Categoriearchief: Samenwonen

Samenwonen, verstuur leuke kaarten

Samenwonen verstuur leuke kaarten! Gaan samenwonen is een leuke stap in je leven. Ga je alle twee verhuizen? Komt je partner bij jou wonen of trek je bij hem of haar in? Je wilt het natuurlijk ook aankondigen bij je familie, je vriendenkring, collega’s, enz.. Je kunt samen verhuiskaarten versturen of wanneer jullie speciaal willen aankondigen dat jullie gaan samenwonen, een samenwoonkaart.

Welke kaarten verstuur je bij samenwonen

Op een kaart die je verstuurt wanneer je gaat samenwonen staan twee belangrijke dingen:

 • dat je gaat samenwonen en
 • op welk adres.

Samenwonen verstuur leuke kaarten
image-2137
Daarnaast zet je op de kaart per wanneer de adreswijziging ingaat. Wil je wel een feest geven om te vieren dat jullie gaan samenwonen, dan kun je de datum daarvoor ook op de kaart zetten. Betrekken jullie samen een nieuw huis dan is een housewarmingparty ook een idee. Misschien wil je niet iedereen die een kaart krijgt hiervoor uitnodigen, maak daarom twee soorten kaarten.
Leuke kaarten wanneer je gaat samenwonen vind je hier

Wie moet verder een kaart ontvangen

Alle officiële instanties moeten een bericht krijgen over de verhuizing of dat jullie gaan samenwonen. Zonder te proberen een complete lijst te publiceren:

 • de gemeente
 • de belastingdienst
 • alle verzekeringsmaatschappijen waarbij je een verzekering hebt (een mooi moment om uit te zoeken of jullie nu ook dubbele verzekeringen hebben)
 • de huisarts, tandarts en apotheek
 • werkgevers
 • de bank
 • het pensioenfonds
 • het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting.
 • clubs en verenigingen
 • de krant (hebben jullie dezelfde dan kun je één abonnement opzeggen)
 • alle tijdschriften waarop je een abonnement hebt (en kijk ook hier of je misschien dubbele hebt)
 • energiemaatschappijen
 • telefoonmaatschappijen
 • postorderbedrijven waar je soms besteld

Tip: via postnl kun je veel bedrijven en instellingen informeren over een verhuizing en je post 6 maanden naar je nieuwe adres laten sturen.

Meer  over samenwonen

Een samenlevingscontract?
Samenwonen, maak afspraken

Samenlevingscontract bij samenwonen

Een samenlevingscontract, heb je dat echt nodig? Samenwonen is samen een huis delen, samen slapen, samen de huishoudelijke taken verdelen, samen koken en eten, samen uitgaven doen en samen lief en leed delen. Samenwonen is leuk wanneer je heel veel van elkaar houdt maar samenwonen is ook samen afspraken maken over allerlei zaken die misschien minder romantisch zijn. Regel je financiën, bespreek geldzaken, de verdeling van de taken, waar je wilt gaan wonen, wat er gebeurt wanneer je uit elkaar gaat. Met andere woorden, alles wat weinig met romantiek heeft te maken.

Samenwonen, regel de financiën

samenwonenZo verliefd en jullie hebben besloten om een gezamenlijk huishouden te gaan voeren? Samenwonen is meer dan hetzelfde adres delen.

Het is goed om al vroeg te kijken naar de financiële gevolgen. Wie gaat wat betalen, neem je een gezamenlijke bankrekening, ga je samen sparen? En hoe verdeel je het wanneer de ene partner meer verdient dan de ander?

Daarnaast, je wilt er nu misschien aan denken, wat gaan jullie doen wanneer je toch uit elkaar zou gaan?

Samenwonen en een samenlevingscontract

Je bent niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen, dat ten eerste maar is het slim om een contract op te stellen? Wat staat er in een samenlevingscontract:

 • de gezamenlijke huishoudelijke uitgaven: wie betaald wat
 • wat zijn gemeenschappelijke uitgaven en wat niet
 • gemeenschappelijke bezittingen (hoe gaat de verdeling wanneer je uit elkaar gaat)
 • afspraken over de woning (huur of koop)
 • partnerpensioen (daarvoor is een samenlevingscontract noodzakelijk)
 • afspraken over een evt. alimentatie
 • verder alles waarover jullie denken dat er goede afspraken moeten worden gemaakt.
 • verblijvingsbeding: gemeenschappelijke goederen komen na overlijden toe aan de partner

Wil je dat je partner erft bij overlijden dan kun je naast een samenlevingscontract ook een testament laten opmaken. Doe je dit niet dan worden automatisch naaste familieleden erfgenaam. Een verblijvingsbeding regelt alleen de gezamenlijke bezittingen.

Een samenlevingscontract en een testament laat je opmaken bij een notaris

Wat kost het opmaken van een samenlevingscontract? Notaristarieven zijn vrij, het shoppen op het internet loont gewoon de moeite. Je kunt al een samenlevingscontract (met verblijvingsbeding) laten opmaken voor rond de € 300. Een testament kun je laten opmaken voor ongeveer € 200. Dit zijn richtprijzen voor een eenvoudig contract of testament.

Samenwonen, maak afspraken

Samenwonen maak goede afspraken (vooraf). Verliefd en het allerleukste lijkt het om samen in één huis te wonen. Samen wakker worden, samen eten, samen de was doen en dat allemaal in een heerlijke roze wolk. Probeer wel enkele goede afspraken te maken, het voorkomt veel ergernis achteraf, geeft je een beter inzicht in de verwachtingen die jullie van elkaar hebben en tenslotte een relaxt begin van jullie samenlevingsavontuur.

Samenwonen, maak goede afspraken

Samenwonen maar waar?

samenwonenWil je een nieuwe start maken in een huis dat jullie samen hebben uitgekozen? Wil je toch liever dat de ander bij je intrekt of andersom natuurlijk. Willen jullie huren of lijkt het beter een huis te kopen?

Houd er rekening mee dat het een huis van jullie samen wordt, trekt er iemand bij je in dan zal die ook een invloed willen hebben op je interieur. Het lijkt een kleinigheid maar wanneer je net je kozijnen glanzend wit hebt geverfd wil je niet dat iemand daar met donkerblauw een kleurtje aan geeft.

Voel je de eerste irritatie al opkomen? Aan de andere kant, iemand is niet meer een ‘gast’ in je huis en heeft dezelfde rechten (en plichten!) als jij.

Samenwonen, verdeel je lasten

Niet de financiële lasten, daar komen we zo op, de last van het huishouden. Wie doet wat en wanneer. Dat is vooral kijken naar hoeveel tijd er door de week is voor allerlei klusjes en wanneer het echt niet anders kan, in het weekend. Heb je al heel lang alleen gewoond dan heb je een eigen routine maar die kun je nu verdelen. Maak in eerste instantie een soort rooster waar jullie later nog best veranderingen in aan kunnen brengen. Moeten alle taken eerlijk verdeeld worden? Dat hangt echt af van jullie beschikbare tijd, wanneer de een meer vrije tijd heeft dan de ander kun je daar een rooster op aanpassen.

Samenwonen, verdeel je financiële lasten

samenwonenJe hebt je vaste lasten (huur, hypotheek, gas, water etc.), kosten voor het huishouden en niet onbelangrijk, sparen voor grote uitgaven. De kosten voor het huishouden kun je simpelweg verdelen door twee. Alleen wat wanneer de één beduidend meer verdient dan de ander? Probeer daar afspraken over te maken, ook wanneer de één minder verdient kun je toch besluiten om de kosten door twee te delen maar je kunt ook voor een andere oplossing kiezen.

Voor vaste lasten geldt hetzelfde. Je kunt een
gezamenlijke rekening openen waar ieder van jullie iedere maand een bedrag op stort, daar worden dan de uitgaven voor het huishouden en de vaste lasten van betaald. Wil je samen sparen? De meeste mensen moeten toch sparen voordat die nieuwe auto voor het huis staat, de koelkast de geest geeft en vervangen moet worden, de vakantie, enz.. Samen een spaarrekening openen is dan een goed idee.

Je kunt een samenlevingscontract op laten maken waarin je officieel allerlei afspraken laat vastleggen.

Samenwonen en verzekeringen

Ga samen langs jullie verzekeringspakket want waarschijnlijk hebben jullie verzekeringen dubbel. De meeste dubbele verzekeringen zullen te maken hebben met de woning, je hebt nu nog maar één inboedelverzekering nodig bv.. Begin snel hiermee want je hebt te maken met een opzegtermijn. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om samen een ziektekostenverzekering af te sluiten.