Trouwtraditie: bruidsboeket

De traditie van een bruidsboeket is waarschijnlijk zo oud als de ceremonie zelf. Maar van een enkele bloem werd het boeket in de loop van de eeuwen een gigantische ruiker. De Romeinse bruiden droegen geen bloemen maar granen. De granen zouden voorspoed en rijkdom brengen aan hun echtgenoot. De oude Grieken gebruikten graag hedera, de altijd groen blijvende plant stond symbool voor de eeuwige liefde.

Traditionele bloemen voor een bruidsboeket

trouwtraditie bruidsboeket
image-2700
De Engelse bruiden aan het eind van de middeleeuwen droegen goudsbloemen gedoopt in rozenwater. De bloemen werden aan het eind van de dag gegeten omdat ze bekend stonden als een sterk afrodisiacum. De Victoriaanse tijd in Engeland bracht de roos populariteit, hét symbool voor de liefde. De Grieks-orthodoxe traditie schrijft oranjebloesem voor. In de 18e eeuw waren bloemen populair maar ook kruiden, vooral dille werd veel gebruikt. De dille werd aan het eind van de dag opgegeten, dit zou lustopwekkend zijn.

De bruidegom koopt het bruidsboeket

Het boeket wordt betaald én uitgezocht door de bruidegom. Traditie bepaalt ook dat de bruid het boeket niet mag zien voor het huwelijk. Net zoals de bruidegom de bruidsjurk niet mag zien. Niet alle tradities zijn handig en deze valt zeker in de ‘onhandige’ categorie. Wanneer je dit toch in ere wilt houden zorg dan in ieder geval dat de bruidegom een stukje stof van de bruidsjurk heeft. Voor de bloemist is dit een aanknopingspunt. De bruid draagt voor de huwelijksvoltrekking het boeket in de rechterhand, na het huwelijk in de linkerhand.

Bewaren van een bruidsboeket

trouwtraditie bruidsboeket
image-2701
Je hebt besloten om het boeket te bewaren? Heel vaak proberen bruiden zelf de bloemen te drogen. In een donkere kast ondersteboven ophangen en daarna een flinke dosis haarlak. Het is wel razend moeilijk om een boeket mooi te drogen, wil je echt een levenslange herinnering, zoek dan een professioneel bedrijf hiervoor. Een professioneel bedrijf kan een boeket laten drogen door stikstof of vriesdrogen. De kleur blijft hierbij vrij aardig bij het origineel. Daarna wordt het boeket in een stolp geplaatst of in een soort piramide. Andere mogelijkheden zijn verzilveren, vergulden, vergipsen of in hars gieten.

hier alles over het gooien van een bruidsboeket