Sint Maarten gans, het recept

Sint Maarten gans, het recept! Een gebraden gans hoort bij Sint Maarten. Het verhaal van Sint Maarten en de gans gaat zo: Hij wilde eigenlijk geen bisschop worden van Tours. Daarom verstopte hij zich in het ganzenhok in de hoop dat men een ander zou kiezen. Alleen maakten de ganzen een enorme herrie waardoor de arme heilige toch bisschop werd. Nee zeggen was blijkbaar geen optie. In Duitsland zingen ze het zo: Die Gans wird gebraten, denn er hat Sankt Martin verraten. Daarom ook maar een Duits recept voor een echte gans van Maarten:

Sint Maarten gans, het recept

Ingredi├źnten:

  • een gans van ongeveer 3 kilo
  • Sint Maarten gans, het recept
    image-1103

    basilicum

    zout

  • peper
  • basilicum
  • marjolein
  • halve liter kippenbouillon
  • 1 dl. cider

Voor de vulling

  • ongeveer 200 gr. wit brood
  • 100 ml. kippenbouillon
  • 500 gr. gepelde kastanjes
  • 500 gr. kalfsvlees
  • peterselie
    image-1104

    peterselie

    3 fijngehakte uien

  • 1 eetl. boter
  • bakje champignons
  • bosje peterselie
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

De gans van binnen en buiten inwrijven met zout, peper, marjolein en basilicum. Zet de afgedekte gans daarna een uurtje in de koelkast. Ruim tijd om de vulling te maken. Laat het brood in stukken gesneden 5 minuten weken in de bouillon, daarna goed uitknijpen. Hak de kastanjes fijn en meng ze met het vlees. Fruit de ui aan in de boter en doe er daarna de klein gesneden champignons bij. Maak een mengsel van het brood, kastanje/vleesmengsel en de champignons en ui. Kruid dit mengsel met peper, zout, peterselie en nootmuskaat. Lijkt het mengsel iets te nat dan kun je nog wat paneermeel toevoegen.

Vul de gans met dit mengsel en naai hem daarna goed dicht met naald en draad.

Leg de gans in een grote ingevette braadslee. Oven voorverwarmen op 240 graden, wanneer de gans in de oven gaat de temperatuur terugbrengen tot 220 graden. Keer de gans regelmatig en giet er dan een scheut kippenbouillon overheen. Mocht het vel te bruin worden leg er dan een vel aluminiumfolie over. Een gans met dit gewicht moet ongeveer 2 uur in de oven.

Haal zo af en toe het vet uit de schaal en vervang het door bouillon.

De gare gans kan uit de oven, leg hem op een schaal die even terug kan in de uitgeschakelde oven.

Ontvet de bouillon die bij de gans in de braadslee zat. Zeef de bouillon door een keukendoek. Doe de bouillon in een kleine pan en voeg de cider toe. Laat deze saus flink inkoken of gebruik maizena voor een sneller resultaat.

Gans kan uit de oven en geserveerd met de saus.

Lekker met: spruitjes met kastanjes of natuurlijk rode kool met appeltjes en gebakken aardappeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *