Categoriearchief: Rouw & Verlies

Hindoestaanse uitvaart

Uitvaart bij de hindoestanen

hindoestaanse crematieOm te beginnen kent het hindoeïsme verschillende stromingen maar vrijwel al deze richtingen kiezen bij een uitvaart voor een crematie. Hindoestanen geloven in reïncarnatie. Het lichaam is maar een tijdelijk omhulsel en door een cyclus van dood en wedergeboorte komt men uiteindelijk bij de oerkracht, dit gaat het snelste door middel van crematie. Die crematie vindt zo snel mogelijk plaats. Over het algemeen worden geen rouwkaarten verstuurd.  Het is wel belangrijk om contact op te nemen met de rouwenden om je condoleances aan te bieden, dit wordt zeer op prijs gesteld.

Na het overlijden

Sterven doe je thuis, tenminste wanneer je die keuze hebt, met familieleden rond het bed. Deze reciteren mantra’s en bidden. Na het overlijden wordt de overledene gewassen en in een witte doek (een wit pak is ook mogelijk) of sari (vrouwen) gewikkeld dit heet abhisegam. Het liefst houdt de familie de overledenen tot de crematie thuis maar dit is praktisch niet altijd mogelijk. Er worden bloemen(kransen) op het lichaam gelegd en een mannelijk gezinslid giet een beetje heilig water in de mond van de overledene. Is de overledene thuis dan wordt de open kist richting de uitgang gezet.

De hindoestaanse crematie

hindoestaanse crematie diaVoor de crematie scheert het mannelijke familielid die als offeraar zal optreden zijn hoofdhaar af. Dit is meestal de oudste zoon maar het mag ook een ander mannelijk familielid zijn. De priester die aanwezig is maakt 5 pindhs (balletjes van o.a. rijstmeel) die rond het lichaam worden gelegd samen met bloemen en rijstkorrels.

De ceremonie wordt ook geleid door een priester die samen met de aanwezigen bid en zingt. In een schaaltje van aardewerk wordt een klontje ongezouten boter aangestoken, de dia. De offeraar loopt 5 keer rond de kist en raakt met de dia steeds de mond van de overledene aan. Na dit ritueel wordt de kist met een doek bedekt. Het is gebruikelijk dat naaste familieleden meegaan naar de ovenruimte.

hindoestaanse tempelHindoestaanse asbestemming

De as wordt verstrooid, het liefst in stromend water en wanneer de familie zich dit kan veroorloven in de Ganges.

In Nederland is het vooral gebruikelijk om de as bij het crematorium te verstrooien of bijvoorbeeld in de zee.

Het bijwonen van een hindoestaanse crematie

Hoewel je misschien geen officiële uitnodiging hebt gekregen, je kunt naar de crematie. In sommige gevallen worden aanwezigen ook betrokken bij de ceremonie maar het kan ook zijn dat er stoelen klaarstaan voor gasten met een andere religieuze achtergrond. Witte rouwkleding is vooral gebruikelijk maar een combinatie van zwart en wit is ook passend. Make-up/sieraden zijn niet ‘verboden’ maar houd het bescheiden. Het is belangrijk dat de overledene niet wordt aangeraakt tijdens de dienst in het crematorium.

Chinese uitvaart

Chinese uitvaart

De Chinese uitvaart

china uitvaartLaten we beginnen met te zeggen dat de Chinese uitvaart in deze tijd niet meer aan de orde is. Uitvaartrituelen verschillen in dit enorme land, verschillen per regio, verschillen per religie en er is een duidelijk verschil tussen de steden of het platteland. Toch zijn er rituelen en tradities die al eeuwen worden uitgevoerd en nu nog steeds belangrijk zijn bij het overlijden.

Respect voor de ouderen

Respect voor de ouderen is belangrijk in de Chinese cultuur, ook bij een  uitvaart. Het is traditie dat jongeren respect tonen voor ouderen bij overlijden maar andersom is het anders. Ouderen betuigen geen eer aan jongeren, wanneer een kind of ongehuwd volwassene sterft worden de rituelen rond het overlijden vaak achterwege gelaten.

Voorbereidingen voor een Chinese begrafenisplechtigheid

De overledene wordt eerst gewassen, een vrouwelijke overledene alleen door vrouwen, en krijgt daarna zijn of haar mooiste kleding aan. Rode kleding wordt niet gebruikt maar wel witte, bruine, zwarte of eventueel blauwe kleding. Wit is de kleur van rouw, rood is de kleur voor feestelijke gelegenheden zoals een huwelijk. Meestal dragen de rouwenden daarom ook witte kleding.

De overledene wordt in een open kist gelegd. Voor de kist wordt een klein altaar geplaatst met een kaars en wierook. De rouwenden verbranden nepgeld, dit wordt ook wel dodengeld genoemd, omdat men gelooft dat de overledene in het hiernamaals ook geld nodig heeft. Daarnaast worden kleine gevouwen voorwerpen van papier verbrand, waarvan men denkt dat de overledene deze in het hiernamaals ook kan gebruiken, bijvoorbeeld meubelen, mooie kleding of een horloge. Op het altaar legt men vaak ook fruit of rijst als een offer aan de overledene.

De wake

Taoïstische of boeddhistische monniken blijven ’s nachts bij de overledene. Ze zingen liederen of reciteren verzen, zo verlichten ze de reis van de overledene naar het hiernamaals.

Chinese traditie begraven of cremeren

De Chinese traditie schrijft vooral begraven voor maar een crematie wint, in voornamelijk de steden, aan populariteit. De Chinese overheid stimuleert dit laatste ook.

De Chinese begrafenis

Chinese uitvaartDe kist wordt voor de begrafenis gesloten, rouwenden keren zich hierbij van de kist af. Dragers nemen hierna de kist, het hoofdeinde moet altijd naar de straat gericht blijven, mee. Meestal wordt er gestrooid met nepgeld en vaak staat er ook een collectebus klaar, een begrafenis is namelijk ook duur. Een financiële bijdrage wordt op prijs gesteld. Soms steekt men ook vuurwerk af om kwade geesten op afstand te houden.

In rouwstoet is iedereen welkom maar de oudste zoon loopt voorop gevolgd door de oudere familieleden.

Feng shui speelt een belangrijke rol bij een begrafenis. Begraafplaatsen liggen vaak op een heuvel en hoe hoger het graf hoe beter voor de feng shui. Ook wanneer de kist de grond in zakt kijken de aanwezigen niet, de geest van de overledene zou dan misschien met een rouwende mee naar huis gaan.

Wanneer de kist in het graf ligt gooien de rouwenden een handje zand op de kist. Er wordt gebeden en verzen worden gereciteerd bij het graf. De oudste zoon neemt een beetje zand mee van het graf wanneer het eenmaal gesloten is. Dit zand wordt later gebruikt bij enkele rouwrituelen.

De rouwenden krijgen van de familie een rode envelop met daarin een muntje, een snoepje en soms een wit zakdoekje. Het muntje is bedoeld om weer veilig thuis te komen, het snoepje neem je niet mee naar huis maar eet je op tijdens de terugreis. Een andere traditie is dat rouwenden een rood koordje of draadje meekrijgen, dit kun je wel mee naar huis nemen. Het draadje wordt aan de deurklink van een huis gebonden en houdt boze geesten op afstand.

De rouwperiode

Na de begrafenis volgt een rouwperiode van 49 dagen. Het is een traditionele rouwperiode van 7 X 7 dagen rouw, de eerste rouwtijd is hierin het belangrijkste.

rouwkaarten bestellen

Hindoestaanse uitvaart

Zelf een rouwkaart maken

roos
image-1385
Zelf een rouwkaart maken, het lijkt misschien moeilijk in een verdrietige tijd. Met een eigen tekst maak je een rouwkaart persoonlijk.

Een uitvaartonderneming heeft meestal tekstvoorbeelden die je aan kunt passen aan je eigen wensen. Op het internet zijn daarnaast verschillende voorbeelden te vinden.

We geven je hieronder ook enkele. Zoek een kaart die bij een dierbare past, neem er de tijd voor. We vonden een site met mooie rouwkaarten, je vindt ze hier.

Welke tekst moet op een rouwkaart

  • De naam van de overledene
  • Datum van overlijden
  • Partner van….
  • De namen van de familie
  • Het adres (voor condoleances)
  • De datum/tijd van de begrafenis/crematie en het adres
  • Mogelijkheid voor condoleren
  • Mogelijkheid tot afscheid nemen voor de crematie/begrafenis
  • Bloemen, kleur van de bloemen, soort, geen bloemen maar…

tekst rouwkaarttekst rouwkaart

 

De aanhef van een rouwkaart

Meestal wordt een kort gedichtje gezocht waarmee de rouwkaart begint. Je vindt enkele hier. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden. We geven enkele voorbeelden:
Wij hebben afscheid moeten nemen van…..
Volkomen onverwacht is overleden mijn/onze……
Ontroerd door het overlijden van……
Veel te vroeg hebben we afscheid moeten nemen van………
Na een lang, prachtig leven hebben wij afscheid moeten nemen van…..
Bij het opkomen van de zon is overleden………..
In het bijzijn van al zijn/haar dierbaren is overleden………
Tot ver zijn we met je meegegaan. Nu moesten we je laten gaan.
Intens verdrietig omdat we afscheid hebben moet nemen van…..

Meer op EenSpeciaalMoment

Tekst voor een rouwkaart
Bloemen voor een crematie of begrafenis

Tekst voor een rouwkaart

tekst voor een rouwkaartTekst voor een rouwkaart. Welke tekst zet je op een rouwkaart. Hoe verdrietig je bent? Hoeveel je iemand gaat missen? Wat iemand voor je betekent? Zoveel te zeggen nog en hoe zet je dat op papier?

In een verwarrende en verdrietige tijd waarin je een begrafenis of crematie moet regelen. Waarin je zeker ondersteuning krijgt van een uitvaartonderneming. Maar toch, je probeert iets moois te maken, wat de overledene recht doet en tegelijkertijd een uiting is van verdriet omdat rouw pijn doet.

We geven je hieronder enkele voorbeelden van teksten en korte zinnen die je kunt gebruiken voor een rouwkaart. De teksten zijn een voorbeeld, je kunt ze aanpassen, stukjes tekst samenvoegen om een persoonlijke eigen tekst te maken.

gedicht-rouwkaart1

Tekst voor een rouwkaart

Op de kaart voor mijn moeder:
Those we loved don’t go away
They walk beside us every day
Unseen, unheard, but always there
Still loved, still missed, still very dear
Als je moet afgeven wat je het meest lief hebt
dan is er geen gisteren,
geen vandaag en geen morgen meer,
dan is er geen tijd meer,
dan is er alleen heimwee.
We hielden innig van je
echtheid en waarheid
mens zonder franje.
Ondanks alles,
op zo’n verlies nooit voorbereid
Er is niets dat voorgoed verdwijnt,
als men de herinnering bewaart.
Gekoesterd in herinneringen.
Zul je in harten aanwezig zijn.
Tijd heelt geen wonden.
Tijd leert je leven met verdriet.
zeer geduldig….
tot je weer schoonheid ziet.
Leven is als sneeuw
Je kunt het niet bewaren
Troost is dat jij er was
Uren, maanden, jaren
 Als tranen een trap konden bouwen
en herinneringen een brug.
Dan klommen wij hoog naar de hemel
en namen wij je gewoon mee terug.
They say memories are golden.
Well, maybe that is true,
but we never wanted memories,
we only wanted you.
Je bent er niet meer
en toch zal ik je groeten.
Je elke dag weer vele malen ontmoeten.
Je handen, je lippen, je lach….
je bent bij me iedere dag
De dood bestaat niet.
Mensen sterven pas
als ze vergeten zijn.
Zolang je aan mij blijft denken,
zal ik altijd bij je zijn.

 

gedicht rouwkaart

 

Meer op EenSpeciaalMoment

Zelf een rouwkaart maken
Bloemen voor een crematie of begrafenis
Mooie en persoonlijke rouwkaarten vonden we op deze site

Symboliek bij rouw

Symboliek bij rouw
image-1344
Symboliek bij rouw, symbolen waarmee je rouw wilt uitdrukken, soms het grote verlies en vaak hoe bijzonder iemand voor je was. Je wilt er misschien de persoonlijkheid mee uitdrukken, ook het verdriet en voor sommigen zal het hoop en geloof moeten uitstralen. We hebben enkele symbolen voor je bij elkaar gezet, de uitleg is algemeen, het is niet meer dan een uitleg van de veel gebruikte symboliek bij rouw.

 

Symboliek bij rouw

Ringen: De ring is het symbool voor de oneindigheid. Twee ringen over elkaar staan voor een verbinding tussen twee mensen. In enkele gevallen worden de twee ringen gezien als een symbool voor hemel en aarde.

Spiraal: Een van de aller-oudste spirituele symbolen. De spiraal is een voorstelling van groei, ook het symbool van geboorte en wedergeboorte. In enkele gevallen zou een spiraal te vergelijken zijn met de betekenis van een cirkel. Maar het begin van een cirkel is tegelijkertijd het einde, een spiraal heeft die eigenschap niet. Ooit een prachtige gezien met hoogtepunten uit iemands leven als kralen langs de spiraal geregen.

Vlinder: De vlinder staat vooral voor de korte tijd die we op de aarde hebben. In de christelijke traditie staat het dier voor de onsterfelijke ziel die verder kan naar een beter leven. Een vlinder is een sterk positief symbool in alle culturen, de transformatie vanuit de (ogenschijnlijke) dood naar een nieuwe geboorte.

 

yin yang
image-1345
Yin en Yang: Tegengestelden, elkaars tegenpolen en tegelijkertijd afhankelijk van elkaar. Yin is niets zonder Yang en omgekeerd. Yin wordt gezien als het vrouwelijke, aardse deel. Yang is mannelijk en hemels. Het begrip komt uit de oosterse belevingswereld. Vooral de wederzijdse beïnvloeding en afhankelijkheid staan centraal. Yin is altijd een deel van Yang, voor Yang geldt hetzelfde, de stippen in het symbool benadrukken dat. De twee samen zorgen voor harmonie en evenwicht.

Zon: Op graven meestal half. Het kan de betekenis hebben van een zonsondergang, het leven ten einde, of een zonsopgang, een nieuw leven. Volgens de Hindoes gaat de ziel na de dood via de zonnestralen naar de zon, een deur die alleen open gaat voor de ‘wetenden’. In de Nederlandse traditie komt deze betekenis niet voor.

 

Meer rouwsymboliek:

Symbolen voor graven
Symbolen van rouw

Symbolen voor graven

rouw symbool
image-1334
Grafsymbolen, symbolen voor graven, hoe maak je duidelijk hoe belangrijk iemand voor je was, wat voor een persoon verloren is. We geven je enkele voorbeelden van symbolen die je vaak op graven ziet, het is een handreiking en niet te vergeten, het zijn algemene voorbeelden. Onze grootste wens is dat we je op eigen ideeën brengen, want niets is persoonlijker dan de uiting van je  rouw.

Symbolen voor graven

Graankorrels / Korenaren: Deze verwijzen naar Christus omdat Hij het brood des levens is. Ook is het een symbool voor het Avondmaal of Eucharistie. Dat is dan in de christelijke traditie. Beide kunnen ook een verwijzing zijn naar een beroep. Gebroken of ‘geknakt’ symboliseren ze een onverwachte dood.

Handen: Twee in elkaar grijpende handen staan voor liefde en verbondenheid van twee mensen. Biddende handen voor de liefde van de overledene voor God.

Hart: Een afbeelding van een hart staat voor de liefde. Een hart waaruit vlammen komen, of soms worden ze ‘stralen’ genoemd, staat voor de liefde voor het geloof.

Klaver: Een klavertje vier staat natuurlijk voor het geluk. Een klavertje drie staat voor de heilige Drie-Eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest

symbool graf
image-1335
Klimop
: Symbool voor het eeuwige leven, de plant blijft altijd groen. Maar meer dan alle groenblijvende planten is de klimop het symbool voor hechting, verbondenheid en vriendschap. Deze symbolische betekenis heeft de klimop gemaakt tot een plant die veel op begraafplaatsen te vinden is.

Kruis: Een kruis staat voor het geloof en voor het eeuwig leven (voor opstanding). Er zijn verschillende varianten te vinden. Een kruis met een roos staat zowel voor het geloof als de liefde. De roos kan ook symbolisch verwijzen naar Maria of naar het bloed van Jezus aan het kruis. Een kruis met een lelie ervoor, teken van geloof en onschuld. Ook de lelie wordt soms als symbool voor Maria gebruikt. Kruis met een palmtak, het geloof en het eeuwige leven. Een kruis met laurier heeft ongeveer een gelijke betekenis.

Letters:
R.I.P: Requiescat in Pace, Latijns voor ‘rust in vrede’. Rest in peace is een verkeerde vertaling.
XP: is het monogram voor Christus. Het zijn de eerste twee letters van het woord Christus. (in het Griekse alfabet.)
PAX: vrede in het Latijn
Alfa & Omega: de eerste en laatste letters in het Griekse alfabet. In die zin maken de letters een denkbeeldige cirkel, het begin is het einde. De letters staan ook voor de almacht van Jezus.

Meer symbolen:
Symbolen van Rouw
Symboliek bij Rouw

Symbolen van rouw

Symbolen van rouw, een rouwsymbool, misschien niet een titel die volledig de lading dekt. Symbolen op graven. Symbolen ook van hoop, gedenken, herdenken, geloof , troost en liefde. Symbolen die soms oud zijn en eeuwen voor de jaartelling gebruikt. Enkelen hebben een andere betekenis gekregen, sommige hebben de tand des tijds doorstaan. Net zoals met alle symbolen, is de betekenis ervan soms zeer persoonlijk. De onderstaande verklaring van de symbolen is dan ook een algemene.

 

Symbolen van rouw

Anker: In het symbool ‘hart, anker en kruis’, staat het anker voor hoop. Hoop op een leven na de dood misschien wel. Het anker staat ook voor trouw, zekerheid en vastberadenheid. Daarnaast is het anker een veelgebruikt symbool op graven van zeelui.

rouw-symbool
image-1320
Bloemen: Bloemen zijn altijd positieve symbolen. In de christelijke traditie staan bloemen voor de ziel. Rozen staan voor liefde en zijn soms ook een verwijzing naar Maria. Lelies hebben vaak dezelfde symbolische betekenis maar iets zediger, maagdelijke liefde. De klaproos wijst op de kortstondigheid van het leven. Lelietjes van dalen op Christus. De ‘geknakte’ bloemen of stelen wijzen op een zeer plotseling afgebroken leven, zoals ook de afgebroken zuil of tak.

Boek‘Het boek des levens’ wordt het vaak genoemd, meestal staat een opengeslagen boek voor de Bijbel. In enkele gevallen is dat vrij duidelijk door een inscriptie die verwijst naar een passage in de Bijbel. Een boek met een ezelsoor toont dat iemand zeer plotseling is overleden.

 

Boom (algemeen)Een boom staat voor het leven en de band tussen hemel en aarde. Op een grafmonument staat de boom voor wederopstanding en leven, maar zeker ook voor de vruchtbaarheid van de aarde. Een afgebroken tak of een afgebroken stam staat net als een afgebroken zuil voor een jonge overledene. Altijd groene bomen staan voor onsterfelijkheid en loofbomen voor wedergeboorte (van de ziel) en herstel. In beide gevallen zou de conclusie kunnen zijn dat de dood niet het einde is.

engel
image-1321
Engel: Een engel is een boodschapper van God. Engelen zijn de verbintenis tussen de hemel en de aarde. Op een graf wordt een engel ook vaak gezien als de ‘bewaker’. Toch worden ze meestal gezien als de begeleiders van de overledene. Een engel met een bazuin staat voor het Laatste Oordeel. Het beeld van een engel werd gemodelleerd naar de Romeinse godin Victoria. Victoria is de godin van de overwinning en staat daarom het dichtst bij de machtige Mars. De kleine gevleugelde, mollige engeltjes zijn ontstaan uit de kleine Cupido of Eros.

 

Meer symboliek:
Symbolen voor graven
Symboliek bij rouw

Bloemen voor een crematie of begrafenis

rouwbloemen
image-1303
Bloemen voor een crematie of begrafenis? Niets is tragischer dan afscheid nemen van iemand die je dierbaar is. Bloemen zijn vaak een laatste boodschap, nog één keer kunnen zeggen dat iemand speciaal is. Veel bloemen hebben een symbolische waarde, hieronder hebben we een lijst voor je gemaakt. Maar het is niet alleen die symboliek die belangrijk is, wanneer de overledene dol was op gele rozen dan getuigt het van meer respect om hier voor te kiezen. Zijn bloemen zo belangrijk? Bloemen bepalen de sfeer en geven warmte aan de crematie of begrafenis. Daarnaast zijn ze ook bijna symbolisch voor de vergankelijkheid die je voelt op zo’n moment. Ook deze bloemen zijn niet voor eeuwig….

Bloemen voor een crematie of begrafenis

Welke kleur bloemen

rouwbloemen
image-1304
De lievelingskleur van de overledene? De kleur waar een speciale herinnering bij hoort? De kleur die iets zegt over je verdriet? We geven je alleen maar de algemene symbolische betekenis, het is aan jou om er iets bijzonders van te maken.
wit: wit is in heel veel culturen een belangrijke kleur bij een begrafenis of crematie. Wit staat voor onschuld en puurheid.
rood: rood staat voor liefde en vooral voor liefde die je samen hebt gedeeld. Rode bloemen zijn ook verwijzing naar schoonheid en vooral de moed van de overledene.
roze: herinnering en genade
paars: bewondering
aardetinten worden vaak gebruikt voor mannen, de pastelkleuren voor vrouwen.

 

Rouwbloemen, bloemen bij het afscheid

Bloemen maken een afscheid persoonlijk en geven warmte aan de omgeving. Vrijwel alle bloemen hebben een symbolische betekenis die vaak heel persoonlijk is. De onderstaande lijst is dan ook algemeen.
lelies: onschuld, puurheid, sympathie (witte lelies: onschuld)
anjersrode (adoratie), roze (herinnering), wit (liefde & herinneringen)

zonnebloem
image-1305
chrysanten: vooral witte chrysanten staan in veel culturen voor de dood, verlies en verdriet
rozen: witte (eerbied, nederigheid, onschuld en jeugdigheid), rode (respect, liefde en moed), roze: liefde, genade en fatsoen
iris: trouw en hoop, wijsheid: gele (passie), blauwe (geloof en hoop), witte (puurheid), paarse (liefde)
Vergeet met nietjes: herinnering
madeliefjes: onschuld
magnolia: volharding
tulp: liefde
zonnebloemen: warmte