Chinees huwelijk

Rood is de kleur van de liefde en ook de kleur van een Chinees huwelijk. De traditionele Chinese bruid trouwt in het rood alhoewel ze zich in de loop van de dag omkleedt naar meer westerse traditie. Het is een prachtig huwelijk met veel symboliek en kleur. Het bruidspaar hecht veel waarde aan een goede trouwdatum (doen wij ook wel een beetje), symbolische cadeaus en natuurlijk is er een grote bruidstaart met veel verschillende lagen.

chinees huwelijk
image-3054
De perfecte dag om te trouwen: Laten wij in Nederland voornamelijk vrijdag de dertiende liggen, Chinezen laten horoscopen maken om de perfecte datum te berekenen. De huwelijksvoltrekking kan daarnaast beter niet plaatsvinden op een heel uur, Chinezen kiezen voor het halve uur. De wijzers van de klok gaan daarna alleen nog omhoog als symbool voor een gelukkig huwelijk.
Symbolische cadeaus: Wanneer de datum en de tijd van de ceremonie eenmaal is vastgesteld worden er cadeaus uitgewisseld. De bruidegom is als eerste aan de beurt. Het gaat misschien te ver om dit een bruidsschat te noemen maar de bruid en haar familie krijgen naast geld ook sieraden en verschillende soorten groenten, fruit en drank. De meeste cadeaus hebben een symbolische betekenis en de familie krijgt van ieder cadeau twee of in ieder geval een even getal. ‘De beste dingen in het leven komen dubbel.’ Het geldbedrag wordt gegeven in een rode envelop en traditioneel moet er een negen in het bedrag zitten, dit Li Shi geld is een gift van de familie van de bruidegom aan de familie van de bruid.

chinees huwelijk
image-3055

De grote dag:  Op de dag van het huwelijk wordt de bruid opgehaald door de bruidegom met zijn familie en enkele vrienden. De bruidegom heeft kleine, in rood papier, gewikkelde cadeautjes of geld bij zich om uit te delen aan familie en vrienden van de bruid. Het is een klein bedankje voor het laten gaan van de dochter, zus en vriendin.
Theeceremonie: De ceremonie zelf is vrij kort en deze wordt alleen bezocht door familieleden en goede vrienden. Na de ceremonie en voor de receptie is er vaak nog een theeceremonie waarin de bruid thee serveert aan haar schoonouders, de xinliangcha. Veel bruiden kiezen ervoor om na de theeceremonie zich om te kleden in meer westerse kleding.
Bruidstaart: Op de receptie wordt een gigantische bruidstaart aangesneden. De taart is het symbool voor een succesvol huwelijk, hoe meer lagen hoe beter. Er wordt getoast op het bruidspaar en soms is er muziek en dit kan variëren van een simpel keyboard tot een echte band of zelfs een dj. Voor de huwelijksnacht drinken de bruid en bruidegom wijn uit twee, met rood lint, aan elkaar gebonden glazen.

Meer weten over andere landen: Trouwtradities in het buitenland