Hoe vier je een verjaardagsfeest in Mexico

verjaardag-mexico1
image-1209
Hoe vier je je verjaardagsfeest in Mexico? Groots! Soms krijgen kinderen zelfs twee verjaardagsfeestjes! Veel kinderen worden vernoemd naar de heilige die hoort bij de dag waarop ze zijn geboren. Maar sommige kinderen krijgen de naam van een andere heilige en dat is veel leuker, dan vier je twee verjaardagen, de dag waarop je bent geboren en de naamdag van de heilige. Op beide dagen krijgen de kinderen cadeautjes en bezoek. Op de ‘Saint’s day’ gaat de hele familie mee naar de mis in de kerk. Na de mis wordt de ‘Saint’s day’ verder thuis gevierd met de familie, vrienden en bekenden.

Een piñata hoort bij een verjaardag

Bij een Latijns-Amerikaanse verjaardag hoort een piñata. Een piñata is een groot papieren vorm van bijvoorbeeld een vis, paard, auto, enz., die gevuld is met snoepjes, (nep)geld, fruit en confetti. Het gevaarte wordt aan het plafond gehangen en de jarige mag geblinddoekt met een knuppel tegen de piñata slaan. Wanneer de piñata kapot geslagen is mogen alle kinderen naar het snoepgoed grabbelen.

Quinceanera, bijna volwassen

verjaardag mexico
image-1210
Vooral de 15e verjaardag van een meisje is speciaal, het wordt de ‘quinceanera’ genoemd.De dag begint meestal met een vroege serenade voor het huis door enkele vrienden. Er is een speciale kerkmis waarin het meisje wordt opgenomen in de ‘volwassen’samenleving. De mis staat bol van traditie, het meisje draagt een witte ‘bruids’jurk en wordt begeleid door enkele vrienden en vriendinnen die als een soort getuigen worden gezien. Tijdens de ceremonie belooft de jarige een volwaardig lid te worden van de samenleving.

Het is een keerpunt, van kind wordt ze nu gezien als een jongvolwassene met de daarbij behorende rechten en plichten. Daarna wordt een grote receptie gegeven. De vader van de jarige geeft haar een paar schoenen met echt hoge hakken als teken van volwassenheid. Wanneer er nog een jonger zusje is krijgt deze een pop van haar zus, volwassen vrouwen spelen namelijk niet meer met poppen.

Meer verjaardagen in andere landen vind je hier