De trouwring, symbool van liefde

Het was waarschijnlijk een zenuwachtige boerenzoon die eeuwen geleden, aan de oevers van de Nijl, een ringetje (gemaakt van de mooiste rietstengel die hij kon vinden) aan de linkerringvinger van een meisje schoof. De jongen is al lang uit de geschiedenisboeken verdwenen maar het gebaar dat hij maakte werd symbool voor de liefde en eeuwige trouw. De geschiedenis van de trouwring begint in de oude Egyptische samenleving.

Waarom een trouwRING

de trouwring symbool van liefde
image-2659
Waarom werd een ring het belangrijkste symbool voor het huwelijk? Een ring is rond en hierdoor het symbool voor de eeuwigheid. In vrijwel alle oude culturen stond de ring (of de cirkel) voor de oneindigheid. Met een ring zeg je dat je liefde voor altijd is, voor eeuwig horen we bij elkaar. De symboliek gaat zelfs nog iets verder. De ring is ook een soort poort (zet nu even een ring op zijn kant dan zie je het wel) naar een nieuw begin. De ring heeft ook de vorm van de zon, een belangrijk element in de oude Egyptische samenleving. Het werd dus een ring, symbool van een huwelijk.

Een trouwring is van goud

De eerste ringen werden gemaakt van riet of andere materialen die langs de oever van de Nijl waren te vinden. Langzamerhand werden meer duurzame materialen gebruikt. Zo af en toe werd zelfs een edelsteen gebruikt maar dit was vooral voor de show. ‘Kijk eens hoe rijk ik ben’ en niet ‘Kijk eens hoeveel ik van haar hou’. In de middeleeuwen droeg men gouden ringen, af en toe versierd met een edelsteen. Robijnen werden populair omdat ze rood waren en rood is de kleur van de liefde. De Italiaanse bruiden bleven voor diamanten gaan en geef ze eens ongelijk! Trouwringen zijn nu meestal van goud maar denk ook aan edelstaal, platina, titanium, zirkonium of zilver of een combinatie. Het is belangrijk om je goed te oriënteren, de ring moet tenslotte een hele tijd mee niet? Vooraf is het wel handig om te onderzoeken of je allergisch bent voor een bepaald materiaal.

Meer over trouwringen op EenSpeciaalMoment

Trouwring alternatieven
Trouwringen kopen
Draag je een trouwring links of rechts
Keltische trouwringen