Categoriearchief: Bloemen geven

Kerstster, bloem van december

kerstroos
image-907
Natuurlijk hoort de kerstster bij december! De kerstster hoort misschien wel net zo sterk bij de maand december als de kerstboom met het grote voordeel dat er geen naalden vanaf vallen. Symbolisch is er geen sterkere plant voor december te vinden dan de kerstster. De eerste kerststerren werden gevonden in Mexico en Centraal-Amerika.

Kerstster, bloem van de maand december

De symboliek van de kerstster:

 • feest
 • viering
 • hoop voor de toekomst
 • puurheid

De kerstster heeft een verhaal

kerstroos december
image-908
De Azteken, die de plant als eerste cultiveerden, maakten verfstof van de rode bladeren. Van het sap werd een middeltje tegen koorts gemaakt. (Overigens is het sap van de kerstster waarschijnlijk giftig) Wat we mooi vinden aan de plant zijn de gekleurde bladeren, de bloemen van de ster zijn klein en soms amper te zien.

Een prachtige Mexicaanse legende over het ontstaan van de kerstster gaat over een klein arm jongetje dat geen geld had om bloemen voor Christus te kopen voor de kerstnacht. Het jongetje plukte daarom langs de weg een bos onkruid en liep daarmee naar de kerk. Bij de deur aangekomen was het onkruid veranderd in een prachtige kerstster.

Meer bloemen van de maand op EenSpeciaalMoment

 Symbolische betekenis van bloemen van alle andere maanden

Chrysant, bloem van november

chrysant
image-898
Bloem geven in november? De chrysant is een goed idee! De chrysant is de gouden bloem dat klinkt nu misschien een beetje raar omdat de bloem allemaal verschillende kleuren heeft maar de eerste chrysanten die de Europeanen zagen waren alleen geel. Alle andere kleuren chrysanten kwamen jaren later. Het is een mooie positieve bloem geen wonder met zo’n naam: Chrysanthos, Grieks voor ‘gouden bloem’. (chrys betekent goud en anthemon betekent bloem).

De symboliek van de chrysant

 • Rijkdom
 • vrolijkheid
 • optimisme
 • overvloed
 • de waarheid (alleen witte)
 • hoop
 • rust
 • vriendschap
 • ik hou van jou (natuurlijk rood)
 • héél misschien houd ik wel van je (geel)

De chrysant in november

chrysant november
image-899
De geschiedenis van de chrysant gaat ver terug en daarom heeft hij misschien wel zo’n rijke symbolische betekenis al is het net zo als bij rozen, de kleur zegt ook veel. Geef bijvoorbeeld geen gele chrysanten aan de liefde van je leven! De chrysant hoort overigens ook bij een 13-jarig huwelijksjubileum, hoewel het een leuk idee lijkt om dan 13 chrysanten te geven, Let Op 13 is natuurlijk ook het ongeluksgetal. De bloem is razend populair in zowel China als Japan, de Japanners hebben er zelfs een echte nationale feestdag rond de bloem, ‘het Festival van Geluk’.

Zoek je andere bloemen (of maanden) kijk eens hier: Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

Goudsbloem, bloem van oktober

Goudsbloem, bloem van de maand oktober
image-889
Goudsbloem, bloem van de maand oktober! Bloemen geven in oktober? Wat denk je van de goudsbloem? Deze bloem hoort symbolisch bij oktober. De bloem wordt ook wel kruid van de zon genoemd, kijk maar naar zijn kleur. In het Engels heet de plant marigold wat zoveel betekent als ‘het goud van Maria’ (de moeder van Jezus). In oude culturen werd de goudsbloem veel gebruikt in bruidsboeketten.

Goudsbloem, bloem van de maand oktober

De goudsbloem staat symbolisch voor:

 • passie
 • creativiteit

De goudsbloem is het kruid van de zon en liefde

Goudsbloem, bloem van de maand oktober
image-890
De eerste christenen legden de bloemen bij beelden van Maria. Goudsbloemen horen net als de lelie bij de Mariabloemen. Goudsbloemen waren de ‘gouden’ geschenken van de armen aan Maria, duurdere offers konden ze zich niet veroorloven. Met goudsbloemen maak je geweldige liefdesamuletten. In oude culturen werd de bloem veel gebruikt als bruidsbloem. Goudsbloemen hebben nog een ander effect op mensen tenminste volgens het volksgeloof. Wanneer je gedroogde goudsbloemen in een kussen stopt, zou je sterke voorspellende dromen krijgen.

Meer bloemen op EenSpeciaalMoment

Symbolische betekenis van bloemen

Aster, bloem van de maand september

Aster, bloem van de maand september
image-881
Aster, bloem van de maand september. Bloemen geven in september? Denk eens aan de mooie aster, deze bloem hoort symbolisch bij de maand september. Een bekende legend over de aster zegt dat wanneer je de bladeren van een aster verbrandt, slangen niet meer in de buurt durven komen. Heb je geen last van slangen, het schijnt ook wonderen te doen tegen allerlei demonen en duivels maar tot zover het volksgeloof.

Aster, bloem van de maand september

De symbolische betekenis van de aster:

 • liefde
 • schoonheid
 • charme

De aster in september

aster
image-882
In Frankrijk werden asters op graven van soldaten gelegd als teken van hun dapperheid maar ook met de wens dat het leven eigenlijk anders had moeten aflopen. Er zijn veel verschillende variëteiten asters dus er is vast wel een te vinden die je mooi vindt. Overigens, nog even terugkomen op het volksgeloof rondom de aster, met asters schijn je geweldige (en werkzame) liefdesamuletten te kunnen maken.

Meer bloemen van andere maanden

Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

klaproos, gladiool bloemen augustus

klaproos symbolisch bij augustus
image-870

klaproos

Bloemen geven in augustus, denk eens aan klaprozen of gladiolen want deze bloemen horen symbolisch bij augustus. Een ander woord voor een klaproos is natuurlijk papaver al wordt hij soms ook kollenbloem genoemd. Een kol is een heks, een heksenbloem dus.

Dan de gladiool! De bloem is vernoemd naar zijn bladeren, deze hebben iets weg van een zwaard gladius in het Latijn. Vandaar dat de tweede naam van de gladiool zwaardlelie is.

Symbolische betekenis van de klaproos

 • schoonheid
 • magie
 • troost
 • vruchtbaarheid
 • eeuwige leven

Symbolische betekenis van de gladiool

 • liefde op het eerste gezicht
 • kracht
 • schoonheid

 Klaprozen en gladiolen in augustus

gladiool bij de maand augustus
image-871

gladiool

De gladiool was ook het symbool van de Romeinse gladiatoren. De bladeren lijken met één steek je hart te kunnen doorboren, daarom is de bloem ook een liefdesbloem die liefde op het eerste gezicht uitdrukt. De oude Egyptenaren gebruikten de bloem bij begrafenissen als teken van het eeuwige leven. In de riten rond de Griekse Demeter werden klaprozen gebruikt als symbool voor vruchtbaarheid. De bloem werd het symbool voor de soldaten die stierven in de eerste wereldoorlog maar steeds meer staat de papieren versie symbolisch voor een overleden soldaat.

Verder lezen? De symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

Ridderspoor, bloem van de maand juli

ridderspoor
image-852
Ridderspoor, bloem van de maand juli. Bloemen geven in juli, denk eens aan de ridderspoor! Het klinkt misschien niet zo romantisch als symbolische bloem voor juli maar denk eens aan zijn mooie botanische naam, Delphinium, Latijn voor dolfijn. Deze naam heeft de bloem te danken aan zijn langwerpige vorm. Deze prachtige zomerbloem is veruit favoriet in deze maand door zijn prachtige vorm, geur en kleur.

 Symbolische betekenis van de ridderspoor

 • plezier
 • lichtheid
 • gehechtheid (liefde)
 • lichtzinnigheid
 • groot hart

 Ridderspoor leuk om te geven

ridderspoor
image-853
Met deze bloem breng je licht en lucht in een boeket. Als bloem voor de liefde druk je er vooral gehechtheid mee uit en ‘ik sta open voor…’. De Indianen maakten van de plant blauwe verf en de kolonisten gebruikten de plant voor het maken van inkt. Vroeger werd ook gedacht dat je met een delphinium schorpioenen kon verjagen. Hij wordt wel als geneesmiddel (in een hele sterke verdunning) gebruikt in de homeopathie maar de plant is in zijn geheel giftig.

 Meer bloemen op EenSpeciaalMoment

Symbolische betekenis van alle bloemen

Rozen geven is speciaal

de roos is de symbolische bloem van juni
image-836
Rozen geven is een prachtig en speciaal gebaar.  Rode rozen staan sinds eeuwen voor de liefde en romantiek. Witte rozen zijn perfect voor een bruidsboeket en mocht je een oranje tegenkomen, deze staat voor passie. De roos was het symbool van Aphrodite en Venus, de twee grote liefdesgodinnen. De roos is een unieke bloem geworden door zijn lange en vooral kleurrijke geschiedenis.

Mythologie en rozen

In een Romeinse mythe morst de onhandige Cupido wat nectar die hij naar de goden op de Olympus wilde brengen. Uit de druppels nectar op de grond groeiden de eerste rozen. De Romeinen associeerden de roos ook met Venus. Venus was verliefd op Adonis en de god Mars was daar razend om. In een wilde achtervolging valt Venus in een bloembed en bezeert haar been. Uit de bloeddruppels ontstaan de rode rozen en uit de tranen van de arme Venus de witte rozen.

nachtegaal
image-837
Een klein triest verhaal komt uit de Arabische wereld. De nachtegaal werd verliefd op een prachtige witte roos. De vogel had tot dan toe alleen wat getjirpt voortgebracht maar kreeg, geïnspireerd door de liefde, een prachtig geluid. Zijn liefde was zo groot dat hij zich tegen de bloem aandrukte, vergetend dat ook prachtige bloemen scherpe doorns hebben. De arme verliefde nachtegaal werd doorboord door een doorn, zijn bloed kleurde de witte roos voor altijd rood.

Rozen in het geloof

Veel symbolen uit de Romeinse wereld werden door de christelijke kerk overgenomen. De roos werd het symbool voor Maria, ze is de witte roos zonder doorns. De rode roos staat voor het bloed van Jezus, de vijf blaadjes voor zijn wonden. De roos was al eerder in de christelijke geschiedenis verschenen. Volgens enkele verhalen groeide de witte roos, zonder doorns, in het Hof van Eden. Toen Adam en Eva uit het Hof moesten vertrekken werd de roos rood en kreeg doorns.

Wat is een rozenkrans

rozenkrans
image-838
Hebben rozen ook iets te maken met de rozenkrans? Waarschijnlijk wel. Aan het eind van de middeleeuwen wordt voor het eerst de term ‘rosarium’ gebruikt, dit betekent rozentuin. De kralenketting werd door gelovigen gebruikt bij het ‘Wees gegroet’, een gebed voor Maria. Omdat Maria de ‘roos zonder doornen’ was is het wel aannemelijk dat de term ‘rozenkrans’ verwijst naar de witte roos Maria.

Rozen bezorgen

Liefdesdrank van rozenblaadjes

De beste liefdesdrankjes maak je met rozenblaadjes (het liefst geplukt rond middernacht op een heldere avond). De middeleeuwers waren er dol op alhoewel de strenge kerkleer dit soort heidense kennis niet zag zitten. Een ander gebruik is nog ouder. Wanneer een meisje de namen van al haar vrienden op verschillende rozenblaadjes schrijft, deze opgooit, dan zal het rozenblaadje met de naam van haar toekomstige echtgenoot als eerste de grond raken. Daarnaast brengen rozenblaadjes die je in de haard gooit geluk en het ruikt ook nog eens lekker.

De betekenis van de kleur van de roos
De betekenis van het aantal rozen

 Spreuken met rozen:

 • hoeveel rozen geef jij?
  image-839
  Wij zitten op rozen
 • Hij slaapt als een roos
 • Geen roos zonder doornen
 • Zijn leven gaat niet over rozen
 • Iemand iets onder de roos vertellen
 • In de roos schieten
 • Een lulletje rozenwater
 • Tandem e spinis rosa (Eindelijk uit de doornen de roos: kasteel Rozendaal)
 • “What’s in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet.” (Shakespeare in Romeo en Julia)
 • “Men kan beter behagen scheppen in een roos dan haar wortel onder een microscoop houden.” (Oscar Wilde)
 • Truths and roses have thorns about them

Bloemen bezorgen

Rozen, hoeveel geef je?

hoeveel rozen geef jij?
image-802
Hoeveel rozen geef jij? Niet alleen de kleur van de roos heeft een symbolische betekenis, ook het aantal rozen dat je geeft heeft een betekenis. Rozen hoort bij de maand juni en zijn natuurlijk de mooiste liefdesbloemen die we kennen.

Maar hoeveel horen in een boeket en wat wil je zeggen met het aantal? Wil je eens iets speciaals doen? Kijk eens in ons lijstje!

Bloemen bezorgen

Hoeveel rozen geef jij?

1Die ene roos staat voor de liefde op het eerste gezicht. Wanneer je één roos geeft aan iemand met wie je al een relatie hebt: ‘ik hou nog steeds alleen van jou’.
2: Voor een huwelijksaanzoek is dit het aantal. Twee rozen samengebonden met een lint: Trouw met me! Daarnaast staan twee rozen voor de wederzijdse liefde.
3: ‘Ik hou van jou’ en drie rozen geef je na 1 maand huwelijk. De drie rozen staan voor het paar en hun relatie.
5: Ik hou zielsveel van jou
6: Verliefd! Zes rozen staan voor de verliefdheid aan het begin maar je zegt er ook mee dat je nog steeds verliefd bent (hoe lang jullie ook al samen zijn).
7: ‘Gek op jou’ en laten we voor altijd bij elkaar blijven.
10: Ik geef onze liefde een dikke 10!
12: Trouw met me en ik hou van je. Voor een huwelijksaanzoek zijn twee samengebonden rozen misschien nog wel mooier maar met twaalf kom je ook goed voor de dag. (Wanneer je van het grote gebaar houdt, 108 rozen geven dezelfde boodschap.)

Rozen bezorgen

13 rozen: Dertien rozen geef je aan je beste vriendin met liefde heeft dit aantal niet zoveel te maken. Soms wordt gezegd dat een dozijn + 1 staan voor een geheime aanbidder.
15 (of 18): Sorry, sorry, sorry!
24: Ieder moment van de dag denk ik aan jou!
25: Gefeliciteerd, ik ben trots op je.

hoeveel rozen geef jij?
image-803
50: Onvoorwaardelijke liefde.
99: Ik zal altijd van je houden.
100: Jij bent voor mij de ware, voor altijd.
101: Jij bent het helemaal!.
111: Onze liefde is voor altijd
365: Ik hou iedere dag (van het jaar) van je.
999: Onze liefde is voor altijd.
1001(!): Ik zal altijd trouw blijven aan onze liefde.

Hier kun je verder lezen: De betekenis van de kleur roos en De roos hoort bij de maand juni

Roos, bloem van de maand juni

Roos, bloem van de maand juni
image-745
Roos, bloem van de maand juni. Bloemen geven in juni? Het is de prachtige roos die bij deze maand hoort! Een boeket rozen is een mooi symbolisch cadeau voor iedereen geboren in de maand juni. Maar de bloem is natuurlijk veel meer! Eén van de mooiste liefdesbloemen die we kennen. Iedere kleur heeft zijn eigen betekenis en wist je dat het ook veel zegt hoeveel rozen je geeft?

Roos, bloem van de maand juni

De symbolische betekenis van de roos:

 • liefde
 • romantiek
 • moed
 • passie
 • begeerte
 • waardering

 De witte roos werd een rode

de roos is de symbolische bloem van juni
image-746
De eerste roos bloeide in het Hof van Eden, het was een prachtige witte bloem. De bloem werd rood (en kreeg doorns) toen Adam en Eva uit het paradijs werden gezet. Een beetje een ongelukkig begin voor de belangrijkste liefdesbloem. Maar de bloem is ook het symbool van de Griekse Aphrodite en de Romeinse Venus, twee liefdesgodinnen van formaat! De witte variant is ook het symbool van Maria, ze is de ‘witte roos zonder doorns’. Meer over de roos en zijn prachtige symboliek hieronder!

Welke roos geef jij?

De symbolische betekenis van de kleur van de roos.
Hoeveel rozen geef jij?
Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

Rozen, de betekenis van de kleur

Rozen, de betekenis van de kleur rozen die je geeft. Rozen staan voor liefde, vriendschap en vrolijkheid en de maand juni. Niet alleen het aantal rozen dat je geeft heeft een symbolische betekenis. De kleur van het boeket zegt ook veel. Rode rozen geef je aan je grote liefde maar de paarse met Valentijn en de gele aan je beste vriendin.

Rozen, wat betekent de kleur

liefde rode roos
image-760
Rode rozenRode rozen zeggen: ‘Ik hou van jou’. Er is geen andere bloem zo verbonden met de liefde als de rode roos. Maar de rode roos staat ook voor romantiek, passie, schoonheid en moed.
Gele rozen:Een oude Victoriaanse dame gaf je geen gele rozen, de bloem stond voor jaloezie en ontrouw en was hierdoor niet erg populair. Maar tenslotte gaf de kleur de doorslag. De kleuren van de zon staan voor vrolijkheid, vriendschap, warmte en plezier. Als boeket aan je grote liefde misschien minder geschikt maar wel voor je allerbeste vrienden.
Roze rozen:De geschiedenis van de rozen begint waarschijnlijk met de roze roos. De eerste gecultiveerde rozen hadden een roze kleur, van bijna wit tot diep donker roze. De lichtroze rozen staan voor bewondering, vriendelijkheid. De donkerroze rozen zijn een perfect ‘bedankje’. De roze roos is de ‘mildere’ variant van de rode. Terwijl de rode staat voor de passionele liefde staat de roze voor elegantie, vrouwelijkheid en verfijning.
Witte rozen: Witte rozen stralen onschuld, eenvoud en puurheid uit. De witte roos werd in oude culturen waarschijnlijk meer met de liefde geassocieerd dan de rode roos. Maar hoewel de rode roos in de loop van de geschiedenis dé liefdesroos werd, bleef de witte roos de favoriete bloem in bruidsboeketten. Hierdoor staat de witte roos ook voor eenheid en een nieuw begin.

Nog meer gekleurde rozen

oranje roos passie
image-761
Oranje rozen: Over passie gesproken! Enthousiasme, fascinatie en begeerte, daarvoor staan de oranje rozen. De oranje kleur staat tussen de vriendschappelijke gele en de romantische rode. De rozen zeggen: ‘met jou wil ik verder’. Maar nog meer dan de beroemde rode roos staat de oranje kleur voor de passie, begeerte en opwinding van een nieuw begin. Het wordt misschien wel een stevige concurrent van de rode roos.
Paarse rozen: ‘Liefde op het eerste gezicht’, dat is vooral de boodschap van paarse rozen. Maar de kleur staat ook voor betovering en verlangen. Vooral paarse rozen worden gezien als de beste Valentijnsbloemen.
Combineren:
Rode en witte rozen in een boeket staan voor eenheid en verbondenheid. Rode rozen gecombineerd met gele symboliseren vrolijkheid.
Eén enkele rode roos is een liefdesverklaring maar één enkele roos in iedere andere kleur is een ‘dank je wel’.
Een rozenknop (in welke kleur dan ook) is het symbool voor jeugd en schoonheid. Doornloze rozen staan voor de liefde op het eerste gezicht en tenslotte
Theerozen: je blijft in mijn gedachten.
 

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Roos, bloem van de maand juni
Rozen, hoeveel geef je?
Rozen geven is speciaal

Lelie, bloem van de maand mei

de lelie is de symbolische bloem van mei
image-729

lelie

Lelie de bloem van mei. Bloemen geven in mei? Denk eens aan de prachtige lelie. Een geweldig cadeau in deze maand. Het is een bloem die symbolisch gezien de betekenis van de roos kan evenaren, perfect voor iedereen geboren in mei! Wel belangrijk is dat de kleur van de bloem (net zoals de roos) belangrijk is, we geven je hieronder ook een kleine kleurenkaart.

De lelie staat symbolisch voor:

 • kuisheid
 • deugd
 • wijsheid
 • ridderlijkheid
 • royalty
 • schoonheid
 • moeder
 • zoetheid
 • maagdelijkheid
 • zuiverheid

De geschiedenis van de lelie:

bij de maand mei hoort de lelie
image-730
Het is de bloem van de maand mei en bijna een heilige bloem. De oude Grieken geloofden dat de bloem ontstond uit druppels gemorste moedermelk van Hera, de grote godin naast Zeus. Daarnaast is de lelie één van de zgn. Mariabloemen, de aartsengel Gabriël had een lelie in zijn hand toen hij de geboorte van Jezus aankondigde. In zowel heidense als christelijke traditie staat de bloem vooral voor vruchtbaarheid.

Betekenis van de kleur:

Voorzichtig zijn met de oranje varianten want die staan soms voor haat.
Wit: ‘het is hemels om bij je te zijn’ & maagdelijkheid
Geel: ‘ik loop op wolken’ (wanneer ik bij je ben)
Calla: schoonheid
Tijgerlelie: rijkdom & trots

Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

Madeliefje, bloem van de maand april

bloem van maart is het madeliefje
image-716

madeliefje

Bloemen geven in april? Denk eens aan het allerliefste madeliefje! Symbolisch hoort dit mooie witte bloemetje bij de maand april.

Een leuke bijkomstigheid is dat de kleine witte madelief zou beschermen tegen blikseminslag.

Een grote pot met madeliefjes (voor een vaas echt niet geschikt) is een vrolijk zomercadeau.

Symbolische betekenis van het madeliefje:

 • onschuld
 • zuiverheid
 • eenvoud
 • geduld
 • schoonheid
 • trouw

Hij houdt van me, hij houdt niet van me

de symbolische bloem van april is het madeliefje
image-717
In de 18e eeuw trokken meisjes de blaadjes van de bloem, ‘hij houdt van me, hij houdt niet van me’. Andere meisjes plukten met één hand zoveel mogelijk madeliefjes, het aantal madeliefjes was het aantal jaren voordat je zou gaan trouwen.

Het madeliefje heeft door de hele geschiedenis mensen aangetrokken en geïnspireerd. Tijdens opgravingen in Knossos (Kreta) zijn sieraden gevonden met afbeeldingen van madeliefjes die minstens 4000 jaar oud zijn. De officiële naam is: ‘Bellis perennis’, ‘voor eeuwig mooi’. De bloem zou zijn naam hebben te danken aan een mooie nimf uit de Griekse mythologie die op de vlucht sloeg voor enkele al te opdringerige bewonderaars. Om te ontsnappen veranderde ze zichzelf in een bloem, de madelief.

Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

Narcis, bloem van de maand maart

Narcis, bloem van de maand maart
image-698
Narcis, de bloem van maart. Bloemen geven in de maand maart? De symbolische bloem die bij maart hoort is de mooie narcis. Het is een mooie voorjaarsbol. De bloem dankt zijn naam aan de ongelukkige Narcissus uit de Griekse mythologie. De bloem was vroeger vooral geel maar telers hebben de bloem in verschillende kleuren weten te kweken.

narcis, bloem van de maand maart

 De narcis staat symbolisch voor:

    • zelfvertrouwen,
narcis
image-699

narcis

    • ijdelheid
    • ‘doe maar gewoon’
    • een nieuw (en stralend) begin
    • geluk
    • respect
    • onvoorwaardelijke liefde

Het verhaal van de narcis

Bij maart hoort de narcis, de bloem die zijn naam dankt aan de ongelukkige Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus wees de mooie Echo af en werd daarna verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. De beeldschone jongen kon zijn ogen niet van zijn beeld in een poeltje afhouden en was niet meer in staat te eten of te drinken. Het verhaal gaat dat de goden hem in een narcis veranderen om hem zo in leven te houden. Door dit verhaal werd de narcis ook het symbool voor een nieuw (en stralend) begin. In een boeket zouden narcissen geluk brengen.

De narcis is een voorjaarsbloeier

Narcissen zijn de ideale voorjaarsbollen. Wanneer je ze eenmaal hebt gepoot kun je ze gewoon laten verwilderen, ze vermeerderen zichzelf. Voor mensen die geen ‘groene’ vingers hebben de perfecte bloem. De verzorging is niet zo ingewikkeld, in de zon en zo af en toe water, de bloem is alleen niet dol op schaduw. Naast geel zijn er verschillende andere gekleurde narcissen, van spierwit tot redelijk fel oranje, de gele bloem is natuurlijk de bekendste. Maar voor een vrolijke tuin meng je enkele verschillende varianten door elkaar. Net zoals bij andere bloeiende planten kun je het beste de uitgebloeide bloemen wegknippen. (niet het groen, alleen de bloem)

Wil je verder lezen?

Symbolische betekenis van alle bloemen

Iris bloem van de maand februari

Iris de bloem van de maand februari De mooie iris maar ook het viooltje en de primula horen bij de maand februari. Deze drie bloemen zijn het perfecte cadeau voor iemand geboren in de maand februari en hebben alle drie ook nog eens een prachtige symbolische betekenis.

De symbolische betekenis van de iris

iris
image-666

iris

De prachtige iris is de belangrijkste bloem voor de maand februari. Een bloem die staat voor moed, geloof, hoop, wijsheid en een belofte.

De bloem is vernoemd naar Iris, de mooie Griekse godin die tussen hemel en aarde zwierf om de boodschappen van de goden naar de mensen te brengen. Waar Iris langs de hemel trok verscheen een regenboog, het Griekse woord voor regenboog is iris.

De symbolische betekenis van het viooltje

viooltje
image-667

viooltje

De tweede bloem is het viooltje. Symbolisch staan ze voor deugdzaamheid, nederigheid en trouw. Een leuke bijkomstigheid is dat viooltjes helpen bij het oplossen van liefdesproblemen. Volgens een oud verhaal was het viooltje de lievelingsbloem van Joséphine, de echtgenote van Napoleon. Bij haar huwelijk met de keizer zou ze een ketting van viooltjes hebben gedragen. Napoleon gaf haar daarna ieder jaar op hun huwelijksdag een boeket met viooltjes. Dit stormachtige, maar gelukkige, huwelijk duurde 13 jaar.

De symbolische betekenis van de primula

de primula is de bloem van februari
image-668

primula

De naam is afkomstig van het Latijnse ‘primus’, wat ‘eerste’ betekent. Een vroeg bloeiende plant die een beetje kleur geeft aan het hele jonge jaar. Andere namen zijn sleutelbloem, hemelskruid, bakkruid of hemelsleutel. De naam hemelsleutel kreeg de bloem door een oud verhaal over Petrus, de hemelse poortwachter. Op een kwade dag liet hij per ongeluk de hemelsleutel uit zijn handen vallen. De sleutel viel met een klap op de aarde en op precies die plek groeide de eerste primula. Daarnaast is de primula is de heilige bloem van Freya de oude Noorse liefdesgodin. Een echte liefdesbloem hierdoor, zeker voor de eerste grote liefde.

Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden

Symbolische betekenis van bloemen

Symbolische betekenis van bloemen
image-669

chrysant

Symbolische betekenis van bloemen. Wist je dat bij iedere maand een bloem hoort?  Het is leuk om een verjaardagsboeket te geven met de bloem van de maand of een boeket een persoonlijk tintje te geven met deze speciale bloem centraal in het boeket. Net als bij de geboortestenen hebben alle bloemen van de maand hun eigen verhaal en betekenis. De iris staat voor wijsheid en de maand februari, de chrysant voor de zon in november en de prachtige roos voor de liefde.

Symbolische betekenis van bloemen

De symbolische bloem van de maand…

2

Meer op EenSpeciaalMoment

Geboortesteen bij je sterrenbeeld
Geboortesteen bij je geboortemaand

Anjer, bloem van de maand januari

De bloem van de maand januari is de anjer. Wil je een boeket bloemen geven aan iemand die jarig is in januari dan zijn anjers perfect. Net zoals bij iedere maand een geboortesteen hoort, heeft ook iedere maand zijn eigen symbolische bloem. Denk even verder dan de beroemde anjer in het knoopsgat. Een anjer is meer, veel meer. We vertellen je er alles over.

anjer
image-648
De anjer staat symbolisch voor:

 • schoonheid
 • trots
 • liefde
 • dankbaarheid

Daarnaast is een boeket anjers ook een mooi cadeau voor een eenjarig huwelijksjubileum! Naast de anjer wordt ook het sneeuwklokje genoemd als de bloem voor januari.

Welke kleur anjers geef je?

Net als bij rozen zegt de kleur van de anjers ook veel:

 • Licht rode anjers staan voor bewondering.
 • anjer
  image-649
  Fel rode
  anjers voor passionele liefde (natuurlijk) maar ook voor genegenheid
 • Witte anjers brengen geluk en staan voor pure liefde en onschuld.
 • Paarse anjers maar ook roze anjers hebben een heel speciaal verhaal. Er zouden witte anjers hebben gebloeid onder het kruis waaraan Jezus stierf. De anjers zouden roze/paars zijn verkleurd door de tranen van Maria om de pijn van haar kind. Daarom staan deze anjers voor de onvoorwaardelijke liefde die een moeder voor haar kind voelt. Overigens Ann Jarvis (ze ‘bedacht’ Moederdag), geeft andere kleuren anjers voor Moederdag. Bij Moederdag hoorden volgens haar witte anjers (wanneer je moeder is overleden) en rode anjers wanneer je moeder nog leeft.

Symbolische betekenis van bloemen van alle maanden