Paaseieren waar komen ze vandaan?

paaseieren waar komen ze vandaan
image-1000
Waar komen de paaseieren vandaan? Pasen is een christelijke feestdag en heeft verder weinig te maken met eieren, hoe komt het dan dat we massaal aan de eieren gaan rond Pasen? Dan is er nog het mysterie van de paashaas die met een mandje de tuin intrekt om de mooi versierde eieren te verstoppen. Een klein tipje van de sluier gaan we oplichten…het ei was er waarschijnlijker eerder dan de haas.

Paaseieren, beetje geschiedenis

paasei
image-1001
Het gebruik van eieren rond de paasdagen hebben we waarschijnlijk te danken aan onze verre voorouders. Lang voordat het christendom een plaats kreeg in de samenleving werden eieren gebruikt rond deze tijd. Eieren waren het symbool voor de (nieuwe) levenskracht, het is lente! Onze Germaanse voorouders stopten eieren in hun akkers om de grond vruchtbaarder te maken. De eerste christenen bleven eieren gebruiken als symbool voor een nieuw leven. De viering van het nieuwe (lente)leven en de opstanding stonden dicht bij elkaar, symbolisch dan. Het was ook praktisch, na veertig dagen vasten kon iedereen wel een voedzame maaltijd gebruiken.

Waar komt de paashaas vandaan?

paashaas
image-1002
Eigenlijk weet niemand precies waar de paashaas ineens vandaan kwam. De Germanen hadden een lentegodin Ostara die soms werd afgebeeld als een haas. Er zijn verhalen over Ostara waarin ze een ziek vogeltje verandert in een haas die één keer per jaar eieren mag leggen, juist, rond Pasen dus. In ieder geval hebben we deze traditie van de paashaas aan onze oosterburen te danken. In Duitsland verstopte de paashaas al enkele honderden jaren de eieren, in Nederland werd hij pas in het midden van de vorige eeuw echt populair. Meer over de paashaas vind je hier