Eerste heilige communie

De eerste heilige communie

eerste communieDe eerste heilige communie is één van de initiatiesacramenten van de Rooms-Katholieke Kerk. Er zijn drie initiatiesacramenten: doop, communie en vormsel. Kinderen doen meestal communie wanneer ze 7 of 8 jaar oud zijn. De kinderen die de eerste communie doen noem je communicanten. Voor kinderen is het best een beetje spannend maar het is ook een leuk feest!

Wat is eerste communie?

We schreven het al, de eerste communie is een initiatiesacrament. Initiatie betekent inwijding, introductie of kennismaking. Het is een introductie of inwijding in de rooms-katholieke kerk. Tijdens de eerste communie krijgt een kind voor de eerste keer een hostie, het symbool voor het lichaam van Christus. Maar daar gaat veel aan vooraf.

eerste heilige communieKinderen worden goed voorbereid op deze speciale gebeurtenis. Sommige scholen geven godsdienstonderwijs maar steeds vaker zijn het de parochies die de jonge communicanten begeleiden. Wanneer je ergens bij gaat horen moet je natuurlijk wel weten wat daar zo speciaal aan is. Kinderen leren (natuurlijk op hun niveau) over Jezus Christus, het katholieke geloof en de Bijbel. Daarnaast leren ze alles over de Heilige Mis, het hoogtepunt van de eerste heilige communie.

Feest eerste communie

Na de dienst is het feest! Familie en vrienden komen samen tijdens een heus communiefeest. En….we zijn het niet vergeten, de kleine communicant krijgt cadeautjes.

Soms wordt het communiefeest thuis gevierd maar wanneer je veel mensen verwacht is een zaal(tje) huren vaak net zo handig. Eventueel kun je dan ook de catering laten doen maar dat hoeft natuurlijk niet! Overigens is een eerste communie vaak in de lente dus een heus tuinfeest is ook een leuk idee. Denk eraan dat het ook een kinderfeest is, geef voldoende gelegenheid voor spelletjes en ander kindervermaak.

eerste communieCadeautjes voor een eerste communie

Welk cadeau geef je een kind dat net zijn of haar eerste communie heeft gedaan. Geld, een horloge of een nieuwe fiets zijn de min of meer traditionele cadeaus maar wanneer je uitgenodigd bent voor een communiefeest kun je gewoon een leuk cadeau(tje) bedenken voor een kind van een jaar of 7.

Overigens staat er vaak ook wel een cadeausuggestie op de uitnodiging voor het communiefeest. Daarnaast is het leuk om een speciaal aandenken te geven, denk bijvoorbeeld aan een bedel of ketting met inscriptie.