Categoriearchief: Pasen

De paashaas, waar komt hij vandaan?

Paashaas en Pasen

paashaasPasen is misschien wel het belangrijkste christelijk feest maar wat heeft een paashaas daarmee te maken? In het christelijk verhaal rond Pasen komt echt geen paashaas voor. Waarom dan al die paashazen met Pasen? We gaan proberen een kleine reconstructie te maken van de geschiedenis van de paashaas.

De paashaas bij de Germanen

paashaas met paaseierenAl voor onze jaartelling werden heidense lentefeesten gevierd en Pasen is natuurlijk ook een lentefeest. In één van deze feesten stond de godin Ostara centraal . Ostara was de Germaanse godin van de lente.

Er is een oud verhaal over Ostara waarin ze een meisje helpt dat een ziek vogeltje had gevonden. Ostara verandert het kleine diertje in een haas. Deze haas zou ieder jaar terugkomen om gekleurde eieren te leggen, zo vertelde Ostara het dankbare meisje. Met die gekleurde eieren is natuurlijk gelijk de link gelegd met paaseieren!

Ostara is niet de enige godin die belangstelling had voor hazen. De haas was ook het favoriete dier van de godin Freya. Freya wordt vaak afgebeeld met een haas en vroeger werden hazen aan haar geofferd. Freya was onder andere een vruchtbaarheidsgodin, en de lente en vruchtbaarheid, die twee horen natuurlijk bij elkaar.

De paashaas verstopt paaseieren

paashaas pasenPas na de middeleeuwen wordt het eerste verhaal over de paashaas echt opgeschreven. Het verhaal, geschreven door een Duitse arts, vertelt het verhaal van een haas die gekleurde eitjes verstopt. De Duitse kinderen waren er natuurlijk dol op want niet alleen werden eitjes verstopt, als je goed zocht, kon je ook een cadeautje vinden.

In Duitsland en Zwitserland werd de paashaas al snel een bekende verschijning. En in Nederland? De Nederlandse kindjes moesten nog enkele eeuwen (!) wachten op de paashaas. Pas in het midden van de vorige eeuw begon de paashaas ook rond te springen in Nederland.

De paashaas en Pasen

paashazenHet bovenstaande is misschien een verklaring voor de herkomst van de paashaas maar hoe kwam hij nou terecht in het christelijk Pasen? De paashaas heeft alleen een heidense geschiedenis. Het was niet ongebruikelijk om heidense gebruiken op te nemen in christelijke feestdagen. De kerstboom bijvoorbeeld heeft ook een heidense oorsprong. Dus, de christenen zagen een immens populaire haas en hoewel hij niet paste in het christelijke verhaal, kwaad kon hij ook niet. Zo werd de paashaas ook een bekende verschijning voor christelijke kindjes en dat vonden ze natuurlijk helemaal niet erg!

De concurrenten van de paashaas

pasen haanHet is niet zo dat overal de paashaas werd omarmd, er waren meer dieren en ‘dingen’ die de paaseieren verstopten. In delen van Oostenrijk brengt een paaskip de eieren. Sommige gebieden in Duitsland gaan voor de kraanvogel (we hebben geen idee waarom), anderen voor een vos, een ooievaar of haan.

Katholieke kindjes in Nederland kregen de eieren van de kerkklokken. De klokken vertrokken op Witte Donderdag naar Rome, ze kwamen eerste paasdag terug en strooiden eitjes in de tuin. (De klokken werden vanaf Witte Donderdag niet meer geluid).

Paaseieren, spelletjes!
Wat vier je met Pasen?
Paaseieren, waar komen ze vandaan

Paaseieren de leukste spelletjes

Met paaseieren kun je meer doen dan opzoeken, beschilderen of opeten. Overigens alle drie prima activiteiten voor de paasdagen maar je kunt met eieren ook speuren, gooien, slaan, racen of schatzoeken. Hieronder enkele suggesties voor zowel volwassenen als kinderen. En hier hebben we meer leuke activiteiten met Pasen.

Paaseieren zoeken

paaseieren zoeken
image-1060
Paaseieren zoeken is in veel gezinnen paasactiviteit nummer één. Je kunt zowel rauwe, gekookte als plastic eieren verstoppen en het mooiste is het wanneer de eieren een kleurtje hebben, alleen gekleurde eieren zijn paaseieren.

Soms is het handig om oudere en jongere kinderen een eigen plek te geven. Je geeft iedere groep een eigen terrein of je laat iedere groep een eigen kleur zoeken of de echte eieren zijn voor grote kinderen en plastic eieren voor de kleintjes. Wanneer je het in huis moet doen (regen) zoeken de groten boven en de kleintjes beneden.

Vallende paaseieren

Je kunt het spelen met zowel rauwe, hardgekookte als plastic eieren maar rauw is wel het leukst. De basis is een vallend ei dat heel moet blijven. Met afvalmateriaal zoals watten, papier, tissues, karton, tape, lijm e.d. moet je proberen een ‘kussentje’ te maken waardoor het ei heel blijft. Maak buiten een cirkel waarin het ei kan landen. Je probeert het ei vanaf een trapje in het midden van de cirkel te laten vallen.

Geef iedereen eerst enkele minuten om een landingskussen te maken en begin dan met de wedstrijd. Je kunt de moeilijkheidsgraad op laten lopen door iedere ronde een tree hoger op de ladder te gaan staan. Gebruik voor iedere nieuwe ronde een ander ei.

Race met paaseieren

race paaseieren
image-1061
Een race met hardgekookte of rauwe eieren op een soeplepel. Zet een route af met linten en de eerste die met zijn gave ei over de finish komt heeft gewonnen. Je kunt de moeilijkheidsgraad een beetje opkrikken door kleine hindernissen te maken. Andere races zijn, rennen met een plastic ei tussen je knieën of een estafette waarbij eieren onder de kin moeten worden doorgegeven.

Gooien met paaseieren

De klassieker naast het eieren zoeken is het gooien met rauwe eieren. Je hebt koppels nodig die steeds een ei op moeten vangen, het koppel dat het ei het langste heel houdt is de winnaar.

Eitje Tik

Het gaat bij dit spel om de eierdop van je tegenstander te breken. Een goed begin van je paasbrunch wanneer je geen rauwe eieren gebruikt. Laat een mand met paaseieren rond gaan, iedere tafelgast mag een ei uitkiezen en daarna een tegenstander. Tik de eieren tegen elkaar, de eigenaar van het ei waarvan de dop heel blijft heeft gewonnen.

Wat is de Witte Week?

Wat is de Witte Week? De Witte Week is de week voor Pasen die begint met Palmpasen op de laatste zondag voor Pasen en eindigt op Stille Zaterdag, de Zaterdag voor één van de belangrijkste christelijke feestdagen, Pasen.

De Witte Week van zondag tot zaterdag

In de Witte Week draait het om de laatste week van Jezus. Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn de belangrijkste dagen in deze week. Palmpasen herdenkt de intocht in Jeruzalem. Witte Donderdag is de herdenking van het laatste avondmaal. De kruisiging wordt herdacht op Goede Vrijdag en op Stille Zaterdag is Jezus naar zijn graf gebracht. Het zijn de dagen voor het grote feest Pasen.

Palmpasen

hebben we hier beschreven

Witte Donderdag

laatste avondmaal
image-1054

Laatste Avondmaal

De priesters in de kerk dragen witte gewaden, vandaar, witte donderdag. Het laatste avondmaal wordt herdacht. Jezus is verraden door één van zijn discipelen en weet dat hij niet lang meer heeft te leven.

In de kerk wordt brood en wijn uitgedeeld. Het brood staat symbool voor het lichaam van Jezus. De wijn verwijst naar het bloed dat Jezus voor de mensen verloor.

Goede Vrijdag

Een dag van diepe rouw en toch is het een ‘Goede’ Vrijdag. De kruisiging van Jezus wordt herdacht. Volgens christenen is Jezus gestorven om ons van onze zonden te verlossen, vandaar, een Goede (Vrij)dag. De kerkklokken worden op deze dag niet geluid als eerbetoon aan dit offer en de lijdensweg . In Zuid-Europese landen worden processie gehouden waarin gelovigen met enorme kruisen de laatste momenten van Jezus uitbeelden.

Stille Zaterdag

Het graf van Jezus is afgesloten, het is een letterlijke stilte, er zijn geen kerkdiensten. Stille Zaterdag gaat over in de Paaswake en tenslotte in het grote christelijke Pasen.

Wat vier je met Palmpasen?

Wat vier je met Palmpasen? Geen idee? Pasen is vooral een heerlijke brunch, eieren en veel chocolade. Palmpasen is een vrolijke optocht met een palmpasenstok met allerlei lekkers. Maar Pasen is ook een oud feest, een vermenging van christelijke en heidense tradities. Voor wie iets meer wil weten over dit lentefeest beginnen we met Palmpasen. Palmpasen is de laatste zondag voor Pasen. Op deze zondag begint de zgn. Witte Week, de week van Palmpasen tot Pasen.

Wat is Palmpasen

palmpasen
image-1046
In de christelijke kerk wordt de triomfantelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Buxustakjes worden gezegend als symbolische palmtakken. De takjes worden thuis bij een crucifix geplaatst en brengen geluk. Kinderen lopen in een optocht met palmpasenstokken door de straten.

Met deze zondag begint de Witte Week. In de Witte Week draait het om de laatste week van Jezus. Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn de belangrijkste dagen in deze week. Palmpasen herdenkt de intocht in Jeruzalem. Witte Donderdag is de herdenking van het laatste avondmaal. De kruisiging wordt herdacht op Goede Vrijdag en op Stille Zaterdag is Jezus naar zijn graf gebracht. Het zijn de dagen voor het grote feest Pasen.

Palmpasen, eindelijk de lente!

Oude heidense feesten werden altijd gevierd rond deze tijd. De zomer kwam er weer aan en die lange donkere winter was bijna voorbij.

pinksteren lente bloesem
image-1047
Grote vuren werden opgestookt om de demonen te verjagen en het huis werd aan kant gemaakt. Paasbest, die uitdrukking is er niet voor niets.

Een belangrijke week in de christelijke kerk begint, een week die verweven is met oude , misschien wel, heidense symbolen. Het is de week voor de opstanding van een goddelijk kind of van de stralende zon die eindelijk weer krachtig wordt. Een vrolijk lentefeest met felgekleurde eieren, heldergroene takken van de buxus en vreugdevuren aan de horizon.

Hoe maak je een palmpasenstok

Palmpasen is een christelijk feest. Voor veel kinderen zal palmpasen vooral een optocht zijn met een palmpasenstok met allemaal lekkers recht voor je neus! Het maakt eigenlijk niet uit of je de gelegenheid hebt om met een optocht mee te lopen. Een palmpasenstok is leuk om te maken, je kunt hem samen met je kinderen versieren. De stok kun je ook in de kamer zetten als voorbereiding op Pasen of het begin van de lente.

Wat heb je nodig voor een palmpasenstok

 • houten latjes om een kruis te maken
 • crêpepapier, gekleurd stof en linten
 • een paashaantje
  paasei
  image-1036
 • eitjes, echt of snoep
 • rozijnen
 • mandarijntjes
 • kleine snoepjes zoals winegums en Engels drop
 • lentebloem (echte is het mooist maar misschien is kunst nu handiger)
 • groen/buxustakjes

Het kruis met crêpepapier: Het kruis verwijst naar de kruisiging van Jezus. Wikkel gekleurd crêpepapier of repen stof om de kruisvorm heen. Je kunt ook buxustakjes dakpansgewijs rondom het hout binden. Vind je dit teveel werk maar wil je wel graag groene takjes gebruiken dan bind je enkele buxustakjes bovenin de kruisvorm. De buxustakjes zijn een verwijzing naar de palmbladeren waarover Jezus Jeruzalem binnenreed. Maak enkele kleurige slingers van het overblijvend papier of koop enkele kleurige linten om het kruis verder te versieren.
Een paashaantjeRond palmpasen zijn er genoeg palmpaashaantjes te vinden bij de bakker. Je kunt ook zelf een haantje bakken met wit brooddeeg of een haantje van papier maken. Het haantje zou verwijzen naar Petrus. Op Goede Vrijdag had hij drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende en daarop begon een haan te kraaien. Daarnaast is een haan de eerste die het licht iedere dag verwelkomt en met Pasen gaat het ook om de lente (en de zon) die er weer aankomt.

Eieren: Eieren horen bij Pasen en ook bij Palmpasen. Hang geen hele rauwe eieren aan het kruis, zelfs gekookt is niet aan te raden, het gevaarte wordt loodzwaar. Wil je toch echte eieren gebruiken dan moet je ze uitblazen.
Slingers: Slingers van snoep en rozijntjes horen ook aan de tak. Gebruik snoepjes waar je makkelijk met een naald en draad doorheen komt. Winegums gaan goed maar Engels drop is makkelijker, kleine gesuikerde snoepjes rijgen ook wel fijn maar plakken een beetje meer. Rozijntjes zijn ook makkelijk aan een draad te rijgen.
Mandarijnen:

mandarijn
image-1037
Mandarijnen verwijzen naar de sponsen vol water en wijn die Jezus kreeg van de soldaten.
Om het af te maken: een hart Het is vooral om de christelijke symboliek maar een hart staat mooi in het midden van het kruis. Het hart staat voor de liefde van Jezus voor ons.
Voor de vrolijkheid: bloemen
de symbolische bloem bij maart is de narcis
image-1038
Hoe kun je beter het nieuwe seizoen beginnen dan met bloemen! Echte zijn wel mooi maar in een optocht niet zo handig. Kunstbloemen zijn er rond Pasen voldoende en je kunt ze met dun draad rond het kruis binden.

Paaseieren versieren

paasei
image-1020
Paaseieren versieren, hoe doe je dat? Paaseieren kun je versieren met allerlei kleurstoffen uit de winkel maar natuurlijke kleurstoffen zijn er ook. Met witte eieren maak je de mooist gekleurde paaseieren maar ook een bruin eitje kan een schitterend paasei worden. Alle mogelijkheden om van een ei een prachtig paasei te maken vind je hieronder.

Versier je Paasei

Mooie egale kleuren krijg je door het ei eerst te koken (10 minuten) en dan pas in een verfbad te leggen. Koken met kleurstof kan ook maar het ei krijgt dan een soort marmereffect. Dat is overigens ook mooi.

Verf met natuurlijk kleurstoffen

Natuurlijke kleurstoffen vind je in de tuin, in je koelkast of keukenkastje. Wanneer je natuurlijke verfkleuren gebruikt dan wordt de kleur niet zo intens. De kleur wordt dieper wanneer je de eieren een nacht in een kleurbadje in de koelkast zet. Gebruik bij natuurlijke verfstoffen minsten een eetlepel azijn, hierdoor wordt de kleur mooier.

 • rood: rode uien (schil), bieten (tegen roze aan)
 • roze: bietjes
  bietjes kleurstof
  image-1021
 • bruin: koffie of sterke thee
 • oranje: gele uien
 • goud: kamille
 • groen: spinazie
 • blauw: rode kool, bosbessen
 • paars: druivensap
 • geel: citroenschil (heel licht)

Laat de eieren op een rekje goed opdrogen en wrijf ze daarna in met een beetje olie, ze worden dan mooi glimmend.

Meer tips om paaseieren te versieren

Mooie patroontjes op je paasei

paasei
image-1022
Voordat je ei het verfbad ingaat kun je al zorgen voor mooie patroontjes op het ei. Verschillende kleine blaadjes en bloempjes zorgen voor mooie natuurlijke patronen. Wanneer je elastiekjes (voorzichtig) om het ei doet krijg je een soort lijnenspel.
Niet geschikt voor kinderen maar je kunt enkele delen van het ei afdekken met kaarsvet. De verf komt niet onder het kaarsvet en zo kun je een patroon maken. Wanneer de verf van de eerste laag is opgedroogd haal je de was van het ei. Hierna maak je een nieuw patroon en doe je het ei in een ander verfbad.
Gemarmerde paaseieren
paasei
image-1023
Wanneer je een ei in een natuurlijk verfbadje laat koken dan wordt het ei een beetje gemarmerd. De kleur is niet helemaal egaal. Nog een sterker effect krijg je door het ei in een pantykous te doen met de kleurstoffen, knoop erin en dan in een badje. Vergeet niet om azijn bij het water te doen.
Eieren voor je paastak.
paasei
image-1024
Wanneer je versierde eieren in een paastak wilt hangen moet je ze eerst uitblazen. Je maakt een klein gaatje aan beide kanten en je blaast voorzichtig aan één kant. Het is een precisiewerkje maar daarna kun je het ei zo bewerken als je wilt, wel voorzichtig natuurlijk. Let erop dat je de dop goed inprikt, er zit ook nog een vlies om het ei dat doorgeprikt moet.

Spelletjes voor kinderen met Pasen

Spelletjes voor kinderen met Pasen. De paasbrunch achter de rug? Het liefst wil je na al dat paasbrood, eieren en salades even onderuit op de bank maar juist de kinderen hebben een energieboost gekregen van al dat eten en zoetigheid. Hoe houd je ze even bezig? We hebben enkele ideeën voor spelletjes met Pasen voor je op een rijtje gezet die iets verder gaan dan het zoeken van paaseieren (want dat hebben ze natuurlijk al gedaan). Spelletjes voor kinderen voor na de paasbrunch, om ze even de tijd te geven om de energie eruit te rennen.

Spelletje voor kinderen met Pasen

spelletjes pasen
image-1011
Worteljacht:
Maak enkele wortelen van dik oranje karton en van groen karton de blaadjes op de wortelen. ‘Plant’ de wortelen door het hele huis en eventueel (wanneer het mooi weer is) ook in de tuin. Maak ongeveer 5 keer zoveel wortelen als er kinderen zijn. Voor 5 kinderen maak je 25 wortelen. Laat de kinderen nu de wortels zoeken. Achter op iedere wortel heb je een ‘beloning’ geschreven, bv ‘deze wortel is goed voor een doosje rozijntjes’, enz.. Je kunt ook een grabbelton maken met kleine cadeautjes waarin een kind mag grabbelen wanneer het een wortel heeft gevonden.

Eierestafette

spelletjes pasen
image-1012

Geef ieder kind een houten lepel (goedkoopste liggen bij de Action). Verdeel de kinderen in twee groepen. Verdeel die groep weer in tweeën zodat ze tegenover elkaar kunnen staan. Heb je een hele grote woonkamer dan kan het binnen, maar het is eigenlijk een buitenspelletje. Ieder groep krijgt 1 hardgekookt ei. Op een (fluit)signaal brengt 1 kind van de groep het hardgekookte ei (op de houten lepel) naar z’n groepsgenootje aan de andere kant van de tuin. Daar moet het ei overgeheveld worden naar de lepel van het andere kind, die weer terug moet rennen naar de andere kant van de tuin. Wanneer het ei valt moet je opnieuw beginnen. Ieder kind moet tenminste 1 keer met het ei lopen (vaker mag natuurlijk ook), de groep die als eerste binnen is met het hele ei heeft gewonnen.

Spelletjes voor kinderen met Pasen
image-1013
Vang het ei
Wijs één kind aan die de paashaas is de andere kinderen zijn de ‘eieren’. Je hebt daarnaast een redelijk groot speelveld nodig. De ‘eieren’ verzamelen zich aan één kant van het speelveld. Leg een stuk touw aan de andere kant waar de ‘eieren’ naar toe moeten hollen. De paashaas staat in het midden van het speelveld. Ieder ‘ei’ moet een gekleurd velletje papier trekken (maar niet aan de paashaas laten zien!). De paashaas roept een kleur en het ‘ei’ met die kleur moet zo snel mogelijk naar de andere kant van het veld zien te komen zonder ‘afgetikt’ te worden door de paashaas. Lukt het het ‘ei’ om aan de andere kant van het veld te komen dan gaat het spel gewoon door. Wordt het ‘ei’ afgetikt dan wordt hij/zij de paashaas. Alle ‘eieren’ kunnen dan weer een nieuwe kleur trekken.

Haasje Prik

paashaas
image-1014
Het idee is van Ezeltje Prik natuurlijk. Teken op een groot vel papier een paashaas met een mandje zonder eieren. Knip daarnaast enkele paaseieren uit gekleurd karton. Druk door ieder ei een speld of punaise (gebruik voor jongere kinderen gewoon een stukje plakband). Doe het eerste kind een blinddoek voor en laat het naar de paashaas lopen, de bedoeling is dat het ei in het mandje van de paashaas wordt gelegd. Een variant is dat je een grote paashaas tekent zonder staart. De kinderen moeten dan proberen om de staart aan de paashaas te prikken of plakken.

Paaseieren waar komen ze vandaan?

paaseieren waar komen ze vandaan
image-1000
Waar komen de paaseieren vandaan? Pasen is een christelijke feestdag en heeft verder weinig te maken met eieren, hoe komt het dan dat we massaal aan de eieren gaan rond Pasen? Dan is er nog het mysterie van de paashaas die met een mandje de tuin intrekt om de mooi versierde eieren te verstoppen. Een klein tipje van de sluier gaan we oplichten…het ei was er waarschijnlijker eerder dan de haas.

Paaseieren, beetje geschiedenis

paasei
image-1001
Het gebruik van eieren rond de paasdagen hebben we waarschijnlijk te danken aan onze verre voorouders. Lang voordat het christendom een plaats kreeg in de samenleving werden eieren gebruikt rond deze tijd. Eieren waren het symbool voor de (nieuwe) levenskracht, het is lente! Onze Germaanse voorouders stopten eieren in hun akkers om de grond vruchtbaarder te maken. De eerste christenen bleven eieren gebruiken als symbool voor een nieuw leven. De viering van het nieuwe (lente)leven en de opstanding stonden dicht bij elkaar, symbolisch dan. Het was ook praktisch, na veertig dagen vasten kon iedereen wel een voedzame maaltijd gebruiken.

Waar komt de paashaas vandaan?

paashaas
image-1002
Eigenlijk weet niemand precies waar de paashaas ineens vandaan kwam. De Germanen hadden een lentegodin Ostara die soms werd afgebeeld als een haas. Er zijn verhalen over Ostara waarin ze een ziek vogeltje verandert in een haas die één keer per jaar eieren mag leggen, juist, rond Pasen dus. In ieder geval hebben we deze traditie van de paashaas aan onze oosterburen te danken. In Duitsland verstopte de paashaas al enkele honderden jaren de eieren, in Nederland werd hij pas in het midden van de vorige eeuw echt populair. Meer over de paashaas vind je hier

Pasen, wat vier je met Pasen

Wat vier je met Pasen?

Wat vier je met Pasen? Bijna de helft van alle Nederlanders weet niet dat Pasen een christelijke feestdag is. Het is vooral een paashaas en (chocolade)eieren, dat weten we wel. Wat vieren we nu? Pasen is een belangrijke feestdag in de christelijke kerk, misschien wel de allerbelangrijkste. De opstanding van Jezus Christus wordt herdacht. Er zijn twee  paasdagen, de eerste paasdag valt altijd op een zondag. Maar het is ook een oud lentefeest, de donkere winter is bijna voorbij!

Pasen en de verrijzenis

pasen opstanding
image-987
Pasen is de belangrijkste feestdag voor christenen. Jezus is opgestaan uit de dood. Op vrijdag, Goede Vrijdag, was Jezus aan het kruis gestorven en in een grot gelegd. Wanneer gelovigen op zondag het graf bezoeken is het leeg, het grote rotsblok dat de holte afsloot is aan de kant geschoven. Maria Magdalena ziet hem die dag als eerste maar later verschijnt hij ook aan andere gelovigen. De discipelen zijn ronduit sceptisch maar wanneer Jezus ook hier verschijnt zijn ze overtuigd. Met de verrijzenis of opstanding wordt dus de overwinning op de dood bedoeld.

Pasen is ontstaan uit het joodse Pesach, de herdenking van de Exodus uit Egypte onder leiding van Mozes. De kruisiging en opstanding van Jezus vonden waarschijnlijk plaats rond de viering van dit feest waardoor de verschillende tradities en herdenkingen met elkaar versmolten. Na drie eeuwen werden de data van het christelijk Pasen tijdens het Eerste Concilie van Nicea officieel bepaald. Pasen moest worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente waardoor het niet meer samenviel met Pesach dat geen vaste weekdag had. Door deze berekening kan het paasfeest vallen tussen 22 maart en 25 april. De lente begint op 21 maart.

Pasen is een lentefeest

pasen lente
image-988
Pasen is ontstaan in de tijd van het joodse Pesach maar ook uit andere religies kreeg het feest iets mee. Rond deze tijd, het begin van de lente, waren er altijd al grote feesten geweest. Het thema was bijna overal hetzelfde, vruchtbaarheid. Offers werden gebracht aan de grote godinnen zoals Astarte, Aphrodite en de Romeinse Venus. Enorme vuren moesten de demonen van de winter verjagen. De wereld begon er weer groener uit te zien, tijd voor een feest!

Hemelvaart, wat vier je met Hemelvaart

hemelvaart
image-958
Hemelvaartsdag vieren christenen veertig dagen na Pasen. De naam zegt al veel, Jezus wordt veertig dagen na zijn opstanding opgenomen in de hemel. De dag werd in de eerste eeuwen van de christelijke kerk tegelijkertijd gevierd met Pinksteren maar in de vierde eeuw kreeg de hemelvaart een eigen dag. Veel mensen bezoeken een kerkdienst op deze dag maar misschien gaan nog wel meer mensen dauwtrappen.

Wat is Hemelvaart

Hemelvaart werd eerst tegelijkertijd met Pinksteren gevierd maar werd later een aparte christelijk feest. Met Hemelvaart wordt herdacht dat Jezus in de hemel werd opgenomen. Jezus liep met zijn apostelen naar een berg even buiten Jeruzalem. Hij vertelt zijn volgelingen dat hij op aarde klaar is en hij stijgt op naar de hemel.‘Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen

hemelvaart
image-959
Maria, hier in het midden is volgens de bijbel niet aanwezig schrijft de apostel Lucas. Op veel oude schilderijen zit of staat Jezus op een wolk boven de apostelen of hij zweeft in de lucht.

De mannen waren verbijsterd en hoewel Jezus had verteld dat ze niet verdrietig moesten zijn waren de meesten dat wel. Jezus had volgens Lucas een duidelijke boodschap achtergelaten , ‘Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’ Het is een opdracht om de wereld in te trekken en het evangelie te verspreiden. De Heilige Geest daalde tien dagen later (met Pinksteren) over de apostelen en zo ontstond de christelijke kerk. De mannen konden ineens in alle talen spreken en hun verhalen in alle landen vertellen.

Pinksteren, wat vier je met pinksteren

pinksteren lente
image-942
Wat vier je met Pinksteren? Pinksteren wordt in de kerk gevierd op de 50ste dag na Pasen. (Hierdoor kunnen Pasen en Pinksteren nooit op 1 dag vallen). In de kerk wordt gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen. Het was een voorspelling gedaan door Jezus en kwam als geroepen voor de verwarde leerlingen. Maar Pinksteren is meer, de lente is in aantocht! Jaarmarkten, kermissen, feesten en popconcerten horen ook bij Pinksteren.

Het christelijke Pinksteren

Op de vrijdag voor Pasen (Goede Vrijdag) stierf Jezus aan het kruis. Pasen is het grote feest van de opstandig, Jezus is opgestaan uit de dood. De volgende belangrijke dag is Hemelvaart, Jezus stijgt op naar de hemel. Op de vijftigste dag na Pasen (Pinksteren is afgeleid van het Griekse ‘pentakosta’, 50ste) daalt de Heilige Geest neer op de apostelen. Op schilderijen zie je vaak vlammetjes boven de apostelen verschijnen als een soort kaarsjes. Een duif wordt meestal afgebeeld als een symbool voor de Heilige Geest.

pinksteren duif
image-943
Lucas beschrijft deze belangrijke maar ook verwarrende gebeurtenis in Handelingen: Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

Het moet een heel opmerkelijk gezicht zijn geweest. De omstanders waren niet allemaal overtuigd en Lucas schrijft dan ook:Verbijsterd en geheel van hun stuk gebracht vroegen ze aan elkaar: ‘Wat heeft dit toch te betekenen?’ Maar sommigen zeiden spottend: ‘Ze zullen wel dronken zijn.’ De apostelen konden in alle talen spreken en waren zo in staat de belangrijke boodschap van Jezus over de wereld te verspreiden. Met Pinksteren wordt daarom ook wel de geboorte van de christelijke kerk gevierd.

Hoera, het voorjaar!

pinksteren lente bloesem
image-944
Oorspronkelijk was Pinksteren een soort heidens lentefeest en het werd uitbundig in de dorpen gevierd. Aan de goden werd geofferd voor een geweldige oogst en de Pinksterbruiden werden gekozen uit de mooiste meisjes van de streek. Er werd flink gefeest en gedronken, de autoriteiten konden de losbandigheid soms amper aan. Pas aan het eind van de middeleeuwen wordt Pinksteren een officiële kerkelijke feestdag. Al het gevrij, plezier en gedans was de kerkheren een doorn in het oog en ze besloten dat het tijd werd voor meer ingetogenheid. De grote volksfeesten rond de pinksterbruiden verdwenen hierdoor in de loop van de jaren.