Categoriearchief: Recepten

High Tea organiseren, onze tips

Een High Tea kun je prima zelf organiseren. Wat is er leuker dan een middagje theeleuten met familie en/of vriendinnen. Een gezellig gedekte tafel met verschillende zoete en hartige hapjes en thee natuurlijk! We geven je onze tips voor een gezellige High Tea die je eenvoudig thuis kunt organiseren. Leuk om te doen met een groepje vriendinnen, voor een verjaardag of bijvoorbeeld een babyshower.

High Tea organiseren

Uitnodigingen voor een High Tea

Het begint met het prikken van een geschikte datum en tijd. Meestal wordt een High Tea aan het eind van de middag gehouden maar daar ben je natuurlijk helemaal vrij in.

Je kunt zelf een uitnodiging in elkaar knutselen wanneer je creatief bent maar je kunt ook een e-mail sturen. Kant-en-klare uitnodigingen zijn er ook meer dan genoeg, de uitnodiging hiernaast vonden wij leuk. Je verstuurt hem gewoon via de post.

Dek de tafel voor een High Tea

We schreven het al, bij een High Tea gaat het om de sfeer! Dek de tafel met je mooiste servies, zoek een mooi tafelkleed, kleurrijke servetjes en vergeet ook niet een vaas (of vazen) met bloemen. Daarnaast heb je verschillende schalen of etagères nodig om al het lekkers op te zetten.

Maar je kunt ook buiten in je achtertuin of in een park je High Tea organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een heuse picknick! Leg een mooi kleed op het gras en zet daarop alle lekkere hapjes.

Thee natuurlijk!

high tea organiserenDaar gaat het tenslotte om :-), de thee. In de meeste supermarkten kun je allerlei verschillende smaakjes thee aanschaffen. Maar je kunt ook een bezoek brengen aan een speciale theewinkel. Losse thee of in zakjes? Wat jij maar handig vindt! Voor losse thee heb je alleen voldoende thee-eieren nodig.

Wil je iedereen een eigen theesmaakje laten kiezen zet dan theezakjes op tafel voor één kopje. Op tafel zet je dan een theepot met alleen heet water (of een thermoskan). Vergeet niet de suiker of honing, schijfjes citroen (in de zomer) en misschien melk.

Zoete hapjes voor een High Tea

high tea sconesBij een High Tea horen scones met jam en clotted cream. Scones kun je bij de meeste bakkers wel krijgen, overigens ook in een aantal supermarkten. Maar er zijn ook meer dan genoeg recepten te vinden wanneer je zelf wilt gaan bakken. Clotted cream was altijd wat lastiger te vinden maar sommige supermarkten hebben het nu ook in hun assortiment. (Kun je het niet vinden: 250 gram mascarpone mengen met 250 ml. slagroom of crème fraîche. Eerst de slagroom stijf kloppen en daar de mascarpone doorheen spatelen. Het is het niet helemaal maar het benadert de echte clotted cream.)

  • Cupcakejes! high tea Ons recept vind je hier.
  • Koekjes, met of zonder versiering. Eenvoudige koekjes om zelf te maken
  • Taart: cheesecake (!), worteltjestaart, slagroomtaart, vruchtentaart, chocoladetaart (en heel veel meer :-))
  • Muffins horen misschien wel net zo bij een High Tea als scones.
  • Petitfours en chocolaatjes/bonbons
  • Madeleines, cakejes in de vorm van een schelp
  • Macarons, ze zijn niet alleen lekker maar de vrolijke kleurtjes staan ook mooi op tafel.

Hartige hapjes voor een High Tea

  • Sandwiches horen er net zo bij  als scones. Vooral komkommer sandwiches zijn populair maar je kunt natuurlijk ook je eigen fantasie op het beleg loslaten.
  • high teaHartige taart of Quiche, je kunt ze gewoon lauw/warm serveren.
  • Wraps met een hartige vulling, bijvoorbeeld besmeren met kruidenkaas, plakje ham erop leggen, sla en oprollen.
  • Croissantjes met kruidenkaas
  • Toast met bijvoorbeeld champignons
  • Fritata (het is niet heel Engels misschien maar past goed als hartige snack bij een High Tea)

Hoeveel hapjes nodig voor een High Tea?

Het is altijd lastig om hier een antwoord op te geven. Het ligt ook aan het moment van de High Tea. Is het meer een lunch dan zullen je gasten waarschijnlijk meer eten dan aan het eind van de middag. Wanneer je ongeveer 8 hapjes per persoon rekent dan kom je meestal prima uit. Heb je een redelijk formaat sandwiches en flinke stukken taart denk dan eerder aan 6 hapjes per persoon.

Je kunt het serveren in ‘gangen’. Je begint bijvoorbeeld met de scones, dan hartige gerechtjes en als afsluiter zoete gerechten.

Leuk voor een High Tea

Leuke theepotten
Bakvormen en bakvormpjes voor cupcakejes
Etagères en taartplateaus
Mooie uitnodigingen voor een High Tea

Meer High Tea op EenSpeciaalMoment

High Tea of Low Tea
Verschillende soorten High Tea en Low Tea

Meer feesten op EenSpeciaalMoment

Tips voor een geweldige picknick
Tuinfeest organiseren
Babyshower organiseren
Hoe organiseer je een housewarming

Herman, de vriendschapscake

vriendschapscake
image-4197
Herman, is een vriendschapscake, zie hem maar als een gebakken kettingbrief. Nu zijn we op dat laatste niet zo dol, Herman vinden we wel leuk! Herman is niet te koop, Herman kun je alleen maar cadeau krijgen en wanneer je hem hebt gekregen moet je er heel goed voor zorgen. Herman moet namelijk gevoed worden (en gekoesterd) en wanneer hij eenmaal groot is kun je stukjes van Herman aan je beste vrienden geven.

Het recept voor Herman de vriendschapscake

Heb je Herman gekregen dan kun je dit gedeelte natuurlijk overslaan maar wil je Herman beginnen en uitdelen aan je vrienden dan heb je het volgende nodig:

  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 225 gram bloem

Los de suiker op in de helft van het warme water en voeg daarbij de gist. Laat dit even staan en voeg daarna de rest van het water toe en de bloem. Roer dit alles goed door en laat het daarna rusten met een doek over de kom. (Herman hoeft niet in de koelkast)

Herman verzorgen

Wanneer je Herman hebt gekregen dan begin je hier:
2e en 3e dag: Herman drie keer per dag goed doorroeren met een houten lepel.
4e dag: Herman heeft trek! Geef Herman: 2 dl melk, 200 gr bloem en 250 gram suiker.
5e t/m 8e dag: Herman drie keer per dag goed doorroeren met een houten lepel.
9e dag: Herman heeft weer trek geef het hetzelfde als dag 4.
(Let op: bewaar Herman buiten de koelkast in een ruime schaal (Herman groeit!) met een theedoek erover en roer alleen met een houten lepel)

Herman uitdelen en bakken

Op de 9e dag kun je Herman gaan verdelen in 4 delen. Doe de 3 delen die je weg wilt geven in plastic bakjes. Vergeet niet een briefje met het recept te geven! Het vierde deel houd je zelf.
10e dag: Herman heeft nu enorme trek, geef hem: 

vriendschapscake
image-4198

  • 150 ml. olie
  • 250 gr. bloem
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 200 gr. suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zout

en eventueel als extraatje:

  • 200 gr. noten en/of rozijnen
  • 1 appel in stukjes (vinden we eigenlijk noodzakelijk)
  • 100 gr. stukjes (witte) chocolade

Herman kan nu gebakken worden in een (goed ingevette)cakevorm in een voorverwarmde oven van 170 graden. Ongeveer 1 uur en een kwartier. Smakelijk eten!

Recept Zielenbroodjes

Recept voor Zielenbroodjes / Seelen

Zielenbroodjes of Seelen het recept. Het was een katholieke traditie om zielenbroodjes aan de armen uit te delen. Het idee was dat je zo de tijd een dierbare in het vagevuur moest doorbrengen kon inkorten. Een broodje aan een arme geven was goed voor de ziel van de overledene. Het recept is helaas nooit compleet gevonden en het onderstaande is dan ook vooral een soort reconstructie van een heel oud recept

De ingrediënten voor een zielenbroodje.

  • 1 kg bloem
  • 30 gr. Gist
  • 20 gr. Zout
  • 600 ml water
  • kummel & grof zeezout

De bereiding van een zielenbroodje

Van de ingrediënten een gistdeeg maken. Het deeg minstens een uur laten rijzen maar wel om de 20 minuten kneden. Na de laatste keer kneden nogmaals een kwartier laten rusten. Maak daarna van het deeg een vrij dikke slang van zo’n 15 cm. in doorsnede. Knip daar deegstukken van 20 centimeter lengte af. Laat deze op een ingevet bakblik met daarover een theedoek nogmaals een half uur rijzen. Bestrijk de broodjes daarna met water en bestrooi ze met het zeezout en de kummel.
In de oven: 10 minuten op 250 graden en daarna nogmaals 10 minuten op 180 graden.

Het recept voor cupcakes

recept cupcakes
image-2392
Cupcakes zelf bakken is heel eenvoudig, eigenlijk kan iedereen het. We hebben het simpelste recept voor je gevonden, het kan gewoon niet mislukken! Een cupcake is natuurlijk ook leuk te versieren, kinderen doe je er zeker een groot plezier mee. We geven je ons recept voor de lekkerste cupcakejes.

Het beslag voor cupcakejes

ingrediënten:

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • eventueel een half zakje vanillesuiker

bereiding:

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. De ‘nette’ manier is om eerst de boter met de suiker te mixen, daarna doe je er de helft van het meel bij, voeg de eieren één voor één toe, weer even goed mixen en dan de rest van het bakmeel in de kom doen. We hebben gemerkt dat het ook in 1 keer kan :-), alles in een grote kom en dan even flink mixen. Vormpjes voor 2/3 vullen en in een voorverwarmde oven van 150 graden 25 minuten bakken.

Cupcakejes versieren

Je kunt in de supermarkt of in een andere winkel, bv. Jamin of Xenos genoeg versieringen vinden voor je cupcakejes. Overigens smarties, tumtum’s en bijvoorbeeld hagelslag maken een geweldige versiering. Allerlei kleurtjes marsepein of fondant is in ruime mate te vinden maar je kunt het ook zelf!
Chocoladeglazuur: 100 gram pure chocolade mengen met een flinke eetlepel water  au bain marie opwarmen. (Een schaal op een pan met kokend water zetten en dan goed roeren)
Suikerglazuur: meng poedersuiker met heel weinig water en roer het even goed door. Het is even uitzoeken hoeveel water je moet gebruiken. Begon met enkele druppels en wanneer het te hard blijft voeg je nog een druppel toe. Je kunt het kleuren met voedingskleurstof of i.p.v. water ranja gebruiken. (de kleur wordt dan wel iets minder diep) Suikerglazuur is ook een geweldige ‘lijm’ om allerlei figuurtjes op je cupcake te ‘plakken’.

Kruidnoten, het recept

Kruidnoten, het recept
image-2113
Kruidnoten, het recept. Zelf kruidnoten maken is supersimpel en je doet er kinderen een groot plezier mee. De voorbereiding kost misschien een half uurtje en de baktijd is maar een kwartier. Na een korte baksessie ruikt het hele huis naar Sinterklaas en kunnen de surprises komen!

Kruidnoten, het recept

Ingrediënten voor kruidnoten

  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr. boter
  • 125 gr. bruine basterdsuiker
  • beetje zout
  • 4 eetlepels melk
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • evt. 2 eetlepels stroop

Kruidnoten bakken

Een oven voorverwarmen op 160 °C en een bakblik invetten met een beetje boter. Meng alle ingrediënten door elkaar, het heeft geen speciale volgorde, gewoon alles in een grote kom en even goed door elkaar kneden. Van het mengsel kleine balletjes maken en deze een beetje platdrukken.

Een kwartier in de oven, 5 minuten laten staan in de warme oven en dan af laten koelen buiten de oven. Ze zijn zacht en dat hoort zo. Wanneer de kruidnoten zijn afgekoeld worden ze hard.

Meer Sinterklaas op EenSpeciaalMoment

Snoep van Sinterklaas
Huur een Sinterklaas
Wie was Sinterklaas?

ook voor Sinterklaas

1001 leuke feestartikelen voor een onvergetelijke Sinterklaas

Alle soorten High Tea en Low Tea

hightea2
image-1153
Wat drink jij? Een High Tea of een Low Tea en als je dat eenmaal hebt besloten, welke Low Tea ga je drinken? We geven je een lijstje van veel soorten vooral Low Tea’s waaruit je kunt kiezen.

Low Tea, wordt geserveerd tussen 3 en 5 uur in de middag. Bij de tea horen kleine sandwiches, scones , marmelade, fruitcakejes .

Er is een onderverdeling te maken in de Low Tea:
Cream Tea: geen ‘cream’ in de thee, thee wordt gedronken met melk maar bij de thee horen scones met ‘clotted’ of Devonshire Cream (de laatste is iets minder vet)
Light Tea: iets meer zoetigheid dan bij de ‘Cream Tea’. Er horen kleine fruitcakejes bij, Madeleine’s , muffins, enz..
Full Tea: zoals de naam al doet vermoeden een bijna volledige maaltijd soms met een heldere soep als voorafje en een dessert tot besluit. Zowel zoet als hartig staat op het menu, hierbij horen ook sandwiches , crackers en hartige taarten.

Maar er zijn meer:

hightea3
image-1154
Tea Dances: deze ontstaan tussen de beide wereldoorlogen. Enkele betere hotels boden deze mogelijkheid aan hun gasten. Een ander woord voor deze ‘tea’ was de ‘tango-tea’, het ging voornamelijk om de dans en minder om de thee.
Royal Tea: is een vorm van ‘low tea’ maar naast de thee kan men ook kiezen voor een glas champagne of sherry.
Nursery Tea: het mag bijna geen ‘tea’ genoemd worden want er werd alleen melk gedronken tijdens de ‘Tea’. De adellijke dames en heren kwamen zo af en toe op de kinderkamer en dronken een glas melk met hun kroost. Waarschijnlijk een vroeg begrip van ‘quality time’.
Bridal Shower of Bridesmaids Luncheon Tea: een ‘tea’ voor de bruid en haar vriendinnen. Over het algemeen een Low Tea, maar voor de gelegenheid zijn de tafels versierd met bloemen in de kleuren van het bruidsboeket.

Teddy Bear Tea Party: een echte ‘tea’ maar dan voor jonge meisjes, de eregasten zijn (hoe kan het anders) de teddyberen of andere knuffels van de kinderen.
Bridge Tea: zoals de naam al doet vermoeden er wordt vooral gekaart tijdens deze ‘tea’.

Wil je eens van een echte High Tea genieten (of van een Low Tea), kijk dan eens hier: High Tea Cadeau – TOP 10 en voor de leukste uitnodigingen voor een High Tea moet je zijn hier zijn.

High Tea en Low Tea

high tea
image-1148
High Tea en Low Tea worden buiten Engeland vaak verwisseld. De High Tea is de maaltijdthee, het wordt ook wel de ‘meat tea’ genoemd. Het is een stevig maaltijd aan het eind van de dag met vlees, brood, verschillende bijgerechten, dessert en natuurlijk thee. Low Tea is de chique variant, delicate sandwiches, scones en allerlei andere, vooral lichte, snacks. De Low Tea ontstaat aan het eind van de 18e eeuw en is een enorm succes bij de high society van Engeland.

Wat is Low Tea

hightea2
image-1149
Het was in Engeland heel lang gebruikelijk om twee maaltijden per dag te nemen. De dag begon met een stevig en loodzwaar ontbijt en eindigde met een warme maaltijd aan het eind van de dag. Anna, hertogin van Bedford vond de tijd tussen de maaltijden te lang en liet haar bedienden rond een uur of vier een lichte maaltijd opdienen.

De maaltijd bestond uit korstloze sandwiches, scones, kleine fruitgebakjes, marmelade en verschillende soorten thee. Soms nodigde Anna enkele vrienden uit om samen met haar van de ‘tea’ te genieten. Zo ontstaat aan het eind van de 18e eeuw de ‘Low Tea’ die ook wel de ‘afternoon tea’ wordt genoemd. De rijken vonden het geweldig om ergens laat in de middag ( tussen 3 en 5 uur) met enkele vrienden te genieten van een ‘tea’.

Wat is High Tea

High Tea en Low Tea
image-1150
De High Tea was een vullende maaltijd aan het eind van de dag. De High Tea was de ‘tea’ van de lagere en middenklassen die aan het eind van de dag een stevige maaltijd nodig hadden. Het was de tijd van de Industriële Revolutie, arbeiders maakten lange dagen in de fabrieken en konden zich geen lichte maaltijd veroorloven. De High Tea was de ‘meat tea’ omdat ook verschillende , koude en warme, vleesgerechten op het menu stonden. Ook de High Tea werd populair en hoewel de gerechten verschilden per stad, gebied of dorp er werd ook thee bij gedronken.

De verwarring is ontstaan door de vertaling van ‘high’ en ‘low’. Dit slaat op de tafels waaraan werd gegeten! Low Tea wordt geserveerd op een lage tafel ( of tafels) en de High Tea wordt gegeten aan een hoge (of gewone eet-)tafel. Welke tea wil jij?

Wil je eens van een echte High Tea genieten (of van een Low Tea), kijk dan eens hier: High Tea Cadeau – TOP 10 en ben je helemaal geïnspireerd en wil je iemand uitnodigen voor een echte High Tea? Leuke uitnodigingen voor een High Tea.

Oliebollen, het recept

Traditioneel horen oliebollen natuurlijk bij het vieren van Oud en Nieuw, hieronder ons favoriete familierecept!

Het recept voor oliebollen:

  • oliebollen
    image-1129
    1 kilo tarwebloem (we houden van een flinke voorraad)
  • 700 ml (handwarm) water
  • 300 ml lauw bier
  • 4 zakjes gedroogde gist of 80 gram verse gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 geraspte appel

Zeef de bloem met het zout boven een grote beslagkom. Los de gist op in het handwarme water. Voeg alles bij de bloem en mix het tot een klontvrij oliebollenbeslag. Eventueel kun je er nu ook de vulling bij doen. Laat dit een uur onder een keukendoek rijzen op een warme (en zeker tochtvrije) plaats.

Met vulling bv. rozijnen, haal de rozijnen even door wat bloem (zakken ze niet in je mix naar de bodem) en meng ze met een houten pollepel door je beslag.

Na een uur is het beslag voldoende gerezen.

Warm een frituurpan of andere ruime pan op tot 180 graden, bak in olie niet in frituurvet! Maak met twee grote soeplepels bolletjes van het beslag en laat ze in de olie glijden. Wanneer je de lepels even in de olie houdt dan laat het deeg makkelijk los van de lepels. Als je een gewone pan gebruikt is het soms lastig om te zien of de olie heet genoeg is. Goede oliebollen zakken eerst naar de bodem, komen dan omhoog en draaien vanzelf in je pan. (Daarom moet de pan ook diep genoeg zijn en moeten de oliebollen de kans hebben om zelf te draaien.)

Sint Maarten gans, het recept

Sint Maarten gans, het recept! Een gebraden gans hoort bij Sint Maarten. Het verhaal van Sint Maarten en de gans gaat zo: Hij wilde eigenlijk geen bisschop worden van Tours. Daarom verstopte hij zich in het ganzenhok in de hoop dat men een ander zou kiezen. Alleen maakten de ganzen een enorme herrie waardoor de arme heilige toch bisschop werd. Nee zeggen was blijkbaar geen optie. In Duitsland zingen ze het zo: Die Gans wird gebraten, denn er hat Sankt Martin verraten. Daarom ook maar een Duits recept voor een echte gans van Maarten:

Sint Maarten gans, het recept

Ingrediënten:

  • een gans van ongeveer 3 kilo
  • Sint Maarten gans, het recept
    image-1103

    basilicum

    zout

  • peper
  • basilicum
  • marjolein
  • halve liter kippenbouillon
  • 1 dl. cider

Voor de vulling

  • ongeveer 200 gr. wit brood
  • 100 ml. kippenbouillon
  • 500 gr. gepelde kastanjes
  • 500 gr. kalfsvlees
  • peterselie
    image-1104

    peterselie

    3 fijngehakte uien

  • 1 eetl. boter
  • bakje champignons
  • bosje peterselie
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

De gans van binnen en buiten inwrijven met zout, peper, marjolein en basilicum. Zet de afgedekte gans daarna een uurtje in de koelkast. Ruim tijd om de vulling te maken. Laat het brood in stukken gesneden 5 minuten weken in de bouillon, daarna goed uitknijpen. Hak de kastanjes fijn en meng ze met het vlees. Fruit de ui aan in de boter en doe er daarna de klein gesneden champignons bij. Maak een mengsel van het brood, kastanje/vleesmengsel en de champignons en ui. Kruid dit mengsel met peper, zout, peterselie en nootmuskaat. Lijkt het mengsel iets te nat dan kun je nog wat paneermeel toevoegen.

Vul de gans met dit mengsel en naai hem daarna goed dicht met naald en draad.

Leg de gans in een grote ingevette braadslee. Oven voorverwarmen op 240 graden, wanneer de gans in de oven gaat de temperatuur terugbrengen tot 220 graden. Keer de gans regelmatig en giet er dan een scheut kippenbouillon overheen. Mocht het vel te bruin worden leg er dan een vel aluminiumfolie over. Een gans met dit gewicht moet ongeveer 2 uur in de oven.

Haal zo af en toe het vet uit de schaal en vervang het door bouillon.

De gare gans kan uit de oven, leg hem op een schaal die even terug kan in de uitgeschakelde oven.

Ontvet de bouillon die bij de gans in de braadslee zat. Zeef de bouillon door een keukendoek. Doe de bouillon in een kleine pan en voeg de cider toe. Laat deze saus flink inkoken of gebruik maizena voor een sneller resultaat.

Gans kan uit de oven en geserveerd met de saus.

Lekker met: spruitjes met kastanjes of natuurlijk rode kool met appeltjes en gebakken aardappeltjes.

Driekoningenbrood, het recept

Op de avond voor Driekoningen werd een brood gegeten waarin een boon of amandel meegebakken werd. Wie de boon vond was de ‘koning’ van de dag en de baas in huis.

Het recept voor Driekoningenbrood

Een Driekoningenbrood begint met het maken van een gistdeeg/beslag:

  • 500 gram bloem
  • 2 dl. lauwe (!!!) melk
  • 2 zakjes gist (is ongeveer 10 gram verse gist)
  • eetlepel suiker
  • beetje zout
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 dl. melk
  • 100 gram boter
  • 1 eierdooier
  • 75 gram amandelspijs

De bloem samen met het zout en de suiker zeven in een kom en doe de citroenrasp erbij. De gist oplossen in de lauwe melk en de boter in een pannetje verwarmen (hij mag niet bruin worden) en daarna laten afkoelen. In kuiltje in het bloemmengsel maken en daar langzaam de gistoplossing, boter en de eierdooier doorheen kneden. Zorg dat je handen koel zijn, dat kneedt het makkelijkst. Laat het deeg een uur rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek.

Kneed na een uur de amandelspijs door het deeg en vorm er een groot rond brood van. Vergeet niet een witte boon of hele amandel in het deeg te verstoppen! Laat het zeker nog een uur rijzen op een warm plekje onder een vochtige theedoek.

Daarna in een voorverwarmde oven van 200 graden, ongeveer 35 minuten.

Wanneer het brood is afgekoeld kun je er met poedersuiker een kroon op vormen: knip uit een vel papier een kroon, leg de kroon op het brood en strooi ruim poedersuiker over het brood. Daarna haal je de papiervorm weg en heb je een mooie kroon op je brood. (Ster wordt ook vaak gedaan maar er hoort toch echt een kroon op een Driekoningenbrood vinden wij!)

Luilakbollen, het recept

Luilakbollen, het recept, luilakbollen zijn witte bolletjes die gevuld moeten worden met stroop. Je eet ze met luilak.

Luilakbollen, het recept

Luilakbollen, het recept
Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 40 gram gist
  • 2,5 dl melk
  • ½ eetlepel zout
  • 1 geraspte citroenschil
  • 60 gram gesmolten boter
  • 20 gram donkere basterdsuiker

Het beslag voor luilakbollen

Maak een gistbeslag van de bovenstaande ingrediënten. Op een warme plek onder een theedoek een uur laten rijzen. Dan:

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten toevoegen

Bolletjes maken, ongeveer 14. Op een ingevet bakblik leggen en weer een ½ uur laten rijzen. Een ei loskloppen en de bolletjes ermee bestrijken. In een superhete oven 20 minuten bakken. (hete luchtoven 225 graden)
De bolletjes eet je met stroop of bruine suiker.