Categoriearchief: Vakantie

Vakantie in Istrië, Kroatië

Istrië, het grote schiereiland van Kroatië is aan een ongekende toeristische opmars begonnen, en terecht! Geweldige rotsachtige lange stranden, warme zomers en schitterende dorpjes langs de zee. Het binnenland is groen, gemoedelijk, soms verbazend pittoresk en nog redelijk rustig in vergelijking met de kuststrook. Er zijn mooie steden zoals Pula maar ook schilderachtige dorpjes zoals het toeristische Rovinj of het kleinere Novigrad.

Praktische informatie

  • vakantie Istrië
    image-2356

    Pula

    Istrië is de westelijkste provincie van Kroatië. Het schiereiland ligt in de Adriatische Zee. De zeewatertemperatuur van de Adriatische Zee ligt in augustus rond de 25 graden. Het aantal uren is ook prima, rond de 2400 uren. De zomerse temperaturen lopen van mei tot in oktober maar in de maanden juli en augustus is het ronduit heet. De kustlijn is over het algemeen rotsachtig, dus ook de stranden.

  • Kroatië is lid van de Europese Unie maar betalen kan nog niet met euro’s. Toeristen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Kinderen moeten ingeschreven zijn in het paspoort van de ouders of een eigen paspoort/identiteitsbewijs hebben. Automobilisten hebben een geldig rijbewijs nodig en de groene kaart van de verzekeringsmaatschappij.
  • Er zijn veel wegen die naar Istrië gaan maar meestal kiezen toeristen voor twee routes. De eerste gaat via Keulen, München, Salzburg, Villach en Ljubljana. De tweede gaat richting Italië: vanuit Villach naar Arnoldstein, Udine, Trieste en Koper. Beide routes zijn goed te rijden en vanuit Utrecht is het ongeveer 1300 kilometer. Door de prachtige snelweg langs Ljubljana kiezen steeds meer toeristen deze route. Voor zowel Oostenrijk als Slovenië is een vignet nodig.

Leuk om te bezoeken in Istrië

Istrië vakantie
image-2357

Motovun

Motovun: Het dorpje ligt in twee ringen 277 meter hoog boven het dal van de Mirna. Het is goed met de auto te bereiken al moet er ‘beneden’ wel betaald worden voor een matige geïmproviseerde parkeerplaats ‘boven’. De wandeling naar boven is op het heetst van de dag een uitdaging maar wel de moeite waard. Boven eindigt de tocht bij een middeleeuwse klokkentoren met een schitterend uitzicht over de omgeving.
Novigrad: Een klein Venetiaans stadje met een Italiaanse sfeer. Novigrad heeft een klein stadsstrand met in de zomermaanden een waterspeeltuin voor de kinderen. Daarnaast een schitterend dorpsplein dat in de namiddag door de lokale oudere bevolking wordt ingenomen. Vanuit Novigrad worden excursies naar onder ander Venetië aangeboden.
Pula: Toeristen komen vooral af op de vele Romeinse restanten die de stad nog bezit. Eén van de grootste amfitheaters van het Romeinse rijk staat in deze stad. Het 33 meter hoge gevaarte kan 23000 bezoekers ontvangen en wordt nu vooral gebruikt voor opera en concerten. Het amfitheater staat aan de haven en is het beste uitgangspunt voor een bezoek aan de stad.
Rovinj: Een schiereilandje met één van de schilderachtigste dorpjes van Istrië wordt het wel genoemd. Rovinj is bijna sprookjesachtig mooi maar ook razend druk. Betaald parkeren kan aan de rand van het stadje of wanneer deze vol is iets verder omhoog. Het stadje heeft dicht op elkaar gebouwde huizen, smalle steegjes, veel kleine winkeltjes en restaurants.

Vakantie in de Jura in Frankrijk

Het prachtige merengebied van de Jura in Frankrijk is ook voor je zomervakantie een geweldig gebied. Zomers niet altijd het warmste weer, ’s avonds nog vaak een trui aan, maar zo ontzettend mooi en maar een dag reizen vanuit Nederland. Even voorbij Dyon van de snelweg af en je komt terecht in een prachtig groen glooiend landschap met kleine dorpjes, vriendelijke mensen en vooral veel meren. Toeristisch? Nog niet echt maar wacht niet te snel, de Jura is (geheel terecht) aan een charme-offensief begonnen om toeristen te trekken.

De Jura is……

vakantie Jura
image-2339

watervallen van de Hérisson

Meren: Het grootste (stuw)meer is dat van Vouglans. De enorme stuwdam is een bezienswaardigheid op zich. Het mooiste uitzicht is te vinden nabij Lect, via de D299. Rondom het meer zijn enkele strandjes en haventjes, er zijn bootjes te huur en er vaart een rondvaartboot. Niet alle meren zijn openbaar, maar vergeet niet naar het meer van Bonlieu te gaan, het mooiste meer van de Jura. Ook het meer van Chalain, bij Doucier is een geweldige plek om te bezoeken. Het meer van Le Val is ook prachtig en dichtbij de watervallen van Hérisson maar helaas door alle draaikolken te gevaarlijk om in te zwemmen.
De watervallen van de Hérisson, de rivier de Hérisson dendert vanaf 800 meter hoogte naar beneden, via 7 watervallen om tenslotte uit te komen in de meren Val en Chambly. Een wandelroute gaat naar boven, het is een tocht van ongeveer een uurtje of drie. De Grant Saut, is de hoogste waterval en is 60 meter hoog, leuk voor de kinderen om er achterlangs te lopen. Even voor de Grant Saut is de grot Lacuzon. Het is een wandelroute, ongeschikt voor buggy’s. Bij de parkeerplaats kun je babydragers lenen, maak er gebruik van.

vakantie jura
image-2340
Dorpjes in de Jura: Wanneer een toerist vraagt naar een karakteristiek dorpje in de streek, wordt hij onmiddellijk naar Orgelet gestuurd. Orgelet is leuk maar vergeet niet Arinthod te bezoeken, neem in Arinthod de D3 naar St.Julien en van daaruit de weg naar Lons. Kilometers rijden zonder dat je iemand tegenkomt! Veel kleine dorpjes kent dit gebied met heel vriendelijke inwoners.
Wijnen, speelgoed en vooral Comté: Het gebied staat niet specifiek bekend om geweldige wijnen. Ze zijn er wel. In Pont de Poitte is een leuke wijnkelder met wijnen uit de hele Jura. Maar het merengebied is vooral het gebied van de houtbewerkers, gespecialiseerd in het maken van speelgoed. Volgens de inwoners ook hét gebied van de Comté. Comté is dé kaas van de Jura. De Poligny, even buiten het merengebied, is de hoofdstad van de Comté, maar ook in het merengebied zijn enkele kaasboerderijen die de kaas maken.
Een actieve vakantiePetite Montage is bij uitstek hét gebied voor een actieve vakantie. Er zijn volop fietsroutes, wandelroutes en er is een enorme ruiterroute. Natuurlijk een merengebied dus kanoën, kajakken en vissen. Op verschillende meren zijn er kanotochten die je eventueel onder begeleiding kunt doen. Met de ‘Le Louisiane’ maak je een rustiger rondje over het meer van Vouglans. Zomaar vissen in de meren is verboden, de meeste meertjes worden beheerd door visverenigingen. Voor kinderen zijn er vrij goedkope viskaarten, volwassen zijn al snel 10 euro kwijt voor een dagkaart.

Eenvoudig kamperen: back-to-basic

eenvoudig kamperen
image-2326
Eenvoudig kamperen of back-to-basic is niet voor iedereen. Wanneer je gesteld bent op comfort, room-service, privé toiletten dan is eenvoudig kamperen misschien geen goede keuze.  Maar wanneer je genoeg hebt van een afgeladen campingterrein met een uitgebreid animatieprogramma of een loeidruk hotel waar je iedere ochtend in een lange rij staat voor het ontbijtbuffet dan is het misschien wel een geweldige ervaring. Rust en ruimte, geen tv, geen dringende afspraken of blèrende radio’s daar gaat het om!

Mogelijkheden voor eenvoudig kamperen

We geven je enkele mogelijkheden (lijstje is echt niet compleet) maar leuk zijn ze allemaal!

eenvoudig kamperen
image-2327
Kamperen bij de boer :Boerderijcampings zijn klein en hebben alleen de allernoodzakelijkste voorzieningen zoals douches en toiletten. De prijzen zijn laag in vergelijking met grote campings en hoewel de voorzieningen beperkt zijn, is de kwaliteit ervan meestal hoog. Kinderen kunnen veilig kennis maken met de dieren die op een boerderij leven en pappa´s en mamma´s hebben verse eieren bij het ontbijt. Op de eigen site zijn alle boerencampings verzameld.
NTKC: Campings met een bijna ouderwetse charme. De NTKC is een club, waarvan je lid moet worden voordat je mag komen kamperen op één van de terreinen die de club in zijn bezit heeft. De campings zijn eenvoudig en alleen voorzien van het allernoodzakelijkste. De terreinen liggen middenin de natuur en zijn ruim. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te reserveren, er is altijd wel een plekje te vinden. Misschien is een nadeel dat alleen kleine tenten zijn toegestaan en een caravan komt er niet op, maar het ging om back-to-basic nietwaar? De club heeft een eigen site waarop alle terreinen zijn te vinden.

eenvoudig kamperen
image-2328
Kamperen bij Staatsbosbeheer: Pure luxe zal je niet aantreffen op kampeerplaatsen van Staatsbosbeheer maar er zijn zeker gradaties in eenvoudig kamperen. Het ´pure´ kamperen is voor wandelaars en fietsers en de terreinen zijn soms ook alleen zo te bereiken. Sanitaire voorzieningen zijn niet op alle terreinen aanwezig maar water wel, in de vorm van een echte waterpomp. Het is niet drinkbaar overigens. Reserveren is niet mogelijk. Daarnaast zijn er natuurkampeerplaatsen die iets meer bieden. Hier zijn wel sanitaire voorzieningen, soms een speeltuintje en plaatsten voor een caravan. Deze voorzieningen verschillen per plaats. Een Natuurkampeerkaart is overal verplicht. De prijzen voor staanplaatsen zijn minimaal.
Trekkershutten: Zoals de naam al doet vermoeden, net genoeg comfort voor de doorgewinterde trekkers maar ook hier is een verschuiving naar de meer luxueuze verblijven. Trekkershutten zijn voor fietsers en wandelaars een overnachtingsmogelijkheid. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig en je hoeft niet te slepen met tent en keukengerei. Maar voor een verblijf van enkele dagen voldoen ze ook prima. De prijzen voor de eenvoudige hutten zijn redelijk hoewel ze natuurlijk per plaats verschillen.

Wat is glamping

wat is glamping
image-2316
Wat is glamping? Glamping is voor de kampeerder die volop wil genieten van de natuur maar dan wel met stijl. Volledig ingerichte tenten, tipi’s en andere accommodaties in de buitenlucht maar met de klasse van een hotelkamer. Daarnaast worden de accommodatie steeds origineler en moet je soms iets aan comfort inleveren voor een meer dan hip vakantieverblijf, leuk is het wel. De prijzen zijn er ook naar. Wanneer je gewend bent om met een eigen tent of caravan op vakantie te gaan dan is de prijs even slikken. Maar wanneer je de prijzen vergelijkt met een mooie hotelkamer dan valt het reuze mee.

Glamping is kamperen met klasse

glamping
image-2317

In Australië doen ze het zo: Lane Cove National Park.

Glamorous camping is comfortabel kamperen. Tenten met airconditioning of kachel, grote kingsize bedden, keukens die van alle gemakken zijn voorzien, klamboes boven het bed, prachtige (soms antieke) meubelen en tapijt op de vloer. Maar het gaat al lang niet meer om tenten alleen, misschien is het woord ‘tent’ hier niet op zijn plaats. De ‘glamper’ slaapt in een super-de-luxe tipi , een prachtige pipo-woonwagen, volledig gemoderniseerde vintage VWcamper, een Mongoolse yurt (een grote rond tent) of zo’n glimmende Amerikaanse Airstream Caravan.  Op sommige plaatsen is er zelfs roomservice of een goed restaurant in de directe omgeving. Schoonmaken is natuurlijk helemaal niet aan de orde en van een gedeelde badkamer is geen sprake.

Glampen is leuk voor iedereen

glamping
image-2318
Kinderen vinden kamperen geweldig maar hoe zouden ze denken over zo’n luxe tent waar het grote avontuur vooral buiten begint? Juist het glampen vernieuwt het kamperen. In Frankrijk bouwde Keycamp Holidays enkele boomhutten. Hoog in een hut in de boom, tussen de takken, de vogels en de bladeren, daar krijg je ieder kind enthousiast mee en waarschijnlijk de meeste ouders ook. In Nederland kun je glampen op een eilandje in het Veluwemeer. Hier staan tipi’s, yurts en andere hippe accommodaties die het glampen tot een bijzonder ervaring maken. Maar steeds meer recreatieparken springen in op de nieuwe trend die kamperen tot glampen maakt.

Leuk museum in Arnhem

Musea in Arnhem

Leuk museum in Arnhem
image-2306

het openluchtmuseum in de winter

Arnhem heeft natuurlijk het Nederlands Openluchtmuseum, een levendig museum dat de geschiedenis van Nederland in verschillende authentieke gebouwen toont. Een kleiner, maar voor kinderen geweldig leuk, museum is het Nederlands Watermuseum. Het museum ligt mooi aan de voeten van het grote park Sonsbeek.

Aan de Utrechtseweg, op loopafstand van het station, ligt het Museum voor Moderne Kunst. Vergeet niet om even de beeldentuin in te lopen want het uitzicht over de Rijn is schitterend.

In Arnhem kun je niet om de ‘Slag om Arnhem’ heen, in het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ is veel te zien (en te horen) over september 1944, de tijd waarin hevig gevochten werd op en om de John Frost Brug, de ‘Bridge to Far’. Het informatiecentrum staat bij die beroemde brug. Wil je nog meer weten over de ‘Slag’ dan is er het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Minder bekend maar ook leuk in Arnhem:

Aan de Velperweg, een klein stukje buiten het centrum, ligt het unieke Nederlands Wijnmuseum. In het museum draait het om wijn, hoe kan het ook anders. Dit sfeervolle museum is alleen op zaterdag open. In het Historisch Museum Arnhem (HMA) wordt over de geschiedenis en cultuur van Arnhem verteld. Het museum is gevestigd in een mooie patriciërswoning in de binnenstad.

Het Museum en tehuis Bronbeek is een bijzondere combinatie van veteranenzorg en museum. Het museum schetst de koloniale geschiedenis van Nederland in Nederlands-Indië, er is vooral aandacht voor de geschiedenis van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Aan de Westervoortsedijk ligt het TrolleyBus Museum, Arnhem is natuurlijk dé Trolleybusstad van Nederland. Het museum is alleen op donderdagmiddag geopend.

Geschiedenis in Arnhem

museum in arnhem
image-2307
Arnhem heeft een bewogen geschiedenis, restanten daarvan zijn door de hele stad te zien. Het Duivelshuis is gebouwd in de middeleeuwen en maakt nu onderdeel uit van het stadhuis. Het gebouw dankt zijn naam aan de vele saters waarmee het versiert is, in de volksmond werden ze al snel duivels genoemd.

De Eusebiuskerk is een markante kerk bij het centrum en hoewel hij nog lang in de steigers zal staan, is het wel een bezoekje waard. De panoramalift in de toren van de kerk blijft tijdens de renovatie open en geeft een geweldig uitzicht over de stad.

Het is even zoeken maar midden tussen de moderne gebouwen staat de Sabelspoort, Arnhem had vier middeleeuwse hoofdpoorten maar alleen deze is nog over. Vanaf de parkeerplaats bij de Eusebiuskerk kun je de poort zien.

De historische kelders van Arnhem zijn een heerlijke koele plek in de zomermaanden maar ook in andere maanden een bezoek waard. De kelders zijn een overblijfsel uit de middeleeuwen en enkele jaren geleden gerestaureerd en samengevoegd. De entree is aan de Oude Oeverstraat.

Wat is er nog meer te doen in Arnhem?

Je vindt het hier