Leuk museum in Arnhem

Musea in Arnhem

Leuk museum in Arnhem
image-2306

het openluchtmuseum in de winter

Arnhem heeft natuurlijk het Nederlands Openluchtmuseum, een levendig museum dat de geschiedenis van Nederland in verschillende authentieke gebouwen toont. Een kleiner, maar voor kinderen geweldig leuk, museum is het Nederlands Watermuseum. Het museum ligt mooi aan de voeten van het grote park Sonsbeek.

Aan de Utrechtseweg, op loopafstand van het station, ligt het Museum voor Moderne Kunst. Vergeet niet om even de beeldentuin in te lopen want het uitzicht over de Rijn is schitterend.

In Arnhem kun je niet om de ‘Slag om Arnhem’ heen, in het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ is veel te zien (en te horen) over september 1944, de tijd waarin hevig gevochten werd op en om de John Frost Brug, de ‘Bridge to Far’. Het informatiecentrum staat bij die beroemde brug. Wil je nog meer weten over de ‘Slag’ dan is er het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Minder bekend maar ook leuk in Arnhem:

Aan de Velperweg, een klein stukje buiten het centrum, ligt het unieke Nederlands Wijnmuseum. In het museum draait het om wijn, hoe kan het ook anders. Dit sfeervolle museum is alleen op zaterdag open. In het Historisch Museum Arnhem (HMA) wordt over de geschiedenis en cultuur van Arnhem verteld. Het museum is gevestigd in een mooie patriciërswoning in de binnenstad.

Het Museum en tehuis Bronbeek is een bijzondere combinatie van veteranenzorg en museum. Het museum schetst de koloniale geschiedenis van Nederland in Nederlands-Indië, er is vooral aandacht voor de geschiedenis van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Aan de Westervoortsedijk ligt het TrolleyBus Museum, Arnhem is natuurlijk dé Trolleybusstad van Nederland. Het museum is alleen op donderdagmiddag geopend.

Geschiedenis in Arnhem

museum in arnhem
image-2307
Arnhem heeft een bewogen geschiedenis, restanten daarvan zijn door de hele stad te zien. Het Duivelshuis is gebouwd in de middeleeuwen en maakt nu onderdeel uit van het stadhuis. Het gebouw dankt zijn naam aan de vele saters waarmee het versiert is, in de volksmond werden ze al snel duivels genoemd.

De Eusebiuskerk is een markante kerk bij het centrum en hoewel hij nog lang in de steigers zal staan, is het wel een bezoekje waard. De panoramalift in de toren van de kerk blijft tijdens de renovatie open en geeft een geweldig uitzicht over de stad.

Het is even zoeken maar midden tussen de moderne gebouwen staat de Sabelspoort, Arnhem had vier middeleeuwse hoofdpoorten maar alleen deze is nog over. Vanaf de parkeerplaats bij de Eusebiuskerk kun je de poort zien.

De historische kelders van Arnhem zijn een heerlijke koele plek in de zomermaanden maar ook in andere maanden een bezoek waard. De kelders zijn een overblijfsel uit de middeleeuwen en enkele jaren geleden gerestaureerd en samengevoegd. De entree is aan de Oude Oeverstraat.

Wat is er nog meer te doen in Arnhem?

Je vindt het hier