Snoep van Sinterklaas

Snoep van Sinterklaas: speculaas, pepernoten, kruidnoten, marsepein, borstplaat en chocoladeletters. Op 5 december moet in je huis de geur hangen van kaneel, nootmuskaat , amandelen, suiker, anijs en kruidnagel. Een geurexplosie waar we alleen op die avond tegen bestand zijn. De chocoladeletter is alleen in Nederland bekend, Belgische kinderen moeten het zonder doen. Al het snoepgoed wordt al eeuwen gemaakt en traditioneler dan een kruidnoot is amper te vinden. Een rondje Sint-snoepgoed.

Snoep: speculaas, kruidnoten en pepernoten

snoep van sinterklaas
image-2093
Kruidnoten en pepernoten: Pepernoten zijn zacht en kruidnoten zijn hard. Meestal strooit Piet met kruidnoten, die naar speculaas smaken. Pepernoten proeven als taaitaai. Piet strooit met pepernoten omdat Sint Nicolaas in een ver verleden een goede daad verrichtte. Sint was bisschop van Myra en maakte op een dag een wandeling door de stad. Bij een huis hoort hij een vader klagen dat hij geen bruidsschat heeft voor zijn drie dochters. Zonder bruidsschat kon er niet getrouwd worden en zag de toekomst er voor de meisjes slecht uit. Sinterklaas pakte enkele goudstukken en strooit ze door het raam naar binnen. De man dolgelukkig en zijn drie dochters kunnen trouwen. Kruidnoten zelf maken? Het recept vind je hier
Speculaas: Speculaaskoeken worden gebakken in speculaasplanken. In de planken worden figuren gesneden, de speculaaskoek is het spiegelbeeld van zo’n afbeelding. De speculaaskoek dankt er misschien wel zijn naam aan. Het Latijnse woord speculum betekent ‘spiegel’, de koek is het spiegelbeeld van de plank. Aan het eind van de middeleeuwen bakten veel bakker speciale speculaaspoppen. Deze grote koeken werden ‘vrijers’ of ‘vrijsters’ genoemd. Een jongen bracht een prachtig versierde speculaaspop naar het meisje van zijn dromen. Nam het meisje de pop aan dan beantwoordde ze zijn gevoelens. Brak ze de pop doormidden dan ‘brak’ ze ook het hart van de arme jongen. Waarschijnlijk komt de zegswijze ‘iemand versieren’ ook van deze versierde ´vrijers’.

Snoep: marsepein en chocoladeletters

snoep van sinterklaas
image-2094
Marsepein: Marsepein was net zo goed als een Valentijnskaart, tenminste wanneer je in de 17e eeuw een meisje je eeuwige liefde wilde verklaren dan nam je marsepein mee naar haar huis. Natuurlijk in de vorm van een hart. Het was net als een speculaaspop, wilde ze je liefde niet dan ‘brak’ ze je hart. Europa kende al sinds de middeleeuwen het zoete marsepein maar het werd pas in de 17e eeuw ‘ontdekt’ als suikergoed voor Sinterklaas. Waarom zie je nu al die marsepeinen varkentjes liggen en de etalages? Vaak wordt de verklaring gezocht in de dierenoffers die de Germanen brachten aan hun goden. De kerk zag weinig in deze heidense gebruiken en wist het om te buigen tot iets vrij onschuldigs, een varkentje van marsepein. Het varkentje is niets meer dan een oud en zeer heidens offerritueel.
Chocoladeletters: Een middeleeuwse kloosterleerling leerde het alfabet met letters van brooddeeg. Wanneer hij de letter onder de knie had mocht hij hem opeten. In Nederland werden ook vanaf waarschijnlijk de 16e eeuw letters aan kinderen gegeven. Deze letters waren van koek en later van banket. Pas in de 19e eeuw werden de eerste chocoladeletters geproduceerd. Alleen in Nederland worden letters van chocolade tijdens sinterklaas-avond gegeten. Duitse en Oostenrijkse kinderen eten chocoladeletters op Silvesteravond, oudejaarsavond. Belgische kinderen moeten het zonder de letters van chocolade doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *