Driekoningen als kinderfeest

Tot in de 18e was Driekoningen vooral een feest voor kinderen vergelijkbaar met Sint Maarten. Kinderen gingen met lampions in de vorm van sterren langs de deuren om snoep te halen, het werd ‘sterzingen’ genoemd. Veel kinderen droegen kronen ter herinnering aan de ‘koningen’. In sommige plaatsen in Nederland worden nog optochten gehouden tijdens Driekoningen. In enkele landen worden Driekoningen nog gevierd als een soort Sinterklaas met cadeautjes voor de kinderen.

Liedje voor het sterzingen:

driekoningen
image-1078
Drie koningen, drie koningen

geef mij een nieuwe hoed.

Mijn oude is versleten
mijn moeder mag het niet weten.

Drie koningen, drie koningen
geef mij een nieuwe hoed.

Ook thuis werd het feest gevierd met een ‘Driekoningenbrood’. Op de avond voor Driekoningen werd een brood gegeten waarin een boon of amandel meegebakken was. Wie de boon vond was de ‘koning’ van de dag en de baas in huis.

Een andere traditie was het grabbelen naar de ‘koningsbrief’, wie de brief uit een grabbelton trok was de baas op de dag van Driekoningen. Een variant hierop was het grabbelen naar beeldjes van de koning met zijn hele hofhouding, het beeldje dat je grabbelde bepaalde je rol van de dag.

Maar in slecht tijden gingen de armen langs de deuren om aalmoezen op te halen. De meesten waren verkleed tijdens het ‘bedelzingen’ en om herkenning te voorkomen droegen ze vaak ook maskers. In tijden van voorspoed namen de kinderen de traditie over of volwassen gingen ‘bedelzingen’ voor een goed doel.