Indonesische geboorte – baby in Indonesië

Een baby krijgen in Indonesië

Een Indonesische geboorte, wat zijn de gewoonten en tradities bij de geboorte van een baby in Indonesië? We vertellen je er alles over!

Een Indonesische geboorte

Indonesische geboorte
Over het algemeen worden er in Indonesië steeds meer baby’s geboren in het ziekenhuis onder professionele begeleiding. Maar het verschil per regio is nog enorm. Op Bali weten bijna 90% van de aanstaande ouders een ziekenhuis of kraamkliniek te vinden. Op Zuidoost-Celebes is dat nog geen 10%.

Het heeft vooral te maken met de bereikbaarheid van de ziekenhuizen en klinieken. Het is natuurlijk geen pretje om een lange reis te maken voordat je kunt bevallen. Daarnaast maken veel ouders zich ook zorgen over de kosten van een lange reis en de kwaliteit van de wegen in sommige afgelegen gebieden.

Vroedvrouwen in Indonesië

Steeds meer vrouwen laten zich begeleiden door professionele vroedvrouwen of verloskundigen. Veel dukun bayis (traditionele vroedvrouwen) hebben cursussen gevolgd of werken samen met professionele vroedvrouwen. De dukun bayi begeleidde de aanstaande moeder met een mix van massages, kruidenmiddelen en mysterieuze bezweringen. Het waren vaak ervaren en gerespecteerde vrouwen die talloze bevallingen hadden begeleid. In veel regio’s is deze samenwerking succesvol. (Hoewel ook een uitdaging)

Mitoni, een soort babyshower?

Deze ceremonie vindt plaats in de zevende maand van de zwangerschap. De hele familie en vriendenkring wordt hiervoor uitgenodigd. De ceremonie bestaat o.a. uit een ritueel bad en het kleden van de aanstaande moeder in zeven lagen batikstof. De zevende maand ceremonie is bedoeld om symbolisch geluk en gezondheid te brengen aan de ouders en de baby. Er wordt gebeden voor de veiligheid van moeder en kind en natuurlijk is er eten voor iedereen.

De bevalling in Indonesië

Wanneer de baby eenmaal in aantocht is worden de ramen en deuren wijd open gezet. Het zou helpen bij een makkelijke bevalling. Voor de baby ligt er nog geen grote garderobe klaar. Babykleren van te voren kopen brengt ongeluk. Ooievaars en blauw of roze slingers zijn er niet te vinden. Toch worden huizen wel versierd met bloemenslingers, ook wel erg mooi.

geboorte Indonesië De placenta begraven

De placenta wordt niet weggegooid maar begraven. Het  wordt gezien als een ouder broertje of zusje van de baby. De placenta is een soort ‘gids’ voor de baby tijdens zijn of haar leven. Daarom wordt hij met veel respect begraven.

Voor dit laatste moet de vader van de baby zorgen. De placenta wordt eerst gewassen (omdat het in feite een ‘kindje’ is) en volgens een vast ritueel begraven.

Balinese baby’s raken niet de grond

Balinese baby’s mogen in de eerste maanden niet de grond raken. De baby wordt dus altijd gedragen door de moeder of andere familieleden. Men denkt dat de baby nog even tijd nodig heeft om “Moeder Aarde” aan te raken. Er is een diep geloof dat de baby nog deels is verbonden met de geestenwereld. Wanneer de voetjes de grond raken zou dat slecht zijn voor zijn/haar energie. Tijdens de Nyabutan Ceremonie, 210 dagen na de geboorte, raken de kleine babyvoetjes voor de eerste keer de aarde.

Je draagt een baby in een slendang

De ideale manier om een baby te dragen, een slendang. Het is een batikdoek waarin je eenvoudig een baby kunt dragen. Je kunt hem makkelijk over één schouder knopen zodat de baby op je heup rust. Overigens kun je met een slendang ook een kindje op je rug of voor je buik dragen. Het is maar net wat je handig vindt.

Meer geboorte in andere landen:

Een baby in België
Een baby in Spanje
Een baby in Japan
Een baby in Finland