Halloween en Allerheiligen

halloween5
image-147
Halloween is de Engelse naam voor Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen. Allerheiligen is op 1 november, Allerheiligenavond op avond van 31 oktober. Halloween is waarschijnlijk een voortzetting van een oud Keltisch feest, Samhain. Samhain was het Keltisch oudjaar, de donkere winter begon. Zielen van overleden dierbaren kwamen weer even terug op deze avond. Niet alleen vriendelijke geesten kwamen terug. Kwaadaardige geesten en zielen wisten de weg naar de aarde ook te vinden.

Van Samhain naar Allerheiligen naar Halloween

Samhain was de afsluiting van een jaar voor de oude Kelten. Grote vuren verlichtten de horizon en talloze dieren werden aan de ronddolende zielen geofferd. Toen de Romeinen dit gebied veroverden werden de feesten ter ere van hun godin Pomona en het Feralia (een soort Romeins Allerzielen) aan Samhain toegevoegd.

halloween2
image-148
De groeiende christelijke kerk kende ook een dag om alle heiligen te vereren. Een vaste datum had deze herdenking nog niet maar waarschijnlijk was het tot in de 7e eeuw in mei. In 873 wordt deze datum naar 1 november verschoven de datum van Samhain. Ongeveer 2 eeuwen later werd 2 november Allerzielen, de dag om alle overledenen te herdenken. Maar de oude gebruiken bleven. De avond voor Allerheiligen werd Alle Hallows’ Eve (‘hallow’ is heilige) genoemd en tenslotte verbasterd tot Halloween.

Bekijk hier de griezeligste Halloween gadgets & accessoires!

Het verhaal van Samhain

Tijdens de nacht van Samhain was de scheidslijn tussen deze wereld en die van de rusteloze zielen het dunst. In deze nacht konden de zielen van overledenen terugkeren naar de aarde en contact maken met de levenden. De Kelten zagen dit niet als een angstaanjagende gebeurtenis. Wanneer de zielen een nacht per jaar over de aarde konden dolen gingen ze weer tevreden naar het dodenrijk. Maar kwaadaardige zielen, boze geesten en angstaanjagende demonen hadden ook toegang tot onze wereld. Eten werd bij de deur gezet om de zielen tevreden te houden en grote vuren werden opgestookt om al het kwaadaardigs in toom te houden.

halloween7
image-149

Samhain had een dubbele bodem. De angst voor duivels en demonen waartegen je je moest beschermen was groot. Daartegenover stond dat zielen van geliefden ook terugkwamen en je deze misschien om raad kon vragen. Met verschillende rituelen werd door de druïden de toekomst voorspeld en de gunst van de goden gevraagd voor het komende oogstjaar. Toen de Romeinen op de Kelten en het Samhain stuitten zagen ze de overeenkomst met rituelen rond hun godin Pomona en het ´feest´ Feralia´ een Romeins Allerzielen. Eén van de symbolen van Pomona was de appel. Hierdoor zijn alle Britten aan het ´appelhappen´ tijdens Halloween.

Eindelijk Amerika!!!!!!

Dit Keltische Samhain was waarschijnlijk in de donkere kelders van de geschiedschrijving verdwenen maar een ramp liet het juist opbloeien. Halverwege de 19e

halloween1
image-150
mislukt de Ierse aardappeloogst en misère en hongersnood was het gevolg. Veel Ieren vertrekken naar Amerika waar ze een betere toekomst hoopten op de bouwen. Men zocht steun bij elkaar in deze zware tijden en zoals het wel vaker gebeurt, vierde graag de oude feesten van ´thuis´. De uitgeholde biet werd een uitgeholde pompoen en hiermee hét symbool voor Halloween. De verkleedpartij om de demonen op afstand te houden werd weer in ere hersteld en de kinderen mochten langs de deuren voor ‘treat or trick!’.

halloween versiering

Dit vind je misschien ook leuk