Categoriearchief: Kerst

Kersttrends 2016

kerst trend 2016
image-4709
Kersttrends voor 2016! De leukste kersttrends voor 2016 hebben we hier voor je verzameld. Ieder jaar volgen we de kersttrends voor de komende kerst, de gezelligste tijd van het jaar. Tijdens de grote kerstbeurs in Frankfurt, Christmasworld, worden ieder jaar de belangrijkste kersttrends voor de komende kerst gepresenteerd. Terwijl we dit schrijven schijnt een lekker nazomerzonnetje door de ramen maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen toch?

De kerstboom blijft een trend

kunstkerstboom
image-4710

Geen kerst zonder boom maar wat wanneer je klein behuisd bent of geen maanden na de kerstdagen afgevallen naalden wilt opzuigen? Een mooie kunstkerstboom is dan natuurlijk de oplossing en die zijn er in allerlei formaten. Hier vind je enkele die je kerst compleet kunnen maken. Daarnaast is de trend een simpele houten boom die je zelf eenvoudig in elkaar kunt knutselen of (wanneer je niet dol op een doe-het-zelf pakket bent) kant-en-klaar kunt kopen.

De kersttrui

foute kersttrui
image-4711

Vorig kerst al populair maar de (volledig foute) kersttrui wordt de kledinghit van kerst 2016. Denk aan de meest vreselijke trui die je oma/tante/moeder/enz. ooit voor je heeft gebreid en je hebt een beeld van een foute kersttrui. Truien met afbeeldingen van rendieren, kerstbomen, Kerstmannen en sneeuwpoppen zijn vooral populair. Ben je een handige breister dan kun je hem zelf maken, er zijn meer dan genoeg patronen te vinden. Minder handig hierin? Geen probleem, leuke ‘foute’ kersttruien vind je hier.

kerstcadeaus

De kersttrends voor 2016

De belangrijkste kersttrends zijn: Surreal Laboratories, BoHo Treasuries, Quiet Harmonies en Playful Possibilities.

Surreal Laboratories

kersttrend 2016
image-4712
Future meets nature zou je kunnen zeggen. Het is de kersttrend waarin grijs en verschillende blauwtinten de hoofdtoon voeren aangevuld met glitters, enkele felle kleuren en meer traditionele elementen. Houten ornamenten (nature) passen bijvoorbeeld goed in deze trend maar ook grote zilveren kerstballen (future).

Boho Treasuries

Het kon bijna niet anders de populaire Boho-trend heeft ook de kerst geraakt! De basiskleuren van de Boho-trend zijn aardse kleuren maar deze worden gecombineerd met rood, geel en groen. Het roept de sfeer op van de jaren ’60 en ’70, de hippietijd en de flower power. Bloemen, bloesems en rijke stoffen (velours past geweldig in deze stijl bijvoorbeeld) maken je Boho-kerst helemaal af.

Playful possibilities

Retro en Vintage ontmoeten de moderne design. De kleuren zijn: dennengroen, denimblauw, koraal, grijs, oranje, bruin en zand. Deze trend gebruikt ornamenten die vaak weinig met de kerst te maken hebben maar de kerstboom staat gelukkig nog wel steeds overeind. Stoffen zoals denim en ribfluweel passen prima in deze trend evenals ornamenten van hout en plastic.

Quiet Harmonies

kersttrend 2016
image-4713
Ieder jaar zien we een trend die we de minimalistische kerst noemen. Dit jaar is het Quiet Harmonies. Het is de min of meer neutrale kerst met rustige grijstinten, glazuurwit, honing en vanille. Het is de kunst van het weglaten met ingetogen eenvoudige ornamenten van hout, glas, keramiek of porselein. Vilt, katoen, linnen, wol en kasjmier zijn stoffen die prachtige bij deze trend passen. Het is de trend waarbij het vooral om de sfeer draait en eerlijk gezegd, zo zou je kerst toch moeten zijn?

Kerst trends voor 2015!

kersttrend
image-4028
Kerst trends voor 2015, zoals ieder jaar geven we je de kersttrends voor de komende Kerst! Hoe gaat de Kerst van 2015 eruit zien? De komende kerst wordt wit (we hopen voor iedereen ook buiten) maar binnenshuis is een witte kerst de trend. Witte kerstbomen, grote witte bloemen, dierfiguren (van wit porselein), witte slingers en wit damast op je eettafel. Combineer het met zilver, bijvoorbeeld grote kandelaars en vazen en je bent helemaal klaar voor de  kerst.

Traditioneel of Vintage

kerst trend
image-4029
Maar er is meer! De traditionele kerstversiering is weer helemaal terug, de kleuren zijn rood en groen met eventueel de glinstering van goud of zilver. Vrolijke kerstmannetjes, grote linten (niet alleen voor de cadeautjes) en niet te vergeten een kerststalletje. Dit alles kun je nog verder combineren met engelenvleugels en adventskalenders.

jubileum cadeau schilderij
image-4030

Vintage was vorig jaar al populair en de trend blijft in 2015. Het is vooral de vintage-sfeer in pasteltinten. Zacht-roze, licht groen en bijna doorzichtig blauw. Het hangt tegen kitsch aan, roze of blauwe kerstbomen met zilveren slingers en kleine glinsterende lampjes.

Natuur en LED-verlichting

kersttrend
image-4031
Haal de natuur in huis. Grote houten ornamenten, dennenappels, glazen kandelaars en prints van dieren uit het bos. De kleuren zijn natuurlijk vooral bruin en groen, de kaarsen geven de vrolijke glinstering die ook bij de kerst hoort. Het is onmogelijk om in deze kerstsfeer een kunstboom te zetten dus de geur van een echte boom versterkt het ’terug naar de natuur’ gevoel.
Tenslotte de kerstverlichting, LED-verlichting we kunnen er niet omheen. Het is de stijgende trend van de afgelopen jaren en niet voor niets. De lampjes gaan langer mee, zijn energiezuinig en kunnen tegen een stootje. LED-verlichting is er in allerlei vormen en kleuren en je kunt ze hierdoor goed combineren met jouw kersttrend voor 2015.

Kerstgroen voor de kerst

kerstgroen5
image-320
Kerstgroen voor de kerst. Welk kerstgroen haal je in huis in de kersttijd? Een kerstboom, hulsttakjes, hedera, mistletoe, kerstrozen,  worden massaal in de huiskamers gehaald rond de kerstdagen. Het meeste kerstgroen versierd de huizen al ver voor de christelijke kerst. De Romeinen geloofden dat de stekelige bladeren van de hulst de boze geesten buiten hielden. Britse voorouders dachten dat de hedera (klimop) beschermde tegen de ‘goblins’, een Engelse versie van een kwaadaardig trolletje. Het zoenen onder de mistletoe hebben we waarschijnlijk te danken aan verre Noorse voorouders.

Groene planten voor de kerstdagen

Maretak of mistletoe

kerstgroen1
image-321
: Maretak hangt al eeuwen in de donkere decembermaand in huis. Onder de maretak wordt gekust maar niemand weet eigenlijk waarom. Misschien omdat de plant verbonden is met Freya, de Noorse godin van de liefde. Als dank voor het redden van haar zoon kuste ze iedere (!) man die onder een mistletoe ging staan. Zowel de Germanen als Kelten namen een takje maretak mee wanneer er vredesbesprekingen gevoerd moesten worden.

Hulst

kerstgroen2
image-322
: Handig wanneer je last hebt van kwaadaardige demonen, want hulst houdt al het gespuis buiten de deur, volgens de Romeinen. De Germanen haalden juist de hulst in huis omdat ze geloofden dat de feeën in de takken woonden. Deze goedaardige wezentjes kregen een warm plekje tijdens de donkere maanden.Maar hulst stond vooral voor vruchtbaarheid, het was één van de weinige planten die groen bleef en daarnaast ook nog prachtige rode besjes had. De hulst kreeg veel later ook een christelijke uitleg. De rode besjes staan voor het bloed van Jezus aan het kruis. Het verhaal gaat dat de hulst eerst witte besjes had, maar het bloed van Jezus maakte ze voor eeuwig rood. De prikkende blaadjes van de hulst zijn symbolisch een doornenkroon

Hedera of klimop

kerstgroen3
image-323
: De hedera is net als de hulst één van die ‘oude’ decemberplanten. In die donkere decembermaand geeft de klimop nog een beetje groen aan de natuur. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie opvulling voor een kerststukje. Tip: ook de hedera zou de demonen, die extra kwaadaardig zijn in de donkere maanden, buiten de deur houden.

Kerstroos

kerstgroen4
image-324
: Het is een mooi verhaal voor een donkere decemberavond. Er is een kleine legende over een arm meisje, Madelon. Ze had gehoord over de geboorte van een bijzonder baby die kostbare geschenken had gekregen van drie koningen. Ze wilde ook graag een kraamcadeautje brengen maar wat geeft je een kind dat al mirre, wierook en zelfs goud had gekregen? Madelon was arm en geld voor een cadeau had ze niet. Ze besluit een bos bloem te plukken. Maar het is december, bloeiende planten waren er niet.

Madelon begint te huilen. Een engel hoort het gesnik van het meisje en waar de tranen van Madelon de aarde raken bloeiden ineens prachtige witte rozen. Deze rozen bracht ze naar Jezus. Zo kreeg de ‘kerstroos’ zijn naam. Niet alle varianten van de kerstroos bloeien in december, de witte staat meestal pas in februari buiten in bloei. Maar binnen kan het lukken om een kerstroos in december in bloei te krijgen.

Wil je meer lezen over kerst?:

De mooiste kerstkaarten
Wat vieren we met kerst?
Hoe maak je een Christmas Cracker
De leukste traditionele kerstversiering
Hoe maak je een kerststal

Wat vieren we met Kerst

kerst1
image-296
Wat vieren we met kerst? Kerst is een verjaardag van een kind maar kerst is ook ‘vrede op aarde’ en vooral, het mooiste lichtfeest dat er is. Christenen vieren de geboorte van Jezus. In de kerk wordt tijdens de nachtmis op Kerstavond het verhaal van zijn geboorte verteld. Anderen leggen niet de nadruk op deze verjaardag maar op gezellig samen zijn, op cadeautjes, dennennaalden in de soep, gerookte ham en vooral ‘vrede op aarde’ en licht in de duisternis van die donkere decembermaand.

Kerstmis ontstaat

Kerst begint met de viering van een geboorte. Onderweg naar Bethlehem bevalt Maria in een stal van een klein jongetje. Jezus is de zoon van God en deze bijzondere gebeurtenis is daarom heel belangrijk voor christenen. Toch werd de geboorte van Jezus niet vanaf het begin zo uitbundig gevierd. Pas in de vierde eeuw worden 25 en 26 december officiële christelijke feestdagen. Ver hiervoor werden al feesten gevierd rond deze data.

Kerstfeest begint

Joel
Onze verre voorouders vierden al feest om het einde van het ‘donkere’ seizoen te vieren en het begin van een nieuw oogstjaar. In hele Europa werden de Joelvuren opgestookt om de demonen te verjagen of om offers op te brengen.

kerst2
image-297
De belangrijkste nacht was de langste, zo rond 21/22 december. Na die lange nacht kwam het licht weer terug en werden de dagen langer. In grote delen van Europa werd het ‘groen’ in huis gehaald om te vieren dat de winter bijna voorbij was. Geen kerstbomen, die lieten nog een paar eeuwen op zich wachten, maar wel hulst, hedera of mistletoe. Everzwijnen lieten het leven als offer aan de grote godin Freya en Odin/Wodan raasde met een bende donkere zielen langs de hemel.

Toch al een flink aantal Kerstelementen niet? Er is groen, er is licht, eten en een vliegende bebaarde man die nog geen pakjes brengt maar wel vruchtbaarheid. Waarschijnlijk werden er in deze heidense tijden al kleine cadeautjes aan buren en vrienden uitgedeeld als een soort onderling offer. Wat nog belangrijker was, Joel is een tijd van vrede. Tijdens de Joel werd er niet gevochten, geen oorlogen gevoerd of onderlinge strubbelingen uitgeknokt. Harmonie tijdens de Joel was een goed teken voor het komende oogstjaar. Alle vechtersbazen en oorlogszuchtige heren hielden zich in, vrede op aarde.

en de christelijke kerk

wat vieren we met kerst
image-298
De jonge christelijke kerk zag natuurlijk weinig in al die heidense gebruiken. Maar de feesten aan het eind van het jaar waren belangrijk voor de bevolking en niet zomaar aan de kant te schuiven. De kerk zag dat ook de decemberfeesten, zoals ze met meer heidense gebruiken hadden gedaan, opgenomen moesten worden in de christelijke vieringen. (if you can’t beat them, join them of geef het volk een ander feest) In de vierde eeuw wordt de geboorte van Jezus officieel gevierd op 25 en 26 december. Veel van de oude gebruiken bleven bestaan en elementen uit de Joel kregen een plaats in dit nieuwe lichtfeest.

Meer over Kerst:

Kerstgroen voor de Kerst
Hoe maak je een Christmas Cracker
De leukste traditionele kerstversiering
Hoe maak je een kerststal
De mooiste kerstkaarten

Hoe maak je een christmas cracker

knalbonbon3
image-284
Hoe maak je een christmas cracker of een knalbonbon. Het knalt, is kleurrijk , grappig en er zit een cadeautje in. Het is meer een idee om het kerstdiner wat op te vrolijken dan dat het iedereen in een vredige kerststemming brengt. Een gewoonte die wonderlijk genoeg ontstaat in het stijve Victoriaanse Engeland. Kalkoen en gegrilde lamskoteletjes even aan de kant en knallen met de hele familie!

Wat is een Christmas Cracker?

Een Christmas Cracker ziet eruit als een enorme bonbon. Het is een kartonnen koker die ingepakt is in mooi, vooral glinsterend papier. In de koker hoort een papieren kroon, een klein cadeautje, een mop/raadsel/limerick en een knal. Een Christmas Cracker moet je uit elkaar trekken, meestal met twee mensen, ieder aan een kant. Omdat ze knallen worden ze ook wel knalbonbons genoemd.

Wat zit in een Christmas Cracker?

knalbonbon2
image-285
In de eerste plaats een klein cadeautje. Het is ‘not done’ om er iets kostbaars in te stoppen. Het gaat om cadeautjes van rond de 1 of 2 euro. Een papieren kroon zit in alle Engelse exemplaren alleen omdat alle Britten met papieren kronen op aan het kerstdiner zitten. Misschien vind je het zelf niet oké maar de kids vinden het wel leuk. Meestal zit er ook een ballon of wat confetti in en tenslotte een grap, raadsels, rebus of limerick. Alleen grappen en grollen met een enorm melig gehalte mogen. De raadsels kunnen jaren mee want de meeste komen ieder jaar terug.

Een Christmas Cracker zelf maken

Een christmas cracker zelf maken is niet zo heel erg moeilijk. Neem 2 wc rolletjes of knip een rol van keukenpapier doormidden. Doe in 1 van de helften een cadeautje, een raadsel (kijk hieronder voor inspiratie) gebruik eventueel een knalbommetje. (we raden dit laatste niet aan voor kleine kinderen maar dat spreekt natuurlijk voor zichzelf) Rol de twee helften in mooi kerstpapier, de uiteinden bijeen binden met een mooi lint en klaar!

Raadsels en grappen voor de knalbonbon

We hebben een korte lijst gemaakt met cracker-raadsels. Een paar nog in het Engels en enkele in een min of meer redelijke vertaling.

 • knalbonbon1
  image-286
  What do elves learn in school? The Elf-abet!
 • What kind of bird can write? A PENguin.
 • Who is never hungry at Christmas? The turkey, he is always stuffed.
 • What do monkeys sing at Christmas? Jungle bells, jungle bells…Waar danst een sneeuwman? Op een sneeuwbal.
 • Hoe noem je iemand die bang is voor Santa Claus? Claustrofobisch
 • Wat zet je het beste in een kersttaart? Je tanden
 • Wat zegt een klein kaarsje tegen een grote? Vanavond ga ik uit!
 • Wat heb je in december wat je niet hebt in een andere maand? De D
 • Wat zeg je tegen een grote ijsbeer? Niets, rennen!
 • Wat zingen wilde dieren tijdens de kerst? Jungle bells, jungle bells, jungle all the way!
 • Wat is het favoriete kerstliedje van Tarzan? Jungle bells.
 • De Kerstman verlies zijn paraplu maar hij wordt niet nat. Waarom niet? Omdat het niet regent
 • Ik sta op de Noordpool en kijk naar de Zuidpool, het Oosten is aan mijn linkerhand, wat is aan mijn rechterhand? Vijf vingers!

Meer over de Kerst:

Kerstgroen voor de Kerst
Wat vieren we met Kerst
De mooiste kerstkaarten
De leukste traditionele kerstversiering
Hoe maak je een kerststal

Traditionele kerstboomversiering

Traditionele kerstboomversiering? Al eens met een rieten kerstbokje in je handen gestaan bij de Ikea of welke woonwinkel dan ook? Wat heeft een geit met de Kerst te maken? Met de christelijk kerk niets, over geiten wordt in de Bijbel niet gesproken maar in het hele hoge Noorden daar was de Joelbok een begrip. Een rondje kerstversiering en we gaan in dit geval voor de traditie. Waarom hangen er wandelstokjes in je boom, waarom al die poppetjes van rustiek stro en die appeltjes en ballen hangen daar omdat…….?

traditionele kerstboomversiering
image-270
HerdersstafjesIn de Dom van Keulen werd de kerstboom jarenlang versierd met kleine stafjes die de kinderen die meehielpen met de mis of in het kerstspel speelden uit de boom mochten halen. De stafjes verwezen naar de herders in het kerstspel. Maar de stafjes hebben in de loop van de jaren steeds meer betekenis gekregen. Het wit in de stafjes staat voor reinheid. Ze waren de eerste jaren ook vooral wit, pas veel later kwam de rode kleur erbij. Het later toegevoegde rood staat voor het bloedvergieten en het aantal voor de drie-eenheid. Er staan drie strepen op een stokje. Zo’n stafje is van een herder maar hoort ook bij De Herder (van ons allemaal). Wanneer je het stafje omkeert krijg je een J van Jezus.
Appeltjes en koekjes: We nemen ze tegelijkertijd want de oorsprong is vrijwel gelijk. Het gaat om het offeren en of dit nu gezond of zoet is maakt niet uit. Bij heilige bomen werden vruchten gelegd als eerbetoon aan de goden. Toen de kerstbomen nog niet in de kerken waren verschenen mocht het sporadische groen wel versierd worden met enkele appeltjes. Het was een verwijzing naar de boom in het paradijs met die heerlijke appels.
Stro in de boom: Dieren van stro worden in Scandinavië al heel lang gemaakt rond eind december. Soms ook in de vorm van een hoofdkrans met daaraan bengelende dierfiguren. Het had waarschijnlijk allemaal met vruchtbaarheid te maken. De Joelbok die in de boom hangt is een figuur uit de Joeltijd. Meestal wordt hij neergezet als een angstaanjagend en donker figuur. De Joelbok controleerde de offers aan de goden en je kon maar beter zorgen dat deze in orde waren. Ook aan de bok werd geofferd en een man verkleed als Joelbok ging langs de huizen voor drank en voedsel.

traditionele kerstboomversiering
image-271
Kaarsen en lampjes: Kerst is een feest van LICHT en of je het nu in een christelijk ´licht´ ziet of meer als het einde van een donkere tijd en het begin van weer langere dagen maakt niet uit. Bij kerst horen kaarsen, bij kerst hoort licht. Dat we lichtjes in een boom plaatsen hebben we misschien te danken aan Maarten Luther. Op een dag liep hij door een mooi bos waar de bomen glinsterden van de zon op de besneeuwde takken. Dit wilde hij zijn kinderen laten zien! Thuis plaatste hij enkele kaarsjes in de boom om zijn kinderen te laten genieten van de schittering van het licht op de takken.
Piek: Een piek zou kunnen verwijzen naar DE ster die de Wijzen naar het kind loodsten. Sommige pieken zijn rond in het midden en lijken de vorm te hebben van een gespietst appeltje wat weer heidens is.
Kerstballen: Kerstballen zijn een goed afweermiddel tegen heksen. De kerstballen gaan terug tot de midwintertijd waarin het geloof in heksen nog hevig aanwezig was. Bij de deur zette je daarom een heksenbal. Dit was een grote spiegelende bal waartegen heksen maar ook andere demonen en trollen niet bestand waren. Heksen kunnen niet tegen hun eigen spiegelbeeld! Het was ook een prima afweermiddel tegen het ‘boze oog’. De bal spiegelde al het kwaadaardigs weer terug. Een andere verklaring is dat de ballen lijken op glimmende vruchten. Vruchten werden in de midwintertijd aan de goden geofferd.

Meer over Kerst op EenSpeciaalMoment:

Groen in de kersttijd
Wat vieren we met Kerst
Hoe maak je een Christmas Cracker
Hoe maak je een kerststal
De mooiste kerstkaarten
 

Hoe maak je een kerststal

Hoe maak je een kerststal? In een kerststalletje hoort een kindje in een kribbe, Maria en Jozef, drie wijzen of koningen, herders, wat stalvee en natuurlijk een engel. Een stalletje beeldt het verhaal uit van de geboorte van Jezus. De eerste kerststallen waren ‘levende’ kerststallen maar niet altijd was dit even praktisch. De figuren werden in sommige kerken al snel vervangen door beelden. Omdat veel mensen zo’n kerststal mooi vonden werden kleinere exemplaren gemaakt, geschikt voor de woonkamer.

Figuren in een kerststal:

kerststal1
image-235
Het kindje Jezus ligt in de kribbe in het midden van de stal met zijn ouders, Maria en Jozef, ieder aan een kant. Vlak daarachter staan de drie koningen. Caspar geeft het kind wierook. Balthasar komt uit Ethiopië, heeft een donkere huid en geeft het kind mirre. Tenslotte is er Melchior, hij geeft goud. Herders horen ook bij de kerstgroep. Net als bij de koningen zijn het er vaak drie. Een engel, aan het topje van de stal gespijkerd draagt de tekst: ’Gloria in Excelsis Deo’, eer aan God in de hoge. Dan de dieren. Schapen liepen natuurlijk met de herders mee. Een os en een ezel staan vaak dicht bij de kribbe. Een kameel staat zo af en toe ook bij de kerstgroep. Kamelen kunnen verre reizen maken en waren misschien wel het vervoermiddel van de drie wijzen.

Eerst de stal zelf

Een stalletje is niet beslist letterlijk een ‘stal’. Heb je een open kast ruim dan een plank leeg en leg daarin wat hooi voor de kerstgroep. Zo’n oud houten sinaasappelkistje is een prima stal maar wat open haard hout opgestapeld vormt ook een prima basis, zelfs een open kartonnen doos met wat groen. Wil je het een beetje professioneler aanpakken, dan staan op op deze site enkele voorbeelden.

De figuren in de stal

Kerststal van papier: Op de site van activity village, worden de figuren gemaakt van een papieren bekertje en een balletje van piepschuim. Een Amerikaanse site met duidelijke uitleg. Een mooie, Dick Bruna-achtige stal staat hier. Vooral voor jonge kinderen een vrolijk idee. Printen, inkleuren en op een wc-rolletje plakken, eenvoudig maar leuk. Ook deze heeft beplakte wc-rolletjes en is voor kinderen heel geschikt. Wil je een meer exotische kerststal kijk dan eens naar de afbeeldingen van de hele wereld in een stal .
Kerststal op glas : Heb je weinig ruimte voor een kerststal dan kun je ook een afbeelding van een stal op een raam tekenen. Wanneer je geen tekentalent hebt plak dan een duidelijke tekeningen op de buitenkant van het raam. Trek de lijnen over met watervaste zwarte stift en verf daarna de figuren in met plakkaatverf. (Watervaste stift haal je met alcohol van de ramen na de kersttijd!) Wil je liever niet op je ramen tekenen en schilderen dan kun je figuren ook op doorzichtig papier zetten en daarna op het raam plakken
Kerststal van zout(brood)deeg of klei: Voor wie nog geen recept voor zoutdeeg heeft: bloem, de helft van het gewicht van de bloem aan zout evenveel water en vergeet niet een theelepeltje olie. (bv. 500 gr. bloem geeft 250 gr. zout en 250 ml. water). Op het www zijn veel voorbeelden te vinden van kerstfiguren gemaakt van klei of brooddeeg.
Kerststal van pijperagers: Die pluizige draadjes die je in allerlei figuurtjes kunt buigen. We vonden een leuke stap-voor-stap site. Op deze Engelstalige site staat bij iedere ‘stap’ een plaatje. Homemade Creche.

Alles voor de gezelligste kerst:

Groen in de kersttijd
De mooiste kerstkaarten
Wat vieren we met kerst
Hoe maak je een Christmas Cracker
De leukste traditionele kerstversiering