Claddagh ring, zijn oorsprong

Claddagh ring, zijn oorsprong. Het ontstaan of oorsprong van de Claddagh ring. Er zijn veel verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de ring, de één iets geloofwaardiger dan de ander. We hebben er zes voor je bij elkaar gezet al zijn er nog wel meer.

 De verhalen van de Claddagh ring

Het eerste verhaal: claddagh ring oorsprongCladdagh is een klein visserplaatsje aan de westkust van Ierland. Tegenwoordig is het een deel van de stad Galway. De vele vissersschepen van het plaatsje gebruikten vroeger het teken op de ring als herkenningsteken op de schepen. In vijandige tijden is het handig om te weten wie je vrienden zijn. Claddagh was één van de oudste Keltische plaatjes en zeer op zichzelf. Vreemdelingen werden niet gewaardeerd. Het plaatsje werd geregeerd door een ‘King’ die gekozen werd uit de bevolking. De ‘King’ was oppermachtige en regeerde met strakke hand volgens oeroude wetten. De kroon op de ring zou van deze ‘King’ afkomstig zijn.

Het tweede verhaal: dat vind je hier

Het derde verhaal: Het volgende, vooral bizarre, verhaal gaat over een verliefde koning. De koning had zijn hart verloren aan een dame uit het volk. Misschien nu niet zo’n probleem maar toen was het een onmogelijke liefde. De koning pleegt zelfmoord. In zijn testament bepaalde hij dat zijn handen rond zijn hart moesten worden gelegd. De koning is de kroon, de handen van de koning zitten rond z’n hart.

Tenslotte nog deze 3 verhalen

Het vierde: Domingo de Rona was een rijke Spaanse handelaar die onder andere veel zaken deed in Claddagh. Domingo werd verliefd op een vrouw uit het dorp, Margaret Joyce. Ze trouwden en Margaret gaat met Domingo naar Spanje. Helaas slaat het noodlot toe. Domingo overleed en de verdrietige Margaret besloot om terug te gaan naar Claddagh.

Domingo liet haar een riante erfenis na. Ze hertrouwde in Ierland met Oliver Ogffrench, de burgemeester van Galway in 1596. Margaret kreeg als bijnaam ‘Margaret of the Bridges’ omdat ze veel bruggen liet bouwen in het stadje. Op een mooie dag zat ze op een bankje een nieuwe brug te bewonderen. Een grote arend liet een ring in haar schoot vallen. De ring had een hart, een kroon en twee handen, de eerste Claddaghring.

Het vijfde: Ook de christelijke kerk heeft de ring een symbolische betekenis gegeven. De handen staan voor Jezus en de Heilige Geest, het hart met de kroon staat voor God. Of de kroon staat voor God en het hart voor de mensheid.

en het allerlaatste zesde verhaal: Omdat de ring ontstaat in een Keltische omgeving ligt het voor de hand dat sommige symbolen kunnen worden verklaard met de Keltische mythologie. Het hart is de mensheid, de rechterhand is van Dagda, de linker van Anu. Dagda is een oppergod, Anu een moedergodin. De kroon is Beathauile een ander figuur uit de Keltische mythologie. In ieder geval gaat het in beide gevallen om de mensheid die beschermd wordt door de goden.

 

Hier vind je meer over de Claddagh ring

Claddagh als perfecte trouwring