Categoriearchief: Feestdagen

Opa en Oma dag

Opa en Oma dag wordt ieder jaar gevierd op 4 juni. Een nationale Opa en Oma dag om alle lieve opa’s en oma’s extra in het zonnetje te zetten. Maar het gaat om meer, het is ook een dag waarop kinderen leren respect te hebben voor alle ouderen in onze maatschappij. Bijvoorbeeld respect voor hun levenservaring en wijsheid. Sinds 1978 wordt National Grandparents Day in Amerika gevierd, Nederland doet sinds 2004 mee.

Opa en Oma dag

opa en oma dagHet gaat tijdens de Opa en Oma dag niet om het geven van grote cadeaus, het gaat om aandacht. Eén dag per jaar laten zien hoe belangrijk grootouders voor kleinkinderen zijn. (want dat zijn ze)

De initiatiefneemster van National Grandparents Day in Amerika (Marian McQuade) vond het schrijnend dat veel ouderen vereenzaamden. Ze wilde juist deze ouderen ook extra aandacht geven. Daarnaast wilde ze dat kinderen respect kregen voor ouderen. Ze lanceerde zelfs een plan om ouderen te laten ‘adopteren’ door jongeren.

Wat doe je op Opa en Oma dag?

We schreven al het gaat niet om grote cadeaus! Wel is het leuk om opa of oma iets te geven dat een kleinkind zelf heeft gemaakt. Misschien een versje op laten zeggen dat het kind heeft geleerd. opa en oma dagWanneer je echt niet in de gelegenheid bent om langs te gaan kun je een lief kaartje aan oma of opa sturen.

Het is ook een dag om opa en oma te laten vertellen over vroeger, de kans voor kleinkinderen om hun grootouders beter te leren kennen. Neem samen oude fotoboeken door, het is altijd leuk om herinneringen op te halen :-). Kinderen leren zo waar hun (familie)wortels liggen. Daarnaast leren kinderen om met geduld en respect naar ouderen te luisteren.

Een dag om iets te doen wat opa of oma leuk vindt. Samen koken, vissen, naar een museum, voetballen, naar het strand, enz…. Je weet vast waar opa of oma dol op zijn.

Meer speciale feestdagen op EenSpeciaalMoment

Moederdag knutseltips
Hoe is Moederdag ontstaan
Hoe is Vaderdag ontstaan
Vaderdag tips – knutsels en versjes

Het Suikerfeest

Wat is het Suikerfeest?

suikerfeestHet Suikerfeest is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan wordt gevierd. Tijdens de maand ramadan wordt door moslims gevast, het feest is de afsluiting van deze vastenmaand. Het Suikerfeest wordt ook wel het Kleine Feest genoemd of in het Arabisch Id-al-fitr het ‘feest van het breken van de vasten’.

De ramadan

Het Suikerfeest is niet los te zien van de maand ramadan. De maand ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze maand wordt gevast tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is één van de 5 zuilen van de islam en hierdoor verplicht. In deze tijd ben je vooral bezig met je geloof, je toont zelfdiscipline (vasten is echt niet makkelijk) en je leert hoe zwaar het is voor mensen die het minder hebben dan jij. Overigens is het vasten niet voor iedereen verplicht, zieke mensen, zwangere vrouwen en kleine kinderen hoeven niet te vasten.

Wanneer is het Suikerfeest?

Zoals we al schreven, het Suikerfeest is het einde van de maand ramadan. Het feest wordt gevierd op de eerste dag van de tiende maand, Shawwal. Hoewel dit dus een vaste datum is wordt het Suikerfeest volgens de Gregoriaanse kalender steeds op een andere datum gevierd. Dit komt omdat de islamitische kalender een maankalender is. Wanneer de sikkel van de ( nieuwe) maan verschijnt begint een volgende maand. Het is niet zo dat alle moslims het Suikerfeest op dezelfde dag beginnen. Ieder land en iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen berekening hiervoor.

Vieren van het Suikerfeest

vieren suikerfeestNa zonsondergang op de laatste dag van de maand ramadan gaan moslims naar de moskee om te bidden. Na het gebed wordt er flink geknuffeld en handen geschud. De kinderen kussen de hand van hun ouders om hun respect te tonen. Nu kan het Suikerfeest beginnen!

De volgende dag trek je mooie kleren aan en gaat samen naar de moskee. Sommige vrouwen en meisjes versieren hun handen met henna, wat er prachtig uitziet. Niet altijd gaan vrouwen mee naar de moskee want het feest vraagt natuurlijk ook veel voorbereiding. Het huis wordt grondig schoongemaakt en er moet gekookt en gebakken worden. Het heet niet voor niets het Suikerfeest! Maar het gaat om meer tijdens dit feest dan alleen maar eten. In de moskee wordt geld opgehaald voor de armen, familie wordt bezocht en kinderen krijgen cadeautjes.

Het feest dankt zijn naam wel aan alle heerlijke gerechten die gegeten worden, denk aan: dadels, Turks fruit, baklava, heerlijke lamsschotels (hartig hoort er ook bij), taart, zoete koekjes en veel meer! Maar omdat het niet alleen om eten gaat zijn er moslims die liever de naam het Kleine Feest gebruiken. ( Het Offerfeest is het Grote Feest)

Diwali, Divali, hindoestaans feest van het licht

Diwali, Divali, het lichtjesfeest

Divali lichtjesfeestDiwali (of Divali), is een belangrijk hindoeïstisch feest. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, in een letterlijke vertaling betekent dit rijen lampjes/lichtjes. Het feest vindt plaats in oktober of november en dankt zijn naam aan de lampjes (dia of diya’s) die in en buiten de huizen en tempels worden gezet . Vandaar de naam ‘Feest van het Licht’ of gewoon het ‘lichtjesfeest’. Dit vrolijke lichtjesfeest duurt 5 dagen.

Betekenis Diwali

Lakshmi

Lakshmi

Symbolisch wordt de overwinning van het goede over het kwade, het licht over de duisternis, de reinheid over de onreinheid en de waarheid over de onwaarheid gevierd. Daarnaast wordt de godin Lakshmi vereerd, de godin van het licht, voorspoed en geluk. tegelijkertijd lijkt het ook een beetje op een Nieuwjaarsfeest want er wordt vuurwerk afgestoken.

Rituelen bij Diwali

diwaliHet huis wordt schoongemaakt en de vele lampjes wijzen de godin Lakshmi de weg naar de verschillende families. Maar niet alleen het huis wordt schoongemaakt. Tijdens, en vaak ook voor Diwali, eet men vegetarisch, alcohol wordt niet gedronken en je trekt natuurlijk je mooiste kleding aan! Het is één van de belangrijkste feesten voor de hindoes en het wordt door iedereen gevierd van jong tot oud, arm tot rijk en overal ter wereld. Men wenst elkaar Subh Diwali, een Gelukkig Lichtjesfeest!

Diwali is een familiefeest

diwali lichtjesfeestDiwali is een vrolijk feest, een echt familiefeest. Er wordt zoetigheid gegeten en de oudere vrouwen uit de familie voeren rituelen uit bij de voordeur om zo de godin Lakshmi gunstig te stemmen.

De diya’s moeten blijven branden om de godin de weg te wijzen naar het huis. Vaak gaat men ook naar een Hindoegebedshuis (een Mandir) voor een speciale dienst.

De achtergrond van Diwali

diwali tempelEr zijn veel verschillende verhalen over de oorsprong van dit lichtjesfeest. De godin Lakshmi speelt een belangrijke rol in veel van die verhalen. Volgens één daarvan werd de godin tijdens Diwali gered door de Vishnoe een andere hindoeïstische god. Daarnaast wordt tijdens Diwali gevierd dat de god Krishna Bhagvaan de wereld redde van een boze demon. Maar Diwali is ook het eind van een zakelijk jaar, handelaren sluiten hun boeken en de boeren hebben hun oogst in de schuren.

Diwali wordt overal gevierd

diwali diaDiwali wordt over de hele wereld gevierd. In Suriname is het zelfs een nationale feestdag. Ook in Nederland en bijvoorbeeld Engeland viert de Hindoestaanse gemeenschap uitbundig Diwali. Diwali valt ieder jaar op andere dagen, deze worden bepaald door de Hindoekalender. Dit is volgens de Gregoriaanse kalender in oktober en/of november.

Wat vier je met Pesach

Pesach, een Joods feest

pesach lentefeestPesach is het Joods Paasfeest, een lentefeest, een vrijheidsfeest of Feest van het ongezuurde brood (matze). Pesach duurt 7 of 8 dagen en wordt gevierd in maart/april. Met dit feest wordt de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdacht (ongeveer in de 15e eeuw v.Chr.), wat tegelijkertijd een bevrijding uit de slavernij was. Het begint allemaal met Sederavond, de avond voor Pesach, dit is eigenlijk het hoogtepunt van Pesach.

Wat wordt met Pesach gevierd

De bevrijding uit de slavernij en de uittocht uit Egypte wordt gevierd. De Egyptische farao was eerst helemaal niet van plan om de Joden te laten gaan maar nadat God tien plagen naar zijn land had gezonden wilde hij ze graag kwijt. Onder leiding van Mozes vertrekken de Joden richting Israël, het beloofde land. Het feest begint met Sederavond, de avond waarop de maaltijd wordt herdacht voordat de Joden vertrokken uit Egypte.

Wat is Sederavond

matze pesachVoor de Sederavond zelf wordt het hele huis schoongemaakt, het speciale pesachservies wordt opgepoetst en de tafel mooi gedekt. Al het brood wordt uit het huis gehaald want in brood zit gist om het te laten rijzen. Het joodse volk had geen tijd om brood te laten rijzen toen ze overhaast uit Egypte moesten vertrekken dus namen ze brood mee zonder gist, matze.

De hele familie komt samen voor een uitgebreide maaltijd en er worden verhalen verteld over de oorsprong van Pesach. Pesach is namelijk ook een groot en gezellig familiefeest. Sommige etenswaren hebben een speciale betekenis. Bijvoorbeeld mierikswortel, de wortel heeft een vrij bittere smaak en doet terugdenken aan de ‘bittere’ uittocht uit Egypte. Er wordt voorgelezen uit de haggadah, in dit boek staat het verhaal van de uittocht uit Egypte.

De Pesachweek

De hele Pesachweek duurt 7 of 8 dagen en tijdens deze week worden geen etenswaren met gist gegeten. Brood en andere producten met gist worden vervangen door matze. De week staat natuurlijk in het teken van de uittocht uit Egypte maar heeft ook in de moderne wereld de betekenis van bevrijding en het streven van het Joodse volk om in vrijheid te leven.

Oud en Nieuw met kinderen, spelletjes!

Ideeën voor kinderen met Oud en Nieuw. Het kan voor kinderen een hele tijd duren voordat de klok (eindelijk) twaalf slaat. Sommige kinderen kunnen al snel de hele avond wakker blijven maar er zullen genoeg zijn die een slaapje niet af zullen slaan. Gelukkig levert oudejaarsavond ook een flinke hoeveelheid spelletjes, knutsels en lawaai op. Voorop staat dat het voor iedereen een gezellige avond moet worden, oliebollen op tafel en stiften in de aanslag!

Ideeën voor oudejaarsavond met de kinderen

Lawaai, heel veel lawaai

knalbonbon2
image-1137
Het favoriete thema is natuurlijk zoveel mogelijk herrie maken. Laat de kinderen ‘herriemakers’ maken. Dat kan heel simpel met papieren bekertjes met gedroogde bonen en een dekseltje erop. Plastic flessen kun je laten beschilderen of beplakken met allerlei kleurtjes en daarna vullen met bonen. Een soort castagnetten maak je met dubbelgevouwen papieren party-bordjes, versier deze ook met repen crêpepapier. Maak samen partycrackers, een voorbeeld: Hoe maak je een Christmas Cracker?

Versieren is ook leuk op oudejaarsavond
Laat de kamer versieren met (zelfgemaakte) slingers, ballonnen , glow in the dark en vlaggetjes. Misschien is er nog wel een handige ouder die poppetjes uit papier kan knippen?

Dit was 20..!
Verzamel foto’s, krantenknipsels, briefjes, kaartjes van het afgelopen jaar een maak er een album van met als thema ‘Dit was …… voor ons’. Daarnaast, wel eenvoudiger en minder tijdrovend, kun je de kinderen een collage laten maken op een groot stuk karton, het wordt een soort muurkrant.

Tijdcapsule
Zorg in ieder geval voor een tijdcapsule die tegen een stootje kan en die niet roestend uit elkaar valt, tenminste wanneer je hem daadwerkelijk wilt begraven. In de capsule gaat een foto of een ander aandenken aan het afgelopen jaar. Het is ook leuk om er een voorspelling in te doen voor het komende jaar. Begraaf de tijdcapsule met een kleine ceremonie in de achtertuin. Heb je alleen een balkon dan is een flinke bloempot ook voldoende. Maar een tijdcapsule hoeft natuurlijk niet beslist onder de grond. De bovenste plank van een keukenkastje, een lade die zelden opengaat of de doos met kerstspullen kan ook.

Spelletjes, spelletjes, spelletjes,…

oliebollen
image-1138
Alle vergeten en heel lang niet meer gespeelde spelletjes kunnen uit de kast, het is spelletjestijd! Veel kinderen vinden het geweldig om een hele avond bordspelletjes te doen met hun ouders. Probeer ieder kind een spelletje uit te laten zoeken en dat houdt in dat je beter kunt kiezen voor spellen die niet meer dan een half uur kosten.

Eten en drinken
Oliebollen natuurlijk! Of kleine cakejes bakken en de kinderen deze laten versieren. Vergeet niet de kinderchampagne koud te zetten en maak het vooral niet te ingewikkeld. Ga voor hartig in plaats van zoet. Kaasblokjes, minipizza’s, stukjes worst, soepstengels, kleine tomaatjes of stukjes fruit.

Oliebollen, het recept

Traditioneel horen oliebollen natuurlijk bij het vieren van Oud en Nieuw, hieronder ons favoriete familierecept!

Het recept voor oliebollen:

 • oliebollen
  image-1129
  1 kilo tarwebloem (we houden van een flinke voorraad)
 • 700 ml (handwarm) water
 • 300 ml lauw bier
 • 4 zakjes gedroogde gist of 80 gram verse gist
 • 50 gram suiker
 • 10 gram zout
 • 1 geraspte appel

Zeef de bloem met het zout boven een grote beslagkom. Los de gist op in het handwarme water. Voeg alles bij de bloem en mix het tot een klontvrij oliebollenbeslag. Eventueel kun je er nu ook de vulling bij doen. Laat dit een uur onder een keukendoek rijzen op een warme (en zeker tochtvrije) plaats.

Met vulling bv. rozijnen, haal de rozijnen even door wat bloem (zakken ze niet in je mix naar de bodem) en meng ze met een houten pollepel door je beslag.

Na een uur is het beslag voldoende gerezen.

Warm een frituurpan of andere ruime pan op tot 180 graden, bak in olie niet in frituurvet! Maak met twee grote soeplepels bolletjes van het beslag en laat ze in de olie glijden. Wanneer je de lepels even in de olie houdt dan laat het deeg makkelijk los van de lepels. Als je een gewone pan gebruikt is het soms lastig om te zien of de olie heet genoeg is. Goede oliebollen zakken eerst naar de bodem, komen dan omhoog en draaien vanzelf in je pan. (Daarom moet de pan ook diep genoeg zijn en moeten de oliebollen de kans hebben om zelf te draaien.)

Waarom vieren we Oud en Nieuw?

vuurwerk
image-1122
Oudejaarsavond valt ieder jaar op 31 december. Dit lijkt voor ons zo logisch maar pas sinds 1575 vieren we officieel Oud en Nieuw op die data. Voorheen werd het gevierd op bijvoorbeeld Sint Maarten (11 november) of ergens in maart wanneer de zomer weer in aantocht was. Bij de viering van Oud & Nieuw horen oliebollen, vuurwerk en een gezellig feestje met familie of vrienden.

Het Oudjaar van onze voorouders, een beetje Joel

De Germanen vierden het Joelfeest aan het eind van het jaar en begin van het nieuwe. Het was een feest dat meestal begon rond 25 december en tot 6 januari duurde. Ongeveer halverwege was een groot feest met vuren, rituelen en de verschijning van talrijke demonen. Joel was een donkere tijd, de hemelpoorten gingen open en de weg was vrij voor geliefde voorouders maar ook veel akelig gespuis zag zijn kans schoon.

vuur
image-1123
De Joel was ook het vieren van een nieuw begin, de dagen werden eindelijk weer langer.Traditioneel hoorden offers en enorme vuren bij deze tijd. Grote vuren om de slechte geesten op afstand te houden maar ook om te vieren dat de zon weer in aantocht was. Offers waren er voor de goden en voor het afdwingen van veel geluk in het nieuwe jaar. De data van het heidense Joelfeest konden niet ontkomen aan kerstening. Het begin van het feest werd het kerstfeest, de laatste dag werd Driekoningen en de nieuwjaarsviering werd een boete- en biddag.

Veel gedoe dat nieuwe jaar

Officieel werd 1 januari pas in 1575 het begin van het nieuwe jaar. De Spaanse landvoogd Requesens had genoeg van alle onduidelijkheid en via een plakkaat liet hij de bevolking op 16 juni weten dat Nieuwjaarsdag op 1 januari viel.

Al eerder had een leider de datum van het Nieuwjaar op 1 januari gezet. Julius Ceasar bepaalde in 44 v. Chr. dat dit de enige juiste datum was voor Nieuwjaar bij de invoering van de nieuwe kalender. Dat was even wennen want de Romeinen begonnen altijd in maart met het nieuwe jaar. Januari kreeg de naam van de god met de twee gezichten, Janus.

Nu was de nieuwe christelijke wereld natuurlijk niet zo makkelijk te overtuigen. Men vierde het einde van het jaar maar net zoals het uitkwam maar liever niet in januari, stel je voor de maand van zo’n heidense god! Eind maart was een beter moment. Op 25 maart viel Maria boodschap, de dag waarop Maria hoort dat ze in verwachting is van Jezus. Maar de Spaanse landvoogd had er weinig geduld mee, 31 december ‘y eso es todo!’ (en daarmee basta). Het hielp dat enkele jaren later de Gregoriaanse kalender door de paus werd ingevoerd. Hoewel het de protestanten in Nederland weinig op hadden met deze Roomse dwingelandij, werd de datum toch langzamerhand verschoven naar 1 januari.

Sint Maarten kinderfeest

Sint Maarten
image-1098
Sint Maarten kinderfeest. Sint Maarten is een beschermheilige voor kinderen en armen. Vroeger werd daarom vaak aan arme kinderen een kleinigheid gegeven om de komende winter het hoofd te bieden. De kinderen gingen met lampionnetjes gemaakt van uitgeholde suikerbieten langs de deur. Welgestelde ouders zagen hun kinderen liever niet langs de deuren gaan, wat zouden de buren wel niet denken! Maar rond de jaren 30 van de vorige eeuw werd Sint Maarten het feest zoals we dat nu kennen. Alle kinderen mogen langs de deuren om een liedje te zingen voor snoep of fruit.

Liedjes voor Sint Maarten

mandarijnen
image-1099
Sint Maarten, Sint Maarten.

De koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan.
Daar komt Sint Martinus aan. (Als Sinterklaas kapoentje)

en deze ook:

Sinte Maarten mik mak
M’n vader is een dikzak
M’n moeder is een dun(ne)tje,
Geef me een pepermun(ne)tje

of

11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje.
11 november is de dag,
dat mijn lichtje branden mag.

Wanneer iemand het waagt om niets te geven:

Hier woont juffrouw (meester) kikkerbil
die ons niks geven wil
geef ons een appel of een peer
dan komen wij het hele jaar niet meer

Lampionnen Sint Maarten

Bij Sint Maarten horen natuurlijk de lampionnen. In sommige provincies maken de kinderen een lampion op school en die mogen ze rond 11 november mee naar huis nemen. Op een woensdagmiddag kun je ook zelf een lampion in elkaar knutselen. Bedenk wel dat papier-maché een flinke ´droogtijd´ heeft. Een kartonnen lampion is in een uurtje klaar. Op de site van Kinderpleinen/lampionnen staan heel veel voorbeelden.

Sint Maarten gans, het recept

Sint Maarten gans, het recept! Een gebraden gans hoort bij Sint Maarten. Het verhaal van Sint Maarten en de gans gaat zo: Hij wilde eigenlijk geen bisschop worden van Tours. Daarom verstopte hij zich in het ganzenhok in de hoop dat men een ander zou kiezen. Alleen maakten de ganzen een enorme herrie waardoor de arme heilige toch bisschop werd. Nee zeggen was blijkbaar geen optie. In Duitsland zingen ze het zo: Die Gans wird gebraten, denn er hat Sankt Martin verraten. Daarom ook maar een Duits recept voor een echte gans van Maarten:

Sint Maarten gans, het recept

Ingrediënten:

 • een gans van ongeveer 3 kilo
 • Sint Maarten gans, het recept
  image-1103

  basilicum

  zout

 • peper
 • basilicum
 • marjolein
 • halve liter kippenbouillon
 • 1 dl. cider

Voor de vulling

 • ongeveer 200 gr. wit brood
 • 100 ml. kippenbouillon
 • 500 gr. gepelde kastanjes
 • 500 gr. kalfsvlees
 • peterselie
  image-1104

  peterselie

  3 fijngehakte uien

 • 1 eetl. boter
 • bakje champignons
 • bosje peterselie
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat

De gans van binnen en buiten inwrijven met zout, peper, marjolein en basilicum. Zet de afgedekte gans daarna een uurtje in de koelkast. Ruim tijd om de vulling te maken. Laat het brood in stukken gesneden 5 minuten weken in de bouillon, daarna goed uitknijpen. Hak de kastanjes fijn en meng ze met het vlees. Fruit de ui aan in de boter en doe er daarna de klein gesneden champignons bij. Maak een mengsel van het brood, kastanje/vleesmengsel en de champignons en ui. Kruid dit mengsel met peper, zout, peterselie en nootmuskaat. Lijkt het mengsel iets te nat dan kun je nog wat paneermeel toevoegen.

Vul de gans met dit mengsel en naai hem daarna goed dicht met naald en draad.

Leg de gans in een grote ingevette braadslee. Oven voorverwarmen op 240 graden, wanneer de gans in de oven gaat de temperatuur terugbrengen tot 220 graden. Keer de gans regelmatig en giet er dan een scheut kippenbouillon overheen. Mocht het vel te bruin worden leg er dan een vel aluminiumfolie over. Een gans met dit gewicht moet ongeveer 2 uur in de oven.

Haal zo af en toe het vet uit de schaal en vervang het door bouillon.

De gare gans kan uit de oven, leg hem op een schaal die even terug kan in de uitgeschakelde oven.

Ontvet de bouillon die bij de gans in de braadslee zat. Zeef de bouillon door een keukendoek. Doe de bouillon in een kleine pan en voeg de cider toe. Laat deze saus flink inkoken of gebruik maizena voor een sneller resultaat.

Gans kan uit de oven en geserveerd met de saus.

Lekker met: spruitjes met kastanjes of natuurlijk rode kool met appeltjes en gebakken aardappeltjes.

Wie was Sint Maarten

Sint Maarten op 11 november

Sint Maarten
image-1086
Op 11 november wordt het feest van Sint Maarten gevierd. Kinderen trekken met felgekleurde lampionnetjes langs de deuren om voor snoep een liedje te zingen. Vooral in het noorden en zuiden van het land is het een populaire traditie. Soms worden Sint Maartensvuren aangestoken en een enkeling werpt zich op het braden van een echt Sint Maartensgans.

Wie was Sint Maarten?

Sint Maarten is een heilige in de katholieke kerk. Hij is overleden op 8 november 397, 81 jaar oud. Op 11 november wordt hij begraven in Tours. Martinus (dat is zijn echte naam) werd geboren in Hongarije. Het gezin verhuist al snel na zijn geboorte naar Italië waar zijn vader magistraat wordt in het leger. Martinus gaat al op 15e jarige leeftijd in het leger. De jonge Martinus gaat mee naar Gallië, Frankrijk. Eén van de belangrijkste en misschien wel mooiste verhalen over Martinus vindt plaats in deze tijd. Voor de stad Amiens ziet Martinus een bedelaar die hem om een aalmoes vraagt. Martinus bedenkt zich geen moment wanneer hij de bibberende arme man ziet. Met zijn zwaard deelt hij zijn mantel in tweeën en geeft de ene helft aan de bedelaar.

Sint Maarten
image-1087
Nog diezelfde nacht ziet Martinus in een droom Christus met de helft van zijn mantel. Het maakt diepe indruk op de jonge soldaat en kort daarop laat hij zich dopen. Hij verlaat het leger en wordt monnik. Hij gaat naar Italië om het geloof te verkondigen maar rond 361 is hij weer terug in Frankrijk. Al snel krijgt de populaire Martinus volgelingen. Wanneer de bisschop van Tours tien jaar later overlijdt volgt Martinus hem op.

Het was nooit de ambitie van Martinus om als bisschop te eindigen. (Het schijnt dat hij met een smoes naar Tours werd gelokt.) Zijn eenvoudige leven als monnik heeft hij er nooit voor opgegeven. Hij was een fel verdediger van de christelijke leer en hierdoor ook een fel tegenstander van de nog bestaande heidense gebruiken. Al tijdens zijn leven is de bisschop beroemd om zijn goedheid en verhalen over wonderen worden dan al verteld. Vrij snel na zijn dood wordt Martinus heilig verklaard en hiermee is hij de eerste heilige die niet de martelaarsdood is gestorven. Vanuit Frankrijk bereiken de verhalen over de liefdadigheid van de populaire bisschop de rest van Europa.

De gans voor Sint Maarten

Op Sint Maarten eet je een gebraden gans. Het hoort bij een korte anekdote over het leven van de heilige Maarten. Hij wilde eigenlijk helemaal geen bisschop worden van Tours. Daarom verstopte hij zich in het ganzenhok in de hoop dat men een ander zou kiezen. Alleen maakten de ganzen een enorme herrie waardoor de arme heilige toch bisschop werd. Nee zeggen was blijkbaar geen optie. In Duitsland zingen ze het zo: Die Gans wird gebraten, denn er hat Sankt Martin verraten. Hier het recept voor een gebraden gans van Sint Maarten.

Sint Maarten beschermheilige

Sint Maarten wordt vooral vereerd om zijn liefdadigheid. Het verhaal van de arme bedelaar bij Amiens is een prachtig verhaal daarover. Vooral in de Lage Landen, wat nu Nederland en Vlaanderen is, werd de heilige bisschop populair. Veel kerken kregen zijn naam en hij werd de beschermheilige van zowel Utrecht als Groningen. Beiden steden hebben prachtige kerken ter ere van Martinus, de Martinitoren (Groningen) en de Dom (Utrecht).  Daarnaast beschermheilige van: armen, herders en hun vee, dronkaards (de bekeerde dan), kleermakers, soldaten, wijnbouwers,reizigers, stadsomroepers, kasteleins, paarden, ganzen, wapensmeden en wevers. Zijn grote bekendheid dankt hij waarschijnlijk aan zijn rol als beschermheilige van kinderen naast de beroemde Sint Nicolaas.

Driekoningenbrood, het recept

Op de avond voor Driekoningen werd een brood gegeten waarin een boon of amandel meegebakken werd. Wie de boon vond was de ‘koning’ van de dag en de baas in huis.

Het recept voor Driekoningenbrood

Een Driekoningenbrood begint met het maken van een gistdeeg/beslag:

 • 500 gram bloem
 • 2 dl. lauwe (!!!) melk
 • 2 zakjes gist (is ongeveer 10 gram verse gist)
 • eetlepel suiker
 • beetje zout
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 2 dl. melk
 • 100 gram boter
 • 1 eierdooier
 • 75 gram amandelspijs

De bloem samen met het zout en de suiker zeven in een kom en doe de citroenrasp erbij. De gist oplossen in de lauwe melk en de boter in een pannetje verwarmen (hij mag niet bruin worden) en daarna laten afkoelen. In kuiltje in het bloemmengsel maken en daar langzaam de gistoplossing, boter en de eierdooier doorheen kneden. Zorg dat je handen koel zijn, dat kneedt het makkelijkst. Laat het deeg een uur rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek.

Kneed na een uur de amandelspijs door het deeg en vorm er een groot rond brood van. Vergeet niet een witte boon of hele amandel in het deeg te verstoppen! Laat het zeker nog een uur rijzen op een warm plekje onder een vochtige theedoek.

Daarna in een voorverwarmde oven van 200 graden, ongeveer 35 minuten.

Wanneer het brood is afgekoeld kun je er met poedersuiker een kroon op vormen: knip uit een vel papier een kroon, leg de kroon op het brood en strooi ruim poedersuiker over het brood. Daarna haal je de papiervorm weg en heb je een mooie kroon op je brood. (Ster wordt ook vaak gedaan maar er hoort toch echt een kroon op een Driekoningenbrood vinden wij!)

Driekoningen als kinderfeest

Tot in de 18e was Driekoningen vooral een feest voor kinderen vergelijkbaar met Sint Maarten. Kinderen gingen met lampions in de vorm van sterren langs de deuren om snoep te halen, het werd ‘sterzingen’ genoemd. Veel kinderen droegen kronen ter herinnering aan de ‘koningen’. In sommige plaatsen in Nederland worden nog optochten gehouden tijdens Driekoningen. In enkele landen worden Driekoningen nog gevierd als een soort Sinterklaas met cadeautjes voor de kinderen.

Liedje voor het sterzingen:

driekoningen
image-1078
Drie koningen, drie koningen

geef mij een nieuwe hoed.

Mijn oude is versleten
mijn moeder mag het niet weten.

Drie koningen, drie koningen
geef mij een nieuwe hoed.

Ook thuis werd het feest gevierd met een ‘Driekoningenbrood’. Op de avond voor Driekoningen werd een brood gegeten waarin een boon of amandel meegebakken was. Wie de boon vond was de ‘koning’ van de dag en de baas in huis.

Een andere traditie was het grabbelen naar de ‘koningsbrief’, wie de brief uit een grabbelton trok was de baas op de dag van Driekoningen. Een variant hierop was het grabbelen naar beeldjes van de koning met zijn hele hofhouding, het beeldje dat je grabbelde bepaalde je rol van de dag.

Maar in slecht tijden gingen de armen langs de deuren om aalmoezen op te halen. De meesten waren verkleed tijdens het ‘bedelzingen’ en om herkenning te voorkomen droegen ze vaak ook maskers. In tijden van voorspoed namen de kinderen de traditie over of volwassen gingen ‘bedelzingen’ voor een goed doel.

Wat is Driekoningen

Op 6 januari wordt door christenen Driekoningen , Openbaring van de Heer of Epifanie gevierd. In de westerse christelijke traditie wordt het bezoek van de drie ‘koningen’ aan het kind in de stal gevierd, de oosters-orthodoxe christelijke kerk viert op 6 januari de doop van Jezus. Het centrale thema is de ‘ goddelijke openbaring’.

Wat is Driekoningen?

Het verhaal van de ‘koningen’ wordt beschreven in het evangelie van Matteüs (2):

Driekoningen
image-1069
en nu ging de ster die ze hadden zien opgaan voor hen uit, totdat hij stil bleef staan boven de plaats waar het kind was. Toen ze dat zagen, werden ze vervuld van diepe vreugde. Ze gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder. Ze wierpen zich neer om het eer te bewijzen. Daarna openden ze hun kistjes met kostbaarheden en boden het kind geschenken aan: goud en wierook en mirre.

Matteüs beschrijft de komst van magiërs uit het oosten die het Kerstkindje aanbidden en het geschenken geven. Alleen hij beschrijft dit verhaal en noemt ze magiërs, geen koningen. Ook nergens in de beschrijving van Matteüs staat dat het er drie zijn, ze brengen alleen drie geschenken mee: goud, wierook en mirre. Overigens bezoeken de magiërs van Matteüs een huis, geen stal.

Waarom de magiërs juist mirre, wierook en goud meenamen blijft onduidelijk. Goud is kostbaar en zou kunnen wijzen op de ‘Koninklijke’ status van het kind. Wierook ruikt geweldig en de rook stijgt op naar de hemel, een erkenning van de goddelijke status. Mirre werd sinds voorchristelijke tijden al gebruikt om de goden te vereren maar mirre staat vooral voor de sterfelijkheid en de dood. Nog waarschijnlijker is dat hier gewoon de kostbaarste geschenken worden genoemd die men in die tijd kon geven.

driekoningen
image-1070
Driekoningen is op 6 januari

Net zo onwaarschijnlijk als het is dat Jezus op 25 december is geboren, is het dat de Wijzen op 6 januari bij het Kerstkind waren. Waarom werd het dan 6 januari? Kerstmis in december hebben we te danken aan het heidense zonnewendefeest en zo kreeg 6 januari ook een christelijke betekenis. Driekoningen verving het heidense Dertiendag, dat werd altijd rond 6 januari gevierd. Dertiendag was de afsluiting van de Joeltijd en viel dertien dag na het zonnewendefeest.

Wat vier je met Palmpasen?

Wat vier je met Palmpasen? Geen idee? Pasen is vooral een heerlijke brunch, eieren en veel chocolade. Palmpasen is een vrolijke optocht met een palmpasenstok met allerlei lekkers. Maar Pasen is ook een oud feest, een vermenging van christelijke en heidense tradities. Voor wie iets meer wil weten over dit lentefeest beginnen we met Palmpasen. Palmpasen is de laatste zondag voor Pasen. Op deze zondag begint de zgn. Witte Week, de week van Palmpasen tot Pasen.

Wat is Palmpasen

palmpasen
image-1046
In de christelijke kerk wordt de triomfantelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Buxustakjes worden gezegend als symbolische palmtakken. De takjes worden thuis bij een crucifix geplaatst en brengen geluk. Kinderen lopen in een optocht met palmpasenstokken door de straten.

Met deze zondag begint de Witte Week. In de Witte Week draait het om de laatste week van Jezus. Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn de belangrijkste dagen in deze week. Palmpasen herdenkt de intocht in Jeruzalem. Witte Donderdag is de herdenking van het laatste avondmaal. De kruisiging wordt herdacht op Goede Vrijdag en op Stille Zaterdag is Jezus naar zijn graf gebracht. Het zijn de dagen voor het grote feest Pasen.

Palmpasen, eindelijk de lente!

Oude heidense feesten werden altijd gevierd rond deze tijd. De zomer kwam er weer aan en die lange donkere winter was bijna voorbij.

pinksteren lente bloesem
image-1047
Grote vuren werden opgestookt om de demonen te verjagen en het huis werd aan kant gemaakt. Paasbest, die uitdrukking is er niet voor niets.

Een belangrijke week in de christelijke kerk begint, een week die verweven is met oude , misschien wel, heidense symbolen. Het is de week voor de opstanding van een goddelijk kind of van de stralende zon die eindelijk weer krachtig wordt. Een vrolijk lentefeest met felgekleurde eieren, heldergroene takken van de buxus en vreugdevuren aan de horizon.

Pasen, wat vier je met Pasen

Wat vier je met Pasen?

Wat vier je met Pasen? Bijna de helft van alle Nederlanders weet niet dat Pasen een christelijke feestdag is. Het is vooral een paashaas en (chocolade)eieren, dat weten we wel. Wat vieren we nu? Pasen is een belangrijke feestdag in de christelijke kerk, misschien wel de allerbelangrijkste. De opstanding van Jezus Christus wordt herdacht. Er zijn twee  paasdagen, de eerste paasdag valt altijd op een zondag. Maar het is ook een oud lentefeest, de donkere winter is bijna voorbij!

Pasen en de verrijzenis

pasen opstanding
image-987
Pasen is de belangrijkste feestdag voor christenen. Jezus is opgestaan uit de dood. Op vrijdag, Goede Vrijdag, was Jezus aan het kruis gestorven en in een grot gelegd. Wanneer gelovigen op zondag het graf bezoeken is het leeg, het grote rotsblok dat de holte afsloot is aan de kant geschoven. Maria Magdalena ziet hem die dag als eerste maar later verschijnt hij ook aan andere gelovigen. De discipelen zijn ronduit sceptisch maar wanneer Jezus ook hier verschijnt zijn ze overtuigd. Met de verrijzenis of opstanding wordt dus de overwinning op de dood bedoeld.

Pasen is ontstaan uit het joodse Pesach, de herdenking van de Exodus uit Egypte onder leiding van Mozes. De kruisiging en opstanding van Jezus vonden waarschijnlijk plaats rond de viering van dit feest waardoor de verschillende tradities en herdenkingen met elkaar versmolten. Na drie eeuwen werden de data van het christelijk Pasen tijdens het Eerste Concilie van Nicea officieel bepaald. Pasen moest worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente waardoor het niet meer samenviel met Pesach dat geen vaste weekdag had. Door deze berekening kan het paasfeest vallen tussen 22 maart en 25 april. De lente begint op 21 maart.

Pasen is een lentefeest

pasen lente
image-988
Pasen is ontstaan in de tijd van het joodse Pesach maar ook uit andere religies kreeg het feest iets mee. Rond deze tijd, het begin van de lente, waren er altijd al grote feesten geweest. Het thema was bijna overal hetzelfde, vruchtbaarheid. Offers werden gebracht aan de grote godinnen zoals Astarte, Aphrodite en de Romeinse Venus. Enorme vuren moesten de demonen van de winter verjagen. De wereld begon er weer groener uit te zien, tijd voor een feest!

Luilakbollen, het recept

Luilakbollen, het recept, luilakbollen zijn witte bolletjes die gevuld moeten worden met stroop. Je eet ze met luilak.

Luilakbollen, het recept

Luilakbollen, het recept
Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 40 gram gist
 • 2,5 dl melk
 • ½ eetlepel zout
 • 1 geraspte citroenschil
 • 60 gram gesmolten boter
 • 20 gram donkere basterdsuiker

Het beslag voor luilakbollen

Maak een gistbeslag van de bovenstaande ingrediënten. Op een warme plek onder een theedoek een uur laten rijzen. Dan:

 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram krenten toevoegen

Bolletjes maken, ongeveer 14. Op een ingevet bakblik leggen en weer een ½ uur laten rijzen. Een ei loskloppen en de bolletjes ermee bestrijken. In een superhete oven 20 minuten bakken. (hete luchtoven 225 graden)
De bolletjes eet je met stroop of bruine suiker.

Wat is luilak?

luilak
image-972
Wat is luilak? Luilak wordt gevierd op de laatste zaterdag voor Pinksteren. Het feest heeft niets te maken met het christelijke feest. Luilak heeft overigens met geen enkel godsdienstig feest te maken. Het wordt nog sporadisch gevierd in Noord-Holland en het zijn vooral de jongeren die ’s morgens vroeg de boel op stelten zetten. Verschillende gemeenten proberen de onrust tijdens de Luilak in te dammen met allerlei evenementen en concerten. Tijdens het feest gaat het om de ‘luilak’, de langslaper.

Luilak, beddezak.
Staat om negen uren op.
Negen uren, hallef tien,
heb je die luilak al gezien?.

Het traditionele lied dat bij de viering van Luilak hoort.

Waar komt luilak vandaan?

Luilak ging vaak gepaard met allerlei vernielingen, veel lawaai en verschillende ongeorganiseerde vreugdevuren. De oorsprong van het feest is onduidelijk. Soms worden vergelijken getrokken met een dag als 1 april in enkele gevallen wordt zelfs gewezen op oude Romeinse lentefeesten. Er zijn wel vergelijken gemaakt met het rumoer rond de viering van Pinksteren of het Joodse Leilachfeest. Het feest lijkt misschien wel het meest op het oude dauwtrappen tijdens Hemelvaart.

Het feestje dat Luilak heet

luilak
image-973
Het gaat bij Luilak om de langslapers maar het is door de eeuwen heen vooral een feest voor jongeren geweest. Deze stonden voor zonsopgang op om de buurt wakker te maken met veel lawaai. Op sommige plaatsten werden lege conservenblikjes achter fietsen gebonden. ‘Belletje trekken’ was ook heel populair, zolang het maar lawaai maakte hoorde het bij luilak. Het was een ruw feest waarbij vaak vechtpartijen uitbraken. Soms werd er zelfs ‘fikkie’ gestookt of vuurwerk afgestoken. De meeste gemeentebesturen deden er alles aan om de schade zoveel mogelijk in te dammen. Meestal werden er extra agenten ingezet, in andere plaatsen werden evenementen georganiseerd. Er kwamen markten, popconcerten, filmvoorstellingen en sporttoernooien voor in de plaats.

Wie is de Luilak

Daar ging het uiteindelijk om, wie is de luilak. Langslapers of laatkomers werden voor gek gezet. In Haarlem kreeg de langslaper kleefkruid aan zijn kleding en werd zo door de stad gejaagd. In de Zaanstreek werd de langslaper in een kar vol met brandnetels rondgereden en tenslotte in het water gegooid. Onschuldiger was het gebruik dat de laatste werknemer die op zijn werk verscheen moest trakteren op luilakbollen. Ook thuis was het gebruikelijk om de langslapers de bollen te laten bakken of te laten halen. Luilakbollen zijn witte bolletjes die gevuld moeten worden met stroop.

Dauwtrappen op Hemelvaart

dauwtrappen hemelvaart
image-964
Hemelvaart? Veel mensen bezoeken een kerkdienst op deze dag maar misschien gaan nog wel meer mensen dauwtrappen. Ze pakken de fiets of maken een flinke wandeling in de natuur die nog bedauwd is. Heel dappere mensen trekken hun schoenen uit en lopen op blote voeten door de nog vochtige en koude weilanden. De dauw heeft volgens het volksgeloof genezende krachten.

Dauwtrappen

Dauwtrappen kun je op verschillende manieren doen maar heel vroeger gingen de mensen rond een uur of drie ’s nachts een wandeling maken. Dat wandelen deed je op blote voeten omdat men dacht dat de dauw allerlei kwaaltjes kon genezen. Dauw zou goed helpen tegen allerlei huidaandoeningen maar zou zelfs magische krachten hebben. In Overijssel en Gelderland werd het ook wel ‘hemeltreden’ genoemd en in Holland ‘dauwvaren’. De oorsprong van deze wandeling in de vroege morgen ligt in een heidens verleden. Het staat waarschijnlijk dicht bij het vieren van de Meifeesten, de lente is begonnen en de zomer is in aantocht!

dauwtrappen hemelvaart
image-965
In sommige streken was het dauwtrappen vooral een vrolijk evenement voor de jeugd. In andere dorpen en steden stond iedereen vroeg op om achter de fanfare aan de heilzame werking van de dauw te ervaren. Het moest ook wel vroeg, want men moest voor de kerkdienst wel weer netjes en vooral opgewarmd in de kerkbanken zitten.

Je kunt nu natuurlijk nog steeds dauwtrappen op de vroege ochtend van Hemelvaart. Met een groepje vrienden de natuur in trekken of met een meer georganiseerde tocht meelopen. Die laatste beginnen ook meestal op een meer ‘christelijker’ tijdstip. Veel boswachter begeleiden allerlei wandelingen of fietstochten maar ook veel dorpen en steden organiseren eigen activiteiten.

Hemelvaart, wat vier je met Hemelvaart

hemelvaart
image-958
Hemelvaartsdag vieren christenen veertig dagen na Pasen. De naam zegt al veel, Jezus wordt veertig dagen na zijn opstanding opgenomen in de hemel. De dag werd in de eerste eeuwen van de christelijke kerk tegelijkertijd gevierd met Pinksteren maar in de vierde eeuw kreeg de hemelvaart een eigen dag. Veel mensen bezoeken een kerkdienst op deze dag maar misschien gaan nog wel meer mensen dauwtrappen.

Wat is Hemelvaart

Hemelvaart werd eerst tegelijkertijd met Pinksteren gevierd maar werd later een aparte christelijk feest. Met Hemelvaart wordt herdacht dat Jezus in de hemel werd opgenomen. Jezus liep met zijn apostelen naar een berg even buiten Jeruzalem. Hij vertelt zijn volgelingen dat hij op aarde klaar is en hij stijgt op naar de hemel.‘Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen

hemelvaart
image-959
Maria, hier in het midden is volgens de bijbel niet aanwezig schrijft de apostel Lucas. Op veel oude schilderijen zit of staat Jezus op een wolk boven de apostelen of hij zweeft in de lucht.

De mannen waren verbijsterd en hoewel Jezus had verteld dat ze niet verdrietig moesten zijn waren de meesten dat wel. Jezus had volgens Lucas een duidelijke boodschap achtergelaten , ‘Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’ Het is een opdracht om de wereld in te trekken en het evangelie te verspreiden. De Heilige Geest daalde tien dagen later (met Pinksteren) over de apostelen en zo ontstond de christelijke kerk. De mannen konden ineens in alle talen spreken en hun verhalen in alle landen vertellen.

Pinksteren, wat vier je met pinksteren

pinksteren lente
image-942
Wat vier je met Pinksteren? Pinksteren wordt in de kerk gevierd op de 50ste dag na Pasen. (Hierdoor kunnen Pasen en Pinksteren nooit op 1 dag vallen). In de kerk wordt gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen. Het was een voorspelling gedaan door Jezus en kwam als geroepen voor de verwarde leerlingen. Maar Pinksteren is meer, de lente is in aantocht! Jaarmarkten, kermissen, feesten en popconcerten horen ook bij Pinksteren.

Het christelijke Pinksteren

Op de vrijdag voor Pasen (Goede Vrijdag) stierf Jezus aan het kruis. Pasen is het grote feest van de opstandig, Jezus is opgestaan uit de dood. De volgende belangrijke dag is Hemelvaart, Jezus stijgt op naar de hemel. Op de vijftigste dag na Pasen (Pinksteren is afgeleid van het Griekse ‘pentakosta’, 50ste) daalt de Heilige Geest neer op de apostelen. Op schilderijen zie je vaak vlammetjes boven de apostelen verschijnen als een soort kaarsjes. Een duif wordt meestal afgebeeld als een symbool voor de Heilige Geest.

pinksteren duif
image-943
Lucas beschrijft deze belangrijke maar ook verwarrende gebeurtenis in Handelingen: Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

Het moet een heel opmerkelijk gezicht zijn geweest. De omstanders waren niet allemaal overtuigd en Lucas schrijft dan ook:Verbijsterd en geheel van hun stuk gebracht vroegen ze aan elkaar: ‘Wat heeft dit toch te betekenen?’ Maar sommigen zeiden spottend: ‘Ze zullen wel dronken zijn.’ De apostelen konden in alle talen spreken en waren zo in staat de belangrijke boodschap van Jezus over de wereld te verspreiden. Met Pinksteren wordt daarom ook wel de geboorte van de christelijke kerk gevierd.

Hoera, het voorjaar!

pinksteren lente bloesem
image-944
Oorspronkelijk was Pinksteren een soort heidens lentefeest en het werd uitbundig in de dorpen gevierd. Aan de goden werd geofferd voor een geweldige oogst en de Pinksterbruiden werden gekozen uit de mooiste meisjes van de streek. Er werd flink gefeest en gedronken, de autoriteiten konden de losbandigheid soms amper aan. Pas aan het eind van de middeleeuwen wordt Pinksteren een officiële kerkelijke feestdag. Al het gevrij, plezier en gedans was de kerkheren een doorn in het oog en ze besloten dat het tijd werd voor meer ingetogenheid. De grote volksfeesten rond de pinksterbruiden verdwenen hierdoor in de loop van de jaren.

Dierendag op 4 oktober

dierendag
image-931
Op 4 oktober is het Werelddierendag. Waarom hebben we een Werelddierendag? Op deze dag staan de dieren in ons leven centraal.  Dieren zijn een verrijking van ons leven en vooral daar gaat het om op 4 oktober. Dieren zijn goed gezelschap, trouwe bondgenoot, handige huishulp of prachtig om naar te kijken, de kern van Werelddierendag. Maar denk ook aan 5 oktober: Vergeten Dierendag.

Dierendag is belangrijk…..

Dierendag is belangrijk omdat het een dag is om stil te staan bij de rechten en het welzijn van dieren. Het gaat niet alleen om de huisdieren die we dagelijks om ons heen zien maar om alle dieren. Veel asiels openen hun deuren en de meeste scholen hebben een lesprogramma rond het thema ‘dieren’. Enkele scholen laten zelfs op deze dag huisdieren toe in de klas.
 

 

Vergeten Dierendag

hond
image-932
Enkele jaren geleden lanceerde de Dierenbescherming Vergeten Dierendag. Werelddierendag was volgens de Dierenbescherming te commercieel geworden maar er was een nog veel belangrijker thema. Vergeten Dierendag is voor alle dieren in de bio-industrie, voor proefdieren, voor alle dieren die wel extra aandacht kunnen gebruiken en waar we soms (wees eerlijk!) te weinig aan denken. Vergeten Dierendag is op 5 oktober, vergeet ze niet.
 

 

De allereerste dierendag: 4 oktober 1930

dierendag
image-933
Dierendag hebben we te danken aan mevr. Winter uit Tsjechie die in 1927 een indringende brief schrijft aan mevr. Ford, voorzitster van de wereldwijde dierenbescherming. Mevr. Winter stelde een internationale dierendag voor, één dag per jaar gericht op bedreigde diersoorten en de bescherming ervan. Tijdens een internationaal congres in Wenen van de dierenbescherming wordt het idee enthousiast omarmd, de eerste Werelddierendag was een feit in 1930. In de jaren erna verschuift de aandacht van bedreigde diersoorten naar alle dieren om ons heen en gaat het vooral om de band tussen mens en dier.

Waarom werd het 4 oktober? Dit is de naamdag van Franciscus van Assisi. Franciscus is de oprichter van de franciscaanse broederschap maar hij werd bekender door zijn grote liefde voor dieren.