Oliebollen, het recept

Traditioneel horen oliebollen natuurlijk bij het vieren van Oud en Nieuw, hieronder ons favoriete familierecept!

Het recept voor oliebollen:

  • oliebollen
    image-1129
    1 kilo tarwebloem (we houden van een flinke voorraad)
  • 700 ml (handwarm) water
  • 300 ml lauw bier
  • 4 zakjes gedroogde gist of 80 gram verse gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 geraspte appel

Zeef de bloem met het zout boven een grote beslagkom. Los de gist op in het handwarme water. Voeg alles bij de bloem en mix het tot een klontvrij oliebollenbeslag. Eventueel kun je er nu ook de vulling bij doen. Laat dit een uur onder een keukendoek rijzen op een warme (en zeker tochtvrije) plaats.

Met vulling bv. rozijnen, haal de rozijnen even door wat bloem (zakken ze niet in je mix naar de bodem) en meng ze met een houten pollepel door je beslag.

Na een uur is het beslag voldoende gerezen.

Warm een frituurpan of andere ruime pan op tot 180 graden, bak in olie niet in frituurvet! Maak met twee grote soeplepels bolletjes van het beslag en laat ze in de olie glijden. Wanneer je de lepels even in de olie houdt dan laat het deeg makkelijk los van de lepels. Als je een gewone pan gebruikt is het soms lastig om te zien of de olie heet genoeg is. Goede oliebollen zakken eerst naar de bodem, komen dan omhoog en draaien vanzelf in je pan. (Daarom moet de pan ook diep genoeg zijn en moeten de oliebollen de kans hebben om zelf te draaien.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *