Straatfeest organiseren, tips en ideeën

Een straatfeest is de leukste manier om je buren beter te leren kennen. Hoe organiseer je een straatfeest of buurtfeest? Je denkt waarschijnlijk dat het organiseren van een straatfeest veel tijd gaat kosten en ja, dat is zo. Maar wanneer je voldoende buren kunt betrekken bij de organisatie dan wordt het een feest waar al je buren nog lang over na zullen praten. We geven je tips en ideeën voor een geweldig feest in jouw buurt.

Een straatfeest organiseren

1. Wie helpt mee?
Dit is de eerste en misschien wel de belangrijkste stap: wie helpt met de organisatie. Een straatfeest organiseren kost tijd en daarom heb je absoluut hulp nodig van enkele enthousiaste buren. Je kunt twee dingen doen: je gaat persoonlijk langs bij alle buren of je doet overal een briefje in de brievenbus met de vraag wie wil helpen met de organisatie van jullie straatfeest.
2. Organiseer een vergadering voor alle vrijwilligers
straatfeest organiserenJe hebt voldoende vrijwilligers gevonden? Dan is het tijd voor jullie eerste vergadering. Dit is het moment om: ideeën te verzamelen en een datum te prikken voor het feest. Denk aan het volgende: een straatfeest is meestal buiten maar wat wanneer het regent (?), activiteiten voor de kinderen, eten & drinken, muziek, gaan jullie een themafeest organiseren (Mexicaans feest, zomers Hawaiifeest, barbecue of een echte straatpicknick?) Een eerste vergadering is vooral bedoeld om ideeën te verzamelen, spreek daarna gelijk een datum af voor een tweede vergadering waarin je iedereen een speciale taak kunt geven.
3. Neem contact op met de gemeente
Iedere gemeente heeft andere regels voor het houden van een straatfeest of buurtfeest. In sommige gemeenten is het mogelijk om een subsidie/bijdrage te ontvangen voor een straatfeest. Niet altijd heb je toestemming nodig maar je moet een feest vaak wel melden bij de gemeente. Vraag dit altijd na en doe dit op tijd (ambtelijke molens :-)).

Een straatfeest? Denk ook hieraan:

1. Eten en Drinken
Is het gratis of vragen jullie hiervoor een bijdrage? Gaat het een Amerikaans feest worden? Dat wil zeggen, iedereen neemt iets mee om te eten of te drinken. Soms kun je ook een donatie krijgen van een supermarkt of snackbar in de buurt. Vragen om sponsoring staat natuurlijk altijd vrij!
2. Vergeet de kinderen niet
Spelletjes, een springkussen, schminken, een knutseltafel, een clown, enz.? Zorg ervoor dat er voldoende te doen is voor de kinderen. Dit hoeft echt niet zo duur te zijn. (wanneer je met een beperkt budget wilt werken) Bedenk een aantal (oud-Hollandse) spelletjes die waarschijnlijk leuk zijn voor alle leeftijden. Misschien ken je wel iemand in de straat die de kinderen kan schminken.

De organisatie van een straatfeest

1. Geef iedereen een taak

Verdeel de vrijwilligers over de verschillende taken die gedaan moeten worden. We geven hieronder een mogelijkheid om dit te verdelen:

 • Één centraal contactpersoon: iemand die een goed overzicht heeft van wat alle vrijwilligers aan het doen zijn en die een lijst heeft van alles wat georganiseerd moet worden. Deze onderhoudt ook het contact met de gemeente. (Dit is wel een grote taak dus je kunt het ook met z’n tweeën doen.)
 • straatfeest organiserenHet eten en drinken: dit is geen kleine taak overigens dus zorg dat je hiervoor voldoende vrijwilligers hebt. (denk ook aan bestek, glazen, bordjes e.d., laat je dit iedereen zelf meenemen of ga je dit kopen?)
 • Activiteiten voor de kinderen
 • Muziek: Natuurlijk hoort muziek bij een feest! Een echte band? Ga je een DJ inhuren? Heb je iemand in de straat met een fatsoenlijke muziekinstallatie die voor de muziek kan zorgen?
 • Versieringen voor het straatfeest (het ophangen van vlaggen, slingers, ballonnen e.d.) én de opruiming na het feest.

2. Welke bijdrage gaan we vragen?
Je hebt zo ongeveer een beeld van de kosten van het feest? Dan is het tijd om een bijdrage vast te stellen. Deze bijdrage kun je vermelden op een uitnodiging.

Uitnodigingen voor een straatfeest

Er zijn een aantal manieren om buren uit te nodigen. Je kunt bij iedereen een uitnodiging in de bus doen, je gaat langs bij alle buren om de uitnodiging persoonlijk af te geven of je ontwerpt een aantal posters die je in de buurt ophangt. Wat moet er op de uitnodiging staan:

 • de datum/tijd
 • ’toegangsprijs’ (en hoe die betaald moet worden)
 • evt :zelf eten, stoelen, tafels, bestek e.d. meenemen, is er een thema (?).

Misschien is dit wel duidelijk maar…. je nodigt alle buren uit! Er zijn altijd buren die minder met elkaar kunnen opschieten maar dit is niet het moment om mensen buiten te sluiten.

Nog een paar tips voor het organiseren van een straatfeest

 • Het is een open deur intrappen maar het kan natuurlijk regenen. Een beetje regen is niet erg maar is de weersvoorspelling erg slecht dan kun je twee dingen doen: zorgen voor voldoende partytenten of houd het feest op een andere datum.
 • straatfeest organiserenVoeg een wedstrijdelement toe: organiseer een zakloopwedstrijd, touwtrekwedstrijd (even tegen oneven nummers?), volleybal wedstrijdje, wie maakt de mooiste straattekening,  of wie bakt de lekkerste taart?
 • Vergeet niet de schoonmaak na het feest, zorg dat er voldoende vuilniszakken of vuilnisbakken staan, dat scheelt enorm wanneer je gaat opruimen.
 • Had je moeite om vrijwilligers te vinden? Dit is hét moment om mensen enthousiast te maken voor de organisatie van jullie volgend feest!

Feestversiering voor een straatfeest

Vlaggenlijnen voor een straatfeest
Ballonnen voor een straatfeest
Feestverlichting voor een straatfeest

Meer feesten op EenSpeciaalMoment

Hoe organiseer je een strandfeest
Barbecue organiseren
Themafeest: hippiefeest organiseren
Mexicaans feest organiseren
Hawaii tropisch themafeest
Een jubileumfeest organiseren