Symbolen van rouw

Symbolen van rouw, een rouwsymbool, misschien niet een titel die volledig de lading dekt. Symbolen op graven. Symbolen ook van hoop, gedenken, herdenken, geloof , troost en liefde. Symbolen die soms oud zijn en eeuwen voor de jaartelling gebruikt. Enkelen hebben een andere betekenis gekregen, sommige hebben de tand des tijds doorstaan. Net zoals met alle symbolen, is de betekenis ervan soms zeer persoonlijk. De onderstaande verklaring van de symbolen is dan ook een algemene.

 

Symbolen van rouw

Anker: In het symbool ‘hart, anker en kruis’, staat het anker voor hoop. Hoop op een leven na de dood misschien wel. Het anker staat ook voor trouw, zekerheid en vastberadenheid. Daarnaast is het anker een veelgebruikt symbool op graven van zeelui.

rouw-symbool
image-1320
Bloemen: Bloemen zijn altijd positieve symbolen. In de christelijke traditie staan bloemen voor de ziel. Rozen staan voor liefde en zijn soms ook een verwijzing naar Maria. Lelies hebben vaak dezelfde symbolische betekenis maar iets zediger, maagdelijke liefde. De klaproos wijst op de kortstondigheid van het leven. Lelietjes van dalen op Christus. De ‘geknakte’ bloemen of stelen wijzen op een zeer plotseling afgebroken leven, zoals ook de afgebroken zuil of tak.

Boek‘Het boek des levens’ wordt het vaak genoemd, meestal staat een opengeslagen boek voor de Bijbel. In enkele gevallen is dat vrij duidelijk door een inscriptie die verwijst naar een passage in de Bijbel. Een boek met een ezelsoor toont dat iemand zeer plotseling is overleden.

 

Boom (algemeen)Een boom staat voor het leven en de band tussen hemel en aarde. Op een grafmonument staat de boom voor wederopstanding en leven, maar zeker ook voor de vruchtbaarheid van de aarde. Een afgebroken tak of een afgebroken stam staat net als een afgebroken zuil voor een jonge overledene. Altijd groene bomen staan voor onsterfelijkheid en loofbomen voor wedergeboorte (van de ziel) en herstel. In beide gevallen zou de conclusie kunnen zijn dat de dood niet het einde is.

engel
image-1321
Engel: Een engel is een boodschapper van God. Engelen zijn de verbintenis tussen de hemel en de aarde. Op een graf wordt een engel ook vaak gezien als de ‘bewaker’. Toch worden ze meestal gezien als de begeleiders van de overledene. Een engel met een bazuin staat voor het Laatste Oordeel. Het beeld van een engel werd gemodelleerd naar de Romeinse godin Victoria. Victoria is de godin van de overwinning en staat daarom het dichtst bij de machtige Mars. De kleine gevleugelde, mollige engeltjes zijn ontstaan uit de kleine Cupido of Eros.

 

Meer symboliek:
Symbolen voor graven
Symboliek bij rouw