Waar komen geboortestenen vandaan

aquamarijn
image-378

aquamarijn

Waar komen de geboortestenen vandaan? Waar komt het geloof vandaan dat er edelstenen zijn die bij je geboortemaand horen en die je ook nog eens geluk brengen.

Het geloof hierin is al heel oud en een geboortesteen werkt als een soort amulet of talisman, een geluksbrenger dus. Krijg je een geboortesteen die bij jou hoort (kijk even in onze lijst) dan krijg je eigenlijk een beetje geluk.

Waar komen de geboortestenen vandaan?

Maar een oude beschrijving van de stenen vertelt dit verhaal:

granaat
image-379

granaat

Maak een borsttas voor de orakelstenen. Deze moet even vakkundig geweven worden als de priesterschort, van gouddraad, blauwpurperen, roodpurperen en karmozijnrode wol en getwijnd linnen garen. Dubbelgeslagen moet het weefsel vierkant zijn, een span lang en een span breed. Zet er vier rijen stenen op: de eerste rij wordt gevormd door een robijn, een topaas en een smaragd; de tweede rij door een granaat, een saffier en een aquamarijn; de derde door een barnsteen, een agaat en een amethist, en de vierde door een turkoois, een onyx en een jaspis, allemaal in gouden kassen gevat. Er moeten twaalf stenen zijn, zoals er twaalf namen zijn van Israëls zonen: in elke steen moet de naam van een van de twaalf stammen gegraveerd worden, zoals men zegelstenen snijdt.

Het borstschild van de hogepriester Aäron zoals het in de Bijbel (Exodus (28:15.22) wordt beschreven. Deze beschrijving uit de Bijbel zou de basis zijn van de 12 stenen voor de maanden van het jaar of de geboortestenen voor de sterrenbeelden.

Geboortestenen bij je verjaardag of sterrenbeeld

smaragd geboortesteen
image-380

smaragd

De aandacht voor de relatie tussen geboortemaanden en edelstenen is altijd groot geweest maar zelden omschreven. Er rouleerden lang verschillende lijsten en hoewel ze onderling niet zo heel veel verschillen, je wilt toch graag enige zekerheid voordat je overgaat tot de aankoop van aan kostbaar cadeau?

In 1912 publiceert de American National Association of Jewellers een lijst en in 1937 de British National Association of Goldsmiths. Op deze site gebruiken we de laatste lijst omdat deze het meest wordt gebruikt in Europa. De lijst geeft voor iedere maand een geboortesteen met daarnaast een (soms goedkoper) alternatief:
Geboortestenen bij je geboortemaand
en
Geboortestenen bij je sterrenbeeld