Hoe vier je een verjaardag in Korea

verjaardag korea
image-1219
Een verjaardagsfeestje vieren in Korea betekent dat je cadeautjes krijgt, er visite komt, er slingers hangen en dat er een verjaardagstaart (met kaarsjes) op tafel staat. Je eerste verjaardag vier je al 100 dagen na je geboorte, het is een kraamfeest en verjaardagsfeest in één.

Maar er zijn nog enkele verjaardagen die heel bijzonder zijn.

Kraamfeest in Korea, Baek-il

Het eerste belangrijke feest vindt plaats precies honderd dagen na de geboorte van de baby. Het feest heet ‘Baek-il’ en hoewel het minder belangrijk is dan de eerste verjaardag van de baby, een mijlpaal is het wel. Het feest ontstond door de hoge zuigelingensterfte in het verleden. Veel baby’s overleefden de eerste moeilijke weken niet maar na 100 dagen was het toch wel tijd voor een feestje! Eindelijk kon er bezoek komen om het kind te bewonderen en om cadeautjes te brengen. Er worden rijstcakejes uitgedeeld, het is de bedoeling dat zeker 100 mensen een cakeje eten, dit brengt geluk. Wie niet aanwezig is krijgt een cakeje opgestuurd.

Tol, de eerste verjaardag, Chut-tol

korea verjaardag
image-1220
Tol is de naam voor de allereerste echte verjaardag en symbolisch misschien nog wel belangrijker dan de Baek-il. Het kind draagt traditionele Koreaanse kleding en wordt in vol ornaat op de foto gezet. Een belangrijke ceremonie tijdens dit feest is de Toljabee. Het kind zit tijdens de Toljabee voor een tafel die beladen is met allerlei symbolische voorwerpen. Het kind moet één of twee voorwerpen kiezen, de keuze zegt iets over de toekomst van het kind: rijst of geld: een leven vol rijkdom, naald en draad: een lang leven, pen of boek: een slimmerik, mes: een kok, cakejes of ander eten: het wordt een ambtenaar, pijl en boog: een militaire loopbaan

60 jaar, hwan-gap!

Waren alle voorgaande verjaardagen leuke feestjes maar 60 worden is wel heel speciaal. In Korea wordt gerekend met de Chinese maankalender en deze heeft een cyclus van 60 jaar. Eigenlijk vier je op je 60ste verjaardag in Korea een eeuwfeest! Daarnaast was het vroeger een enorme prestatie om 60 te worden. Natuurlijk Het feest wordt groots gevierd met kinderen, kleinkinderen, familie en veel vrienden.

Meer verjaardagen in andere landen vind je hier