Categoriearchief: Halloween

Recept Zielenbroodjes

Recept voor Zielenbroodjes / Seelen

Zielenbroodjes of Seelen het recept. Het was een katholieke traditie om zielenbroodjes aan de armen uit te delen. Het idee was dat je zo de tijd een dierbare in het vagevuur moest doorbrengen kon inkorten. Een broodje aan een arme geven was goed voor de ziel van de overledene. Het recept is helaas nooit compleet gevonden en het onderstaande is dan ook vooral een soort reconstructie van een heel oud recept

De ingrediënten voor een zielenbroodje.

  • 1 kg bloem
  • 30 gr. Gist
  • 20 gr. Zout
  • 600 ml water
  • kummel & grof zeezout

De bereiding van een zielenbroodje

Van de ingrediënten een gistdeeg maken. Het deeg minstens een uur laten rijzen maar wel om de 20 minuten kneden. Na de laatste keer kneden nogmaals een kwartier laten rusten. Maak daarna van het deeg een vrij dikke slang van zo’n 15 cm. in doorsnede. Knip daar deegstukken van 20 centimeter lengte af. Laat deze op een ingevet bakblik met daarover een theedoek nogmaals een half uur rijzen. Bestrijk de broodjes daarna met water en bestrooi ze met het zeezout en de kummel.
In de oven: 10 minuten op 250 graden en daarna nogmaals 10 minuten op 180 graden.

Halloween en pompoenen

Halloween en pompoenen. De uitgeholde pompoenen werden hét symbool voor Halloween. Het was een oud gebruik maar oorspronkelijk werd in Ierland een biet gebruikt. In de 17e eeuw wordt de term voor het eerst gebruikt maar dan nog niet als naam voor de lampjes. Ignis fatuus, een mooie naam voor dwaallicht kreeg in Ierland de naam Jack O’Lantern. Het is een flauw schijnsel dat soms boven moerassen en graven te zien is. In Nederland wordt het een dwaallicht genoemd maar de Britten gaven het meer tot de verbeelding sprekende namen: friar’s lantern, will-o’-the-wisp en Jack O’Lantern.

Jack van de pompoenen

De naam van het dwaallicht werd later gebruikt voor de uitgeholde knolrapen die op de avond voor Allerheiligen bij de voordeur werden gezet. Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de Jack O´Lantern (en verschillende schrijfwijzen) maar centraal staat altijd Jack.

halloween10
image-180
Jack was een eigenwijze smid die wel van een geintje hield. Op een slechte dag staat Jack op zijn favoriete plekje aan de bar van zijn stamkroeg. De duivel staat plotseling naast hem. Jacks tijd op aarde is afgelopen maar Jack is het daar niet mee eens. Hij vraagt aan de duivel of hij z’n glas leeg mag drinken en de duivel staat dat toe. Wat zou er tenslotte mis kunnen gaan? Jack vraagt de duivel of hij werkelijk zoveel macht heeft als iedereen beweerd. De duivel zegt dat hij alles kan. Jack vraagt of hij zich ook in een shilling kan veranderen. De duivel kan de uitdaging niet weerstaan en een glimmende shilling valt op de bar. Jack pakt snel de shilling in zijn hand waarop een kruisvormig litteken staat. De duivel is machteloos tegen een kruis zoals iedereen weet. Hij troggelt de duivel een extra levensjaar af in ruil voor zijn vrijheid.

Jack doet zijn best maar….

halloween11
image-181
Het jaar daarop staat de duivel weer klaar om Jack op te halen. Het was Jacks bedoeling geweest om het jaar te gebruiken voor wat goede daden maar daar was het niet echt van gekomen. De duivel is niet van plan om Jack dit keer op aarde te laten maar deze wist weer een list te bedenken. Jack weet de duivel in een appelboom te krijgen en snel snijdt hij een kruis in de stam. De duivel zit vast in de fruitboom. De slimme smid wil hem alleen nog uit de boom halen wanneer hij hem nog veel jaren met rust laat. De duivel kan niet anders dan hem dit beloven.

Enkele jaren later sterft Jack. Tot zijn grote plezier staat hij voor de hemelpoort waar de trouwe Petrus staat. Hij komt er alleen niet in! Petrus kon geen greintje goedheid in de smid ontdekken. Jack moet naar de hel. Maar ook de duivel laat hem staan! (Een duivel laat nu eenmaal niet graag met zich sollen.) ‘Hoe moet ik nu verder alleen in het donker!’, riep de angstige Jack. De duivel gooit hem een gloeiend kooltje toe en stuurt hem met zijn kleine lichtje weer de duisternis in. De arme Jack werd een ronddolende ziel in een donkere wereld met een klein gloeiend kooltje. Om zijn lichtje tegen de wind te beschermen, stopte hij het in een uitgeholde raap.

Jack gaat naar Amerika

halloween13
image-182
Het verhaal van Jack kende veel variaties en was razend populair in Ierland en Schotland. Mensen zetten op de avond voor Allerheiligen en Allerzielen een eigen versie van Jacks lichtje bij de deur. Het licht zou het huis beschermen tegen onderwerelds gespuis en tegen de ronddolende ziel van die arme Jack. De Ieren en Schotten gebruikten aardappels en rapen, de Britten vooral grote bieten. Toen de berooide Ieren Halloween in Amerika introduceerden ging men daar al snel een pompoen gebruiken als het lichtje tegen het kwaad.

Zelf een pompoen maken voor Halloween

halloween12
image-183
Rond Halloween zijn er voldoende oranje pompoenen in Nederland en België te koop. Voor het insnijden en uithollen heb je een scherp mes en een lepel nodig. Eerst een kap van de pompoen afsnijden en de vrucht goed uithollen. Daarna moet er natuurlijk nog een gezicht of andere afbeelding uitgesneden worden. Een traditionele Jack O´Lantern heeft twee driehoekige ogen, een iets grotere neus en een grote mond met lange tanden.

Dit vind je misschien ook leuk:

Snoep en Halloween

halloween9
image-165
Kinderen gaan tijdens Halloween langs de deuren om snoepgoed te verzamelen.

Het lijkt een beetje op het hier meer populaire Sint Maarten. De traditie gaat zowel terug op enkele christelijke gebruiken als ook op heidens Keltisch geloof.

Waarom snoep uitdelen?

De katholieke kerk herdenkt overledenen tijdens Allerheiligen op 2 november. De nadruk ligt nu op het herdenken. Enkele eeuwen geleden was dit anders. Zielen van overledenen kwamen (volgen de rooms katholieke leer) terecht in het vagevuur waar ze gelouterd

halloween1
image-166
werden van alle zonden en dan eventueel verder konden naar de hemel. Bidden voor een dierbare zou deze tijd drastisch kunnen verkorten. Daarnaast kon je broodjes aan de armen uitdelen. Ieder broodje dat je aan een bedelaar gaf was een zieltje verlossen. De broodjes werden, ‘zielenbroodjes’ genoemd.

Bekijk hier de griezeligste Halloween gadgets & accessoires!

De christelijke kerk was een groot voorstander van dit gebruik. Aan de ene kant was het een manier om de armen te ondersteunen in een moeilijke (en koude) tijd. Maar in Engeland en Ierland waar Halloween nog redelijk populair was kon het de oude heidense gebruiken vervangen. Tijdens Samhain, de voorloper van Halloween, werd eten voor ronddolende zielen bij de deur gezet. Men probeerde zo om de kwaadaardige geesten buiten de deur te houden. Daarnaast droeg men maskers om de geesten angst aan te jagen maar ook als vermomming. Men hoopte dat de geesten dachten met een mede-geest te maken te hebben. Een griezelig kostuum deed de rest, tenminste, dat wenste je.

halloween8
image-167

En dan de ‘trick’

halloween5
image-168
Maar waar dat ‘trick’ vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De Britten kenden een feest dat ‘Mischief Night’ werd genoemd. Tijdens ‘Mischief Night’ was het de bedoeling om zoveel mogelijk kattenkwaad uit te halen. Vrij onschuldig overigens, het gooien van een rot ei werd al als een behoorlijke ‘trick’ gezien. ‘Mischief Night’ werd op allerlei data ‘gevierd’ maar belandde uiteindelijk op de dag van Halloween.

halloween versiering

 Dit vind je misschien ook leuk:

 

Halloween en Allerheiligen

halloween5
image-147
Halloween is de Engelse naam voor Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen. Allerheiligen is op 1 november, Allerheiligenavond op avond van 31 oktober. Halloween is waarschijnlijk een voortzetting van een oud Keltisch feest, Samhain. Samhain was het Keltisch oudjaar, de donkere winter begon. Zielen van overleden dierbaren kwamen weer even terug op deze avond. Niet alleen vriendelijke geesten kwamen terug. Kwaadaardige geesten en zielen wisten de weg naar de aarde ook te vinden.

Van Samhain naar Allerheiligen naar Halloween

Samhain was de afsluiting van een jaar voor de oude Kelten. Grote vuren verlichtten de horizon en talloze dieren werden aan de ronddolende zielen geofferd. Toen de Romeinen dit gebied veroverden werden de feesten ter ere van hun godin Pomona en het Feralia (een soort Romeins Allerzielen) aan Samhain toegevoegd.

halloween2
image-148
De groeiende christelijke kerk kende ook een dag om alle heiligen te vereren. Een vaste datum had deze herdenking nog niet maar waarschijnlijk was het tot in de 7e eeuw in mei. In 873 wordt deze datum naar 1 november verschoven de datum van Samhain. Ongeveer 2 eeuwen later werd 2 november Allerzielen, de dag om alle overledenen te herdenken. Maar de oude gebruiken bleven. De avond voor Allerheiligen werd Alle Hallows’ Eve (‘hallow’ is heilige) genoemd en tenslotte verbasterd tot Halloween.

Bekijk hier de griezeligste Halloween gadgets & accessoires!

Het verhaal van Samhain

Tijdens de nacht van Samhain was de scheidslijn tussen deze wereld en die van de rusteloze zielen het dunst. In deze nacht konden de zielen van overledenen terugkeren naar de aarde en contact maken met de levenden. De Kelten zagen dit niet als een angstaanjagende gebeurtenis. Wanneer de zielen een nacht per jaar over de aarde konden dolen gingen ze weer tevreden naar het dodenrijk. Maar kwaadaardige zielen, boze geesten en angstaanjagende demonen hadden ook toegang tot onze wereld. Eten werd bij de deur gezet om de zielen tevreden te houden en grote vuren werden opgestookt om al het kwaadaardigs in toom te houden.

halloween7
image-149

Samhain had een dubbele bodem. De angst voor duivels en demonen waartegen je je moest beschermen was groot. Daartegenover stond dat zielen van geliefden ook terugkwamen en je deze misschien om raad kon vragen. Met verschillende rituelen werd door de druïden de toekomst voorspeld en de gunst van de goden gevraagd voor het komende oogstjaar. Toen de Romeinen op de Kelten en het Samhain stuitten zagen ze de overeenkomst met rituelen rond hun godin Pomona en het ´feest´ Feralia´ een Romeins Allerzielen. Eén van de symbolen van Pomona was de appel. Hierdoor zijn alle Britten aan het ´appelhappen´ tijdens Halloween.

Eindelijk Amerika!!!!!!

Dit Keltische Samhain was waarschijnlijk in de donkere kelders van de geschiedschrijving verdwenen maar een ramp liet het juist opbloeien. Halverwege de 19e

halloween1
image-150
mislukt de Ierse aardappeloogst en misère en hongersnood was het gevolg. Veel Ieren vertrekken naar Amerika waar ze een betere toekomst hoopten op de bouwen. Men zocht steun bij elkaar in deze zware tijden en zoals het wel vaker gebeurt, vierde graag de oude feesten van ´thuis´. De uitgeholde biet werd een uitgeholde pompoen en hiermee hét symbool voor Halloween. De verkleedpartij om de demonen op afstand te houden werd weer in ere hersteld en de kinderen mochten langs de deuren voor ‘treat or trick!’.

halloween versiering

Dit vind je misschien ook leuk

 

Halloween decoraties

decoratie-halloween2
image-57
Halloween decoraties. Bij Halloween hoort griezelen en de liefhebbers van horror kunnen helemaal los. Van verlichte pompoenen tot spinnenwebben bij de deurklink en van zwarte katten tot oranje slingers aan het plafond. Natuurlijk heb je voldoende snoep nodig en een vuurkorf bij de deur om demonen buiten te houden kan nooit kwaad.

decoratie-halloween1
image-58
Oranje en zwart zijn de kleuren van Halloween. Oranje omdat het de kleur is van de herfst en van de offervuren die de Kelten eeuwen geleden stookten. Oranje is ook de kleur van de talloze pompoenen die bij de voordeur staan en de herfstbladeren in de tuin. Zwart is de kleur van de dood en van katten die de lievelingsdieren van de boosaardige heksen waren. Zwart is ook de kleur van de nacht.
Pompoenen: Zie het volgende artikel op de site: Pompoen of Jack’O Lantern 

Bekijk hier de griezeligste Halloween gadgets & accessoires!

Appels: Toen de Romeinen het Keltische Samhain zagen vonden ze dat dit grote gelijkenis vertoonde met hun rituelen rond de godin Pomona . Eén van de symbolen van Pomona was een appel. ‘Appelhappen’ werd hierdoor een kinderspelletje dat gespeeld werd op de avond van Halloween. Maar met een appel kun je meer doen. Wanneer een ongetrouwd meisje op de avond van Halloween (om 12 uur precies) voor het raam gaat staan en een hap uit een appel neemt, ziet ze in het raam (boven haar linkerschouder) de reflectie van haar aanstaande echtgenoot.

Heksen en zwarte katten

decoratie-halloween4
image-59
De Ieren geloofden dat er heksen bestonden en niet alleen dat. Een heks was het sterkst op de avond van Halloween. Heksen kwamen bij elkaar om op deze donkere avond de mensen te kwellen met gruwelijke toverspreuken. Het zou kunnen dat je er toch eens eentje graag zou tegenkomen? Doe op de avond van Halloween je kleren binnenstebuiten aan, loop de hele avond achteruit en klokslag 12 staat er een heks voor je neus.

De Ieren brachten dit bijgeloof (is het dat?) naar Amerika. Katten hoorden bij de heksen. Vooral de zwarte katten zouden ongeluk brengen en men dacht zelfs dat demonen zich manifesteerden als katten. Een zwarte kat op Halloween, loop liever een straatje om.

halloween versiering

Dit vind je misschien ook leuk: