Belgische geboorte – baby in België

Belgische geboorte

Een Belgische geboorte, wat zijn de tradities en gewoonten rondom de geboorte van een baby in België. Onze directe buren natuurlijk, bevalt België net zoals Nederland? We vertellen het je.

België bevalt in het ziekenhuis

Belgische geboorteDe meeste baby’s worden geboren in het ziekenhuis. Een thuisbevalling is vrij ongewoon maar mag natuurlijk wel. Je hebt hiervoor wel goedkeuring van een arts nodig. Je gezondheid moet bijvoorbeeld optimaal zijn. Daarnaast moet je tenminste twee verloskundigen weten te vinden die op afroep beschikbaar zijn.

Na een ziekenhuisbevalling blijven de meeste mama’s met hun baby nog 5 dagen in het ziekenhuis. Daarna kun je eventueel rekenen op de hulp van een kraamhulp, die moet je overigens al ‘boeken’ in de 20ste week van je zwangerschap.

België kent twee instellingen waar aanstaande mama’s en papa’s altijd terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld een zwangerschap of de de bevalling. Voor Wallonië (en Brussel) is dat ‘Office de la Naissance et de L’Enfance’ en voor Vlaanderen ‘Kind en Gezin’.

Kraamvisite – Babyborrel

geboorte België In Nederland noem je het meestal een kraamfeest maar in België heet het een babyborrel. (Overigens zien we de babyborrel ook wel in Nederland.) Het is een goed alternatief voor kraamvisite want je krijgt al het kraambezoek in één keer.

Meestal wordt een babyborrel zo’n 6 tot 8 weken na de geboorte gehouden. Wanneer je een kindje ook laat dopen kun je natuurlijk ook een combinatie maken van een doopfeestje en een babyborrel. Hoewel het enkele jaren gelden nog heel gebruikelijk was om een ‘borrel’ thuis te vieren, heel veel nieuwe papa’s en mama’s kiezen nu voor het huren van een zaaltje. Eventueel wordt een cateraar en/of traiteur ingeschakelt.

Kraamcadeautjes in België

Enkele jaren gelden waren de geboortelijsten nog ongekend populair. Je ging naar een babywinkel en maakte samen met het personeel een lijst met kraamcadeautjes. Kraambezoek kon uit de lijst een geschikt (en betaalbaar) kraamcadeau kiezen. Overigens zijn de geboortelijsten er nog steeds maar je kunt ze nu ook online bekijken.

Steeds meer ouders kiezen voor een ‘pamperrekening’, een soort eerste bankrekening van de baby. Daarop kan kraambezoek een bedrag storten. In Nederland zul je vaak een envelopje op het geboortekaartje zien, in België zetten ze het nummer van de pamperrekening op het geboortekaartje.

Suikerbonen in Belgiësuikerbonen

In Nederland eten we beschuit met muisjes, in België krijg je suikerbonen. Waar komt deze traditie vandaan? Bonen staan al eeuwen voor nieuw leven en vruchtbaarheid, dit past prima bij de geboorte van een baby’tje. Overigens werden de suikerbonen vroeger ook wel kakkebonen of kinderkeutels genoemd omdat ze in een (natuurlijk schone :-)) luier werden gegeven.

Je kunt nu suikerbonen kopen in alle kleuren van de regenboog en zelfs eventueel suikerbonen met opdruk. Wil je de traditie in stand houden dan geef je ze in een luier maar een mooie doosje of stukje kant is net zo’n goede verpakking. Met een beetje creativiteit kom je echt een heel eind!

Meer geboorte op EenSpeciaalMoment

Een baby in Spanje
Indonesische geboorte
Finse geboorte
Japanse geboorte