Rozen, de betekenis van de kleur

Rozen, de betekenis van de kleur rozen die je geeft. Rozen staan voor liefde, vriendschap en vrolijkheid en de maand juni. Niet alleen het aantal rozen dat je geeft heeft een symbolische betekenis. De kleur van het boeket zegt ook veel. Rode rozen geef je aan je grote liefde maar de paarse met Valentijn en de gele aan je beste vriendin.

Rozen, wat betekent de kleur

liefde rode roos
image-760
Rode rozenRode rozen zeggen: ‘Ik hou van jou’. Er is geen andere bloem zo verbonden met de liefde als de rode roos. Maar de rode roos staat ook voor romantiek, passie, schoonheid en moed.
Gele rozen:Een oude Victoriaanse dame gaf je geen gele rozen, de bloem stond voor jaloezie en ontrouw en was hierdoor niet erg populair. Maar tenslotte gaf de kleur de doorslag. De kleuren van de zon staan voor vrolijkheid, vriendschap, warmte en plezier. Als boeket aan je grote liefde misschien minder geschikt maar wel voor je allerbeste vrienden.
Roze rozen:De geschiedenis van de rozen begint waarschijnlijk met de roze roos. De eerste gecultiveerde rozen hadden een roze kleur, van bijna wit tot diep donker roze. De lichtroze rozen staan voor bewondering, vriendelijkheid. De donkerroze rozen zijn een perfect ‘bedankje’. De roze roos is de ‘mildere’ variant van de rode. Terwijl de rode staat voor de passionele liefde staat de roze voor elegantie, vrouwelijkheid en verfijning.
Witte rozen: Witte rozen stralen onschuld, eenvoud en puurheid uit. De witte roos werd in oude culturen waarschijnlijk meer met de liefde geassocieerd dan de rode roos. Maar hoewel de rode roos in de loop van de geschiedenis dé liefdesroos werd, bleef de witte roos de favoriete bloem in bruidsboeketten. Hierdoor staat de witte roos ook voor eenheid en een nieuw begin.

Nog meer gekleurde rozen

oranje roos passie
image-761
Oranje rozen: Over passie gesproken! Enthousiasme, fascinatie en begeerte, daarvoor staan de oranje rozen. De oranje kleur staat tussen de vriendschappelijke gele en de romantische rode. De rozen zeggen: ‘met jou wil ik verder’. Maar nog meer dan de beroemde rode roos staat de oranje kleur voor de passie, begeerte en opwinding van een nieuw begin. Het wordt misschien wel een stevige concurrent van de rode roos.
Paarse rozen: ‘Liefde op het eerste gezicht’, dat is vooral de boodschap van paarse rozen. Maar de kleur staat ook voor betovering en verlangen. Vooral paarse rozen worden gezien als de beste Valentijnsbloemen.
Combineren:
Rode en witte rozen in een boeket staan voor eenheid en verbondenheid. Rode rozen gecombineerd met gele symboliseren vrolijkheid.
Eén enkele rode roos is een liefdesverklaring maar één enkele roos in iedere andere kleur is een ‘dank je wel’.
Een rozenknop (in welke kleur dan ook) is het symbool voor jeugd en schoonheid. Doornloze rozen staan voor de liefde op het eerste gezicht en tenslotte
Theerozen: je blijft in mijn gedachten.
 

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Roos, bloem van de maand juni
Rozen, hoeveel geef je?
Rozen geven is speciaal