Geboortesteen februari: amethist

De amethist is de geboortesteen van de maand februari. Liever een amethist dan een diamant! Onze voorouders zouden het hier volledig mee eens zijn. De amethist is de Koninklijke steen, de prachtige paarse gloed paste bij de vorstinnen van lang geleden. De steen is verbonden met de Griekse god van de wijn Dionysus en zou beschermen tegen dronkenschap (in de carnavalsmaand !).

Waarom een amethist?

geboortesteen amethist
image-456

amethist

Er worden verschillende positieve eigenschappen aan de steen toegeschreven. Onderstaande lijst is niet compleet maar geeft vooral de beroemde beschermende werking van de steen weer.

  • schoonheid, puurheid en aanzien
  • beschermt tegen dronkenschap
  • beschermt tegen verslaving
  • doet wonderen voor de huid
  • negatieve gedachten verdwijnen
  • beschermt tegen ‘het kwaad’
  • goed tegen enkele lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en slaapproblemen

De amethist hoort ook bij het sterrenbeeld Waterman en in de Chinese horoscoop bij de Draak. Voor een 6-jarig huwelijk schijnt een amethist ook een goed cadeau.

De betekenis van de naam amethist: De naam van de amethist is een verbastering van de Griekse woorden ‘a’ (niet) ‘methystos’ (dronken). Voor de oude Grieken was dit een letterlijke betekenis, wijn drinken uit (prijzige) kannen van amethist zorgde ervoor dat je niet dronken werd. Soms werd zelfs slijpsel van de steen in glazen gedaan of droeg je simpelweg een steen als amulet om je hals. De amethist is verbonden met de Griekse god van de wijn Dionysus. Hij probeerde het beeldschone meisje Amethis te verleiden maar die wilde niet. Dionysus stopte niet en Amethis smeekt de godin Artemis om hulp. Deze verandert haar in een mooie witte steen. Dionysis was verbijsterd door deze vastberadenheid en gooide als offer enkele glazen wijn over de steen. De amethist was geboren.
De amethist is Koninklijk en geestelijk: De steen werd de belangrijkste steen voor vorsten, bisschoppen, priesters en kardinalen. De intense paarse kleur was schaars en daarom heel geliefd (en duur). Catharina de Grote (van Rusland) stuurde soldaten in een helse tocht naar Siberië om de steen te zoeken. De amethist zou de elasticiteit van de huid bevorderen en dat is na een bepaalde leeftijd heel aangenaam. De katholieke kerk gebruikt de steen in ornamenten en ringen, het was de lievelingssteen van Sint Valentijn en hierdoor een geweldig cadeau op 14 februari, Valentijnsdag.
Magisch en therapeutisch:  De amethist zou helpen tegen geheugenverlies, hoofdpijn, slapeloosheid en artritis. De kalmerende werking van de steen is goed tegen angstaanvallen, depressies en stress. Leonardo Da Vinci (niet de minste toch) vond dat de steen boze en negatieve gedachten verdreef en het hart vulde met goedheid en liefde. Het is een mooie gedachte om mee te eindigen. Prijs jezelf gelukkig met zo’n Koninklijke geboortesteen vol liefde!

Terug naar:
Geboortestenen bij je geboortemaand
Geboortestenen bij je sterrenbeeld