Waarom vieren we Valentijnsdag?

waarom vieren we valentijnsdag
image-1960
Waarom vieren we Valentijnsdag? Valentijnsdag, de dag voor de liefde. Op 14 februari is het Valentijnsdag. Op deze speciale dag voor de liefde stuur je een boeket of een valentijnskaart naar je grote liefde. De traditie is al heel oud en begint misschien wel bij de heilige Valentijn uit de 3e eeuw. Nederland viert sinds een halve eeuw deze liefdesdag. Over de hele wereld sturen geliefden elkaar kaarten maar ook kleine cadeautjes zijn populair.

Valentijnsdag en de heilige Valentijn

waarom vieren we Valentijnsdag
image-1961

Sint Valentijn

Wie was nu de heilige Valentijn die deze geweldige traditie begon? Dat weet niemand helemaal zeker. Valentijn is een katholieke heilige. In de 5e eeuw verklaarde paus Gelasius I dat 14 februari de gedenkdag zou worden voor de heilige Valentijn. Welke Valentijn hij bedoelde wordt niet vermeld. De grote kanshebbers zijn Valentino, de bisschop van Terni (Italië) of Valentino, een priester in Rome. Misschien wordt met deze heren wel dezelfde Valentijn bedoeld en dat maakt het verhaal iets eenvoudiger. Overigens is Sint Valentijn van de heiligenkalender afgevoerd in 1969 maar populair bleef hij gelukkig wel.

Valentijn en de liefde

Waarom werd deze katholieke geestelijke zo verbonden met de liefde? Er zijn een paar legenden over de heilige Valentijn. Valentijn leefde in de regeerperiode van de Romeinse keizer Claudius II. Claudius had een groot leger nodig om zijn rijk te beschermen. Hij geloofde dat een sterk leger vooral moest bestaan uit ongehuwde mannen. Gehuwde mannen werden alleen maar afgeleid door huwelijkse plichten en dat kon Claudius niet gebruiken. Hij verbood soldaten om te trouwen. Valentijn trouwde toch jonge soldaten ondanks dit verbod. Volgens Valentijn stond de liefde boven de wet. Het kwam hem duur te staan. De boze Claudius liet hem martelen en ter dood brengen. Het jaartal is onbekend maar de datum was 14 februari.

Valentijnsdag in Nederland

waarom vieren we Valentijnsdag
image-1962
Valentijn was in de middeleeuwen populair, alleen in Nederland zag men niet zoveel in deze heilige en zijn liefdesboodschap. Valentijnsdag werd vooral gevierd door romantici in Frankrijk en Engeland. Engelse emigranten brachten Valentijnsdag naar Amerika en daar werd het ongekend populair. De commercie en Hollywood deden de rest. Door al deze aandacht werd Valentijnsdag ook met hernieuwd enthousiasme in Europa gevierd en dit keer deed Nederland ook mee.