Geboortesteen januari: de granaat

De geboortesteen voor de maand januari is de granaat. De geschiedenis van de steen gaat ver terug waarschijnlijk tot in de bronstijd. De granaat staat voor vriendschap, puurheid en zou tegen de duivel beschermen. Meestal heeft de steen een dieprode kleur maar paarse, oranje, gele, bruine en groene granaten komen ook voor.

Waar staat de granaat voor?

geboortesteen granaat
image-441

granaat

  • vriendschap
  • puurheid
  • liefde (die waarvoor je altijd weer naar huis gaat)
  • bescherming
  • brengt de reiziger weer thuis
  • medicinaal, goed voor hart en bloedsomloop en beschermt tegen vergiftiging

De granaat hoort ook bij een tweejarig huwelijksjubileum (soms ook bij een 6- jarig), het sterrenbeeld steenbok of waterman en in de chinese horoscoop bij de rat.

De naam granaat: De granaat werd in de bronstijd al gebruikt als edelsteen. De naam van de steen is afgeleid van het oud Engelse ‘gernet’ wat donkerrood betekent of is een verbastering van het Latijnse ‘granatus’, de steen zou lijken op de pitten van de granaatappel.
De mythe van de granaat: De granaat speelt een rol in de Griekse mythe van Persephone die ontvoerd wordt door de duistere god van de onderwereld, Hades. Na een wanhopige zoektocht van haar moeder laat Hades haar gaan, maar niet zomaar. Ze mag een half jaar op aarde zijn, daarna moet ze weer voor een half jaar naar de donkere wereld van Hades. Om daar zeker van te zijn voert Hades de arme Persephone enkele pittten van de granaatappel, wie eenmaal iets heeft gegeten in de onderwereld kan nooit meer terug!
Kleurrijke wereldsteen: De rode granaat is de bekendste en de edelsteen dankt er zijn naam aan maar granaten zijn er in veel kleuren en soorten. De kleuren variëren van rood via roze/violet naar groen, blauw en zelfs vrijwel kleurloos.
Therapeutische steen: In de alternatieve geneeskunde kreeg de steen ook een rol. De steen zou balans en evenwicht in iemands leven kunnen brengen, stress en angsten verminderen en mensen helpen bij het maken van beslissingen. Daarnaast versterkt de granaat positieve emoties, de sterkste daarvan is natuurlijk de liefde!

Terug naar:
Geboortestenen bij je geboortemaand of
Geboortestenen bij je sterrenbeeld