Picknick: tips voor een geweldige picknick!

Picknick tips! Een picknick, wie is er nou niet dol op. Lekker in de buitenlucht, relaxed in het zonnetje met familie en vrienden, samen op een kleedje genieten van het weer en natuurlijk van het eten. We geven je een paar tips voor een gezellige picknick.

picknick tips

Picknick tips

De omgeving

Op het strand, in het bos, in je eigen achtertuin of in het park. Je bent helemaal vrij in je keuze voor een locatie, kies gewoon een mooi plekje buiten. Zijn er kinderen bij dan is het wel fijn wanneer ze een plek hebben om te spelen. Overigens is op een zonnige dag een combinatie van zonnige en schaduwrijke plekken om te zitten altijd een aanrader. Je kunt ook enkele parasols meenemen of (we houden het simpel) witte lakens tussen bomen spannen.

Picknick basics: wat neem ik mee

Je hebt iets nodig om op te zitten. Een picknickkleed bijvoorbeeld en zijn er oudere gasten bij dan kun je eventueel een paar stoelen meenemen. Een gevulde picknickmand (op het eten komen we zo) of koeltas. Wat je ook gaat eten of drinken je hebt een koele plek nodig om alles te bewaren.

Bestek, borden, servetten (of keukenrol) en glazen, het handigst is om papier/plastic te gebruiken maar vergeet dan ook niet om een vuilniszak mee te nemen. Hout/bamboe bestek, bekers en borden voor een eco-vriendelijke picknick. Verder een kurkentrekker voor de wijn, wanneer je flessen met kurk meeneemt.

Een snijplank en enkele messen om mee te snijden. (met een plastic mes krijg je een stokbroodje niet gesneden) Plastic bewaardozen of Tupperware om al het lekkers in te bewaren en voor alle restjes die je weer mee naar huis neemt.

Must have: picknickkleed, (stoelen), (parasols), picknickmand of koeltas, bestek, borden, servetten (of keukenrol), glazen, vuilniszak, kurkentrekker, snijplank, messen, bewaardozen

Eten voor je picknick, enkele tips

Houd het simpel maar denk er ook aan dat de buitenlucht de lekkere trek verhoogt! Sandwiches zijn makkelijk thuis te maken en mee te nemen. Wraps, hartige taarten,  quiches, Engelse pies en salades  zijn ideaal bij een picknick.

Je kunt ook een kleine barbecue meenemen voor een paar kippenpootjes of hamburgertjes.

Verschillende koude soepen zijn daarnaast ook geweldig  voor een zomerse picknick: komkommersoep, gazpacho, watermeloensoep, enz.. Je kunt de soep makkelijk in een thermosfles meenemen.

Als laatste vers fruit, dit kun je ook makkelijk in een koeltas meenemen.

Eten: sandwiches, wraps, hartige taarten, quiches, Engelse pies, salades, barbecue (kippenpootjes/hamburgertjes) , koude soepen, vers fruit

 

Drinken voor je picknick

picknick drinkenOm te beginnen, water! Daar denk je misschien niet als allereerste aan maar op een warme dag zal iedereen je dankbaar zijn voor een glas koud water. Wanneer je de flessen een tijdje in de diepvries hebt gehad zijn ze lekker koel.

Zelfgemaakte ijsthee, vruchtensappen of limonade in sapkannen. (Zelfgemaakt ijsthee: zet een pot citroenthee (1 liter) met twee eenpersoonszakjes, doe daarbij 2 schepjes suiker. Laat dit afkoelen. Maak het af met het sap van 1 uitgeperste citroen, een blaadje munt en een paar ijsklontjes. Dit is onze zomerse favoriet :-))

Verder witte wijn met of zonder bubbels, rosé en eventueel bier.

Drinken: water, ijsthee, vruchtensappen, (aanmaak)limonade, witte wijn met of zonder bubbels, rosé, bier

Onze extra tips voor een onbezorgde picknick

  • Zorg dat alle etenswaren koel staan, zet alles pas op een kleed wanneer jullie daadwerkelijk gaan eten.
  • Ben je in de buurt van water (vijver o.i.d.) dan kun je flessen drinken ook in een plastic tas in het water zetten.
  • Bescherming tegen muggen is belangrijk, voor jezelf maar ook voor het eten.
  • Neem iets mee om kinderen (en volwassenen) mee te vermaken: voetbal, strandbal, springtouw, frisbee….

Handige links voor een Picknick

Mooie en handige koeltassen
Sapkannen voor limonade, ijsthee en andere koude dranken.
Sapkannen met een tapkraan, ideaal voor een picknick
Glazen (ook wijnglazen natuurlijk :-))
Barbecues, (ook kleine barbecues in leuke kleurtjes).
Bestek
Bordjes

Meer tips op EenSpeciaalMoment

Mexicaans feest – ideeën voor een zomers feest
Hawaii tropisch themafeest
Hoe organiseer je een tuinfeest
Hoe organiseer je een barbecue