Categoriearchief: Vakantie

Vakantie in Istrië, Kroatië

Istrië, het grote schiereiland van Kroatië is aan een ongekende toeristische opmars begonnen, en terecht! Geweldige rotsachtige lange stranden, warme zomers en schitterende dorpjes langs de zee. Het binnenland is groen, gemoedelijk, soms verbazend pittoresk en nog redelijk rustig in vergelijking met de kuststrook. Er zijn mooie steden zoals Pula maar ook schilderachtige dorpjes zoals het toeristische Rovinj of het kleinere Novigrad.

Praktische informatie

 • vakantie Istrië
  image-2356

  Pula

  Istrië is de westelijkste provincie van Kroatië. Het schiereiland ligt in de Adriatische Zee. De zeewatertemperatuur van de Adriatische Zee ligt in augustus rond de 25 graden. Het aantal uren is ook prima, rond de 2400 uren. De zomerse temperaturen lopen van mei tot in oktober maar in de maanden juli en augustus is het ronduit heet. De kustlijn is over het algemeen rotsachtig, dus ook de stranden.

 • Kroatië is lid van de Europese Unie maar betalen kan nog niet met euro’s. Toeristen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Kinderen moeten ingeschreven zijn in het paspoort van de ouders of een eigen paspoort/identiteitsbewijs hebben. Automobilisten hebben een geldig rijbewijs nodig en de groene kaart van de verzekeringsmaatschappij.
 • Er zijn veel wegen die naar Istrië gaan maar meestal kiezen toeristen voor twee routes. De eerste gaat via Keulen, München, Salzburg, Villach en Ljubljana. De tweede gaat richting Italië: vanuit Villach naar Arnoldstein, Udine, Trieste en Koper. Beide routes zijn goed te rijden en vanuit Utrecht is het ongeveer 1300 kilometer. Door de prachtige snelweg langs Ljubljana kiezen steeds meer toeristen deze route. Voor zowel Oostenrijk als Slovenië is een vignet nodig.

Leuk om te bezoeken in Istrië

Istrië vakantie
image-2357

Motovun

Motovun: Het dorpje ligt in twee ringen 277 meter hoog boven het dal van de Mirna. Het is goed met de auto te bereiken al moet er ‘beneden’ wel betaald worden voor een matige geïmproviseerde parkeerplaats ‘boven’. De wandeling naar boven is op het heetst van de dag een uitdaging maar wel de moeite waard. Boven eindigt de tocht bij een middeleeuwse klokkentoren met een schitterend uitzicht over de omgeving.
Novigrad: Een klein Venetiaans stadje met een Italiaanse sfeer. Novigrad heeft een klein stadsstrand met in de zomermaanden een waterspeeltuin voor de kinderen. Daarnaast een schitterend dorpsplein dat in de namiddag door de lokale oudere bevolking wordt ingenomen. Vanuit Novigrad worden excursies naar onder ander Venetië aangeboden.
Pula: Toeristen komen vooral af op de vele Romeinse restanten die de stad nog bezit. Eén van de grootste amfitheaters van het Romeinse rijk staat in deze stad. Het 33 meter hoge gevaarte kan 23000 bezoekers ontvangen en wordt nu vooral gebruikt voor opera en concerten. Het amfitheater staat aan de haven en is het beste uitgangspunt voor een bezoek aan de stad.
Rovinj: Een schiereilandje met één van de schilderachtigste dorpjes van Istrië wordt het wel genoemd. Rovinj is bijna sprookjesachtig mooi maar ook razend druk. Betaald parkeren kan aan de rand van het stadje of wanneer deze vol is iets verder omhoog. Het stadje heeft dicht op elkaar gebouwde huizen, smalle steegjes, veel kleine winkeltjes en restaurants.

Vakantie in de Jura in Frankrijk

Het prachtige merengebied van de Jura in Frankrijk is ook voor je zomervakantie een geweldig gebied. Zomers niet altijd het warmste weer, ’s avonds nog vaak een trui aan, maar zo ontzettend mooi en maar een dag reizen vanuit Nederland. Even voorbij Dyon van de snelweg af en je komt terecht in een prachtig groen glooiend landschap met kleine dorpjes, vriendelijke mensen en vooral veel meren. Toeristisch? Nog niet echt maar wacht niet te snel, de Jura is (geheel terecht) aan een charme-offensief begonnen om toeristen te trekken.

De Jura is……

vakantie Jura
image-2339

watervallen van de Hérisson

Meren: Het grootste (stuw)meer is dat van Vouglans. De enorme stuwdam is een bezienswaardigheid op zich. Het mooiste uitzicht is te vinden nabij Lect, via de D299. Rondom het meer zijn enkele strandjes en haventjes, er zijn bootjes te huur en er vaart een rondvaartboot. Niet alle meren zijn openbaar, maar vergeet niet naar het meer van Bonlieu te gaan, het mooiste meer van de Jura. Ook het meer van Chalain, bij Doucier is een geweldige plek om te bezoeken. Het meer van Le Val is ook prachtig en dichtbij de watervallen van Hérisson maar helaas door alle draaikolken te gevaarlijk om in te zwemmen.
De watervallen van de Hérisson, de rivier de Hérisson dendert vanaf 800 meter hoogte naar beneden, via 7 watervallen om tenslotte uit te komen in de meren Val en Chambly. Een wandelroute gaat naar boven, het is een tocht van ongeveer een uurtje of drie. De Grant Saut, is de hoogste waterval en is 60 meter hoog, leuk voor de kinderen om er achterlangs te lopen. Even voor de Grant Saut is de grot Lacuzon. Het is een wandelroute, ongeschikt voor buggy’s. Bij de parkeerplaats kun je babydragers lenen, maak er gebruik van.

vakantie jura
image-2340
Dorpjes in de Jura: Wanneer een toerist vraagt naar een karakteristiek dorpje in de streek, wordt hij onmiddellijk naar Orgelet gestuurd. Orgelet is leuk maar vergeet niet Arinthod te bezoeken, neem in Arinthod de D3 naar St.Julien en van daaruit de weg naar Lons. Kilometers rijden zonder dat je iemand tegenkomt! Veel kleine dorpjes kent dit gebied met heel vriendelijke inwoners.
Wijnen, speelgoed en vooral Comté: Het gebied staat niet specifiek bekend om geweldige wijnen. Ze zijn er wel. In Pont de Poitte is een leuke wijnkelder met wijnen uit de hele Jura. Maar het merengebied is vooral het gebied van de houtbewerkers, gespecialiseerd in het maken van speelgoed. Volgens de inwoners ook hét gebied van de Comté. Comté is dé kaas van de Jura. De Poligny, even buiten het merengebied, is de hoofdstad van de Comté, maar ook in het merengebied zijn enkele kaasboerderijen die de kaas maken.
Een actieve vakantiePetite Montage is bij uitstek hét gebied voor een actieve vakantie. Er zijn volop fietsroutes, wandelroutes en er is een enorme ruiterroute. Natuurlijk een merengebied dus kanoën, kajakken en vissen. Op verschillende meren zijn er kanotochten die je eventueel onder begeleiding kunt doen. Met de ‘Le Louisiane’ maak je een rustiger rondje over het meer van Vouglans. Zomaar vissen in de meren is verboden, de meeste meertjes worden beheerd door visverenigingen. Voor kinderen zijn er vrij goedkope viskaarten, volwassen zijn al snel 10 euro kwijt voor een dagkaart.

Eenvoudig kamperen: back-to-basic

eenvoudig kamperen
image-2326
Eenvoudig kamperen of back-to-basic is niet voor iedereen. Wanneer je gesteld bent op comfort, room-service, privé toiletten dan is eenvoudig kamperen misschien geen goede keuze.  Maar wanneer je genoeg hebt van een afgeladen campingterrein met een uitgebreid animatieprogramma of een loeidruk hotel waar je iedere ochtend in een lange rij staat voor het ontbijtbuffet dan is het misschien wel een geweldige ervaring. Rust en ruimte, geen tv, geen dringende afspraken of blèrende radio’s daar gaat het om!

Mogelijkheden voor eenvoudig kamperen

We geven je enkele mogelijkheden (lijstje is echt niet compleet) maar leuk zijn ze allemaal!

eenvoudig kamperen
image-2327
Kamperen bij de boer :Boerderijcampings zijn klein en hebben alleen de allernoodzakelijkste voorzieningen zoals douches en toiletten. De prijzen zijn laag in vergelijking met grote campings en hoewel de voorzieningen beperkt zijn, is de kwaliteit ervan meestal hoog. Kinderen kunnen veilig kennis maken met de dieren die op een boerderij leven en pappa´s en mamma´s hebben verse eieren bij het ontbijt. Op de eigen site zijn alle boerencampings verzameld.
NTKC: Campings met een bijna ouderwetse charme. De NTKC is een club, waarvan je lid moet worden voordat je mag komen kamperen op één van de terreinen die de club in zijn bezit heeft. De campings zijn eenvoudig en alleen voorzien van het allernoodzakelijkste. De terreinen liggen middenin de natuur en zijn ruim. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te reserveren, er is altijd wel een plekje te vinden. Misschien is een nadeel dat alleen kleine tenten zijn toegestaan en een caravan komt er niet op, maar het ging om back-to-basic nietwaar? De club heeft een eigen site waarop alle terreinen zijn te vinden.

eenvoudig kamperen
image-2328
Kamperen bij Staatsbosbeheer: Pure luxe zal je niet aantreffen op kampeerplaatsen van Staatsbosbeheer maar er zijn zeker gradaties in eenvoudig kamperen. Het ´pure´ kamperen is voor wandelaars en fietsers en de terreinen zijn soms ook alleen zo te bereiken. Sanitaire voorzieningen zijn niet op alle terreinen aanwezig maar water wel, in de vorm van een echte waterpomp. Het is niet drinkbaar overigens. Reserveren is niet mogelijk. Daarnaast zijn er natuurkampeerplaatsen die iets meer bieden. Hier zijn wel sanitaire voorzieningen, soms een speeltuintje en plaatsten voor een caravan. Deze voorzieningen verschillen per plaats. Een Natuurkampeerkaart is overal verplicht. De prijzen voor staanplaatsen zijn minimaal.
Trekkershutten: Zoals de naam al doet vermoeden, net genoeg comfort voor de doorgewinterde trekkers maar ook hier is een verschuiving naar de meer luxueuze verblijven. Trekkershutten zijn voor fietsers en wandelaars een overnachtingsmogelijkheid. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig en je hoeft niet te slepen met tent en keukengerei. Maar voor een verblijf van enkele dagen voldoen ze ook prima. De prijzen voor de eenvoudige hutten zijn redelijk hoewel ze natuurlijk per plaats verschillen.

Wat is glamping

wat is glamping
image-2316
Wat is glamping? Glamping is voor de kampeerder die volop wil genieten van de natuur maar dan wel met stijl. Volledig ingerichte tenten, tipi’s en andere accommodaties in de buitenlucht maar met de klasse van een hotelkamer. Daarnaast worden de accommodatie steeds origineler en moet je soms iets aan comfort inleveren voor een meer dan hip vakantieverblijf, leuk is het wel. De prijzen zijn er ook naar. Wanneer je gewend bent om met een eigen tent of caravan op vakantie te gaan dan is de prijs even slikken. Maar wanneer je de prijzen vergelijkt met een mooie hotelkamer dan valt het reuze mee.

Glamping is kamperen met klasse

glamping
image-2317

In Australië doen ze het zo: Lane Cove National Park.

Glamorous camping is comfortabel kamperen. Tenten met airconditioning of kachel, grote kingsize bedden, keukens die van alle gemakken zijn voorzien, klamboes boven het bed, prachtige (soms antieke) meubelen en tapijt op de vloer. Maar het gaat al lang niet meer om tenten alleen, misschien is het woord ‘tent’ hier niet op zijn plaats. De ‘glamper’ slaapt in een super-de-luxe tipi , een prachtige pipo-woonwagen, volledig gemoderniseerde vintage VWcamper, een Mongoolse yurt (een grote rond tent) of zo’n glimmende Amerikaanse Airstream Caravan.  Op sommige plaatsen is er zelfs roomservice of een goed restaurant in de directe omgeving. Schoonmaken is natuurlijk helemaal niet aan de orde en van een gedeelde badkamer is geen sprake.

Glampen is leuk voor iedereen

glamping
image-2318
Kinderen vinden kamperen geweldig maar hoe zouden ze denken over zo’n luxe tent waar het grote avontuur vooral buiten begint? Juist het glampen vernieuwt het kamperen. In Frankrijk bouwde Keycamp Holidays enkele boomhutten. Hoog in een hut in de boom, tussen de takken, de vogels en de bladeren, daar krijg je ieder kind enthousiast mee en waarschijnlijk de meeste ouders ook. In Nederland kun je glampen op een eilandje in het Veluwemeer. Hier staan tipi’s, yurts en andere hippe accommodaties die het glampen tot een bijzonder ervaring maken. Maar steeds meer recreatieparken springen in op de nieuwe trend die kamperen tot glampen maakt.

Leuk museum in Arnhem

Musea in Arnhem

Leuk museum in Arnhem
image-2306

het openluchtmuseum in de winter

Arnhem heeft natuurlijk het Nederlands Openluchtmuseum, een levendig museum dat de geschiedenis van Nederland in verschillende authentieke gebouwen toont. Een kleiner, maar voor kinderen geweldig leuk, museum is het Nederlands Watermuseum. Het museum ligt mooi aan de voeten van het grote park Sonsbeek.

Aan de Utrechtseweg, op loopafstand van het station, ligt het Museum voor Moderne Kunst. Vergeet niet om even de beeldentuin in te lopen want het uitzicht over de Rijn is schitterend.

In Arnhem kun je niet om de ‘Slag om Arnhem’ heen, in het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ is veel te zien (en te horen) over september 1944, de tijd waarin hevig gevochten werd op en om de John Frost Brug, de ‘Bridge to Far’. Het informatiecentrum staat bij die beroemde brug. Wil je nog meer weten over de ‘Slag’ dan is er het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Minder bekend maar ook leuk in Arnhem:

Aan de Velperweg, een klein stukje buiten het centrum, ligt het unieke Nederlands Wijnmuseum. In het museum draait het om wijn, hoe kan het ook anders. Dit sfeervolle museum is alleen op zaterdag open. In het Historisch Museum Arnhem (HMA) wordt over de geschiedenis en cultuur van Arnhem verteld. Het museum is gevestigd in een mooie patriciërswoning in de binnenstad.

Het Museum en tehuis Bronbeek is een bijzondere combinatie van veteranenzorg en museum. Het museum schetst de koloniale geschiedenis van Nederland in Nederlands-Indië, er is vooral aandacht voor de geschiedenis van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Aan de Westervoortsedijk ligt het TrolleyBus Museum, Arnhem is natuurlijk dé Trolleybusstad van Nederland. Het museum is alleen op donderdagmiddag geopend.

Geschiedenis in Arnhem

museum in arnhem
image-2307
Arnhem heeft een bewogen geschiedenis, restanten daarvan zijn door de hele stad te zien. Het Duivelshuis is gebouwd in de middeleeuwen en maakt nu onderdeel uit van het stadhuis. Het gebouw dankt zijn naam aan de vele saters waarmee het versiert is, in de volksmond werden ze al snel duivels genoemd.

De Eusebiuskerk is een markante kerk bij het centrum en hoewel hij nog lang in de steigers zal staan, is het wel een bezoekje waard. De panoramalift in de toren van de kerk blijft tijdens de renovatie open en geeft een geweldig uitzicht over de stad.

Het is even zoeken maar midden tussen de moderne gebouwen staat de Sabelspoort, Arnhem had vier middeleeuwse hoofdpoorten maar alleen deze is nog over. Vanaf de parkeerplaats bij de Eusebiuskerk kun je de poort zien.

De historische kelders van Arnhem zijn een heerlijke koele plek in de zomermaanden maar ook in andere maanden een bezoek waard. De kelders zijn een overblijfsel uit de middeleeuwen en enkele jaren geleden gerestaureerd en samengevoegd. De entree is aan de Oude Oeverstraat.

Wat is er nog meer te doen in Arnhem?

Je vindt het hier

Wat is er te doen in Arnhem

vlag arnhem
image-2293
Arnhem, beste evenementenstad, mooiste binnenstad, trolleystad en vooral ook parkenstad. Het ontbrak de stad nooit aan lovende onderscheidingen. Een bruisende stad waar altijd wat te doen is. Toeristen komen af op het Openluchtmuseum en natuurlijk de prachtige dierentuin Burgers’ Zoo. Het centrum is gezellig met naast de hoofdstraten knusse steegjes met bijzondere winkels. Is het je allemaal te druk, dan zijn er de vele parken en een paar mooie kleine musea.

De groenste parkenstad van Europa

wat te doen in arnhem
image-2294
In 2009 werd Arnhem uitgeroepen tot groenste stad van Europa. De ligging van Arnhem was een pre maar de jury was vooral onder de indruk van de vele parken in de stad.
Het ‘grote’ Park Sonsbeek kan natuurlijk niemand ontgaan. Het park is het decor voor ‘Park open’, zomerse (gratis) concerten op de Ronde Weide. Park Angerenstein is dichtbij het station Presikhaaf en lijkt op een kleine versie van Park Sonsbeek. Het knusse park Westerveld ligt tegen het dorpen Elden aan. Even voorbij dit park ligt Meinerswijk. Dit uiterwaardenpark aan de oever van de Neder-Rijn vormt een natuurlijke grens tussen Noord- en Zuid-Arnhem. Hoewel het park bekend staat als een vogelparadijs zullen kinderen vooral de vrij rondlopende Konik-paarden en Galloway-runderen imposant vinden. Tegenover het overdekte winkelcentrum Presikhaaf ligt het Park Presikhaaf. Na een herinrichting is het een stadspark geworden in zijn mooiste vorm. Voor kinderen een stadsboerderij, een evenementenpleintje, panna- en basketballveldje en veel wandelpaden.

Winkels in Arnhem

wat is er te doen in arnhem
image-2295
Arnhem is door ‘Platform Detailhandel Nederland’ gekozen tot de ‘Beste Binnenstad 2007-2009’ van Nederland. De Arnhemse winkelstraten zijn knus en er is naast de ‘grote’ namen genoeg ruimte voor kleine gespecialiseerde winkels. Achter de ‘hoofdroutes’ vind je gezellige steegjes, ‘Het Eiland’ is een klein winkelgebied net achter waar vroeger de Bijenkorf was. Even buiten het centrum ligt de Steenstraat, inderdaad, de straat uit Monopoly. Mocht het regenen dan is er (buiten het centrum) het overdekte winkelcentrum Presikhaaf tegenover het al genoemde ‘park Presikhaaf’. Het is het oudste overdekte winkelcentrum van Europa! ‘Kronenburg’ is het tweede grote overdekte winkelcentrum en ligt dichtbij het voetbalstadion Gelredome. Bij beide overdekte winkelcentra zijn genoeg gratis parkeerplaatsen.

Stappen in Arnhem

Stappen doe in je Arnhem op de Korenmarkt maar ook o.a. op de Rijnkade en het Jansplein. De Korenmarkt is een gezellig plein in de binnenstad met verschillende uitgaansgelegenheden en in de zomermaanden veel drukbezochte terrassen. Midden op het plein staat het gebouw van de Korenbeurs dat nu dienst doet als ‘Focus Filmtheater’. Arnhem heeft naast het filmhuis nog twee bioscopen, JT-Arnhem (de ‘blikken’) ligt naast de Korenmarkt, het mooie ‘Rembrandt’ ligt aan het Velperplein.

De musea in Arnhem vind je hier

Cornwall, vakantie in Engeland

In Cornwall, het uiterste zuidwesten van Engeland, wonen geen Britten, de inwoners zijn Cornish, die Cornisch spreken. Een ruig land, sompige moerassen, steile kliffen, hoge hagen, zeelui en dan ineens de grote toeristische badplaatsen zoals St.Ives en Newquay. De grens met Devon wordt grillig gevormd door de rivier de Tamar. Een geweldige omgeving voor een ontspannen vakantie.

Vakantie in Cornwall

cornwall vakantie engeland
image-2271
Cornwall, vooral veel kust: Cornwall is vooral het land van de kust. De noordkust wordt vaak geteisterd door de Atlantische Oceaan, favoriet en bekend bij surfers. Aan de noordkust liggen nog de kleine karakteristieke vissersdorpjes. Ook aan de noordkust het meer mondaine St.Ives met zijn galeries en kunstzaken. De zuidkust is de kust van de visserij, maar wekt ook de indruk van iets vriendelijker kusten en beter begaanbare stranden. Aan de zuidkust liggen de plaatsen met geweldige namen als Mevagissey, Looe ,Falmouth en Feock.
Vissen: De visindustrie is nog zeer levendig en levensvatbaar. Plaatsjes als Mevagissey, Polperro en Looe hebben nog kleine vissershavens. In enkele plaatsjes is het ook mogelijk om met de vissers de zee op te gaan, of om een boot te huren. Minder avontuurlijk, maar ook leuk, vanaf een pier een hengel uitgooien. Ieder plaatsje langs de kust heeft een klein winkeltje met hengels en aas.
Autorijden in Cornwall: In Cornwall houdt men van hagen, veel hagen en hoge hagen. Ieder kruispunt is onoverzichtelijk. Misschien is Cornwall voor ons wel het karakteristieke oude Groot-Brittannië.  Eenmaal in Cornwall belandt zou je gewend moeten zijn aan het ‘linkse’ verkeer. Links rijden is dan ook geen probleem meer, maar de rotondes in Cornwall zijn dat vaak wel. Ze zijn er zelfs in de vorm van een bloem, leuk aangelegd, maar zelfs voor de Cornish soms volstrekt onduidelijk.

 Zien in Cornwall

cornwall vakantie engeland
image-2272
Het Eden Project: Wereldberoemd en niet ten onrechte, het Eden Project. Even buiten St.Austell, in een enorme mijngroeve staan grote ‘bollen’ die je tegemoet schijnen. De enorme koepels herbergen de verschillende klimaten op de wereld. De kassen zijn vooral een statement, over hoe wij in de toekomst zouden kunnen leven, in harmonie met onze omgeving.
Tuinen in Cornwall: De beroemde ‘Lost Gardens of Heligan’ dichtbij Mevagissey zijn wel de beroemdste tuinen. Vergeet ook niet de ‘Trewithen Gardens’ in Truro en de Pine Lodge Gardens in St.Austell. De tuinen geven vaak voorbeelden van de ‘echte’ Engelse tuinen maar de tuinen van Cornwall hebben zeker geprofiteerd van de vele havens. De schepen namen vanuit de hele wereld planten en zaden mee. Ter illustratie, bezoek eens ‘Carwinion’ met z’n bamboetuin, in de omgeving van Falmouth.
Koning Arthur woonde in Tintagel: Land van koning Arthur, even buiten het dorpje Tintagel staat z´n kasteel, tenminste dat zou het kunnen zijn. In ieder geval een plek waarbij iedereen zich een voorstelling kan maken. Het zou kunnen dat……. Prachtige vergezichten over de zee en vergeet niet te kijken naar Merlin´s Cave. In het dorp Tintagel draait het alleen nog om het verhaal van deze legendarische koning.
Land´s End: De autorit erheen is al de moeite waard.Bijna een toeristische must. Het meest westerse stukje Cornwall, een ruige kust en zeker bij een beetje storm magnifieke zeegezichten. Alle attracties, Land´s End is eigenlijke een themapark, zijn apart te betalen. Wandelen langs de geweldige kust is soms al voldoende. Vergeet niet te speuren naar de zeehonden die soms te zien zijn op de rotsen in de zee.

Reisspelletjes voor kinderen

Reisspelletjes voor kinderen in de auto, ze helpen je op die lange autorit naar je vakantie-adres. Het zijn er veel en door ervaren mamma’s en pappa’s uitgetest :-). De meeste herken je vast wel want we zijn allemaal wel eens door verhitte ouders naar een vakantieadres gereden.

Reisspelletjes voor in de auto

Nummerborden van de auto’s

 • Wie ziet het eerst een 1, 2, etc..
 • Wie ziet het eerst een A, B, etc..
 • Alle nummerborden die beginnen met een ……., dit verdeel je over de kinderen en wie het eerst bv. 10 heeft gezien is de winnaar.
 • Woorden bedenken bij de eerste letter van het nummerbord, de langste heeft gewonnen.
 • Alle getallen van een nummerbord optellen, wie is het snelst?

Bingo op de achterbank: De topper sinds een jaar of twintig. Maak bingokaarten met afbeeldingen die je onderweg tegenkomt. Enige voorbereiding is wel noodzakelijk, maar er staan ook enkele kant-en-klaar op het internet.

Tekentalent: Met stiften voor een whiteboard mag je ook op ramen tekenen. De tekeningen zijn zo weer af te vegen. (Let wel op de autobekleding) Er zijn kindertafeltjes waarop kinderen in de auto ook eenvoudig op papier kunnen tekenen of kleuren. Gebruik hiervoor kleurpotloden, geen viltstiften. Het tafeltje is ook handig bij magneetborden.

Raden: Hebben we allemaal gedaan:

  • ‘Ik zie, ik zie wat jij niet…’
  • Raad waaraan ik denk/ aan wie ik denk.
  • Schrijven op de rug. Even puzzelen met de gordels, maar de één schrijft een letter op de rug van de ander.

Rijtjes maken

  • Ik ga op reis en neem mee…
  • Wie heeft de pet van tante Jet?
  • Dierenslierten maken: aap, paard, dwergmuis, s……

Even stilte!: Wie kan het langst z’n lippen op elkaar houden.

 • Stil zijn wanneer je een groene auto ziet, je mag praten bij een rode.
 • Honden en paarden. Het principe is gelijk aan de auto’s je moet stil zijn wanneer je een paard ziet lopen, je mag praten wanneer je een hond ziet lopen. Rara hoeveel honden lopen er langs de snelweg?

De speelgoedtas: Neem kleine cadeautjes mee, waarmee je winnaars van wedstrijdjes kunt verrassen. Of geef een cadeautje bij iedere rustpauze. Kies kleine presentjes en maak het niet te duur want er blijft nog wel iets liggen onderweg. Doe jezelf een plezier, kies niet voor fluitjes/rateltjes of balletjes. Ballonnen, sleutelhangers, kleine puzzeltjes, poppetjes, e.d. zijn wel een goed idee. Geef  niets (!) waar een kind iemand flink mee kan raken of iets dat een enorme herrie maakt.

Hoe lang nog en zijn we er al?: Voor oudere kinderen is dit het moment om klok te leren kijken maar je moet wel de reistijd in kunnen schatten. Geef een klein reiswekkertje, desnoods met alarm. Er zit wel een klein addertje onder het gras, je moet stoppen, ook al komt het misschien niet zo goed uit. Voor de jongere kinderen, wanneer we tien gele auto’s hebben gezien dan stoppen we even. Het probleem is dan wel dat je de controle verliest over de pauzeplek.

Meer tips voor een autoreis met kinderen

Een autoreis met kinderen

Een autoreis met kinderen, hoe vermaak je kinderen in de auto. Op vakantie gaan is heerlijk. Vaak betekent het ook een lange reis naar een ver vakantie-adres. Kinderen vinden zo’n lange reis vaak niet zo leuk. Hoe zorg je ervoor dat ze tijdens de reis toch zich kunnen vermaken? Hoe houd je het een beetje gezellig onderweg? Spelletjes en tips voor kinderen die een lange autoreis moeten maken zijn er genoeg, we geven je enkele tips en trucs van ervaren pappa’s en mamma’s.

Een autoreis met kinderen

Kinderen in de auto vermaken

Voorbereidingeen autoreis met kinderenNeem de tijd voor de reis. Probeer zo vroeg mogelijk te vertrekken, wanneer de kinderen goed wakker worden heb je al een hele tijd gereden. Neem voldoende pauzes in de loop van de dag, niet alleen voor de kinderen maar ook voor jezelf. Wanneer je doodmoe achter het stuur zit kun je drukte op de achterbank helemaal niet verdragen.
Baby’s en kleine kinderen: Reizen met een baby is geweldig. Rijden, op tijd een fles en een schone luier, en geen felle zon. Wat grotere kinderen moeten vermaakt worden. Regel de stoptijden om de normale tijden waarop ze thuis eten en drinken. Wanneer ze thuis rond een uur of zes eten, geef ze dan nu ook een warme maaltijd rond die tijd. Neem voldoende speelgoed mee van thuis. (Neem geen ‘harde’ dingen mee, ergens onderweg verliezen ze hun geduld en gaan gooien!)

Muziek en Beeld: reizen met kinderenNeem een mp3/4speler mee en een aantal cd’s met verhalen. Wanneer je nog geen mp3/4speler voor de kleine hebt is dit hét moment. Je wilt niet twee dagen lang naar kabouter Plop of K3 luisteren. Met muziek en hun favoriete verhalen ben je voordat je het weet, een uurtje verder. Dvd’s en Nintendo’s (of iets dergelijks) doen het ook goed. Natuurlijk neem je voor ‘leesvaardige’ kinderen gewoon een lading strips mee. Voor kinderen die last hebben van reisziekte zijn boeken en Nintendo’s geen goed idee.
De pauzes: Probeer om de twee uur een pauze te nemen. Dit is overigens ook beter voor de chauffeur. Zoek een parkeerplaats waar de kinderen zich even flink kunnen uitleven. Neem eventueel van thuis een voetbal of een springtouw mee. Bespreek met de kinderen wie wanneer iets mag bestellen in een restaurantje langs de weg, wie wanneer de snoepjes uit mag delen, wie het eerste een ijsje uit mag kiezen, enz.. Geef zo min mogelijk zoetigheid, kinderen gaan ‘stuiteren’ op de achterbank wanneer ze ongelimiteerd suiker krijgen.
In de auto: De meeste ouders snakken naar op z’n minst een muurtje tussen voorstoelen en achterbank, helaas. Tussen de kinderen is wel iets te bedenken. Wanneer de auto groot genoeg is, kun je een tas tussen de kinderen zetten, kunnen ze niet aan elkaar gaan plukken. Geef elk kind een eigen tas met boekjes en spelletjes. Zorg voor zonneschermpjes en wanneer je die vergeten bent, gebruik een theedoek of handdoek.

En natuurlijk zijn er altijd nog reisspelletjes:

Reisspelletjes voor kinderen

Bezoek een museum met de kids

bezoek een museum met kids
image-2220
Bezoek een museum met de kids in je vakantie. Musea zijn al lang niet meer saai en een beetje stoffig! Vrijwel ieder museum heeft ontdekt dat ook kinderen graag naar een museum gaan wanneer er maar voldoende leuke activiteiten zijn. Dat zijn er! Hieronder vind je drie (eigenlijk vijf) geweldige musea voor de kids. In Zeeland is Terra Maris onze topper, in Den Helder staat het Marinemuseum en Leiden heeft Naturalis, het Rijksmuseum voor Oudheden en het museum Volkenkunde

Terra Maris, Zeeland (Oostkapelle)

Terra Maris is het museum over de natuur van Zeeland. Je zou het in twee delen kunnen zien, de museumzalen en de landschapstuinen. De ontdekkingskasten in één van de zalen zijn een aanrader. Maar op allerlei manieren wordt de informatie, ook voor kinderen, levendig gemaakt. Dan naar buiten en neem een schepnet mee! Vanaf een bruggetje kun je naar hartenlust ‘vissen’ in het water. Heel veel leuke activiteiten voor de kinderen eigenlijk het hele jaar door. Wanneer je in Zeeland bent in je vakantie, vergeet het niet.

Marinemuseum, Noord-Holland (Den Helder)

Sinds kort met kinderateliers waar ze zich creatief uit kunnen leven. Maar de drie museumschepen vinden de meeste kinderen ook geweldig. Het is wel een museum voor kinderen die echt iets met scheepvaart en de marine hebben. Voor deze enthousiastelingen zijn er verschillende routes/speurtochten uitgezet, hiervoor betaal je wel een kleine vergoeding. Wanneer je helemaal in de maritieme stemming bent kun je ook nog langs het nationaal reddingsmuseum Dorus Rijkers, ook in Den Helder.

Naturalis, Zuid-Holland (Leiden)

museum kids
image-2221
In Leiden konden we bijna niet kiezen. We beginnen met Naturalis. De naam zegt het al, een museum over onze aarde. Een interactief, leerzaam en vooral leuk museum voor kinderen vanaf een jaar of 6. De wisselende exposities maken het tot een museum waar je ieder jaar toch even langs wilt. Daarnaast kent Leiden nog twee geweldige musea, het Rijksmuseum voor Oudheden en het museum Volkenkunde. Het Rijksmuseum voor Oudheden is een absolute aanrader met leuke exposities en activiteiten speciaal voor kinderen. Daarnaast het museum Volkenkunde met net als zoveel andere musea een eigen MuseumJeugdUniversiteit maar ook aan de allerkleinsten is gedacht. Natuurlijk zijn er speurtochten en pssstt….superkrachten daar kun je ze vinden!

Maar er zijn meer leuke musea!

Kijk ook eens bij de volgende plaatsen:
Leeuwarden, Groningen, Giethoorn
Veenhuizen, Arnhem, Lelystad
Maastricht, Eindhoven, Utrecht

Musea voor kinderen

Musea voor kinderen? Er zijn genoeg musea die kinderen op een leuke en creatieve manier kunnen informeren, iets kunnen leren of gewoon een middagje vermaken (en ze steken er tussendoor ook nog iets van op). We hebben enkele hele leuke voor je verzameld in Limburg, Utrecht en Noord-Brabant. Onderaan staat een link naar musea in andere provincies.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

musea voor kinderen
image-2209
Eén van die musea waar je misschien niet meteen aan denkt…..maar voor je kids helemaal geweldig. Een museum dat heeft begrepen dat kinderen leren door te doen en een beetje actie willen. Koppel daar nog een superleuke website aan vast en we zijn helemaal om. Ben je in Maastricht, ga eens met je kinderen kijken in dit museum met stoere dino’s, insectenkamer, natuurlijk mergel, heel veel bijen en nog veeeel meer. Vooral in de vakantie’s is er van alles te doen voor kinderen.

Eindhoven Museum, Noord-Brabant (Eindhoven)

musea voor kinderen
image-2210
Hoe leuk kun je het maken! Het openluchtmuseum is opgebouwd rondom vondsten gedaan in de Kempen of Eindhoven. Het is een levensecht erfgoedpark waarin je terug kunt naar de tijd van onder andere ridders en jonkvrouwen, welk kind is daar nou niet dol op? Ga eens je eigen vuurtje stoken of een broodje bakken. Het kan allemaal in dit museum.

Spoorwegmuseum, Utrecht (Utrecht)

Veel treinen, ook toneel, een treinspookhuis en veel enthousiast personeel. Heb je niets met treinen dan is het nog leuk. Het gebouw is verder prachtig en er is ook buiten nog voldoende te doen en te zien. Buiten is het vooral ook gezellig voor de allerkleinsten. Voor iedereen die ook eens zelf een trein wil besturen!

Maar er zijn meer leuke musea! 

Leeuwarden, Groningen, Giethoorn
Veenhuizen, Arnhem, Lelystad
Oostkapelle, Den Helder, Leiden

Met kinderen naar een museum

Met kinderen naar een museum? Natuurlijk! Nederland heeft gelukkig veel creatieve musea die perfect zijn voor kinderen, waar ze iets van opsteken en vooral, waar ze het leuk vinden. Belangrijk is dat je een museum kiest met een onderwerp dat de belangstelling heeft van je kind. Drie leuke musea in Drenthe, Gelderland en Flevoland.

Het Gevangenismuseum, Drenthe (Veenhuizen)

met kinderen naar een museum
image-2193
Ze vinden het leuk, spannend, soms een beetje eng maar ook wel stoer. Een gevangenismuseum, het is misschien geen logische keus om te doen met de kids, maar het is wel een aanrader. Er is een speurtocht voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of zes. Ook aan kinderen die nog niet kunnen lezen is gedacht. Er rijdt een heuse boevenbus maar niet op alle dagen, tijdens de rondrit krijg je nog extra informatie over het dorp.

Nederlands Watermuseum, Gelderland (Arnhem)

met kinderen naar een museum
image-2194
Een geweldig doe-museum voor kinderen. Je kunt een riool eens van de binnenkant bekijken, zien uit hoeveel water je lichaam is opgebouwd. Er worden films vertoond en er is een echt waterlab waar de kinderen allerlei proefjes met water kunnen doen.

Iedere schoolvakantie zijn er in het lab speciale acties. Naast het museum is een klein waterspeeltuintje.

Aviodrome, het luchtvaart-themapark van de Luchthaven Lelystad, Flevoland (Lelystad)

met-kinderen-naar-een-museum3
image-2195
Voor alle piloten in de dop. Voor kinderen zijn er speurtochten door het museum, maar zonder vinden ze het ook geweldig. Buiten staat een enorme Boeing 747 en er is een lab om je uit te leven. Deels een buitenmuseum, het weer kan wel een spelbreker zijn. Maar ook alleen de enorme hal vinden de meeste kinderen fascinerend.

Maar er zijn meer leuke musea! Kijk ook eens bij de volgende plaatsen:
Leeuwarden, Groningen, Giethoorn
Maastricht, Eindhoven, Utrecht
Oostkapelle, Den Helder, Leiden

Leuk museum voor kinderen

leuk museum kinderen
image-2172
Leuk museum voor kinderen? Een dagje op stap met de kinderen en het liefst naar een museum? Op zoek naar een leuk museum waar je kind zich ook prima vermaakt? We denken dat we enkele hele leuke musea voor je hebben gevonden. Een museum is niets voor mijn kind? Niet alle musea zijn leuk voor kinderen maar dat is ook zo voor volwassenen. Wanneer een kind helemaal wild is van vliegtuigen dan neem je hem of haar mee naar het Aviodrome en niet naar het Spoorwegmuseum. Zoek een museum dat bij je kind past. Enkele geweldige kindvriendelijke, creatieve musea hieronder in Friesland, Overijssel en Groningen.

Natuurmuseum FRYSLÂN, Friesland (Leeuwarden)

Het thema van dit museum is de natuur van de provincie. Natuurlijk mocht ook het skelet van de enorme potvis die in 1994 op Ameland aanspoelde, niet ontbreken. Veel doe-dingen voor kinderen, knopjes, geluidjes en speuropdrachten. Voor de allerkleinsten is er de reuzendraak Li-Ming op drie middagen in de week. De echte natuurwetenschappers in de dop kunnen helemaal bovenin het museum aan de slag. Opgeklommen tot één van de leukste natuurmusea van het land voor kinderen.

Museum De Oude Aarde, Overijssel (Giethoorn)

giethoorn
image-2173
Edel- en sierstenen in een museum! Kinderen zijn of gefascineerd of ze rennen je voorbij naar de uitgang. Waarom toch doen? Kinderen mogen met de echte uitrusting goud proberen te zoeken en dat is reuze stoer. Het is buiten, dus een beetje droog weer is wel handig. Vinden ze het museum niet zo bijzonder de extra activiteiten vaak wel. Daarnaast kun je kristal-bollen kraken. Dit is niet gratis maar wel leuk, het is aan de buitenkant van de bol niet te zien wat de inhoud is.
Naast dit museum is Giethoorn een heel leuk dorp om te bezoeken ook met kinderen. Dus huur na het bezoek aan het museum een klein fluisterbootje, of ga samen punteren.

Het Nederlands Stripmuseum Groningen, Groningen (Groningen)

leuk museum kinderen
image-2174
Voor de tekentalenten en misschien heb je er wel één in huis zonder dat je het weet. Voor volwassenen heeft het museum een groot ‘o-ja-gehalte’. Jan Jans en de kinderen, Eric de Noorman , Paulus de Boskabouter en veel meer. Maaaaar een echte Nickelodeon Hoek en die vinden kinderen én hun ouders leuk. Alle informatie over de tekenfilmhelden is er te vinden en je leert ze ook nog tekenen!

Maar er zijn meer leuke musea!

Veenhuizen, Arnhem en Lelystad
Maastricht, Eindhoven, Utrecht
Oostkapelle, Den Helder, Leiden

Met korting naar een museum

museum korting
image-2164
Er zijn verschillende mogelijkheden om korting te krijgen op een museumbezoek. Vooral voor kinderen en jongeren zijn er enkele mogelijkheden. Sommige musea zijn zelfs helemaal gratis. Met een CJP, Cultuurkaart, Museumjaarkaart en diverse gemeentekaarten kun je gratis of met een flinke korting naar een museum. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje:

Cultureel Jongeren Paspoort (CJP)

Een CJP is een voordeelpas die korting geeft op verschillende culturele evenementen waaronder ook veel musea. De kaart is bedoeld voor jongeren tot 30 jaar en is te bestellen via de website www.cjp.nl . Wanneer je regelmatig een concert bezoekt, een film kijkt in de bioscoop, naar het theater of het museum gaat, heb je dat geld er zo uit. Daarnaast krijg je met de pas ook korting in winkels. Alle middelbare scholieren krijgen een CJP/Cultuurkaart. Op de pas staat een tegoed van dat besteed kan worden aan culturele activiteiten. De scholen moeten de pas aanvragen maar de pas zelf staat op naam van een leerling. Leerlingen zijn niet helemaal vrij in de besteding van hun tegoed, docenten mogen het bedrag op de kaart ook besteden aan klassikale activiteiten. Kijk op de site van het CJP.

Nog meer mogelijkheden met korting

 • Een Gemeentepas: Diverse gemeenten geven kortingspassen uit die te gebruiken zijn bij een bezoek aan een museum. In de meeste gemeenten zijn de passen bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Deze passen geven dan korting op verschillende culturele voorzieningen maar ook op de contributie van bijvoorbeeld de voetbalclub. Kijk op de site van je gemeente voor de mogelijkheden.
 • Museumjaarkaart: Met de museumjaarkaart kun je gratis een museum bezoeken. Er doen bijna 400 musea mee dus er is altijd wel één in de buurt. De kaart kun je aanschaffen bij aangesloten musea en via de site www.museumjaarkaart.nl. Wanneer een museum een speciale activiteit organiseert moet je vaak wel iets bijbetalen en ook de vele speurtochten door musea zijn over het algemeen niet gratis. Kijk voor actuele prijzen op de site.
 • Gratis musea: Er zijn musea die geen toegangsprijs meer vragen aan kinderen en jongeren onder de achttien. Het Frans Halsmuseum in Haarlem is zo’n museum (0-18jr.), het Wereldmuseum in Rotterdam (0-12jr), Museonder in Nationaal Park De Hoge Veluwe is voor iedereen gratis. Maar er zijn meer musea die voor kinderen en/of jongeren gratis toegankelijk zijn, het loont om dit te onderzoeken.