Categoriearchief: Feestdagen

Opa en Oma dag

Opa en Oma dag wordt ieder jaar gevierd op 4 juni. Een nationale Opa en Oma dag om alle lieve opa’s en oma’s extra in het zonnetje te zetten. Maar het gaat om meer, het is ook een dag waarop kinderen leren respect te hebben voor alle ouderen in onze maatschappij. Bijvoorbeeld respect voor hun levenservaring en wijsheid. Sinds 1978 wordt National Grandparents Day in Amerika gevierd, Nederland doet sinds 2004 mee.

Opa en Oma dag

opa en oma dagHet gaat tijdens de Opa en Oma dag niet om het geven van grote cadeaus, het gaat om aandacht. Eén dag per jaar laten zien hoe belangrijk grootouders voor kleinkinderen zijn. (want dat zijn ze)

De initiatiefneemster van National Grandparents Day in Amerika (Marian McQuade) vond het schrijnend dat veel ouderen vereenzaamden. Ze wilde juist deze ouderen ook extra aandacht geven. Daarnaast wilde ze dat kinderen respect kregen voor ouderen. Ze lanceerde zelfs een plan om ouderen te laten ‘adopteren’ door jongeren.

Wat doe je op Opa en Oma dag?

We schreven al het gaat niet om grote cadeaus! Wel is het leuk om opa of oma iets te geven dat een kleinkind zelf heeft gemaakt. Misschien een versje op laten zeggen dat het kind heeft geleerd. opa en oma dagWanneer je echt niet in de gelegenheid bent om langs te gaan kun je een lief kaartje aan oma of opa sturen.

Het is ook een dag om opa en oma te laten vertellen over vroeger, de kans voor kleinkinderen om hun grootouders beter te leren kennen. Neem samen oude fotoboeken door, het is altijd leuk om herinneringen op te halen :-). Kinderen leren zo waar hun (familie)wortels liggen. Daarnaast leren kinderen om met geduld en respect naar ouderen te luisteren.

Een dag om iets te doen wat opa of oma leuk vindt. Samen koken, vissen, naar een museum, voetballen, naar het strand, enz…. Je weet vast waar opa of oma dol op zijn.

Meer speciale feestdagen op EenSpeciaalMoment

Moederdag knutseltips
Hoe is Moederdag ontstaan
Hoe is Vaderdag ontstaan
Vaderdag tips – knutsels en versjes

Het Suikerfeest

Wat is het Suikerfeest?

suikerfeestHet Suikerfeest is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan wordt gevierd. Tijdens de maand ramadan wordt door moslims gevast, het feest is de afsluiting van deze vastenmaand. Het Suikerfeest wordt ook wel het Kleine Feest genoemd of in het Arabisch Id-al-fitr het ‘feest van het breken van de vasten’.

De ramadan

Het Suikerfeest is niet los te zien van de maand ramadan. De maand ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze maand wordt gevast tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is één van de 5 zuilen van de islam en hierdoor verplicht. In deze tijd ben je vooral bezig met je geloof, je toont zelfdiscipline (vasten is echt niet makkelijk) en je leert hoe zwaar het is voor mensen die het minder hebben dan jij. Overigens is het vasten niet voor iedereen verplicht, zieke mensen, zwangere vrouwen en kleine kinderen hoeven niet te vasten.

Wanneer is het Suikerfeest?

Zoals we al schreven, het Suikerfeest is het einde van de maand ramadan. Het feest wordt gevierd op de eerste dag van de tiende maand, Shawwal. Hoewel dit dus een vaste datum is wordt het Suikerfeest volgens de Gregoriaanse kalender steeds op een andere datum gevierd. Dit komt omdat de islamitische kalender een maankalender is. Wanneer de sikkel van de ( nieuwe) maan verschijnt begint een volgende maand. Het is niet zo dat alle moslims het Suikerfeest op dezelfde dag beginnen. Ieder land en iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen berekening hiervoor.

Vieren van het Suikerfeest

vieren suikerfeestNa zonsondergang op de laatste dag van de maand ramadan gaan moslims naar de moskee om te bidden. Na het gebed wordt er flink geknuffeld en handen geschud. De kinderen kussen de hand van hun ouders om hun respect te tonen. Nu kan het Suikerfeest beginnen!

De volgende dag trek je mooie kleren aan en gaat samen naar de moskee. Sommige vrouwen en meisjes versieren hun handen met henna, wat er prachtig uitziet. Niet altijd gaan vrouwen mee naar de moskee want het feest vraagt natuurlijk ook veel voorbereiding. Het huis wordt grondig schoongemaakt en er moet gekookt en gebakken worden. Het heet niet voor niets het Suikerfeest! Maar het gaat om meer tijdens dit feest dan alleen maar eten. In de moskee wordt geld opgehaald voor de armen, familie wordt bezocht en kinderen krijgen cadeautjes.

Het feest dankt zijn naam wel aan alle heerlijke gerechten die gegeten worden, denk aan: dadels, Turks fruit, baklava, heerlijke lamsschotels (hartig hoort er ook bij), taart, zoete koekjes en veel meer! Maar omdat het niet alleen om eten gaat zijn er moslims die liever de naam het Kleine Feest gebruiken. ( Het Offerfeest is het Grote Feest)

Diwali, Divali, hindoestaans feest van het licht

Diwali, Divali, het lichtjesfeest

Divali lichtjesfeestDiwali (of Divali), is een belangrijk hindoeïstisch feest. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, in een letterlijke vertaling betekent dit rijen lampjes/lichtjes. Het feest vindt plaats in oktober of november en dankt zijn naam aan de lampjes (dia of diya’s) die in en buiten de huizen en tempels worden gezet . Vandaar de naam ‘Feest van het Licht’ of gewoon het ‘lichtjesfeest’. Dit vrolijke lichtjesfeest duurt 5 dagen.

Betekenis Diwali

Lakshmi

Lakshmi

Symbolisch wordt de overwinning van het goede over het kwade, het licht over de duisternis, de reinheid over de onreinheid en de waarheid over de onwaarheid gevierd. Daarnaast wordt de godin Lakshmi vereerd, de godin van het licht, voorspoed en geluk. tegelijkertijd lijkt het ook een beetje op een Nieuwjaarsfeest want er wordt vuurwerk afgestoken.

Rituelen bij Diwali

diwaliHet huis wordt schoongemaakt en de vele lampjes wijzen de godin Lakshmi de weg naar de verschillende families. Maar niet alleen het huis wordt schoongemaakt. Tijdens, en vaak ook voor Diwali, eet men vegetarisch, alcohol wordt niet gedronken en je trekt natuurlijk je mooiste kleding aan! Het is één van de belangrijkste feesten voor de hindoes en het wordt door iedereen gevierd van jong tot oud, arm tot rijk en overal ter wereld. Men wenst elkaar Subh Diwali, een Gelukkig Lichtjesfeest!

Diwali is een familiefeest

diwali lichtjesfeestDiwali is een vrolijk feest, een echt familiefeest. Er wordt zoetigheid gegeten en de oudere vrouwen uit de familie voeren rituelen uit bij de voordeur om zo de godin Lakshmi gunstig te stemmen.

De diya’s moeten blijven branden om de godin de weg te wijzen naar het huis. Vaak gaat men ook naar een Hindoegebedshuis (een Mandir) voor een speciale dienst.

De achtergrond van Diwali

diwali tempelEr zijn veel verschillende verhalen over de oorsprong van dit lichtjesfeest. De godin Lakshmi speelt een belangrijke rol in veel van die verhalen. Volgens één daarvan werd de godin tijdens Diwali gered door de Vishnoe een andere hindoeïstische god. Daarnaast wordt tijdens Diwali gevierd dat de god Krishna Bhagvaan de wereld redde van een boze demon. Maar Diwali is ook het eind van een zakelijk jaar, handelaren sluiten hun boeken en de boeren hebben hun oogst in de schuren.

Diwali wordt overal gevierd

diwali diaDiwali wordt over de hele wereld gevierd. In Suriname is het zelfs een nationale feestdag. Ook in Nederland en bijvoorbeeld Engeland viert de Hindoestaanse gemeenschap uitbundig Diwali. Diwali valt ieder jaar op andere dagen, deze worden bepaald door de Hindoekalender. Dit is volgens de Gregoriaanse kalender in oktober en/of november.

Wat vier je met Pesach

Pesach, een Joods feest

pesach lentefeestPesach is het Joods Paasfeest, een lentefeest, een vrijheidsfeest of Feest van het ongezuurde brood (matze). Pesach duurt 7 of 8 dagen en wordt gevierd in maart/april. Met dit feest wordt de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdacht (ongeveer in de 15e eeuw v.Chr.), wat tegelijkertijd een bevrijding uit de slavernij was. Het begint allemaal met Sederavond, de avond voor Pesach, dit is eigenlijk het hoogtepunt van Pesach.

Wat wordt met Pesach gevierd

De bevrijding uit de slavernij en de uittocht uit Egypte wordt gevierd. De Egyptische farao was eerst helemaal niet van plan om de Joden te laten gaan maar nadat God tien plagen naar zijn land had gezonden wilde hij ze graag kwijt. Onder leiding van Mozes vertrekken de Joden richting Israël, het beloofde land. Het feest begint met Sederavond, de avond waarop de maaltijd wordt herdacht voordat de Joden vertrokken uit Egypte.

Wat is Sederavond

matze pesachVoor de Sederavond zelf wordt het hele huis schoongemaakt, het speciale pesachservies wordt opgepoetst en de tafel mooi gedekt. Al het brood wordt uit het huis gehaald want in brood zit gist om het te laten rijzen. Het joodse volk had geen tijd om brood te laten rijzen toen ze overhaast uit Egypte moesten vertrekken dus namen ze brood mee zonder gist, matze.

De hele familie komt samen voor een uitgebreide maaltijd en er worden verhalen verteld over de oorsprong van Pesach. Pesach is namelijk ook een groot en gezellig familiefeest. Sommige etenswaren hebben een speciale betekenis. Bijvoorbeeld mierikswortel, de wortel heeft een vrij bittere smaak en doet terugdenken aan de ‘bittere’ uittocht uit Egypte. Er wordt voorgelezen uit de haggadah, in dit boek staat het verhaal van de uittocht uit Egypte.

De Pesachweek

De hele Pesachweek duurt 7 of 8 dagen en tijdens deze week worden geen etenswaren met gist gegeten. Brood en andere producten met gist worden vervangen door matze. De week staat natuurlijk in het teken van de uittocht uit Egypte maar heeft ook in de moderne wereld de betekenis van bevrijding en het streven van het Joodse volk om in vrijheid te leven.

Oud en Nieuw met kinderen, spelletjes!

Ideeën voor kinderen met Oud en Nieuw. Het kan voor kinderen een hele tijd duren voordat de klok (eindelijk) twaalf slaat. Sommige kinderen kunnen al snel de hele avond wakker blijven maar er zullen genoeg zijn die een slaapje niet af zullen slaan. Gelukkig levert oudejaarsavond ook een flinke hoeveelheid spelletjes, knutsels en lawaai op. Voorop staat dat het voor iedereen een gezellige avond moet worden, oliebollen op tafel en stiften in de aanslag!

Ideeën voor oudejaarsavond met de kinderen

Lawaai, heel veel lawaai

knalbonbon2
image-1137
Het favoriete thema is natuurlijk zoveel mogelijk herrie maken. Laat de kinderen ‘herriemakers’ maken. Dat kan heel simpel met papieren bekertjes met gedroogde bonen en een dekseltje erop. Plastic flessen kun je laten beschilderen of beplakken met allerlei kleurtjes en daarna vullen met bonen. Een soort castagnetten maak je met dubbelgevouwen papieren party-bordjes, versier deze ook met repen crêpepapier. Maak samen partycrackers, een voorbeeld: Hoe maak je een Christmas Cracker?

Versieren is ook leuk op oudejaarsavond
Laat de kamer versieren met (zelfgemaakte) slingers, ballonnen , glow in the dark en vlaggetjes. Misschien is er nog wel een handige ouder die poppetjes uit papier kan knippen?

Dit was 20..!
Verzamel foto’s, krantenknipsels, briefjes, kaartjes van het afgelopen jaar een maak er een album van met als thema ‘Dit was …… voor ons’. Daarnaast, wel eenvoudiger en minder tijdrovend, kun je de kinderen een collage laten maken op een groot stuk karton, het wordt een soort muurkrant.

Tijdcapsule
Zorg in ieder geval voor een tijdcapsule die tegen een stootje kan en die niet roestend uit elkaar valt, tenminste wanneer je hem daadwerkelijk wilt begraven. In de capsule gaat een foto of een ander aandenken aan het afgelopen jaar. Het is ook leuk om er een voorspelling in te doen voor het komende jaar. Begraaf de tijdcapsule met een kleine ceremonie in de achtertuin. Heb je alleen een balkon dan is een flinke bloempot ook voldoende. Maar een tijdcapsule hoeft natuurlijk niet beslist onder de grond. De bovenste plank van een keukenkastje, een lade die zelden opengaat of de doos met kerstspullen kan ook.

Spelletjes, spelletjes, spelletjes,…

oliebollen
image-1138
Alle vergeten en heel lang niet meer gespeelde spelletjes kunnen uit de kast, het is spelletjestijd! Veel kinderen vinden het geweldig om een hele avond bordspelletjes te doen met hun ouders. Probeer ieder kind een spelletje uit te laten zoeken en dat houdt in dat je beter kunt kiezen voor spellen die niet meer dan een half uur kosten.

Eten en drinken
Oliebollen natuurlijk! Of kleine cakejes bakken en de kinderen deze laten versieren. Vergeet niet de kinderchampagne koud te zetten en maak het vooral niet te ingewikkeld. Ga voor hartig in plaats van zoet. Kaasblokjes, minipizza’s, stukjes worst, soepstengels, kleine tomaatjes of stukjes fruit.