Rozen geven is speciaal

de roos is de symbolische bloem van juni
image-836
Rozen geven is een prachtig en speciaal gebaar.  Rode rozen staan sinds eeuwen voor de liefde en romantiek. Witte rozen zijn perfect voor een bruidsboeket en mocht je een oranje tegenkomen, deze staat voor passie. De roos was het symbool van Aphrodite en Venus, de twee grote liefdesgodinnen. De roos is een unieke bloem geworden door zijn lange en vooral kleurrijke geschiedenis.

Mythologie en rozen

In een Romeinse mythe morst de onhandige Cupido wat nectar die hij naar de goden op de Olympus wilde brengen. Uit de druppels nectar op de grond groeiden de eerste rozen. De Romeinen associeerden de roos ook met Venus. Venus was verliefd op Adonis en de god Mars was daar razend om. In een wilde achtervolging valt Venus in een bloembed en bezeert haar been. Uit de bloeddruppels ontstaan de rode rozen en uit de tranen van de arme Venus de witte rozen.

nachtegaal
image-837
Een klein triest verhaal komt uit de Arabische wereld. De nachtegaal werd verliefd op een prachtige witte roos. De vogel had tot dan toe alleen wat getjirpt voortgebracht maar kreeg, geïnspireerd door de liefde, een prachtig geluid. Zijn liefde was zo groot dat hij zich tegen de bloem aandrukte, vergetend dat ook prachtige bloemen scherpe doorns hebben. De arme verliefde nachtegaal werd doorboord door een doorn, zijn bloed kleurde de witte roos voor altijd rood.

Rozen in het geloof

Veel symbolen uit de Romeinse wereld werden door de christelijke kerk overgenomen. De roos werd het symbool voor Maria, ze is de witte roos zonder doorns. De rode roos staat voor het bloed van Jezus, de vijf blaadjes voor zijn wonden. De roos was al eerder in de christelijke geschiedenis verschenen. Volgens enkele verhalen groeide de witte roos, zonder doorns, in het Hof van Eden. Toen Adam en Eva uit het Hof moesten vertrekken werd de roos rood en kreeg doorns.

Wat is een rozenkrans

rozenkrans
image-838
Hebben rozen ook iets te maken met de rozenkrans? Waarschijnlijk wel. Aan het eind van de middeleeuwen wordt voor het eerst de term ‘rosarium’ gebruikt, dit betekent rozentuin. De kralenketting werd door gelovigen gebruikt bij het ‘Wees gegroet’, een gebed voor Maria. Omdat Maria de ‘roos zonder doornen’ was is het wel aannemelijk dat de term ‘rozenkrans’ verwijst naar de witte roos Maria.

Rozen bezorgen

Liefdesdrank van rozenblaadjes

De beste liefdesdrankjes maak je met rozenblaadjes (het liefst geplukt rond middernacht op een heldere avond). De middeleeuwers waren er dol op alhoewel de strenge kerkleer dit soort heidense kennis niet zag zitten. Een ander gebruik is nog ouder. Wanneer een meisje de namen van al haar vrienden op verschillende rozenblaadjes schrijft, deze opgooit, dan zal het rozenblaadje met de naam van haar toekomstige echtgenoot als eerste de grond raken. Daarnaast brengen rozenblaadjes die je in de haard gooit geluk en het ruikt ook nog eens lekker.

De betekenis van de kleur van de roos
De betekenis van het aantal rozen

 Spreuken met rozen:

 • hoeveel rozen geef jij?
  image-839
  Wij zitten op rozen
 • Hij slaapt als een roos
 • Geen roos zonder doornen
 • Zijn leven gaat niet over rozen
 • Iemand iets onder de roos vertellen
 • In de roos schieten
 • Een lulletje rozenwater
 • Tandem e spinis rosa (Eindelijk uit de doornen de roos: kasteel Rozendaal)
 • “What’s in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet.” (Shakespeare in Romeo en Julia)
 • “Men kan beter behagen scheppen in een roos dan haar wortel onder een microscoop houden.” (Oscar Wilde)
 • Truths and roses have thorns about them

Bloemen bezorgen