Ceremoniemeester, tips en taken!

Ceremoniemeester, tips en taken. Gevraagd om ceremoniemeester te worden? Wat zijn de taken van een ceremoniemeester, onze tips voor een perfect geregelde trouwdag. Je bent gevraagd als ceremoniemeester? Dat vind je vast een hele eer (en dat is het ook) maar wat doet een ceremoniemeester eigenlijk? Je zou een ceremoniemeester kunnen zien als hèt organisatorisch talent achter de trouwdag. Het is niet alleen een eer maar ook een hele verantwoordelijke en drukke taak. Jij zorgt ervoor dat het bruidspaar een onbezorgde en relaxte trouwdag heeft. Hoe doe je dat?

Ceremoniemeester, tips en taken

Een ceremoniemeester, taken voor het huwelijk

ceremoniemeester tips en takenHet bruidspaar heeft jou gevraagd als ceremoniemeester maar je taken beginnen meestal al ver voor de trouwdag. Dit verschilt per bruidspaar maar onze tip voor een aanstaande bruid en bruidegom, betrek je ceremoniemeester zo vroeg mogelijk bij alle voorbereidingen.

Dit betekent niet dat hij/zij bepaalt welke trouwkaarten jullie uitkiezen, welke gasten jullie uitnodigen….. Het betekent wel dat de ceremoniemeester moet weten welke tekst op jullie kaart staat en wie jullie uitnodigen. Wat kan er verwacht worden van een ceremoniemeester?

 • Meestal organiseert de ceremoniemeester het vrijgezellenfeest.
 • Je helpt bij het maken van het draaiboek van de trouwdag.
 • Je naam staat vermeld op de uitnodiging (kan ook met een los inlegvel).
 • Houdt bij wie wel komt en wie niet. (RSVP)
 • Gasten kunnen met vragen over cadeaus bij jou terecht. Je houdt ook een cadeaulijst bij, zo voorkom je dubbele cadeaus.
 • Maak een lijst van leveranciers: cateraar, bloemist, de band of dj, fotograaf, trouwvervoer, enz.. Zorg dat je weet wie je moet bellen wanneer iets fout dreigt te lopen.
 • Speeches, stukjes, liedjes, jij regelt de volgorde.

Taken tijdens de trouwdag

ceremoniemeester takenTijdens de trouwdag zorg jij ervoor dat alles op rolletjes loopt. Jij bent deze dag het aanspreekpunt voor iedereen: voor de gasten, voor leveranciers en voor het bruidspaar.

Je zorgt ervoor dat alles volgens het draaiboek verloopt. Het wordt dus voor jou een drukke dag. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

 • Je zorgt ervoor dat alles is waar het moet zijn. Het bruidsboeket, de ringen, corsages, de bruidstaart….
 • Je ontvangt de gasten, je zorgt dat ze op hun goede plek zitten en regelt het opspelden van de corsages.
 • Regelt dat iemand zorgt voor het gastenboek (maak daar een rooster voor).
 • Volg het draaiboek voor speeches en het opvoeren van stukjes.
 • Zorg voor een cadeautafel maar vooral, zorg ervoor dat er een veilige plek is om de cadeaus te bewaren tijdens het feest.

Onze tips voor een onbezorgde ceremoniemeester

ceremoniemeesterCeremoniemeester zijn is een verantwoordelijke ‘baan’. Er gaat over het algemeen veel tijd in zitten maar het is tegelijkertijd ook een eer. Het bruidspaar vertrouwt je genoeg om deze dag samen met hun te organiseren. Nog enkele tips:

 • Vraag hulp: sommige bruidsparen vragen twee ceremoniemeesters en bij een groot huwelijk is dit echt een aanrader. Maar doe je dit alleen, vraag dan hulp aan bijvoorbeeld de bruidsmeisjes of getuigen. (gasten naar hun plek begeleiden, letten op de cadeautafel, bij het gastenboek zitten, enz..)
 • Bespreek het draaiboek goed met het bruidspaar maar relax wanneer sommige dingen anders lopen dan je dacht. Het is geen militaire precisie maar een feestdag!
 • Zorg dat je goed zichtbaar bent voor iedereen, dat de gasten weten dat jij het aanspreekpunt bent maar ook bijvoorbeeld de fotograaf, de cateraar, de dj, enz..  (geef deze laatsten altijd je telefoonnummer)
 • Maak een noodtas, klinkt een beetje raar misschien maar we wisten niet zo snel een andere naam :-). Een tas met pleisters, paracetamol, spelden, zakdoekjes, naald en draad, enz.. Het is voor al die ‘kleine rampen’ die tijdens een trouwdag kunnen gebeuren.

Meer op EenSpeciaalMoment

Weddingplanner voor een huwelijk, ja of nee.ceremoniemeester
Bruidsmeisjes wat zijn hun taken?
Een vrijgezellenfeest organiseren
Trouwen met thema
Bruidskinderen, tips voor bloemenmeisjes en bruidsjonkers

Meer aanraders!
Cadeau voor Huwelijk – TOP 10
Versieringen en feestartikelen voor een trouwdag
Alles voor een vrijgezellenfeest