Recept Zielenbroodjes

Recept voor Zielenbroodjes / Seelen

Zielenbroodjes of Seelen het recept. Het was een katholieke traditie om zielenbroodjes aan de armen uit te delen. Het idee was dat je zo de tijd een dierbare in het vagevuur moest doorbrengen kon inkorten. Een broodje aan een arme geven was goed voor de ziel van de overledene. Het recept is helaas nooit compleet gevonden en het onderstaande is dan ook vooral een soort reconstructie van een heel oud recept

De ingrediënten voor een zielenbroodje.

  • 1 kg bloem
  • 30 gr. Gist
  • 20 gr. Zout
  • 600 ml water
  • kummel & grof zeezout

De bereiding van een zielenbroodje

Van de ingrediënten een gistdeeg maken. Het deeg minstens een uur laten rijzen maar wel om de 20 minuten kneden. Na de laatste keer kneden nogmaals een kwartier laten rusten. Maak daarna van het deeg een vrij dikke slang van zo’n 15 cm. in doorsnede. Knip daar deegstukken van 20 centimeter lengte af. Laat deze op een ingevet bakblik met daarover een theedoek nogmaals een half uur rijzen. Bestrijk de broodjes daarna met water en bestrooi ze met het zeezout en de kummel.
In de oven: 10 minuten op 250 graden en daarna nogmaals 10 minuten op 180 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *