Spaanse geboorte – baby in Spanje

Een baby krijgen in Spanje

Een Spaanse geboorte, een baby krijgen in Spanje. Wat zijn de gewoonten en gebruiken wanneer een kleine Spaanse baby geboren wordt? We vertellen je er alles over.
Dar a luz, dat is bevallen in het Spaans. De letterlijke vertaling hiervan is ‘het licht geven’ en dat vinden we een mooie symbolische vertaling.

Een Spaanse geboorte

Spaanse geboorteDe meeste Spaanse baby’s worden in het ziekenhuis geboren. Minder dan 1% van de aanstaande mama’s bevalt thuis. Volgens de Spanjaarden is de geboorte een vrij eenvoudig medisch proces en alternatieve methodes van bevallen (een onderwatergeboorte bijvoorbeeld), zijn niet echt gangbaar.

Onmiddellijk na de geboorte wordt de Apgarscore van de baby getest. Dit is overigens in Nederland ook gebruikelijk. De Apgarscore is een test waarmee een arts of verloskundige een eerste indruk kan krijgen van de gezondheid van de baby. Het gaat o.a. om een gezonde kleur, spierspanning en reactie op prikkels.

Na de geboorte van de baby belt ook een Spaanse pappa met zijn familie en vrienden om het goede nieuws te vertellen. Meestal wordt de kraamvisite gepland wanneer de baby thuis is maar het is wel gebruikelijk om bloemen naar het ziekenhuis te sturen.

Zorg in het ziekenhuis

Na de bevalling blijven moeder en kind gemiddeld nog 5 dagen in het ziekenhuis. De zorg voor de moeder is in de meeste ziekenhuizen redelijk beperkt maar je mag wel een familielid laten ‘logeren’ voor de duur van je verblijf. Overigens, ook ’s nachts! Wanneer de nieuwe mama en de baby naar huis gaan worden er nog enkele checks/onderzoeken gedaan. Daarnaast krijgt iedere baby een ‘Groeiboekje’ mee, in Nederland zou je dat het ‘Groene Boekje’ noemen. Daarin staan alle afspraken die het kind tot zijn 18e verjaardag heeft met het consultatiebureau, huisarts  of ziekenhuis.

Spanje babyNa de bevalling in Spanje

Iedere nieuwe moeder heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je moet hier minstens 6 weken van gebruiken na de geboorte. Omdat de familiebanden sterk zijn en de meeste moeders een groot sociaal netwerk hebben is de zorg na de geboorte beperkter.

Moeders die borstvoeding geven en weer aan het werk zijn hebben recht op twee keer een half uur ‘vrij’ per dag. Hierin kun je de baby voeden of melk afkolven.

Spanjaarden zijn dol op baby’s

Natuurlijk is iedereen dol op baby’s maar Spanjaarden kunnen er niet genoeg van krijgen! Baby’s zijn ook overal welkom en over borstvoeding doet men niet moeilijk, ook niet in min of meer publieke gelegenheden. Advies kun je uit alle hoeken verwachten maar ach, hoewel we in Nederland dit soms wat betuttelend vinden, het komt uit een groot Spaans hart. Die aandacht voor je baby is natuurlijk ook gewoon leuk. Veel Spaanse meisjesbaby’s dragen kleine oorbelletjes om ze makkelijk herkenbaar te maken als een meisje.

Geboortekaartjes in Spanje

Vroeger werd de geboorte van een baby gepubliceerd in een lokale krant maar dit doen de meeste jonge ouders niet meer. Het is wel gebruikelijk om een (hand) geschreven kaartje of een foto van de baby naar familie en vrienden te sturen.

Een beetje bijgeloofSpanje baby ooievaar

Knip het haar van een baby niet voordat hij of zij kan lopen! De ontwikkeling van het lopen zou vertragen door een bezoekje aan de kapper. Overigens vertraagt het knippen van het haar ook de spraakontwikkeling. Maar we schreven het al, ieder land heeft een beetje bijgeloof.

Wist je trouwens wie de Spaanse baby’s brengt? De Spaanse baby’s worden gebracht door de ooievaar (net als veel Nederlands kindjes) maar die ooievaar komt uit Parijs. Waarom hij nu precies uit Parijs komt…wij hebben geen idee.

Meer geboorte op EenSpeciaalMoment

Een baby in België
Een baby in Finland
Een baby in Indonesië
Een baby in Japan