Hindoestaans huwelijk – Suriname

Een Hindoestaans huwelijk in Suriname

Een Hindoestaans huwelijk draait niet alleen om bruid en bruidegom, alle familieleden zijn betrokken bij de voorbereidingen. Het huwelijk moet namelijk één groot en kleurrijk feest worden, wie wel eens een Hindoestaans huwelijk heeft meegemaakt kan dit vast beamen. Hoe viert men een Hindoestaans huwelijk?

Een vrijgezellenfeest – bhatwaan

hindoestaans huwelijkWe vergelijken het nu maar voor het gemak met een vrijgezellenfeest (dat herkent iedereen) maar wat is nu een bhatwaan? De naam is afkomstig van het woord bhat (rijst), tijdens de bhatwaan worden onder andere rijstgerechten gegeten. De bhatwaan wordt de avond voor het huwelijk gevierd en zowel de bruid als bruidegom vieren het meestal in het ouderlijk huis.

De avond begint spectaculair met een Hawan, een groot vuuroffer. Er wordt rijst gepoft die de volgende dag in de huwelijksceremonie wordt gebruikt. De gepofte rijst van de bruid en bruidegom wordt dan samengevoegd.  Het staat symbolisch  voor het samengaan van twee families. Een pandit (een priester) vertelt zowel bruid als bruidegom over de grote stap die ze de dag erna gaan zetten. Maar laten we dit vooral niet vergeten, een bathwaan is vooral één groot vrolijk feest!

De huwelijksplechtigheid

hindoestaans huwelijkIn dit geval wacht de bruidegom niet op de bruid, het is net andersom, de bruid wacht samen met haar familie op de bruidegom. Die komt luid toeterend aangereden met zijn familie. De bruidegom wordt verwelkomt door de vader van de bruid en andere familieleden. Zowel de bruid als bruidegom zien er geweldig uit. De handen en voeten zijn meestal mooi versierd met motieven gemaakt met henna.

In de zaal waar de ceremonie zal plaatsvinden wordt de bruidegom verwelkomt door vrouwen. In de eerste plaats door zijn aanstaande schoonmoeder. Ze houdt een brandende dia boven het hoofd van haar (bijna) schoonzoon, dit is een aardewerk schaaltje met ongezouten boter en een lontje.

Het huwelijk wordt gesloten onder een baldakijn en geleidt door een pandit (een hindoepriester). De ouders van de bruid leggen haar handen in die van de bruidegom. Het betekent dat de ouders hun dochter toevertrouwen aan haar echtgenoot.

Zeven keer rond het vuur

De bruidegom en bruid lopen zeven keer rond een heilig vuur. De bruid loopt de eerste drie ronden voorop, de bruidegom leidt de laatste vier rondgangen. Die zeven rondgangen zijn belangrijk omdat ze bezegelen waar het huwelijk voor staat. Eigenlijk is het een belofte die we wel herkennen: ‘in voor- en tegenspoed’. Tenslotte nodigt de bruidegom zijn bruid uit om aan zijn linkerzijde te gaan zitten, de plaats waar zijn hart zit. (Dit is super-romantisch!)

Tijdens de huwelijksplechtigheid brengt de bruidegom een rode stip met sindhur (Sindhoor /Sindoor) aan op het voorhoofd van zijn bruid. Het geeft aan dat ze vanaf nu een getrouwde vrouw is. Na het huwelijk zal de vrouw dit iedere dag zelf aanbrengen.

Wanneer de ceremonie is afgesloten wordt er gestrooid met rijst en bloemen, hoe herkenbaar 🙂

Trouwen in andere landen