Koningsdag: Oudhollandse spelletjes

koningsdag
image-1394
In het kader van Koningsdag enkele Oudhollandse spelletjes op een rijtje. Mocht je denken dat het wel eens iets moderner mag, het schijnt dat zelfs de Koninklijke familie dol is op een potje ouderwets koekhappen.

Maar wat is nu een Oudhollands spel? We hebben ons best gedaan maar alle aanvullingen (met spelregels), zijn welkom.

Oudhollandse spelletjes

Zaklopen: Je hebt alleen een jutezak nodig, misschien heb je nog wel een zak van Sinterklaas over, en een startlijn en finish. Beide benen in een zak en springen maar!
Marathon of parcours
– met rauwe eieren op een lepel een parcours afleggen
– met plastic bekers gevuld met water een parcours afleggen
– plastic bekers gevuld met water doorgeven aan de volgende loper
– kruiwagenrace (om het iets moeilijker te maken is de renner geblinddoekt)
– tweelingrace, deelnemers worden twee aan twee met de benen aan elkaar gebonden.
Stelten of klossen: Klossen zijn eigenlijk lege conservenblikken waar je op kunt lopen. Stelten zijn te huur maar een beetje doe-het-zelver kan ze zelf in elkaar knutselen.
Muntje werpen: Je hebt een flinke afwasteil nodig en een glas dat net iets lager dan de teil is. Vul de teil met water. Het is de bedoeling om een muntje in het glas te gooien. Heel erg moeilijk omdat het glas onder water staat. Wie het wel lukt krijgt een prijs, de overige muntjes gaan naar een goed doel.

Koekhappen en veel meer: Span een lijn tussen twee palen of bomen en hang plakken koek aan een touwtje aan de lijn. Kan natuurlijk ook met snoep, vooral snoepsleutels aan een dropveter zijn populair.
Appelhappen of snoephappen: Voor appelhappen is een babybadje wel handig maar snoephappen kan ook in een grote emmer. Vul een badje of emmer met water. De handen op de rug en proberen een appel of een snoepje uit het water te vissen.
Spijkerpoepen: Je hebt een grote spijker nodig, een stuk touw en een glazen fles. Eventueel verzwaar je de fles met wat zand, blijft alles iets steviger staan. Een stuk touw om het middel binden en daaraan een stuk touw met een spijker. Het is spijkerpoepen, dus de spijker komt vanaf je rug, door de knieën en proberen de spijker in de flessenhals te krijgen.
Mep de muisJe hebt een pvc-buis of andere holle buis nodig en een steun om er een soort helling aan te geven. Snoepjes (kleine zuurtjes) door de buis laten rollen en ze aan het einde met een stok proberen te slaan.
Voor erbij: – een flinke grabbelton, – een grote pot met munten/knikkers/ spekken/kleine snoepjes , raden hoeveel er in de pot zit.