Verhuizen doe je zelf?

Verhuizen, doe je het zelf? Aan verhuizen hangt een flink prijskaartje. Zelf verhuizen, zonder de hulp van een verhuisbedrijf, lijkt een goedkopere oplossing. Denk er dan wel aan dat zelf verhuizen misschien goedkoper lijkt maar durf je het aan zonder de hulp van een professioneel verhuisbedrijf? Hoewel zelf verhuizen inderdaad goedkoper uit kan pakken, moet je toch wel goed nadenken of het in alle gevallen wel uitvoerbaar en praktisch is.

Verhuizen zonder een verhuisbedrijf, het kan maar…

Veel mensen regelen hun eigen verhuizing zonder een verhuisbedrijf in te schakelen. Dat kan inderdaad goedkoper zijn maar hangt wel af van een aantal factoren.

  • In de eerste plaats, heb je voldoende tijd om de verhuizing zelf te regelen. Dat betekent ook het regelen van vervoer en voldoende dozen en dekens om je huisraad in te pakken en te vervoeren.
  • Daarnaast, heb je voldoende mensen die je willen/kunnen helpen? Daarbij gaat het niet alleen om de wil, maar een aantal vooral ‘sterke’ handen zijn wel goed om erbij te hebben.
  • Niet geheel onbelangrijk, wat moet je vervoeren. Je peperdure piano wil je misschien toch het liefst in handen geven van professionals?

Zelf verhuizen, verhuisverzekering

Je inboedel is verzekerd (door je inboedelverzekering) wanneer het in het nieuwe of oude huis staat. Het dekt vaak niet alle schade die tijdens een verhuizing kan ontstaan, check je polis en sluit eventueel een verhuisverzekering af.

Verhuisdozen aanschaffen

Zorg dat op de dag van de verhuizing de meeste huisraad al in dozen zit. Schrijf op de dozen de inhoud en naar welke kamer de verhuisdoos gebracht moet worden. Hoeveel verhuisdozen heb je nodig? Reken voor iedere kamer in het huis 10 verhuisdozen en 5 extra voor de keuken. Je kunt ze in veel doe-het-zelf winkels of online kopen.

De dag van de verhuizing

In je oude huis: Doe belangrijke papieren in één tas en zet die veilig weg. Vergeet niet om te zorgen voor eten en drinken. Zet de trommel van de wasmachine vast (!!!). Neem de meterstanden op en sluit gas/water/elektra af. Wanneer iedereen het huis uit is sluit je de ramen en doet nog één laatste rondje, maak desnoods foto’s, zo kun je in een noodgeval precies aantonen hoe jij het huis hebt achtergelaten.
In het nieuwe huis: Kijk goed of alle dozen in de goede kamer staan, nu heb je nog hulp bij het tillen. Probeer één kamer voor het grootste gedeelte ‘af’ te maken, meestal kiezen mensen voor de woonkamer maar voor de kinderen is een slaapkamer ook fijn. Alles kan aangesloten worden behalve de koelkast (die kan de volgende dag). Zorg ook hier voor eten/drinken voor alle hulp en een bedankje is natuurlijk altijd leuk!

verhuiskaartOf kijk eens op:

Verhuizen met een verhuisbedrijf
en de leukste verhuiskaarten vonden we HIER.