

Het boeket wordt betaald én uitgezocht door de bruidegom. Traditie bepaalt ook dat de bruid het boeket niet mag zien voor het huwelijk. Net zoals de bruidegom de bruidsjurk niet mag zien. Niet alle tradities zijn handig en deze valt zeker in de ‘onhandige’ categorie. Wanneer je dit toch in ere wilt houden zorg dan in ieder geval dat de bruidegom een stukje stof van de bruidsjurk heeft. Voor de bloemist is dit een aanknopingspunt. De bruid draagt voor de huwelijksvoltrekking het boeket in de rechterhand, na het huwelijk in de linkerhand.

Bewaren van een bruidsboeket

trouwtraditie bruidsboeket
image-2701
Je hebt besloten om het boeket te bewaren? Heel vaak proberen bruiden zelf de bloemen te drogen. In een donkere kast ondersteboven ophangen en daarna een flinke dosis haarlak. Het is wel razend moeilijk om een boeket mooi te drogen, wil je echt een levenslange herinnering, zoek dan een professioneel bedrijf hiervoor. Een professioneel bedrijf kan een boeket laten drogen door stikstof of vriesdrogen. De kleur blijft hierbij vrij aardig bij het origineel. Daarna wordt het boeket in een stolp geplaatst of in een soort piramide. Andere mogelijkheden zijn verzilveren, vergulden, vergipsen of in hars gieten.

hier alles over het gooien van een bruidsboeket

Een leuke trouwdatum kiezen

leuke trouwdatum kiezen
image-2711
Mei, juni en september zijn de populaire trouwmaanden. In juli en augustus zijn veel mensen op vakantie en hierdoor worden er minder huwelijken gesloten in deze zonnige maanden. Vrijdag en zaterdag zijn de populairste trouwdagen en hierdoor ook gelijk de duurste. Romantische paren geven elkaar het ja-woord op Valentijnsdag en trouwen op vrijdag de dertiende is natuurlijk vragen om ongeluk. Wanneer trouw je wel?

De trouwdag kiezen

Veel bruidsparen kiezen voor de vrijdag, vooral om praktische redenen. De meeste gasten zijn vrij in het weekend en kunnen de volgende dag uitslapen. Ook zaterdag is een populaire dag net als op vrijdag zijn de gasten de volgende dag vrij. Door deze populariteit zijn zaterdag en vrijdag de duurste dagen om te trouwen. (Misschien moeten we wel even vermelden dat vrijdag de 13e geen goed plan is.)
Trouwen op een dag met een speciale cijferreeks (bv. 16-6-’16) is leuk maar denk er dan wel aan om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Populaire data zijn snel volgeboekt.
Trouwen op een feestdag zoals Kerst, Pasen of Oud&Nieuw, het zijn leuke data maar begin ook hier op tijd en houd er rekening mee dat de prijzen omhoog schieten.

Trouwdata die je beter kunt vermijden

 • trouwdatum kiezen
  image-2712
  Trouw niet op een dag waarop ook het Oranje-elftal speelt. Dit heeft niets met geluk of ongeluk te maken maar je wilt dat het tijdens die belangrijke dag om jou gaat. Niets is dodelijker voor de feeststemming dan gasten die stiekem naar het dichtstbijzijnde beeldscherm sluipen.
 • Trouwen tijdens de vasten brengt ongeluk. Dat betekent dat alle data tussen Aswoensdag (de dag na carnaval) en Pasen ongeluk brengen. Trouwen tijdens de hondsdagen brengt ook weinig geluk. De hondsdagen lopen van eind juli tot eind augustus.
 • Trouwen op je verjaardag is niet verstandig. (Hoewel het wel heel romantisch lijkt maar en het is natuurlijk alleen bij bijgeloof) Wanneer je geboren bent op 14 maart kun je beter niet trouwen op die dag maar ook niet op 14 april, 14 mei, 14 juni, enz..

leuke trouwkaarten

Groom’s Cake

Wat is een Groom’s Cake

grooms cake
image-2766
Vooral in het zuiden van de VS hoort deze taart naast de bruidstaart te staan, de Groom’s Cake. In Nederland wordt de taart ook steeds populairder. De Groom’s Cake is de taart van de bruidegom. De taart wordt uitgekozen door de bruid en is een soort cadeautje. Het zijn meestal taarten met een knipoog naar de favoriete sport, gewoonte of hobby van haar aanstaande. Denk aan taarten in de vorm van computers, voetbalvelden, motoren, bierflesjes, tennisballen, auto’s en veel meer.

Groom’s Cake en bruidstaart

De taart mag naast de bruidstaart staan maar kan ook als dessert dienen. Sommige bruidsparen geven plakjes van de taart mee aan familie en goede vrienden of aan de getuigen. Aangezien het een cadeautje is van de bruid, bestelt ze de taart. De taart is over het algemeen een caloriebom, veel chocolade en marsepein maar wanneer de bruidegom gek is op rumcake dan wordt dit de basis. Iedere cake is mogelijk, hiervoor zijn geen ‘regels’. Het moet alleen de smaak van de bruidegom zijn, dat is dan misschien een klein ‘etiquetteregeltje’ voor houvast.

Groom’s Cake met thema

grooms cake
image-2767
Een groom’s cake heeft meestal een thema. Hoe goed ken jij je aanstaande? Is hij gek op tv-kijken? Niet van het voetbalveld te slaan? Gek op honden of paarden? Wat is zijn favoriet drankje? Zijn racefiets staat in de woonkamer? Dol op de hamburgers van McDonald’s? Nog steeds aan de studie? Poetst ieder vrij moment de lak van de auto? We geven maar enkele voorbeelden maar het belangrijkste is dat deze taart een hobby, sport, belangstelling, baan of smaak van de bruidegom weergeeft.

Klassieke bruidstaart

Wat droomden we vroeger over onze bruidstaart? Wit natuurlijk, enkele lagen cake versierd met al dan niet eetbare bloemen en natuurlijk een bruidspaar op de bovenste laag. Een sprookje niet? Een klassieke taart is inderdaad wit en aan de Britten danken we ook de taart in verschillende lagen. We zetten enkele ‘klassiekers’ op een rijtje voor je.

De klassieke bruidstaart

klassieke bruidstaart
image-2754
Een bruidstaart ‘moet’ wit zijn: De naam zegt het al bruidstaart, de taart van de bruid. De bruid was in het wit en daarom was haar taart natuurlijk ook wit. De kleur van de taart heeft hierdoor vooral te maken met de kleur van de kleding van de bruid. Een rode bruidstaart bestellen wanneer de bruid in het rood gekleed is, is daarom vrij traditioneel, al zou je dat niet zeggen.
De bruidstaart aansnijden: Het aansnijden van de bruidstaart staat voor een goede samenwerking tussen bruid en bruidegom. Wanneer het je lukt om samen zo’n wankel gevaarte aan te snijden moet het verder ook wel goed gaan! Na het aansnijden eten eerst de bruid en bruidegom van de taart. Het is een symbolisch gebaar, je gaat vanaf nu voor elkaar zorgen.
Taarttoppers, decoratie voor op je bruidstaart: Je kent het wel, een klein bruidspaartje dat bovenop de bruidstaart staat. We hebben geen idee wanneer ze onderdeel werden van de bruidstaartmode maar leuk zijn de meeste wel. Kies er eentje die bij je taart past, een die de taart ‘af’ maakt. Ze zijn er in allerlei vormen en maten.

bruidstaart
image-2755
De bruidstaart heeft 3 lagen: De traditionele taart heeft drie lagen. Omdat de traditie van de bruidstaart uit Engeland komt heeft dit vooral te maken met gebruiken daar. Drie lagen was praktisch, het grootste deel werd gegeten op de receptie, het tweede gedeelte werd uitgedeeld en de top werd bewaard. Voor de toplaag van de taart kon je twee bestemmingen bedenken.Vaak werd dit deel van de taart gegeten bij de doop van het eerste kind, men dacht dat dit toch vrij snel zou gebeuren. Kwam er geen kind in het eerste huwelijksjaar dan mocht je de toplaag ook bij het eerste huwelijksjubileum serveren.
Ik maak zelf de bruidstaart: Dat kan en is waarschijnlijk kostenbesparend, maar… Eeuwen geleden namen gasten zelf cakejes mee naar het feest. Dat was niet omdat ze verwachtten honger te krijgen maar omdat gedacht werd dat het ongeluk bracht wanneer de bruid zelf aan het bakken ging. Het is niet meer dan een weetje..toch?

Een traditionele bruidstaart

traditionele bruidstaart
image-2742
Bij een huwelijk hoort een bruidstaart. Bakkers en cateraars worden uitgedaagd om de meest fantasievolle taartcreaties te leveren. Hoewel het allemaal heel modern lijkt, het idee van een taart bij een huwelijk is stokoud. Onze opa’s en oma’s hadden al een bruidstaart op hun feest, maar het idee van een taart of koek bij een huwelijk is eeuwen geleden bedacht. Het ‘traditionele’ witte gevaarte (het liefst in drie lagen) ontstond aan het begin van de 20e eeuw.

 

De eerste bruidstaart was een broodje

De Romeinen bruidsparen hadden een groot brood op tafel staan. De bruidegom brak een stuk brood boven het hoofd van de bruid, de kruimels zouden goed zijn voor een kinderrijk huwelijk. In Engeland was deze traditie ook lang gebruikelijk maar hier namen de gasten cakejes mee naar de receptie. De cakejes werden op een grote schaal geplaatst en zo kreeg je al iets dat op een grote taart leek. Het bruidspaar moest elkaar kussen over de berg cakejes heen. Lukte dit zonder de wankele stapel om te laten vallen dan zou ook dit huwelijk gezegend worden met veel kinderen. Hier even iets over bijgeloof. Je leest er makkelijk over heen maar de gasten namen hier de cakejes mee! De bruid die zelf haar taart bakt wacht een ongelukkig huwelijk. Tenminste, bijgeloof (tja).

De eerste bruidstaart kwam uit Frankrijk

croquembouche
image-2743

croquembouche

Hoe kan het anders, het land van liefde en vooral romantiek, hier hoort natuurlijk een bruidstaart te ontstaan. Franse en Engelse koks zijn het hier totaal niet over eens. Waarschijnlijk was het een Franse kok die in Engeland een oplossing bedacht voor die wankele berg cakejes. Maar er zijn ook genoeg culinaire geschiedenisboeken die een Britse kok de eer geven. Wie het ook bedacht, een lading witte suikerglazuur over de cakejes deed wonderen voor de stabiliteit! De vorm van een witte bruidstaart is al te zien.Overigens lijkt de Franse traditionele bruidstaart, de croquembouche, wel heel erg op een stapel cakejes!

De bruidstaart in Nederland

De traditionele bruidstaart, wit en met drie lagen wordt in Nederland gebruikelijk aan het begin van de 20e eeuw. Het idee voor zo’n taart kwam uit Engeland. De Engelse koningin Victoria zorgde bij de huwelijken van haar dochters voor schitterend versierde taarten. De adel nam dit over en al snel was het bij Koninklijke huwelijken gebruikelijk om een stukje bruidstaart uit te delen. Koningin Wilhelmina was de eerste in Nederland. In 1901, bij haar huwelijk met Hendrik, staat een enorme witte bruidstaart op het menu. Het duurde even maar 50 jaar later hoorde een bruidstaart bij iedere receptie.

Checklist voor je bruidstaart

checklist bruidstaart
image-2733
Hoe kies je een bruidstaart

Een bruidstaart is het middelpunt van de receptie. Omdat de taart zo’n centrale rol speelt is het belangrijk om tijd en aandacht te steken in een goede keuze. Het aansnijden van de bruidstaart tijdens het huwelijk is vaak een groots fotomoment. De taart moet daarom niet alleen heerlijk smaken maar er ook prachtig uitzien.

Checklist bruidstaart

Smaak: Neem de smaak van een gemiddelde gast. Er zijn heerlijke ‘aparte’ smaken cake waar lang niet iedereen dol op is. Het kan best zijn dat de bruidegom helemaal verzot is op bitterkoekjescake (het bestaat!) maar hoeveel gasten zijn dat ook? Wanneer je een met noten gevulde cake wilt moet je van tevoren een eventuele allergie weten. Het makkelijkste is om dit niet te ingewikkeld te maken, kies voor de smaak van de middenmoot. Maar…wanneer je al jaren droomt van een enorme met chocolade en noten gevulde bruidstaart, doen! (het is tenslotte vooral jullie dag)
Het ontwerp: Alle kleuren, vormen en smaken zijn vrijwel mogelijk en het maakt de keuze niet altijd eenvoudiger. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten

 • Let goed op de kleuren van het huwelijk, welke kleur draagt de bruid maar dat niet alleen.
 • Waar staat de taart, een klein bruidstaartje in een gigantische zaal staat niet en een enorm gevaarte in een gezellige kleine ruimte is ook geen mooi plaatje.
 • Staat de taart naast twee grote bloemstukken, op een tafel tegen een druk betegelde muur of misschien in het midden van een podium?

Begin met het doorspitten van (bruids)bladen en bezoek je bakkers die bruidstaarten leveren Neem eventueel kleurstalen mee en foto’s van de receptieruimte. Laten we vooropstellen, een taart moet er niet alleen prachtig uitzien hij moet ook heerlijk smaken.
Proef een stukje cake voordat je ook maar ergens een handtekening onder zet.
Decoraties maken natuurlijk de taart! Het versieren van taarten is de laatste jaren tot bijna een kunstvorm geworden. Taarten met prachtige vlinders, schitterende bloemen en kunstzinnige paartjes zetten de trend. Kies je voor bloemen (al dan niet echt) is het goed om ook afspraken met je bloemist te maken. Bruidsboeket, tafelversiering en bruidstaart passen dan bij elkaar.
Versheid en logistiek: De taart ziet er geweldig uit, een plaatje op de foto’s en smaakt naar ….bordkarton. Niets is erger dan een taart die ‘oud’ smaakt. Dit betekent dat je afspraken moet maken over de leverantie, waar de taart eventueel even kan worden opgeslagen en dat het niet de bedoeling is dat de taart enkele uren in een zaal staat te ‘zweten’. Het is een klein stukje van de logistiek van je trouwdag maar niet onbelangrijk.

Meer over de bruidstaart op EenSpeciaalMoment

Cupcakes of bruidstaart?
Klassieke bruidstaartEen traditionele bruidstaart
denk ook eens aan een Groom’s Cake!

Bruidsboeket of kousenband gooien?

bruidsboeket
image-2678
Waarom gooien met een kousenband of bruidsboeket?

Eén trouwtraditie is gooien met de kousenband of het bruidsboeket. Ga je voor traditie dan hoort het gooien van een bruidsboeket (alleen naar vrouwelijke gasten) en het gooien van de kousenband (naar de mannelijke gasten). Het gebruik is heel lang geleden ontstaan en het zou geluk brengen aan de ontvanger.

Een stukje van de bruid brengt geluk

De bruidsjurk brengt geluk, onze middeleeuwse voorouders waren er dan ook niet erg voorzichtig mee. De bruiloftsgasten probeerden de hele dag om stukjes van de bruidsjurk af te trekken en vaak ging het er niet zachtzinnig aan toe. Geen wonder dat de bruiden er genoeg van kregen en naar andere manieren gingen zoeken om de gasten tevreden te houden.

Gooien met een kousenband

bruidsboeket of kousenband
image-2679
De kousenband was één van de manieren om ervoor te zorgen dat de jurk ongeschonden door de dag kwam. In eerste instantie mochten alle aanwezige mannen proberen de kousenband te pakken. Dat werd een beetje een chaos en daarom kreeg alleen de bruidegom die eer. De bruidegom haalde (met zijn tanden) de kousenband onder de trouwjurk vandaan en gooide die naar de aanwezige (vrijgezelle) heren. De kousenband bracht geluk aan diegene die hem ving en daarnaast werd de gelukkige vanger de eerstvolgende bruidegom.

Gooien met een bruidsboeket

bruidsboeket
image-2680
Het gooien van de kousenband was een mannelijke aangelegenheid. De (vrijgezelle) vrouwelijke gasten konden proberen het bruidsboeket te vangen. De vrouw die het boeket ving zou de volgende bruid zijn. Gooi het bruidsboeket altijd over je rechter schouder. (Links brengt alleen maar ongeluk). We kunnen het ons voorstellen, misschien niet zo leuk, je prachtige boeket in de handen gooien van grijpgrage vriendinnen terwijl je het zelf misschien wilt bewaren. Je kunt een soort dummy gebruiken, een kleinere versie van je eigen boeket. Vriendinnen tevreden en jij hebt je prachtige boeket nog compleet.

Meer over bruidsboeketten

Trouwtraditie: bruidsboeket