Narcis, bloem van de maand maart

Narcis, bloem van de maand maart
image-698
Narcis, de bloem van maart. Bloemen geven in de maand maart? De symbolische bloem die bij maart hoort is de mooie narcis. Het is een mooie voorjaarsbol. De bloem dankt zijn naam aan de ongelukkige Narcissus uit de Griekse mythologie. De bloem was vroeger vooral geel maar telers hebben de bloem in verschillende kleuren weten te kweken.

narcis, bloem van de maand maart

 De narcis staat symbolisch voor:

    • zelfvertrouwen,
narcis
image-699

narcis

    • ijdelheid
    • ‘doe maar gewoon’
    • een nieuw (en stralend) begin
    • geluk
    • respect
    • onvoorwaardelijke liefde

Het verhaal van de narcis

Bij maart hoort de narcis, de bloem die zijn naam dankt aan de ongelukkige Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus wees de mooie Echo af en werd daarna verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. De beeldschone jongen kon zijn ogen niet van zijn beeld in een poeltje afhouden en was niet meer in staat te eten of te drinken. Het verhaal gaat dat de goden hem in een narcis veranderen om hem zo in leven te houden. Door dit verhaal werd de narcis ook het symbool voor een nieuw (en stralend) begin. In een boeket zouden narcissen geluk brengen.

De narcis is een voorjaarsbloeier

Narcissen zijn de ideale voorjaarsbollen. Wanneer je ze eenmaal hebt gepoot kun je ze gewoon laten verwilderen, ze vermeerderen zichzelf. Voor mensen die geen ‘groene’ vingers hebben de perfecte bloem. De verzorging is niet zo ingewikkeld, in de zon en zo af en toe water, de bloem is alleen niet dol op schaduw. Naast geel zijn er verschillende andere gekleurde narcissen, van spierwit tot redelijk fel oranje, de gele bloem is natuurlijk de bekendste. Maar voor een vrolijke tuin meng je enkele verschillende varianten door elkaar. Net zoals bij andere bloeiende planten kun je het beste de uitgebloeide bloemen wegknippen. (niet het groen, alleen de bloem)

Wil je verder lezen?

Symbolische betekenis van alle bloemen