Trouwring: de Claddagh ring

De mooiste trouwring komt uit Ierland: de Claddagh ring. Het is een symbool voor vriendschap, liefde en loyaliteit. De eerste ring werd zo’n 300 jaar geleden gemaakt door een trouwe visser. Het is een verhaal over verlies, hoop en een liefde die tenslotte overwint. De ring bestaat uit drie symbolen: een hart, een kroon en twee handen die het hart vasthouden. Het hart staat natuurlijk voor de liefde, de kroon voor loyaliteit en de handen voor vriendschap. Hierdoor is de ring niet alleen een trouwring maar ook een vriendschapsring. Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de ring. Het meest waarschijnlijke is dat ring ontstaat in een klein Iers vissersplaatsje, Claddagh.

Claddagh ring: vriendschap, liefde en loyaliteit

claddagh ring trouwring
image-2611
Het motto van de ring is: Let Love and Friendship Reign Forever. De Claddagh-ring is een Fede- of Faithring. De geschiedenis van de Fede-ring gaat terug tot de Romeinse tijd. De Fede-ring bestond uit twee in elkaar geslagen handen, later gecombineerd met een hart. De ring wordt in Italie mani in fede genoemd. Alleen in Ierland werd het hart gekroond en ontstond de Claddagh.

Hoe draag je een Claddagh-ring:

claddagh ring
image-2612
Het zijn niet alleen de symbolen die de ring bijzonder maken, de manier waarop je de ring draagt zegt nog meer.
Aan de rechterringvinger:
– met de punt van het hart wijzend naar de nagel: geen relatie
– met de punt van het hart wijzend naar de pols: verliefd
Aan de linkerringvinger:
de punt van het hart wijst naar de nagel: verloofd
de punt van het hart wijst naar de pols: getrouwd

Het verhaal van de Claddaghring

Waarschijnlijk was het de verliefde Richard Joyce. Richard Joyce was een zeeman uit Claddagh. Op een kwade dag werd zijn schip op de Middellandse Zee overvallen door Algerijnse piraten. De arme Richard werd als slaaf verkocht aan een Moorse goudsmid. Richard had op het punt gestaan om te trouwen met een meisje uit het dorp. Koning Willem III sloot enkele jaren later, in 1689, een akkoord waarin ook stond dat alle Engelse slaven moesten worden vrijgelaten. De goudsmid had het talent van Richard ontdekt en wilde liever dat hij bleef. Richard moest kiezen tussen veel geld en de dochter van de smid of terugkeren naar Ierland. Hij gaat terug naar Claddagh. Het meisje waarmee hij zou gaan trouwen heeft op hem gewacht! De dolgelukkige Richard maakt voor haar een ring met een hart, twee handen en een kroon, de eerste Claddaghring is geboren. Er zijn meer verhalen over de Claddagh, je leest ze hier.