Wat zijn geboortestenen

Wat zijn geboortestenen? Geboortestenen zijn edelstenen die horen bij de maand waarin je bent geboren, of bij je sterrenbeeld, je geboortedag en zelfs voor het uur waarin je bent geboren bestaan speciale stenen.

Geboortestenen zijn edelstenen

geboortesteen-peridoot
image-362

peridoot

Het gebruik en geloof in deze stenen is al heel oud. Verre voorouders droegen al stenen met zich mee die een speciale betekenis hadden en waar zelfs helende krachten aan werden toegeschreven.

Edelstenen waren sterke amuletten en beschermden de drager tegen onheil en brachten soms zelfs geluk. Kreeg je dan ook nog een edelsteen die hoorde bij de maand waarin je was geboren dan bracht dat nog meer geluk en extra bescherming.

Geboortestenen voor bescherming en geluk

geboortesteen-robijn
image-363

robijn

Een middeleeuwse dame droeg niet alleen een robijn omdat ze in de maand juli was geboren maar ook omdat ze geloofde de steen haar zou waarschuwen voor demonen en ander addergebroed. Eén van de eigenschappen van een robijn zou zijn dat deze veranderde van kleur wanneer er een demon in aantocht was.

De steen beschermde ook tegen ander onheil en gaf de draagster extra moed en gezag. Het krijgen van een steen was hierdoor niet alleen het krijgen van een mooi sieraad, het was een prachtig symbolisch en beschermend gebaar.

Wat is mijn geboortesteen?

Het gaat er hier niet om of de maandstenen werkelijk beschermende of helende krachten hebben. Het is wel leuk om te vertellen over de geschiedenis van de geboortestenen. Waar kwam het geloof in de stenen vandaan? Welke stenen hoort bij welke maand, welke steen bij welk sterrenbeeld of bij welke dag?

Er zijn verschillende lijsten die allemaal wel een zekere gelijkenis vertonen en van sommige lijsten is het niet helemaal duidelijk waar ze precies vandaan komen. Het blijft een wonderlijke, magische (en soms dure wereld), de wereld van de geboortestenen.

Geboortestenen bij je sterrenbeeld
Geboortestenen bij je geboortemaand