Categoriearchief: Geboortestenen

Geboortesteen december: tanzaniet

geboortesteen december tanzaniet
image-570

tanzaniet

De tanzaniet is de geboortesteen voor iedereen geboren in december. Het is de ‘jongste’ steen en zette bij zijn ‘ontdekking’ de edelstenenwereld op z’n kop. Pas enkele jaren geleden werd deze edelsteen op de lijst met geboortestenen gezet. Hij verdrong hiermee de zirkoon en turkoois. Tanzanieten zijn blauw en worden alleen gevonden in de Merelaniheuvels in Tanzania. Tanzaniet wordt ook vaak genoemd als edelsteen bij een 8jarig huwelijksjubileum.

De ontdekking van de tanzaniet

Er doen verschillende verhalen de ronde en de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. De legende van de Massai zegt dat herders van de stam na een hevige brand de edelstenen vonden. De herders zagen dat de bruine stenen, die ze wel kenden, veranderden in blauwe stenen. Het is waar dat de steen verandert van kleur wanneer je hem verhit. De vondst werd gedaan in 1967 en twee jaar later wordt de steen op de markt gebracht door Tiffany and Co.. Het bedrijf gaf de steen ook zijn naam: Tanzaniet.

Wat is tanzaniet

Tanzaniet is een zoisietvariëteit. De naam was dan ook eerst anders, (blue) zoisite, spreek het snel uit en het lijkt alsof je ‘suicide’ zegt. Tiffany and Co. vond het geen goede naam voor de steen en geef ze eens ongelijk, het werd ‘tanzaniet’ omdat de steen alleen in Tanzania wordt gevonden.

Tanzanieten zijn vrij hard en scoren tussen de 6.5 en 7.0 op de schaal van Mohs. De hardste edelsteen, diamant, scoort een 10. Door deze hardheid is de tanzaniet heel geschikt voor sieraden. De steen is overigens vooral een sieraad en minder geschikt om te dragen bij werkjes als tuinieren, koken, schoonmaken, etc. en sporten.

Alleen in Tanzania

vlag tanzania
image-571

vlag tanzania

De tanzaniet komt alleen voor in Tanzania, de steen is hierdoor bijzonder. De kans dat in een ander land tanzanieten worden gevonden wordt door deskundigen als 1 op een miljoen geschat. De aanvoer van tanzanieten is hierdoor beperkt. De schatting is dat over twintig jaar de laatste tanzanieten worden gevonden. Wie de komende jaren een tanzaniet koopt hoort hierdoor bij het laatste selecte groepje eerste eigenaren.

Betekenis van de tanzaniet

De geschiedenis van de tanzaniet is kort. De meeste geboortestenen hebben eeuwen aan verhalen, folklore en betekenissen verzameld, de tanzaniet heeft dat niet. Volgens de Tanzanianen brengt de steen je tot rust. De edelsteen helpt je om je leven georganiseerd, overzichtelijk en productief te houden. Dragers zouden makkelijker in het leven staan en negatieve gevoelens achter zich kunnen laten.

Terug naar:
Geboortestenen bij je geboortemaand
Geboortestenen bij je sterrenbeeld

Geboortesteen november: de topaas

De geboortesteen voor november is de topaas! De steen met de kleuren van de zon maar vooral van de herfst. De warme kleuren maken het een gemakkelijke steen die vrijwel iedereen staat. Veel topazen zijn geelbruin maar vrijwel transparante tot mooie blauwe stenen zijn ook zeer gewild. De edelsteen hoort bij het sterrenbeeld Boogschutter en Schorpioen, in de Chinese horoscoop bij het Paard. Daarnaast bij zondag, een 4-jarig huwelijksjubileum en soms bij een gouden huwelijksfeest.

De topaas is het symbool voor:

 • geboortesteen november topaas
  image-556

  topaas

  loyaliteit, vriendschap en trouw

 • rustgevend
 • optimisme en geluk
 • vruchtbaarheidssteen
 • brengt balans
 • vrede en vooral harmonie
 • therapeutisch tegen o.a. jicht, bloedziekten en slapeloosheid
 • stimuleert de intelligentie van vooral mannen
 • beschermt tegen nachtmerries
 • helpt bij een dieet (versterkt de wilskracht)

Topaas hard en kleurrijk

De eerste topazen hadden vooral een goudgele kleur waardoor ze natuurlijk de perfecte steen waren voor de herfstmaand. Maar de topaas heeft veel meer kleuren van een vrij licht geel naar kleurloos doorzichtig tot rood, groen, roze en blauw. Enkele eeuwen geleden ontdekte een Parijse juwelier dat de steen van kleur verandert wanneer je hem verhit. De herfstbruine opaal wordt roodroze en lichtgele opalen worden vrijwel doorzichtig.
De topaas is hard, 8 op de schaal van Mohs, die loop 1 tot 10. Hierdoor zijn topazen uitermate geschikt voor sieraden hoewel ze wel kunnen beschadigen. Ook hebben topazen een effect dat pleochroïsme heet. Het betekent dat de kleur verandert wanneer je de steen draait in het licht, dat geeft natuurlijk een schitterend effect. Omdat de steen hard is kun je hem schoonmaken in een sopje eventueel met een zacht borsteltje.

Wat doet een topaas voor je

geboortesteen november topaas
image-557
Al meer dan 2000 jaar is de topaas een geliefd sieraad. De verhalen rondom de steen zijn hierdoor talloos. Meer dan welke steen dan ook wordt aan de topaas sterke helende en therapeutische krachten toegeschreven. De steen brengt vooral balans in je leven, rust in je hectische bestaan, versterkt je optimisme en doet wonderen voor vriendschappen.

Maar er is meer! De topaas maakt mannen aantrekkelijk en intelligent, vrouwen vruchtbaar en gelukkig. Ga je daarop vertrouwen? Eén verhaal zegt ook dat je je hand in kokend water kunt doen waarin een topaas is gegooid en deze er zonder brandblaren weer uittrekt. We raden aan om dit niet uit te gaan testen!

Terug naar:
Geboortestenen bij je geboortemaand
Geboortestenen bij je sterrenbeeld

Geboortesteen oktober: de opaal

Oktober is de maand van de opaal. Het is een mooie mysterieuze steen met fascinerende kleuren. Alle kleuren van de regenboog gevangen in één steen, de ‘Koningin van de edelstenen’ volgens de Romeinen. De opaal staat symbolisch voor hoop, liefde, trouw en vooral inspiratie. De opaal hoort ook bij de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen en Vissen en bij een 12-jarig en 14-jarig huwelijksjubileum.

Een opaal staat voor:

 • geboortesteen oktober opaal
  image-539

  opaal

  hoop, inspiratie en vertrouwen

 • onzichtbaarheid
 • goed voor het gezichtsvermogen
 • tegen blikseminslag
 • stress verlagend
 • geeft (mentale) kracht, goed voor hart en nieren en de steen beschermt tegen infecties
 • creativiteit
 • tegen nachtmerries

Hoe verzorg je een opaal?

Een opaal bestaat voor ca. 6% uit water en dit kan oplopen tot bijna 30%. Opalen zijn hierdoor kwetsbaar en kunnen hun kleur verliezen door warmte en kunnen ‘uitdrogen’. De steen is gevoelig voor zeep en parfum en wordt mat, maar wanneer je een beetje voorzichtig bent is deze steen het mooist wanneer hij direct op de huid wordt gedragen. Maak de steen alleen schoon in water met een beetje zeep en bewaar de steen op een donkere plek. Let ook op voor krassen, door zijn zachtheid beschadigt de steen makkelijk.

Helende kracht van de opaal

Het zijn vooral de helende krachten die de steen geliefd maakten. De opaal is goed tegen oogproblemen, verlicht stress, verbetert het concentratievermogen en versterkt het hart. Over het algemeen geeft de steen de drager het geruststellende gevoel dat alles wel weer goed komt.
De geweldige Engelse Queen Victoria was verzot op de steen en gaf veel edelopalen aan vrienden en familie. Sindsdien is de opaal steeds populairder geworden. De Art-decosieraden versierd met opalen aan het begin van de 20ste eeuw deden de rest.

Terug naar:

Geboortestenen bij je geboortemaand
Geboortestenen bij je sterrenbeeld

Geboortesteen september: de saffier

De saffier is de geboortesteen voor iedereen geboren in de maand september. Naast de diamant en de robijn misschien wel één van de belangrijkste edelstenen. De saffier hoort ook bij de sterrenbeelden Stier en Maagd, bij donderdag en de herfst. Een saffier is het perfecte cadeau bij een 5 jarig houten huwelijksjubileum. ‘Saffier’ komt van het Griekse ‘sappheiros’, kostbare steen. Vooral priesters droegen de steen in het verleden graag in omdat de steen symbool staat voor puurheid. Koningen geloofden dat de steen hun wijsheid gaf.

Een saffier staat voor:

 • geboortesteen saffier
  image-530

  saffier

  wijsheid

 • puurheid
 • rijkdom
 • kracht
 • onsterfelijkheid
 • vriendschap en loyaliteit
 • betrouwbaarheid

De kleuren van de saffier

De robijn en de saffier horen bij de korundgroep. Alleen de rode varianten uit deze groep worden robijnen genoemd, alle andere zijn saffieren. Saffieren kunnen veel kleuren hebben maar de mooiste zijn (korenbloem)blauw. Andere saffieren worden vaak met de kleur aangeduid, zo krijg je bv. gele, paarse en zelfs oranje saffieren. Saffieren zijn hard, net zoals robijnen, ze scoren een 9 op de schaal van Mohs. Hiermee staan ze net een punt onder diamant, het hardste materiaal dat we kennen in de natuur. Maak de steen af en toe schoon met een zacht schoonmaakmiddel en hij blijft prachtig van kleur.

Saffier is het symbool voor

geboortesteen saffier
image-531
Bij de saffier draait het om puurheid, wijsheid en vooral stabiliteit. Het is een mooie tegenhanger van zijn ‘zusje’ de robijn. Waar het bij de robijn gaat om de kracht van de passie, draait het bij de saffier vooral om begrip, betrouwbaarheid en vertrouwen in de toekomst. Door al die eigenschappen is de saffier een geweldige steen voor een verloving. Meer dan welke steen dan ook is de saffier een steen voor de liefde. (de Liefde die een leven lang meegaat)

Terug naar:
Geboortestenen bij je geboortemaand
Geboortestenen bij je sterrenbeeld

 

Geboortesteen augustus: de peridoot

De geboortesteen van augustus is de peridoot, ben je jarig in augustus dan hoort de peridoot bij jou. De ‘steen van de zon’, zo werd hij genoemd door de oude Egyptenaren. Hoewel de steen door de eeuwen heen wel eens is vergeten, is hij nu weer ongekend populair. De steen zou wonderen doen voor een huwelijk maar vooral een flinke oppepper geven aan je zelfvertrouwen. De steen straalt het groen van de natuur uit, geeft de drager vitaliteit en kracht.

Waar staat de peridoot voor?:

 • geboortesteen-peridoot
  image-520

  peridoot

  vitaliteit

 • natuur
 • de zon (zomer!)
 • (innerlijke) groei
 • rustgevend
 • zelfvertrouwen

De peridoot hoort ook bij het sterrenbeeld Weegschaal , de Aap in de Chinese horoscoop en een eenjarig papieren huwelijksjubileum.

De ideale edelsteen voor de zomer

zomer
image-521
Door de mooie groene kleur met soms een zweem van goud is de peridoot de ideale edelsteen voor augustus. De aanvoer van deze steen is voor de komende jaren verzekerd dankzij een grote vondst in de jaren ’90 in Kasjmir. Grote, intens groen gekleurde stenen blijven wel zeldzaam en hierdoor kostbaar. Andere landen waar peridoten worden gevonden zijn o.a.: Birma, Noorwegen, Kongo, Hawaï en Brazilië.

De peridoot voor je gezondheid

Het komt misschien door de zomerse frisse kleur maar de peridoot zou kracht geven aan de drager. Het is een positieve steen en geeft energie aan lichaam en geest! Je moet de steen dan wel direct op je huid dragen. Vroeger werd slijpsel van de steen met water vermengd en gedronken om astma te genezen. Naast dit alles doet de steen het natuurlijk goed op een gebruinde huid!

Terug naar:
Geboortestenen bij je geboortemaand
Geboortestenen bij je sterrenbeeld