Categoriearchief: Sinterklaas

Huur een Sinterklaas

Een Sinterklaas huren. De feestmaand december begint met Sinterklaas! Voor kinderen natuurlijk hét feest van het jaar (naast je verjaardag dan). Het echte feest vieren de meesten op 5 december maar de weken daarvoor zijn al net zo spannend. Je schoen zetten, winterwortels voor het paard van Sinterklaas, tekeningen maken voor de Sint en zijn Zwarte Pieten, alle sinterklaasliedjes oefenen en natuurlijk kijken of je nog kunt rijmen. Wat is het aller-leukste? Sinterklaas op bezoek krijgen!

Sinterklaas en Pieten huren

Sinterklaas die langskomt op 5 december maakt het feestje compleet! Natuurlijk kun je best in je familie- of vriendenkring zoeken naar een geschikt exemplaar. Het is waarschijnlijk het goedkoopste alternatief maar zeker wanneer de kinderen nog in de goedheiligman geloven geen gemakkelijke opgave. Het is echt niet leuk wanneer je oom David herkent onder de witte pruik en mijter. Rond 5 december worden er genoeg Sinterklazen aangeboden, kijk alleen maar even in je lokale krant. Veel sportverenigingen en scoutinggroepen proberen hun kas wat te spekken met enkele optredens in de buurt. Wees er wel op tijd bij want 5 december zit al snel vol maar wanneer je een bezoek enkele dagen eerder wilt heb je vaak wel meer keuze.

Wat verwacht je van een bezoek van Sinterklaas

Maak van tevoren afspraken over het bezoek, over het programma en de duur van het bezoek. De meeste bezoeken duren standaard een kwartier tot een half uur en dat is voor de meeste kinderen lang genoeg. Soms moet je iets extra betalen voor zo’n oriënterend gesprek (reiskosten) maar je wilt toch graag dat een bezoek voor je kinderen vlekkeloos verloopt?

 • Bespreek de kinderen die bij het bezoek aanwezig zijn en ook of ze misschien bang of heel verlegen kunnen worden. Helemaal dol zijn op de Sint van de tv is echt iets anders dan een levensgrote Sinterklaas in de huiskamer met een aantal Pieten erbij!
 • Wil je dat er met pepernoten of ander snoepgoed gestrooid wordt? Met andere woorden, de kamer bezaaid met snoepgoed of alle kinderen een keurig handje vol pepernoten?
 • Zijn er kinderen met allergieën? De meeste bezoeken zijn inclusief snoepgoed/strooigoed maar Sint moet wel rekening kunnen houden met een eventuele allergie.
 • Krijgt ieder kind een persoonlijk verhaaltje uit het Grote Boek? Jij kent het kind het beste en daarom kun jij beter beoordelen of het kind dit gaat waarderen. Maak samen met de coördinator een kort verhaaltje of geef voldoende informatie voor zo’n kort gesprek. Dit is niet het moment om een kind te vertellen wat het allemaal fout heeft gedaan het afgelopen jaar! Het gaat om een lief/leuk/grappig gesprekje.
 • Zoveel Pieten? Tja, Sint is leuk en Zwarte Piet is lief maar een groepje van vijf buitelende Pieten kan voor een kind net wat te veel zijn. De meeste Sinten in de verhuur hebben overigens meestal twee of drie Pieten bij zich.
 • Wie gelooft wel en wie niet? Kinderen die geloven in de Sint en zijn gevolg reageren anders op een bezoek dan kinderen die twijfelen of al van het geloof zijn afgestapt. Het is wel handig wanneer de Sint dit weet.

Hoe duur is een Sinterklaas huren?

De prijzen verschillen maar voor een bezoekje van een half uur kun je rekenen op een bedrag rond de vijftig euro. Soms moet je nog iets extra’s betalen voor reiskosten, het is daarom slim om een Sint uit de omgeving te zoeken. De kosten voor een eventueel voorgesprek horen hier niet bij. Voor scholen, wijkverenigingen, winkelcentra en bedrijven zijn er natuurlijk andere tarieven.

Kruidnoten, het recept

Kruidnoten, het recept
image-2113
Kruidnoten, het recept. Zelf kruidnoten maken is supersimpel en je doet er kinderen een groot plezier mee. De voorbereiding kost misschien een half uurtje en de baktijd is maar een kwartier. Na een korte baksessie ruikt het hele huis naar Sinterklaas en kunnen de surprises komen!

Kruidnoten, het recept

Ingrediënten voor kruidnoten

 • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
 • 150 gr. boter
 • 125 gr. bruine basterdsuiker
 • beetje zout
 • 4 eetlepels melk
 • 3 theelepels speculaaskruiden
 • evt. 2 eetlepels stroop

Kruidnoten bakken

Een oven voorverwarmen op 160 °C en een bakblik invetten met een beetje boter. Meng alle ingrediënten door elkaar, het heeft geen speciale volgorde, gewoon alles in een grote kom en even goed door elkaar kneden. Van het mengsel kleine balletjes maken en deze een beetje platdrukken.

Een kwartier in de oven, 5 minuten laten staan in de warme oven en dan af laten koelen buiten de oven. Ze zijn zacht en dat hoort zo. Wanneer de kruidnoten zijn afgekoeld worden ze hard.

Meer Sinterklaas op EenSpeciaalMoment

Snoep van Sinterklaas
Huur een Sinterklaas
Wie was Sinterklaas?

ook voor Sinterklaas

1001 leuke feestartikelen voor een onvergetelijke Sinterklaas

Snoep van Sinterklaas

Snoep van Sinterklaas: speculaas, pepernoten, kruidnoten, marsepein, borstplaat en chocoladeletters. Op 5 december moet in je huis de geur hangen van kaneel, nootmuskaat , amandelen, suiker, anijs en kruidnagel. Een geurexplosie waar we alleen op die avond tegen bestand zijn. De chocoladeletter is alleen in Nederland bekend, Belgische kinderen moeten het zonder doen. Al het snoepgoed wordt al eeuwen gemaakt en traditioneler dan een kruidnoot is amper te vinden. Een rondje Sint-snoepgoed.

Snoep van Sinterklaas

Snoep: speculaas, kruidnoten 

snoep van sinterklaas
image-2093
Kruidnoten en pepernoten: Pepernoten zijn zacht en kruidnoten zijn hard. Meestal strooit Piet met kruidnoten, die naar speculaas smaken. Pepernoten proeven als taaitaai. Piet strooit met pepernoten omdat Sint Nicolaas in een ver verleden een goede daad verrichtte. Sint was bisschop van Myra en maakte op een dag een wandeling door de stad. Bij een huis hoort hij een vader klagen dat hij geen bruidsschat heeft voor zijn drie dochters. Zonder bruidsschat kon er niet getrouwd worden en zag de toekomst er voor de meisjes slecht uit. Sinterklaas pakte enkele goudstukken en strooit ze door het raam naar binnen. De man dolgelukkig en zijn drie dochters kunnen trouwen. Kruidnoten zelf maken? Het recept vind je hier

Snoep: pepernoten

Speculaas: Speculaaskoeken worden gebakken in speculaasplanken. In de planken worden figuren gesneden, de speculaaskoek is het spiegelbeeld van zo’n afbeelding. De speculaaskoek dankt er misschien wel zijn naam aan. Het Latijnse woord speculum betekent ‘spiegel’, de koek is het spiegelbeeld van de plank. Aan het eind van de middeleeuwen bakten veel bakker speciale speculaaspoppen. Deze grote koeken werden ‘vrijers’ of ‘vrijsters’ genoemd. Een jongen bracht een prachtig versierde speculaaspop naar het meisje van zijn dromen. Nam het meisje de pop aan dan beantwoordde ze zijn gevoelens. Brak ze de pop doormidden dan ‘brak’ ze ook het hart van de arme jongen. Waarschijnlijk komt de zegswijze ‘iemand versieren’ ook van deze versierde ´vrijers’.

Snoep: marsepein

snoep van sinterklaas
image-2094
Marsepein: Marsepein was net zo goed als een Valentijnskaart, tenminste wanneer je in de 17e eeuw een meisje je eeuwige liefde wilde verklaren dan nam je marsepein mee naar haar huis. Natuurlijk in de vorm van een hart. Het was net als een speculaaspop, wilde ze je liefde niet dan ‘brak’ ze je hart. Europa kende al sinds de middeleeuwen het zoete marsepein maar het werd pas in de 17e eeuw ‘ontdekt’ als suikergoed voor Sinterklaas. Waarom zie je nu al die marsepeinen varkentjes liggen en de etalages? Vaak wordt de verklaring gezocht in de dierenoffers die de Germanen brachten aan hun goden. De kerk zag weinig in deze heidense gebruiken en wist het om te buigen tot iets vrij onschuldigs, een varkentje van marsepein. Het varkentje is niets meer dan een oud en zeer heidens offerritueel.

Snoep: chocoladeletters

Chocoladeletters: Een middeleeuwse kloosterleerling leerde het alfabet met letters van brooddeeg. Wanneer hij de letter onder de knie had mocht hij hem opeten. In Nederland werden ook vanaf waarschijnlijk de 16e eeuw letters aan kinderen gegeven. Deze letters waren van koek en later van banket. Pas in de 19e eeuw werden de eerste chocoladeletters geproduceerd. Alleen in Nederland worden letters van chocolade tijdens sinterklaas-avond gegeten. Duitse en Oostenrijkse kinderen eten chocoladeletters op Silvesteravond, oudejaarsavond. Belgische kinderen moeten het zonder de letters van chocolade doen.

Meer over Sinterklaas op EenSpeciaalMoment

Wie was Sinterklaas
Huur een Sinterklaas

en onze tip:

1001 feestartikelen voor een onvergetelijke Sinterklaas

Wie was Sinterklaas

Wie was Sinterklaas? Sinterklaas kennen we natuurlijk allemaal. Wie was eigenlijk die goedheiligman die we allemaal in ons hart hebben gesloten? Sinds de middeleeuwen wordt de gedenkdag van Sint Nicolaas gevierd als een echt kinderfeest. Maar de echte Sint is veel ouder. Hij was in de 4e eeuw de bisschop van Myra, een echte kindervriend volgens legendes. ‘Onze’ Sinterklaas hebben we te danken aan een oud-onderwijzer Jan Schenkman.

Wie is Sinterklaas?

wie was Sinterklaas
image-2080

La Basilica di San Nicola

Sinterklaas is in de 4e eeuw de bisschop van Myra. Nicolaas van Myra is overleden op 6 december, waarschijnlijk rond 340. Myra lag in Klein-Azië maar werd later een deel van Turkije. Nicolaas wordt eerst in Myra begraven maar enkele eeuwen later door Italiaanse zeelieden naar Bari, in Zuid-Italië gebracht. In Bari werd een basiliek voor de heilige gebouwd, de Basiliek van Sint-Nicolaas of La Basilica di San Nicola. Sinterklaas is nooit in Spanje geweest! De verjaardag van Sint Nicolaas is hierdoor niet op 6 december maar zijn gedenkdag. Deze valt in de rooms-katholieke kerk op de sterfdatum van een heilige. We weten eigenlijk niet wanneer Nicolaas van Myra is geboren

De eerste vieringen van Sinterklaas leken een beetje op Sint Maarten. Kinderen liepen langs deuren om snoep te bedelen. In de 16e eeuw probeerden de protestanten de Sint Nicolaasviering uit te bannen. Toen ging Sint ondergronds! Veel gezinnen vierden het feest ter ere van de heilige Nicolaas thuis. Er werd hier en daar een schoentje gezet maar het ging ook om de roede. Kinderen die zich goed hadden gedragen kregen een kleine beloning en ‘stoute’ kinderen werden gestraft.

In het midden van de 19e eeuw verscheen een prentenboek van Jan Schenkman, een oud-onderwijzer. Het is een draaiboek voor het Sinterklaasfeest zoals we het nu kennen: pakjes, Pieten, pepernoten, een stoomboot en niet te vergeten een Spaanse Sint Nicolaas. De feestelijke intocht, de ‘appeltjes van Oranje’, Sint die een schoolklasje bezoekt, allemaal uit de fantasie van een schrijvende onderwijzer.

wie was sinterklaas
image-2081
Sinterklaas is een echte heilige

Sinterklaas is de beschermheilige van kinderen. Om dit te worden moet je wel enkele wonderen op dit gebied hebben verricht en die zijn er dan ook. Er zijn verschillende verhalen waarin Nicolaas kinderen redt uit een benarde situatie. Maar Sinterklaas is meer. Hij is ook beschermheilige van: zeelieden, leraren, kooplieden, advocaten, bakkers, bankiers, gevangenen en vooral van ongehuwde jonge meisjes.

Een beetje heidens

Sinterklaas wordt wel eens vergeleken met Wodan, een oude Germaanse god. Wodan reed op zijn acht(!)potige schimmel door de lucht en hij droeg daarbij een lange (misschien wel rode) mantel. Wodan had een lange witte baard en had een grote speer bij zich die in de verte wel iets leek op de staf van ‘onze’ Sint. Wodan wist alles, zoals alle grote goden, en Sint heeft natuurlijk zijn ‘Grote Boek’ waar werkelijk alles over de kinderen in staat geschreven. Het feest ter ere van Wodan was ook een offerfeest en zetten we niet wortels en hooi bij de haard voor het paard? Niet te vergeten, Wodan had een knecht. Voor Wodan en zijn paard werden er offers bij de haard gezet. Zijn trouwe knechtje keek in iedere schoorsteen om dit te controleren. Het viel niet te vermijden, van het schoorsteenroet werd zijn gezicht natuurlijk zwart. Het is heel waarschijnlijk dat veel kenmerken van deze heidense god in het feest van Sinterklaas zijn geslopen.