Iris bloem van de maand februari

Iris de bloem van de maand februari De mooie iris maar ook het viooltje en de primula horen bij de maand februari. Deze drie bloemen zijn het perfecte cadeau voor iemand geboren in de maand februari en hebben alle drie ook nog eens een prachtige symbolische betekenis.

De symbolische betekenis van de iris

iris
image-666

iris

De prachtige iris is de belangrijkste bloem voor de maand februari. Een bloem die staat voor moed, geloof, hoop, wijsheid en een belofte.

De bloem is vernoemd naar Iris, de mooie Griekse godin die tussen hemel en aarde zwierf om de boodschappen van de goden naar de mensen te brengen. Waar Iris langs de hemel trok verscheen een regenboog, het Griekse woord voor regenboog is iris.

De symbolische betekenis van het viooltje

viooltje
image-667

viooltje

De tweede bloem is het viooltje. Symbolisch staan ze voor deugdzaamheid, nederigheid en trouw. Een leuke bijkomstigheid is dat viooltjes helpen bij het oplossen van liefdesproblemen. Volgens een oud verhaal was het viooltje de lievelingsbloem van Joséphine, de echtgenote van Napoleon. Bij haar huwelijk met de keizer zou ze een ketting van viooltjes hebben gedragen. Napoleon gaf haar daarna ieder jaar op hun huwelijksdag een boeket met viooltjes. Dit stormachtige, maar gelukkige, huwelijk duurde 13 jaar.

De symbolische betekenis van de primula

de primula is de bloem van februari
image-668

primula

De naam is afkomstig van het Latijnse ‘primus’, wat ‘eerste’ betekent. Een vroeg bloeiende plant die een beetje kleur geeft aan het hele jonge jaar. Andere namen zijn sleutelbloem, hemelskruid, bakkruid of hemelsleutel. De naam hemelsleutel kreeg de bloem door een oud verhaal over Petrus, de hemelse poortwachter. Op een kwade dag liet hij per ongeluk de hemelsleutel uit zijn handen vallen. De sleutel viel met een klap op de aarde en op precies die plek groeide de eerste primula. Daarnaast is de primula is de heilige bloem van Freya de oude Noorse liefdesgodin. Een echte liefdesbloem hierdoor, zeker voor de eerste grote liefde.

Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden