Hoe vier je een verjaardag in Vietnam

verjaardag vietnam
image-1175
Hoe vier je een verjaardag in Vietnam? Eigenlijk heel simpel, allemaal tegelijk! De allerbelangrijkste feestdag in Vietnam is Tết Nguyên Đán, vaak afgekort als Tet, het Vietnamese Nieuwjaar. Tet is meer dan een feest voor het nieuwe jaar, alle Vietnamezen vieren op die dag hun verjaardag. Het maakt niet uit op welke dag je geboren bent op Tet word je een jaartje ouder. Maar het is wel een gigantisch verjaardagsfeest! Het feest duurt ongeveer drie dagen en de hele familie komt op bezoek.

In Vietnam krijg je geld en bloemen

verjaardag vietnam
image-1176
Iedereen krijgt cadeautjes met Tet. Kinderen krijgen vaak geld in rode enveloppen, li xi wordt het genoemd, geluksgeld. Maar net als de volwassen krijgen ze natuurlijk ook cadeautjes en, niet te vergeten, nieuwe kleren. Er zijn veel bloemenmarkten en de graven van overleden voorouders worden schoongemaakt en met bloemen versierd. De huizen worden opgeruimd en ook versierd met allerlei bloemen. Tet is een nieuw begin en alles moet weer schoon en fris zijn voor het nieuwe jaar.

Visite op je verjaardag

verjaardag vietnam
image-1177
Het is niet alleen belangrijk dat er bezoek komt, het is ook belangrijk wie er als eerste binnenkomt. De status van de eerste gast bepaalt of je geluk of ongeluk krijgt voor het komende jaar. Veel Vietnamezen proberen dan ook de belangrijkste gast als eerst uit te nodigen. Een verjaardagstaart wordt niet gegeten maar wel banh chung, rijst met vlees en bonen in een bananenblad gewikkeld.

De Chinese maankalender

De dag van je geboorte mag je dus best vergeten in Vietnam, het gaat om Tet en dat feest kun je niet missen. Dat Nieuwjaar valt niet tegelijkertijd met ons Nieuwjaar. In Vietnam wordt gerekend met de maankalender van de Chinezen waardoor het ieder jaar op een andere datum valt maar altijd wel tussen 21 januari en 20 februari.

Meer verjaardagen in andere landen vind je hier