Hoe is Vaderdag ontstaan?

Hoe is Vaderdag ontstaan? Vaderdag vieren we in Nederland op de derde zondag in juni, in België op de tweede zondag. Vaderdag vier je omdat je ook Moederdag viert? Het is wel een beetje waar. Omdat Moederdag gevierd werd kwam Sonora Dodd op het idee voor Vaderdag. Dat Vaderdag alleen gevierd wordt omdat het extra geld in het laatje brengt bij winkeliers is niet waar. Sonora had een geweldige vader en ze wilde hem, en alle andere speciale vaders, één dag extra in het zonnetje zetten. Dat is toch een heel mooi idee?

De eerste Vaderdag

hoe is Vaderdag ontstaan
image-2070

Sonora Dodd

Sonora Dodd is de grote voorvechtster voor een officiële Vaderdag. Ze was geïnspireerd door de ideeën voor Moederdag en vond dat er ook een dag voor vaders moest komen. Haar vader was William Smart, een oorlogsveteraan en vooral vader van zes kinderen. Sonora’s moeder overleed bij de geboorte van het jongste kind in het kraambed. Rond die tijd was het vrij gewoon dat kinderen na het overlijden in een opvanghuis werden geplaatst of dat vader snel hertrouwde. William deed dit niet, hij voedde zijn kinderen zelf op. De volwassen Sonora begreep hoe zwaar dat voor haar vader moest zijn geweest en wilde hem eren met een ‘Fathers’s Day’. Het werd een lange weg voor de strijdbare Sonora. Hoewel in sommige plaatsen de dag wel werd gevierd vond het Amerikaans congres het maar niets, een Amerikaans congres dat uit mannen bestond. Het zou tot in de jaren 70 duren voordat Vaderdag een officiële status kreeg.

Ieder land een eigen Vaderdag

hoe is Vaderdag ontstaan
image-2071

William Smart

De allereerste Vaderdag had moeten plaatsvinden op 5 juni 1910, de verjaardag van de vader dan Sonora. De voorbereidingen kosten alleen zoveel tijd dat Sonora de dag opschoof naar de derde zondag van juni. De allereerste feestdag voor alle vaders werd gevierd op 19 juni 1910 in het Amerikaanse Spokane. Rond 1970 gingen de kinderen in Nederland en België massaal aan het knutselen voor hun vaders. Overigens is Vaderdag niet alleen voor pappa’s, ook voor opa’s, schoonvaders en stiefvaders. In Spanje, Portugal en Italië wordt Vaderdag op 19 maart gevierd, de naamdag van Jozef, de ‘vader’ van Jezus. In Duitsland valt Vaderdag gelijk met Hemelvaart. Natuurlijk bleef de commercie niet achter. Anna Jarvis (van Moederdag) had veel moeite gehad met het bedrijfsleven dat enthousiast haar Moederdag had omarmd. Anna wilde zelfs op den duur Moederdag afschaffen omdat het veel te commercieel was geworden. Sonora had hier weinig moeite mee. Het bedrijfsleven had altijd achter haar plannen gestaan en haar ondersteund. Dit was natuurlijk uit eigen belang maar het bracht haar wel wat ze wilde, een officiële Vaderdag.

Tip: Hoe is Moederdag ontstaan