Hoe is Moederdag ontstaan

waarom vieren we moederdag
image-1977
Moederdag wordt gevierd op de tweede zondag in mei. Een dag om moeder extra in het zonnetje te zetten, ontbijt op bed te brengen en natuurlijk hoort er een enorme bos bloemen bij. Het wordt in veel landen gevierd maar niet overal op dezelfde datum. De Amerikaanse Anna Maria Jarvis is de grote voorvechtster geweest voor deze dag speciaal voor moeders. Anna Jarvis trouwde zelf niet en kreeg geen kinderen, met deze speciale dag voor moeders wilde ze haar moeder, Ann Jarvis, eren. Hoewel de commercie Anna een doorn in het oog was werd ‘haar’ dag een enorm succes.

Ann Jarvis de moeder van Moederdag

waarom vieren we moederdag
image-1978

Ann Maria Reeves Jarvis

Het verhaal van Moederdag begint bij Anna Jarvis. Haar moeder, Ann Jarvis, kreeg elf kinderen maar vier kinderen werden volwassen. Ann was actief in verschillende liefdadigheidsorganisaties vanuit de kerk en oprichtster van ‘Mothers Day Work Clubs’. De groepen waren actief vanuit de verschillende buurtkerken en hielpen arme gezinnen. Het waren nog moeilijke tijden, de kindersterfte was hoog. Het helpen van de soms radeloze moeders bij de opvoeding en verzorging van hun kinderen was volgens Ann de eerste stap naar verbetering. Het motto was: better mothers, better homes, better men and women. Daarnaast wist Ann in de Burgeroorlog de groepen neutraal te houden waardoor ze soldaten van beide kanten konden helpen.  Naast dit alles was ze een bevlogen docente. Met deze moeder begon het allemaal.

De eerste Moederdag 1911

waarom vieren we moederdag
image-1979

Anna Jarvis

Ann Jarvis sterft in 1905 en haar dochter Anna Jarvis begint een intensieve, soms felle en bevlogen strijd voor een Moederdag. Een jaar na het overlijden van haar moeder organiseert ze een herdenkingsdienst. Het idee van een Moederdag begint vorm te krijgen want de tweede herdenking noemt ze: General Memorial Day of all Mothers. Anna was ervan overtuigd dat de Amerikaanse zonen en dochters te weinig aandacht gaven aan hun moeders. Het zou niet alleen een eerbetoon moeten worden aan haar moeder maar aan alle moeders. De datum zou de tweede zondag in mei moeten worden, een week na de sterfdag van haar moeder. Al snel kreeg ze medestanders die de autoriteiten bestookten met brieven voor een officiële Moederdag. In 1911 was het zover, president Wilson maakt van de tweede zondag in mei een officiële feestdag, Moederdag is geboren. Nederland en België doen 10 jaar later ook mee. De commercie rond deze dag was Anna een doorn in het oog. Zo erg zelfs dat ze Moederdag weer af wilde schaffen. Het mag duidelijk zijn, dit lukte haar niet meer.

Misschien vind je dit ook leuk:

De leukste knutsels voor Moederdag
Bloemen voor Moederdag 
Hoe is Vaderdag ontstaan?

en onze tip:

TOP 10 Moederdagcadeaus